Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - JaniAlander

Sivuja: [1] 2 3 ... 116
1
Ubuntu Suomi ja yhteisöt / Vs: Uusia moderaattoreita?
« : 17.08.19 - klo:13.06 »
Tuanoinnii – Kun kaikki moderointi perustuu sääntöihin, olisi tietysti hyvä, jos niitä sääntöjä olisi. Tai siis olisi ainakin näkyvissä, löydettävissä, noudatettavissa. En löydä muuta kuin Ubuntun ja koko Linuxin periaatteelliset käytöskoodit. Sekin on paljon, mutta onko riittävästi tälle foorumille? Eikä nekään löydy helpolla vaan vähän pitää kaivaa ja tietää, mitä etsii.

Tuolla yläosassa on napit: Etusivu, Ohjeet, jne... Voisiko siellä olla myös nappi: Forumin säännöt? Olisi ensin nämä käytöskoodin teesit sellaisenaan ja lisäksi yleiset tällaisten foorumien säännöt:

– Älä mainosta. (Tai pitäähän voida linkata Linux-yhteensopivaan kalustoon markkinoille. Missä menee raja siinä? Tuokin edellä ollut ja poistettu, venäjänkielinen sivusto sisälsi Linux-esiasennettuja tietokoneita, ei sanonut mikä Linux.)
– Älä roskapostita. (Sen tietävät kaikki, mutta missä se raja kulkee.)
– Käytä suomen kieltä. (Kun kerran on Ubuntu-Suomi niin puhukaamme suomea. Voi silti ystävällisesti ohjata käyttämään en. forumia tai kääntäjäohjelmaa.)
– Älä käytä useampaa käyttäjätunnusta. (Vai onko siitäkään haittaa?)
– Älä trollaa. Älä politikoi. Älä kinastele. Jne...

Kun yksittäiset moderaattorit antavat määräyksiä tyyliin: tästä lähtien ei saa... Tällaiset ohjeet pitäisi alistaa jonkinlaiseen keskusteluun ja kun konsensus on saatu, lisätä foorumin sääntöihin helposti saataviksi.

Eihän asia tietenkään minulle kuulu, mutta en malta olla ehdottamatta.  :)

Juu säännöt ja käytännöt on tarkoitus jossain kohtaa kasata. Lisäksi meillä moderaattoreilla on oma suljettu aihealue missä linjauksista jne keskustellaan kyllä, ts. vaikka ulospäin saattaa näyttää, että mode x tai mode y tekee diktaattorimaisia ratkaisuja niin yleensä niistä ollaan kyllä keskusteltu.

2
Ubuntu Suomi ja yhteisöt / Vs: Uusia moderaattoreita?
« : 15.08.19 - klo:17.06 »
Joku spämmihomma oli joo, eipä ole enää.

3
Ubuntu Suomi ja yhteisöt / Vs: Uusia moderaattoreita?
« : 14.08.19 - klo:14.46 »
Tämmöisenä täsmennyksenä sitten toteaisin, että meillä oikeasti on erittäin vähän työtä, keskustelupalstan väki on asiallista, enimmäkseen poistellaan spämmiä silloin kun sitä havaitaan. Yleiseksi linjaksi on aika lailla vakiintunut lähinnä sen valvominen, että viestit menevät osapuilleen oikeille alueille, muuten sana on aikalailla vapaa Suomen lain puitteissa. Ei ole ollut tarvetta pahemmin puuttua ihmisten ilmaisuun saatika mielipiteisiin.

4
Tuli tosta toisesta maailmansodasta mieleen, kun olin kiinnostunut lukiossa historiasta niin paljon, että kirjoitin sen reaalissa, niin mikä vaikutus on ollut esimerkiksi saksalaisten juuri tuolla Enigma-järjestelmällä tai jollain muulla sodan aikana kehitettyyn järjestelmään on vielä nykypäivän kryptaus ja salausteknologioissa? Vai onko niitä muita, kuin tuo aatu-sakemannien Enigma? Se lienee tunnetuin ainakin vai?

Enigma nyt oli lähinnä yksi käytössä ollut mekaaninen salauskone, vastaavanlaisia koneita oli käytössä hyvinkin 1970-1980-luvuille asti. Ne koneet olivat suhteellisen turvallisia ja viestien availu monesti perustui paremminkin kieroihin temppuihin kuin raakaan murtamiseen. Eräässä vakoiluhistoriikissa selviteltiin miten mm. Iso-Britanniassa saatiin auki 1950-luvulla erään suurlähetystön kryptosähkeitä...temppu perustui siihen, että joku keksi käytössä olleen tietyn salauskoneen näppäimistöstä tulevan hiukan erilainen ääni riippuen mitä näppäintä painettiin. Sellainen että eron pystyi oskilloskoopin näytöltä havaitsemaan. No suurlähetystön puhelimiin saatiin ujutettua salakuuntelumikrofoni, ja yksi näin ansoitetuista puhelimista päätyi lähestystön viestihuoneeseen. Sen jälkeen pystyttiin lukemaan koneen salausavain ja vastaavalla koneella sitten aukomaan viestit.

5
Teen insinööriopintoja Turun AMK:issa, jos saisi keskenjääneen tutkinnon joskus valmiiksikin. Ja tarkoitus olisi erikoistua juurikin tuonne tietoliikennepuolelle...Ja kyllä Cisco partneri se edelleen on.

6
Kas olet sitten Ossin ja Teron opissa ollut? Ovat mainioita noiden ccna kurssien vetäjinä...

7

No joo, tietenkin jos joku it-henkilökuntaan kuuluvalla sällillä on käytössä supertietokone, esimerkiksi Yliopiston IT-heebo? Ei edes sitten vai? Onhan niitäkin uutisia saanut lukea, että joku on saanut potkut töistä, kun on käyttänyt työpaikan supertietokonetta Bitcoinien louhimiseen, mutta joo. Itse en ole koskaan käyttänyt PGP-avainta. En yleensä lähetä kovinkaan arkaluonteista materiaalia sähköpostitse.

Muistelisin, että raa'alla voimalla on jotain pienempiä avaimia availtu, mutta joku 4096:nen on niin järeä, että ei sitä kyllä nähtävissä olevassa tulevaisuudessa saa auki pakotettua. Ellei algoritmissä ole jotain haavoittuvuutta. Periaatteessa 1024:kin taitaa olla vielä ihan turvassa, mutta miksi käyttää sellaista kun voi käyttää roimasti turvallisempaa.

Krypton kanssa se auki pakottaminen on käytännössä niin älyttömän vaativaa, että supertietokoneellakaan ei pääse kovin kummoisiin tuloksiin.

Tämmöisenä anekdoottina mainittakoon, että jokin aika takaisin oli käynnissä projekti missä hajautetulla laskentataholla murrettiin salattuina pysyneitä toisen maailmansodan ajan Enigma viestejä. Yhden viestin aukirunnominen ottaa modernin pöytä-PC:n koko laskentatehon keskimäärin päiväksi. Nyt joku voi ihmetellä että täh, kyllähän niitä toisen maailmansodan aikaan saatiin auki. Ja saatiinkin. Osa. Enigma oli yllättävän turvallinen jos käyttäjät noudattivat sen kanssa tiettyjä viestiturvakäytäntöjä. Silloin aukisaatujen viestien kohdalla näin ei kuitenkaan ollut. Osa sitten pysyi kryptattuina nykypäiviin asti, mm. Gestapon sisäiset viestit jne., nämä kun ottivat ne turvallisuuskäytännöt vakavissaan.

8
Enigmail ja Imap, ei sillä lähetetyt viestit dekryptaudu siellä palvelimen päässä. Voi helposti katsoa vaikka jos omaa gmail lootan. Menee Thunderbirdillä ja avaa kryptoviestin. Asia ok sen saa luettua. Menepä selaimella gmailiin ja kyllä se viesti siellä on edelleen salattuna.

9
Vielä tästä aiheesta, vaikka "tomin" -sanoit, että suojaus/allekirjoitus lisää turvallisuutta, niin käyttääkö joku vielä PGP-avainta sähköpostien lähettämiseen? Jossain vaiheessa olen lukenut, että se oli sillä hetkellä mahdoton murtaa, mutta kai teknologia siinäkin asiassa on edennyt.

4096 bittistä avainta ei kyllä noin vaan murreta, ellei algoritmissa ole jotain kätkettyä haavoittuvuutta.

10
Joskus 2014 kun kassasysteemiä silloisen työn puolesta sai käytellä ei se muistaakseni näyttänyt muuta kuin että meneekö maksu läpi vai ei...

11
Yleistä keskustelua / Vs: Reitittimen aktiviteettia
« : 28.07.19 - klo:12.46 »
Ottaen nyt huomioon, että mm. Yhdysvalloissa tiedustelu ja teknologiasektori ovat tehneet vuosia yhteistyötä, niin eipä taida vaikkapa Ciscon:kaan laitteet olla yhtään sen yksityisyisempiä. Kysymys on lähinnä siitä, että kuka datat kerää.

12
Ubuntu tietokoneissa / Vs: m2 ssd root osion recovery
« : 24.06.19 - klo:19.43 »
Jollei root osiolla ole jotain jänniä kustomointeja joita on vaikea pistää uusiksi niin eipä kai...

13
Sinänsä vielä moisella "markkinoinnilla" on sellainen ongelma, että se voi iskeä omaan nilkkaan. Linuxille on nykyään olemassa aika ikäviäkin haittaohjelmia, ne vaan eivät kohdistu tällä hetkellä siihen työpöytäkäyttäjään, vaan ovat enemmänkin sen isomman maalin, eli palvelinpuolen juttuja. Mikään ei estä, etteikö jossain kohtaa pöllähdä niitä työpöytäkäyttäjiäkin kiusaavia haitakkeita.

Apple faneillehan näin pääsi käymään, kun OS X:ssä pyöriviä tuholaisia sitten yhtäkkiä ilmaantuikin.

14
Se automaattinen ajurinasennin ei jostain syystä Kubuntuissa ole toiminut sitten 16.04:än ainakaan itselläni, mutta komentoriviltä Nvidian ajurit asentuu kiltisti. Ne kyllä sitten toimivat, ainakin itselläni ei ole ongelmia ollut.

15
Jos se ongelma tulee ennen Grubbia niin mikään ohjelmallinen vika se ei oikein hyvin pääse olemaan. Kun käynnistysjärjestys noissa menee karkeasti näin: Koneen omat rautatestit, sitten lähdetään hakemaan boottisektoria, boottisektorilla oleva pikkulataaja lataa Grubin, Grub latailee Linux-kernelin ja sen jälkeen Linux huolehtii lopusta.

Jos homma tyssää ennen Grubbia niin silloin se kyllä on lähes aina joku rautavika.

17
Yleistä keskustelua / Vs: Piristystä päivään
« : 14.05.19 - klo:17.21 »
Jos nyt kaikenmaailman totuuskomissioista puhutaan niin niistähän tuppaa olemaan huumori kaukana.

18
Yleistä keskustelua / Vs: Piristystä päivään
« : 14.05.19 - klo:16.55 »
AimoE pitäiskö siis valtion maat luovuttaa paikallisyhteisöille muidenkin kuin saamelaisten osalta, vai koskeeko tämä vaan heitä. Kun suurin kollotushan on ne valtionmaat, ja aikanaan kun isojako tehtiin ns. omistajattomat ts. yhteisömaat päätyivät kruunulle. Ja siitä periytyy valtion maanomistus nykyäänkin niin Lapissa kuin etelä-Suomessa. Minusta olisi harvinaisen epätasa-arvoista jakaa valtion haltuun päätynyttä omaisuutta vain ja ainoastaan yhdelle väestöryhmälle.

19
Yleistä keskustelua / Vs: windows wsl2
« : 07.05.19 - klo:19.42 »
Hmm siis optimoitu virtuaalikone Windowsin sisällä missä on ihan täysverinen Linux-kernel...kaikkea sitä :)

20
Yleistä keskustelua / Vs: Piristystä päivään
« : 26.04.19 - klo:17.33 »
Olipas hieno historiareissu :) Itse mukana 8.04:stä alkaen...

Sivuja: [1] 2 3 ... 116