Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - nomalab

Sivuja: [1]
1
Unohdin ihan tämän postanneeni ja meinasi update jäädä tekemättä.

ArchLinuxin asennuksen vaikeuteen en voi ottaa kantaa, kun en ole sitä koskaan tehnyt. Archbangin asennus LiveCD:ltä vanhalle Pentium kakkoselle on ohjelmistossa kauppareissun jälkeen, joten siitä voin illemmalla sitten jo jotain lausuakin.

Niin, se asennushan on ncurses (teksti) pohjainen, osioinnin voi tosin myös tehdä Gpartedilla hiiren kanssa operoiden (jos ei cfdiskistä pidä). Kielitaitoahan se vaatii, kun ei ole suomeksi, mutta en asennusta pitäisi mitenkään erityisen vaikeana.

Testikoneella Arch toimi niin hyvin ja rivakasti, että päätin asentaa sen myös pääkoneena toimivalle läppärille (tuo sigissä näkyvä). Minuun vetosi myös mm. asetustiedostoissa selkeästi näkyvä Archin KISS periaate sekä kattava dokumentaatio (wiki).

Tämä Toshiban läppäri on ollut ongelmallinen Debian pohjaisten distrojen kanssa, joten Crunchbang ja Squeeze saivat jäädä pikaisen varaosiolle suoritetun asennuksen jälkeen. En yksinkertaisesti saanut niitä toimimaan ilman pitkiä kernel cheatcodeja, joiden jäljiltä muutenkin hitaahkosta koneesta oli kaikki puhti pois.

Samoin kävi Salix OS:lle (Slackware), jonka LXDE versiosta pidin, mutta jota en asennuksen jälkeen tahtonut saada taipumaan tahtooni.

Arch Linux on siis ns "jatkuva jakelu" (rolling release), pakettienhallintajärjestelmä pacman [2] on mielestäni aivan mainio (tosin apt-get taustaisella on hetken kestänyt löytää kaikki toiminnot). Asennettuna Arch on mukavan ohkainen ja vanhakin rauta toimii rivakasti! Arch Linuxin wikistä [3] on löytynyt vastaukset kaikkiin kysymyksiin ja kattavat ohjeet eri asetusten virittelyyn - on muuten selkein ja kattavin dokumentaatio mitä olen milloinkaan nähnyt.

Archbangissähän on Wicd asennettuna, joten wifiyhteydet pitäisi sujua "heittämällä" (ei omakohtaista kokemusta, kun täällä ei langattomia yhteyksiä ole). Mokkulalla menen nettiin, kuten tuossa edellä jo mainostin, yhteydenmuodostajana edelleen sakis3g [4], kunnes ehdin viritellä wvdialia kuntoon.

Suosittelen lataamaan Archbangin LiveCDn [1] ja kokeilemaan. Sisältää siis asennusscriptin, jonka jäljiltä saa toimivan työpöytäympäristön jota voi sitten viritellä - ei tarvitse ihan alusta asti alkaa kasaamaan!

[1] http://archbang.org/
[2] http://www.archlinux.org/pacman/pacman.8.html
[3] https://wiki.archlinux.org/index.php/Main_Page
[4] http://www.sakis3g.org

PS. Tämä ei ollut mikään "X on paras distro" trollaus, kun minua ei distrokiihkoilut kiinnosta. Paras distro itse kullekin on aina se, joka istuu juuri hänelle parhaiten. Minulle, tällä hetkellä ja tällä raudalla, se on Arch Linux (Archbang).

2
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Muisti 875,0 MiB häh?
« : 02.11.10 - klo:12.52 »
875MiB=875*1024*1024=917504000
Ei kuulosta kovin loogiselta muistimäärältä. 896MiB olisi uskottavampi. Ilmeisesti 1GiB:n muistista lohkaisee näytönohjain omansa. Lähin looginen koko olisi 128MiB, mistä tulisi tuo 896MiB.

Mulla tässä Toshiban Satellite Pro L100:ssa näyttää Conky 877 MiB ja free -m 876. Koneessa siis kaksi 512 megaista muistikampaa ja ATI Radeon Xpress 200M, joka kaikesta päätellen rohmuaa muistista osansa.

3
Korvasin aikanaan FPDF:n TCPDF:llä mm. siksi, että siinä on parempi UTF8 tuki, se oli nopeampi ja kulutti vähemmän resursseja palvelimella, tosin taitaa nykyisin Unicode tuki olla jo  FPDF:ssäkin. TCPDF on aika monessa CMS:ssä käytetty PDF:n generointikikkare (Joomla, Drupal, Moodle, Xoops, CMS Made Simple - käyttääpä sitä myös phpMyAdmin), mikä taannee projektin pystyssä pysymisen ja kehittämisen jatkossakin. Plussaa sekin, että netissä näyttää olevan runsaasti ohjeita sen käyttämiseen erilaisissa tilanteissa.

Käytin aikanaan TCPDF:ää vähän esimerkkisi tapaisessa kuviossa, eli espanjalaisille kiinteistönvälittäjille tehdyssä nettisovelluksessa. Tietokannasta noudettiin kohteen tiedot näytölle, formilla täytettiin asiakkaan tiedot ja mahdolliset lisähuomiot (vastaten esimerkkisi "remontti viikolla 42") ja painettiin "Tallenna ja tulosta" painiketta, jolloin asiakkaan ja kohdetta näyttämään lähtevän edustajan tiedot menivät kantaan ja printteristä putkahti kahtena kappaleena ulos "näyttösitoumuslomake", jonka asiakas allekirjoittaa luvatakseen, ettei osta kohdetta välittäjän ohi saatuaan tietoonsa kohteen osoitteen (Espanjassa kiinteistökauppa on vähän villimpää kuin täällä).

Jos oikein ymmärsin, niin ne lisätiedot tulisivat täytettäväksi samalla kun se vuokrasopimus muutenkin kirjoitetaan, eli yllä esitetty kuvio toimisi hyvin eikä "jälkeenpäin" täytettäviä kenttiä ole. On nimittäin eri asia tuottaa PDF muotoinen tuloste, kuin generoida niitä lomakekenttiä Readerilla täytettäväksi (väittäisin, vaikken jälkimmäistä ole kokeillutkaan).

PCPDF Wikipediassa:
http://en.wikipedia.org/wiki/TCPDF

TCPDF kotisivu:
http://www.tecnick.com/public/code/cp_dpage.php?aiocp_dp=tcpdf

4
Testasin tossa Crunchbang Linuxia buuttaamalla LiveCD ISOn suoraan kovelevyltä (tai no, squashfsin). Siinä ei sitten tuo nomodeset pelkästään riittänytkään, vaan tuo "kuvan palamisefekti" iski minuutti X:n käynnistymisen jälkeen.

Näytön korruptoituminen poistui buuttaamalla Crunchbangin viansietovaihtoehdolla, jossa Grubin asetustiedoston mukaan oli seuraava litania:

Koodia: [Valitse]
noapic noapm nodma nomce nosmp vga=normal
Kun ehdin suorittaa buuttaussulkeiset, testailen mikä/mitkä noista tarvitaan jotta näyttö toimii. Yhden testasin: vga=normal yksinään ei riitä. Lokitiedostoja en ole ehtinyt tutkimaan, otin kyllä dmesg etc. talteen muistitikulle.

Viisaammat vahvistakoon (tai kumotkoon): eikös tuo /etc/default/grub tiedostossa oleva GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT ole universaali, eli on käytössä kaikissa Grubin Linux entryissä? Eli Crunchbangin (Debian + Openbox) toimintaa testatakseni pitäisi siirtää "nomodeset acpi=force irqpoll" Ubuntun linux riville ja säätää Crunchbangin parametrit sitten erikseen, samoin kyseisen entryn omalla linux rivillä? Jotta siis selviää, mitä Crunchbang todella tarvitsee.

5
Multimedia ja grafiikka / Vs: Videotoisto jumittaa koneen
« : 25.10.10 - klo:12.00 »
Muistaisin jostain juuri lukeneeni, että VLC:ssä on noita muistivuoto-ongelmia. En nyt linkkiä löydä tähän hätään...

6
Juu, oon yrittäny läppäriin etsiä sellaista ns (mikä lie) roll-on tms distroa joka siis päivittää aina uusimmat versiot ohjelmista. Aina kompastunut johonkin seuraavista: liian vaikea asentaa (Arch), nettiyhteys ei toiminut (wlan ja/tai kiinteä 3G - ei piuhaa koneessa) tai joku muu "käyttöä estävä" ominaisuus... 

Musta on vanhemmiten tullut laiskempi ja vapaamielisempi, joten kun wvdialin kanssa kikkailut eivät puolen tunnin vääntämisen jälkeen tuottaneet tulosta Archbangin LiveCD:n kanssa leikkiessä, niin buuttasin takaisin Ubuntuun, kävin noutamassa sakis3g kilkkeen ja tallensin sen muistitikulle. Archbangissä sitten kopioiden sakis3g tikulta /usr/bin hakemistoon, mokkula kiinni koneeseen ja komentelemaan terminaalissa: sakis3g connect.

Ja niin oltiin netissä. :D

Mokkulana siis Huawei E1552 ja liittymänä Saunalahden prepaid mobiililaajakaista (se joka käyttää Elisan asetuksia).

ArchLinuxin asennuksen vaikeuteen en voi ottaa kantaa, kun en ole sitä koskaan tehnyt. Archbangin asennus LiveCD:ltä vanhalle Pentium kakkoselle on ohjelmistossa kauppareissun jälkeen, joten siitä voin illemmalla sitten jo jotain lausuakin.

Ai niin, sakis3g siis täällä: http://www.sakis3g.org/

7
Muut käyttöjärjestelmät ja Linux-jakelut / Vs: *bang
« : 21.10.10 - klo:14.11 »
Live-CD on keventynyt aika lailla tammikuusta, kun ohjelmia on valikoitu uudelleen. Pyörii livenä ihan mukavasti vanhallakin raudalla. Pitää etsiä tuolle romuläppäriltä osio ja alkaa penkoa ominaisuuslistan ohjelmia. Sellainen on hupiskelua (edutainment) parhaimmillaan.

Alkukuusta tuli sitten ulos ArchBang Linux 2010.10. Ja on nätti, juu:

http://archbang.org/wp-content/uploads/2010/10/994iUl.jpg

Tuossa vieressä pyörii LiveCD rivakasti 400 MHz:in Pentium II-MMX koneella, jossa 256 megaa muistia. Näyttiksenä GeForce2 MX/MX400. Valmistaudun just asentelemaan, jotta pääsee paremmin testaamaan. Koneessa on asennettuna Karmic, joka kyllä pyöri, mutta oli jotakuinkin tahmea. Mintin Debian Editionia kokeilin siinä kanssa, mutta jotenkin se vaan ei iskenyt.

Katsotaan nyt, jos Archin avulla saisi konevanhuksenkin hyötykäyttöön. Olen kovasti ihastunut Openboxiin ja Arch Linuxin BSD-tyyliseen initiin sekä muutoinkin suoraviivaiseen, minimalistiseen otteeseen. Tulee ihan vanhat hyvät ajat mieleen.  ;)

8
Ennen Linuxin ottamista työpöytäkäyttöön servereillä pyöri Debian, eli nykyisinkin hoitelen apt-getillä asiat. En ole hiirikäyttöisiin muuta kuin käynyt kurkistamassa. Hienoa onkin, että on useampi tapa tehdä asioita ja jokainen saa valita itselleen parhaiten istuvan.

Mitä tulee noihin varoituksiin, niin aikanaan WIndowsista OS X:ään siirryttyäni nautin suunnattomasti juuri työntekoa häiritsevien ponnahdusdialogien puutteesta. Sama Linuxissakin, tosin uusi käyttäjä tai kokenut, joskus on silmät ja aivot sen verran kohmeessa, että on ihan kiva saada jonkinlaista varoitusta niissä tilanteissa, joissa on komentamassa käyttistä tekemään jotain, jolla on ei niin miellyttävät seuraamukset...

@jakke77: mullakin oli tuo confirm_panel_remove oletuksena päällä, mutta en nyt viitsi lähteä kokeilemaan paneleiden poistamista ja sitä että varoittaako, kun on työn alla muitakin säätöjä.

9
pääte auki, komenna gconf-editor suuntaa apps - panel - global ja ruksi locked_down, ei tule erheitä enään

Kurkistin, siellähän näyttää olevan myös "confirm_panel_remove", eli ruksitettuna sen pitäisi ponnauttaa se varoitus, jonka puuttumista OP valitteli.

10
Edit: Samalla menee toki paneelien asetukset, mutta niiden säätö halutuksi ei liene ylivoimainen tehtävä.

Totta, mutta itse totesin olevan helpompaa tehdä ne halutut säädöt uudelleen kuin yrittää metsästää toimimattomista (ja näkymättömistä) kilkkeistä homman pilanneet asetukset.

11
Mulla katosi sekä äänenvoimakkuus että kirjekuorikuvake. Taisi olla seurausta siitä, kun yritin integroida Thunderbirdin sinne indicator-messages (kirjekuori) härvendaaliin ja jotain meni niin sanotusti käteen.

Ratkeaa resetoimalla paneelit. Terminaalissa kolme komentoa:

Koodia: [Valitse]
gconftool --recursive-unset /apps/panel
rm -rf ~/.gconf/apps/panel
pkill gnome-panel

Toisen komennon vaikutuksesta paneelit häviää, mutta kolmas palauttaa, joten älä pelästy.  ;)

Niin, sen vanhaa perua olevan gnome-volume-control-appletin voi sitten poistaa.

12
Laitealue / Vs: Huawei E1552
« : 18.10.10 - klo:17.25 »
E1552 täälläkin ja Saunalahden prepaid (siis se, jonka kanssa pitää muistaa valita palveluntarjoajaksi Elisa).

Tuli männä viikolla leikittyä LiveCDeitten kanssa (Ubuntu 9.10, 10.04 ja 10.10 sekä Linux Mintin Debian Edition)parillakin eri koneella ja huomasin sellaisen asian, että vaikka modeswitch oli systeemissä (oli muistitikulle tallennettuna, jos ei livelevyllä ollut asennettuna) niin ainakin LMDE:n ja muistaakseni myös 10.10 kanssa ei homma lähtenyt pelittämään ennenkuin kävi System -> Administration -> Users and Groups -> Advanced Settings -> User Priviledges pistämässä ruksi kohtaan "Connect to wireless and ethernet networks".

Eli tämä kokeiltavaksi niille, jotka haluavat testata E1552 tikkua LiveCD:n kanssa ennen päätöstä asentamisesta. Jos ei tässä ketjussa olevilla ohjeilla toimi, niin tuo voi olla se ratkaiseva juttu.

13
En sitten jaksanut pitkään selvitellä modem-managerin sielunelämää, joten laiskana ihmisenä ratkaisin asian vanhanaikaisesti, eli kertomalla rsyslogille ettei kirjoittele noita lokitiedostoihin:

Loin /etc/rsyslog.d/10-discard.conf tiedoston, johon sijoitin rivin:

Koodia: [Valitse]
:msg, regex, "Duration.*Up" ~
tallensin ja käynnistin rsyslogin uudelleen komennolla sudo restart rsyslog.

14
Modem-manager näyttää spämmäävän lokitiedostoja /var/log/syslog ja /var/log/debug. 2 sekunnin välein ilmestyy rivi:

Koodia: [Valitse]
Oct 18 14:30:14 toshiba modem-manager: Duration: 6970 Up: 0 Kbps Down: 0 Kbps Total: 3501 Total: 15136
Oct 18 14:30:16 toshiba modem-manager: Duration: 6972 Up: 0 Kbps Down: 0 Kbps Total: 3501 Total: 15136

ps kertoo, että /usr/sbin/modemmanager daemonia ei ole käynnistetty --debug optiolla. Konffitiedostoja ei kyseisellä ohjelmalla ilmeisesti ole, en ainakaan tähänastisen tonginnan seurauksena ole löytänyt siihen viittaavaa.

Jatkan tutkimuksia, mutta ajattelin kysyä josko joku olisi törmännyt vastaavaan ja löytyikö pulmaan ratkaisu.

Ubuntu 10.10, modemmanager näyttää olevan versioltaan 0.4+git.20100809t153145.be28089-0ubuntu1. Käytössä Huawei E1552, eli mobiililaajakaistaa modem-manager tuossa tutkistelee.

15
Mulla oli sama vika sekä tässä läppärillä (Toshiba Satellite Pro L100, näytönohjain ATI Xpress 200M) että tuossa vanhassa Pentium II myllyssä, jossa muistaakseni myös joku ATI:n näyttis (en nyt jaksa käynnistää tarkistaakseni). Eli se näytön korruptoituminen muutaman minuutin käytön jälkeen.

Pääsin viasta eroon lisättyäni Grubin käynnistyslitaniaan "nomodeset". Kokeilin sitä ensin LiveCDn kanssa "lennossa", ja kun se toimi, lisäsin asennettuani /etc/default/grub tiedostoon, jossa siis:

Koodia: [Valitse]
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet nosplash nomodeset"
Lisäksi läppärissä oli ongelmana se, että USB portit tipahtivat pelistä muutaman minuutin kuluttua (lukuunottamatta sitä, jossa nettitikku oli kiinni) ja USB hiiri jämähti ruudulle. Toisinaan hyytyi kone kokonaan, eli ei toiminut myöskään touchpad eikä näppis.

Näihin auttoi Ubuntufoorumilta löytämäni niksi:

Grubin käynnistyskomentoon lisätään "acpi=force irqpoll"

Läppärin käynnistysstanza onkin nyt kokonaisuudessaan:

Koodia: [Valitse]
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet nosplash nomodeset acpi=force irqpoll"
Pelittää. Käytössä Ubuntu 10.10, mutta samat oli ongelmat tuossa 10.04 versiossakin, jota kokeilin LiveCD:ltä.

Sivuja: [1]