Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - bazmeg

Sivuja: [1]
1
Aiemmin tuli käytettyä DigiKamia valokuvien arkistointiin, mutta nyt pari viimeistä versiota ohjelmasta ovat olleet turhan bugisia. Eli mikä ohjelma korvaajaksi?

Ohjelmalla pitäisi saada kopioitua kuvat kameralta/muistikortilta ja järjestämään kuvauspäivän mukaisesti oikeisiin kansioihin. Samalla ohjelma saisi nimetä kuvat uudelleen esimerkiksi muotoon "yyyy-mm-dd - min.hh - img0001.jpg".

Ja käyttiksenä Ubuntu 14.04.

2
Bios-valikosta voidaan valita uefi tai efi. Sen ohjeessa sanotaan, että Windows 8:lle uefi ja muille efi. Jos valitsen uefin, Windows 8 käynnistyy, eikä mitään valittavaa ole. Jos valitsen bios-valikosta efin, grubin valikko tulee näkyviin, ja siitä voi käynnistää Ubuntun, joka näyttäisi toimivan hyvin. Grub-valikosta ei saa käynnistettyä WIndowsia, sehän haluaa uefin, ja efi-valinta on tähän asti ainoa, jolla saan Grub-valikon näkyviin. Muuten kone menee suoraan Windowsiin mitään kyselemättä.

Puolison koneelle (G780, käsittääkseni sama kuin G580, mutta suuremmalla näytöllä) asensin Ubuntun muistaakseni siten, että valittuna oli EFI. Eli Windows ei suostu käynnistymään koneen virtanäppäimestä. Sen sijaan jos koneen käynnistää siitä pienestä "OneKey Rescue -painikkeesta" pääsee boot menun kautta valitsemaan Windowsin satunnaista käyttöä varten.

3
Itselläni hyvin samanlainen kysymys kuin ketjun aloittajalla, joten tungen tänne samaan ketjuun.

Eli Unityn vuoksi tarvittaisiin korvaajaa Ubuntulle. Käyttö lähinnä nettisurffailu Chromiumilla/Chromella ja Skypeilyä. Koneen käyttäjänä englantia taitamaton anoppini, joten jakelu saisi olla mahdollisimman pitkälti suomennettu. Koneena core i3/HD4000.

Potentiaalisia voisivat olla ainakin Xubuntu / Mint Cinnamon / Mint Mate / joku muu. Eli mistä kannattaisi lähteä liikkeelle, kun tavoitteena hyvin suomennettu ja vakaa käyttis?

4
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Mistä grafiikkaefektit pois
« : 23.07.11 - klo:13.20 »
Kiitoksia, tuoltahan se löytyi! Unitystä en tykännyt, joten olin valinnut jo "Ubuntu Classic". En vain ollut huomannut, että sieltä löytyy myös tuo "Ubuntu Classic No Effects".

5
Miten Ubuntu 11.04:ssä saa valittua grafiikkaefektit pois päältä? Aiemmista versioista löytyi kolmiasentoinen valinta muistaakseni appearance-kohdan alta, mutten uusimmasta versiosta löytänyt sitä mistään.

Nyt varsinkin nettisivuja vieritettäessä osa tekstistä/kuvista jää päivittymättä oikein. Samaa tapahtuu myös Nautiluksen näkymää vieritettäessä.

6
Multimedia ja grafiikka / Vaihtoehtoja Skypelle
« : 18.07.11 - klo:00.30 »
Eli projektityötä varten olisi tarvetta ohjelmalle, jolla hoituisi "ryhmänäköpuheluiden" hoitaminen. Skypellä homma toimii ilmeisesti vasta maksullisessa premium-versiossa. Ja ryhmäläisillä on käytössään sekä Maccejä että Winkkareita - itse puolestani käyttäisin mieluiten Ubuntua. Eli löytyykö mitään ohjelmaa, joka handlaisi homman?

7
Palvelin on nyt pelannut vähän aikaa musa- ja tiedostopalvelimena hyvin, mutta olen huomannut ethernet-piuhan käyttämisen miniläppärissä vähän kömpelöksi. Yritin viritellä serverin WLANista jonkinlaista ad-hoc -verkkoa, jotta saisin käskytettyä palvelinta läppärin ja kännykän kautta langattomaksi. Yritin alla olevien ohjeiden mukaan, mutta en saanut yhdistettyä langattomaan verkkoon, joka kyllä löytyi miniläppärillä.

Eli miten läppäriserverin WLANista saisi luotua jonkinlaisen sisäverkon tukiaseman helpoiten? Alla ohjeet, joiden mukaan yritin ad-hoc -verkon luomista.

Koodia: [Valitse]
sudo gedit /etc/network/interfaces

auto wlan0
iface wlan0 inet static
pre-up iwconfig wlan0 mode Ad-Hoc
address 192.168.1.100
netmask 255.255.255.0
broadcast 192.168.0.166
wireless-mode ad-hoc
wireless-essid hidas
wireless-key 1234512345


now plug in your stick and restart your wlan with

sudo ifdown wlan0
sudo ifup wlan0

8
Onko se Pulseaudio muuten yleensäkään asennettuna? Se ei taida server-versiossa tulla oletuksena.

Mitä alsamixer:issä on säädettynä?

Pulseaudio tuli server-asennuksessa automaattisesti, mutta sen käynnistämisessä on ilmeisesti jokin ongelma, sillä komento "pulseaudio" tuottaa virheilmoituksen:
W: main.c: Unable to contact D-Bus: org.freedesktop.DBus.Error.Spawn.ExecFailed: /bin/dbus-launch terminated abnormally with the following error: Autolaunch error: X11 initialization failed.

Mutta kuten sanoit, mitäpä sitä ottamaan käyttöön jos Alsallakin tulee toimeen. Suurkiitos tuosta vinkistä tsekata alsamixerin säädöt - sieltä oli master-kanava täysillä, mutta front-kanava nollassa. Front-kanavan säätäminen ratkaisi ongelman :)


Androidilla onnistuu ftp yhteys ja se hallitsee myös tuon MPD:n.

Onko suosituksia miten Androidilla hoituu parhaiten MPD:n käskyttäminen? Marketista löytyy ainakin "BitMPC", "Droid MPD Client" ja "GMote", joilla homma ilmeisesti toimii. Bluetoothia ei tosta läppäristä löydy, joten jäljelle jäävät mahdollisuudet hoitaa homma WLANia käyttäen tai netin kautta käskyttäen. Jälkimmäisen tekee monimutkaisemmaksi (vai tekeekö?) se, että serveri saa nettiyhteyden tällä hetkellä hieman nurinkurisesti desktop-koneen ja android-luurin kautta. Toisaalta, en ole vielä WLANiakaan laittanut toimimaan..

9
Mitäpä sitä Pulseaudiota siihen lisäämään, jos ei ole tarvetta. Vai onko joku erityinen tarve?

Ainakaan tietääkseni ei ole mitään suurempia tarpeita Pulseaudiolle - tosin en pahemmin sen eroista Alsaan tiedä. Kokeilin Pulseaudiota juuri noilla sun ehdottamilla mpd.conf -asetuksilla, mutta ääntä ei vain kuulu. Eli mennään Alsalla.

Mikäköhän mahtaa olla syynä, että volumen joutuu laittamaan vahvarista melkein täysille, jotta musiikki kuuluu hyvin? Sonatan äänenvoimakkuussäätö kyllä toimii, mutta maksimivoimakkuudellakin ääni kuuluu turhan hiljaa. Aiemmin koneella oli Ubuntu Desktop edition ja sillä ei kyseistä ongelmaa ollut. Eli löytyykö jostain MPD:n tai Ubuntun asetustiedostosta jokin muukin äänen ulostulovoimakkuuteen vaikuttava säätö kuin tuo, jota Sonatalla tai Ncmpd:llä saa säädettyä?


10
Eli mitenköhän yhteyden lähiverkkoon ja nettiin puhelimella onnistuisivat samanaikaisesti? Liittyykö jotenkin siihen, että adsl-modeemi antaa koneelle eri ip-osoitteen kuin 3g?

Vika olikin vain siinä, että dns-servereiden määrittely meni sekaisin, kun otti yhteyden adsl-boksiin. Määritin noi manuaalisesti usb0-yhteyttä (puhelin) varten ja laitoin eth0:lle kiinteän IP:n. Uudelleenkäynnistyksen jälkeen netti ja lähiverkko pelasi samanaikaisesti  ;D

Homma edistyi myös Music Player Daemonin osalta ja se toimii nyt ainakin ncmpd:tä ssh-yhteyden yli käskyttäen. Tosin vain ALSA:lla - Pulse Audio ei ainakaan vielä suostunut jostain syystä toimimaan...

edit: Nyt toimii Sonatalla, joka vaikuttaisi olevan oikein näppärä ja helppokäyttöinen soitin!

Kyselen lisää kun törmään seuraaviin ongelmiin ;)

11
Ensinnäkin kiitokset tähänastisista vinkeistä :)

Ubuntu-serverin asennus lähti hyvin käyntiin ja saan serveriin ssh-yhteyden lähiverkosta TeleWellin ADSL-modeemin kautta. Ensimmäinen ongelma johon törmäsin liittyy 3g-nettiyhteyteen.

Tällä hetkellä talouden nettiyhteys on mokkulan (avokin koneessa) ja 3g-puhelimen (miniläppärissä, jolla sain ssh-yhteyden palvelimeen) varassa. Miniläppärin nettiyhteys luurin kautta usb-piuhalla toimii hyvin, kun kone ei ole yhteydessä ADSL-boksiin. Kun laitan ethernet-piuhan boksin ja koneen välille, yhteys lähiverkon serverille muodostuu ongelmitta, mutta nettiyhteys katkeaa.

Eli mitenköhän yhteyden lähiverkkoon ja nettiin puhelimella onnistuisivat samanaikaisesti? Liittyykö jotenkin siihen, että adsl-modeemi antaa koneelle eri ip-osoitteen kuin 3g?

12
Eli tarkoituksena olisi valjastaa näyttövikainen läppäri serveriksi. Aluksi kone saisi toimia tiedostopalvelimena kahdelle muulle Linux-koneelle (ja mikäli mahdollista, niin myös Android-puhelimelle). Lisäksi kone saisi toimia tulostinpalvelimena.

Mikäli edellämainutut saadaan toimimaan kivuttomasti, niin serverin voisi valjastaa myös pienimuotoiseksi kodin musiikkipalvelimeksi.

Sitten niitä kysymyksiä:

- Tiedostojen jakaminen: NFS vai Samba? Kumpi on helpompi ottaa käyttöön? Tiedostojen jakoa Windows-koneille ei tarvita.

- Tulostimen jakaminen: Mahdollista vissiin CUPS:lla tai Samballa - eli taas, kumpi helpompi toteuttaa?
Kyseessä on HP Deskjet F2480 monitoimilaite. Saako skanneria jaettua verkon yli, vai pitääkö skannaus hoitaa paikallisesti serverillä ja siirtää tiedosto jaetun kansion kautta työskentelykoneelle?

- Entä miten musiikkipalvelin olisi fiksuin toteuttaa? Suunnittelin, että ainoastaan serveri olisi kiinni stereoissa. Serverillä olisi oma mp3-kansio, josta serveriä käskytettäisiin soittamaan haluttua musiikkia. Lisäksi työskentelykoneilta pitäisi pystyä lähettämään ääntä serverin kautta vahvarille esimerkiksi Myspacesta. Käytännön toteutuksesta ei hajuakaan :)

- Ja viimeisenä kysymyksenä virrankulutus: Paljonkohan sähköä tuollainen läppäriserveri mahtaa kuluttaa? Entä tuleeko Ubuntu Server editionin mukana vastaavaa virransäästötoiminnallisuutta kuin desktop-versiossa - eli prosessori laskee kellotaajuuttaan kun täysiä tehoja ei tarvita? Prossuna AMD Turion 64 ML-37 1600 MHz. Näytönohjaimena joku tehoton ATI.

Seuraavaksi poltan Ubuntu 10.04 Server editionin cd:lle ja illemmalla aloittelen asennusta...

13
Laitealue / Vs: Asus EEE 901
« : 25.08.10 - klo:01.50 »
Jos vielä haluaa nopeuttaa sivujen latautumista, voi asentaa Adblock lisäosan ja sanoa hyvästit paljoille kuville.  ;)

Adblock ja Flashblock ovatkin jo asennettuina, jotta hitaalla mokkulayhteydellä surffaamisesta saa edes jotenkin sujuvaa..

Minusta tällä ram-kikkailulla yritetään tehdä samaa mitä kerneli tekee jo teidän puolesta:
välimuisti.

Tuunaamalla swapiness ja muita siihen liittyviä asetuksia epäilen että loppu tulos on melko sama.

Itselläni toi ram-kikkailu ainakin teki paljon kuvia sisältävien sivujen skrollaamisen huomattavasti sujuvammaksi. Voi tosin olla, että muillakin keinoilla olisi päässyt samaan lopputulokseen.

14
Laitealue / Vs: Asus EEE 901
« : 23.08.10 - klo:02.42 »
Paljon kiitoksia Tha-Foxille ja Hajakentälle! Tuo Firefoxin välimuistin asettaminen käyttämään rammia nopeuttaa huomattavasti varsinkin paljon kuvia sisältävien sivujen selailua.

15
Laitealue / Vs: Asus EEE 901
« : 16.08.10 - klo:15.29 »
Eee 901 (Lucid) tuntuu hidastelevan ajoittain, joten pieni tuunaus voisi olla paikallaan. Wikissä neuvottiin seuraavaa: “Korvaa relatime asetuksella noatime SSD-asemien kohdalla”. Millaiseksi alla oleva fstab-tiedosto siis pitäisi muuttaa, kun siinä ei mainita mitään relatimestä?

Surffailua saa ilmeisesti nopeutettua, kun asettaa firefoxin käyttämään rammia ssd-aseman sijaan. Miten kyseinen operaatio käytännössä tapahtuu?

Koodia: [Valitse]
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid -o value -s UUID' to print the universally unique identifier
# for a device; this may be used with UUID= as a more robust way to name
# devices that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point>   <type>  <options>       <dump>  <pass>
proc            /proc           proc    nodev,noexec,nosuid 0       0
# / was on /dev/sda1 during installation
UUID=bce4a8a7-5bef-409b-95eb-ff1f23434063 /               ext2    errors=remount-ro 0       1
# /home was on /dev/sdb1 during installation
UUID=793f3726-bf6d-4be5-aa61-4fb4c56ec3d7 /home           ext2    defaults        0       2

Sivuja: [1]