Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - elohope

Sivuja: [1] 2 3 ... 7
1
No nyt siten tein asennuksen näillä ohjeilla. Huomasin, että 2-versiossakin oli vielä paljon korjattavaa, mm. askeleitten järjestystä oli muutettava. Alla siis uusi versio, ja taidan poistaa edellisestä viestistä 2-version aiheuttamasta hämminkiä. Uudelleenkäynnistykset tarjoavat taukopaikan tässä tunteja kestävässä urakassa.

2
Kirjoitin muistiinpanot puhtaaksi, mutta uuteen liitteeseen kirjattuja komentoja ei ole verifioitu tekemällä uusi asennus niiden perusteella. Sen takia muistiinpanoissa esitettyjä askeleita kannattaa verrata huolella eri ohjeissa annettuihin, paremmin ajan tasalla oleviin komentoihin.

Edit: asennuskomennot_2 poistettu.

3
Ajan myötä koneille myönnetään yhä laajemmin periaatteessa avuliasta autonomiaa. Kone saa päättää milloin herätä ja mitä tehdä sitten. Ihmistä voi kyllä joskus harmittaa, kun joutuu sopeutumaan koneen käytökseen.

Onko kokemusta tai tietoa siitä, missä määrin Windowsin horrostila aiheuttaa ongelmia Linux-järjestelmään, kun samalla levyllä tai koneella on molemmat järjestelmät rinnakkain?

On epäilty, että ainakin Linux-puolen wifi-laitteiden toiminta voi häiriintyä siitä, että Windows ei anna tietokoneen eletroniikan levätä rauhassa:

Lainaus
The problem w/ the hibernating windows is that it still "uses" the hardware. It cannot be properly initialized and the following behavior is random. Wifi chips are a very common victim of that.
The worst case scenario would be that windows actaully wakes up (while you're sleeping) and runs updates etc. - though over the course of 6 months you'd likely have noticed that at some point.

Lähde:
https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=279753&p=2#42

4
Näin kuun vaihtuessa archinstallista on saatu aikaan uusi versio:

https://9to5linux.com/arch-linux-installer-now-supports-hyperland-wm-limine-bootloader

Kuten tekstistä käy ilmi, nyt on korjattu joukko bugeja ja tehty parannuksia. Siitä voi päätellä, että
käyttäjää odottaa vielä tässäkin versiossa joukko kiehtovia, mukaansatempaavia probleemeja.

Arch Linuxia on sanottu tee-se-itse -jakeluksi. Eliittidistro, joka opettaa nöyryyttä.

5
Luin jostain äskettäin, että Windowsin voi nykyään asentaa käytännössä ilmaiseksi virtuaalikoneeseen. Latasin Windowsien asennusohjelmat Linuxiini ja asensin ne VirtualBoxiin.

Windows 10 toimii hyvin Arch Linuxiin asennetussa VirtualBoxissa, mutta Windows 11 jumittelee jatkuvasti. Kun lisenssiä ei ole, näytön alareunaan ilmestyy jossain vaiheessa asiasta muistuttava teksti, mutta Windows 10:n tärkeimmät ominaisuudet ovat käytössä, myös toimistoohjelmat verkkoversiona. Toki tarvitaan Microsoftin käyttäjätunnus, joka oli minulla oli säilynyt muutamia vuosia, koska olin käyttänyt Outlook-sähköpostia silloin tällöin. Kaipa ao. tunnuksen saa, kun kirjautuu Outlookiin.

Vielä tarkennuksena, että olen käyttänyt muutaman viikon ajan Windowsien normaaleihin asennustiedostoihin perustuvia virtuaalikoneita, en Microsoftin virtuaalikone-Windowsseja, joiden käyttöaika on rajatumpi, jos oikein ymmärrän.

6
Lainaus
Myöhemmin näin myös jossain jonkin skriptin, jolla asennuksen sai tehtyä vastailemalla kysymyksiin.

Tuo skripti on archinstall, ja se käynnistyy, kun virallisen asennusmedian käynnistyttyä kohdekoneella antaa komennon "archinstall".
Arch Linux kannattaa asentaa apukoneeseen, ja asennusta voi helpottaa myös kirjautumalla apukoneella käynnistyneeseen asennukseen
ssh-yhteydellä, jolloin komentojen kopiointi helpottuu.

Arch Linux ei tyrkytä päivityksiä, ja itse tarkistan päivitysten saatavuuden ja asennan ne kerran viikossa. Aina silloin tällöin
päivityksen yhteydessä syntyy ongelmia, ja yleensä ne ovat aina erilaisia kuin aiemmat ongelmat, joten Arch Linux pitää
valppaana.

Yleensä systeemi kuitenkin toimii. Eikä sitä voi mitenkään pitää elitistisenä, ellei erehdy tekemään virallisella keskustelupalstalla sellaista kysymystä, josta saa kärkkään muistutuksen lukea foorumin säännöt ennen kuin tulee häiritsemään muita. En ole lukenut noita sääntöjä, vaan olen parhaani mukaan koettanut välttää ko. foorumilla aktivoitumista.

Ja tekoäly auttaa! Olen käyttänyt sekä Microsoftin Bingiä että OpenAi:n ChatGPT:tä pulmatilanteiden selvittelyyn. Jälkimmäinen on osoittautunut taitavammaksi.

7
Prosessorien suunnittelun ja valmistuksen on pakko olla äärimmäisen tarkkaa työtä. Sitä voi vain ihailla. Prosessorien markkinointi on asia erikseen. Ei taida olla ihan pelkkä sattuma, että prosessorin lämmöntuotantoa kuvaava luku TDP on epätarkentunut viimeisimpien prosessorisukupolvien myyntiintulon myötä.

Kuluttaja voi haluta huippuprosessorin. Antaa hänen ostaa sellainen. Prosessorin oma tehonsäätely pitää lämmöntuotannon turvallisissa rajoissa, vaikka jäähdytys ei olisikaan ihan cooleinta lajia. Kuluttaja ei saa huippurosessoristaan huipputehoa, mutta se ei haittaa, koska useimmissa tapauksissa tehoa on yllin kyllin useimpiin tarkoituksiin.

8
Harmillisen paljon virtaa kuluttavat nuokin prosessorit, vaikka töitä on tehty energian säästämiseksi:

Lainaus
Low power consumption is the main improvement of these new 14th-Gen Raptor Lake Refresh processors. Intel will implement the Digital Linear Voltage Regulator (DLVR) to do this.

In short, a digital voltage regulator can reduce CPU consumption by up to 25%. This will imply improvements at the thermal level, making it possible to provide a performance gain of 7%. As a reference, it would be like having an Intel Core i9-13900K, but instead of consuming 253W at maximum performance, it will reach 189W.

https://tech4gamers.com/intel-raptor-lake-refresh-in-oct/

9
Laitealue / Vs: Valokuitu taloon vai muu ratkaisu
« : 27.06.23 - klo:11.45 »
Jos liittymä toimii ongelmitta, voit olla tyytyväinen. Uusien tuotteiden markkinointi luo epätietoisuutta olemassa olevien ratkaisujen toiminnasta. Minulla on 30 Mbit adsl-yhteys, enkä siitä haluaisi luopua, koska langattomat yhteydet saattavat ruuhkautua ennen pitkää.

10
Alkuun pääsee tästä:
https://www.youtube.com/watch?v=YrLompD6e_k

ja taustaan voi tutustua täältä:
https://en.wikipedia.org/wiki/Three-Body

Olen katsonut sarjan englanninkielisten tekstitysten avulla, ja jos
mainosten suureen määrään sopeutuu ja varsinkin jos
on lukenut alkuperäisen kirjan, sarja on ihan katsomisen
arvoinen.

11
Kuumassa bussissa ei jaksa edes katsoa Youtube-videoita. (Lukija ymmärtäköön, että tuo aasinsilta ei johdata tämän keskusteluketjun varsinaiseen aiheeseen.)

Nän kuumalla säällä olen vuosien mittaan aina silloin tällöin koetellut HSL-bussien lämmityslaitteiden lämpötilaa kädellä. Nuo patterit ovat ikkunan alla, seinän vieressä alhaalla. Usein, viimeksi eilen bussin takaosan patteri oli kuuma, eli ilmeisesti lämmitys oli päällä. Pari penkkiriviä eteenpäin kun siirryin, viereinen patteri oli vain ilman lämpöinen. Lämmintä oli ulkona 27, bussin takaosassa ehkä 40 astetta. Luulen, että vika on varikolla, eli että bussinkuljettajat eivät voi vaikuttaa näihin säätöihin.

Missä tekniikkaa, siellä on ongelmiakin, välillä. HSL:n varikkopomot voisivat tehdä opintomatkan Sisiliaan. Siellä ulkolämpötila on helposti 40 astetta,  mutta miellyttävästi ilmastoiduissa busseissa ehkä 25 astetta, mikä tuntuu aika luksukselta.

12
Multimedia ja grafiikka / Uutisia ja musiikkia ad nauseam
« : 30.04.23 - klo:08.30 »

13
Laitealue / Vs: Tulostimen asennus
« : 01.04.23 - klo:19.06 »
Näyttää haasteelliselta! Liitän tähän ainoan löytämäni linkin, joka sekin liittyy vanhaan Centos-järjestelmään.
Ohje perustuu siihen, että on olemassa Windows-kone, johon asennetun ajurin avulla tehdään asetukset
Linuxiin. Ehkä silloin tulostinta kannattaisi käyttää Windows-koneeseen liitettynä ..

Tässä linkki joka tapauksessa, ehkä joku innostuu vielä selvittämään asiaa avuksesi.

https://forums.centos.org/viewtopic.php?t=7068#p32815


14
Vika taisi olla Ryzen 5 5600G -prosessorin ja AOC 27B2H -näytön yhteistyössä. Ongelmani näyttää ratkenneen, kun tein monitorin asetuksissa seuraavat muutokset:

Koodia: [Valitse]
"Input Select":  Auto -> HDMI1
"DDC/CI": Yes -> No

Ilmeisesti uusissa näytöissä "DDC/CI" on oletusarvoisesti päällä. Saattaa olla, että monilla näytönohjaimen sisältävien AMD-prosessorien käyttäjillä on vaikeuksia säästää energiaa, jos omat havaintoni todella pitävät ja jos ne ovat yleistettävissä tällä tavoin.

Ratkaisu, joka näyttää toimivan X11-systeemissäni, esitettiin sivulla
https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?pid=2074907#p2074907

15
Saamani vastaus eli käyttää powertoppia vaikuttaa vähintäänkin kiinnostavalta, mutta milloin tässä on noudatettu hyviä neuvoja?

Intel-pohjaisissa koneissani näytön säästäminen sulkemalla toimii KDE:ssä hyvin, mutta uuden Ryzen 5 5600G:n kanssa on tämä pieni ongelma. Epäilen kde-bugia Ryzenin kanssa, mutta ongelma saa jäädä hautumaan, kun muita probleemeja ei ole, ja kun chatgpt:nkin saa helposti joulumielelle pyytämällä

Kirjoita suomen kielellä runo, jossa on sanat näyttö ja joulu. Näyttö tarkoittaa tässä tietokoneen näyttöä.

Joulu on taas täällä
ja näyttö kuvaa sen
valoja ja koristeita
satelee sen ikkunoista

Näyttöön kuva kultaisista kuusista
ja tontuista tuikkivista tulipalloista
se heijastuu ikkunaan
ja värittää huoneen

Joulu on täällä taas
ja näyttö kertoo sen
valoa ja iloa
sen tuomaa onnea
se kertoo joulun tarinan
ja me saamme nauttia sen kauneudesta

16
Pitihän sitä kokeilla. Tässä dialogi, ensin kysymykseni ja sitten vastaus.

Tell me why in my linux computer that has amd ryzen processor the kde power manager fails to shut down the screen after preset time.

There may be a few possible reasons why the KDE power manager is failing to shut down your screen after the preset time. Firstly, it could be due to a bug in the KDE power manager program. Secondly, it could be due to a conflict between the KDE power manager and the AMD Ryzen processor. Finally, it could be due to a setting in the BIOS of your computer that is preventing the KDE power manager from properly controlling the display. To troubleshoot the issue, you could try updating the KDE power manager to the latest version and then see if the issue persists. You could also try resetting the BIOS settings to see if that helps.

Tässä tarkentava vastaus:

There could be a variety of reasons why the KDE power manager is failing to shut down the screen after a preset time on your Linux computer with an AMD Ryzen processor. Some possible causes include:

    Incorrect screen saver settings: Make sure that the screen saver settings in the KDE power manager are correctly configured. You may need to adjust the screen saver timeout or enable the screen saver.

    Hardware or driver issues: There may be a hardware or driver issue causing the screen to not turn off. Try updating your graphics drivers or checking for hardware conflicts.

    Power management settings: The power management settings on your computer may be preventing the screen from turning off. Make sure that the power management settings are correctly configured.

    Background processes: Certain background processes may be preventing the screen from turning off. Try closing any unnecessary programs or processes to see if that resolves the issue.

    Corrupted system files: In some cases, the issue may be caused by corrupted system files. Try running a system check to see if there are any damaged files that need to be repaired.

If none of these suggestions help, you may want to try searching online for more specific troubleshooting tips or consider seeking help from a technical support professional.

Jatkoin kysymyksellä: Which background processes in Arch Linux computer might be interfering with kde power manager?

There is no specific list of background processes that may be interfering with the KDE power manager on an Arch Linux computer, as the specific processes that are running will depend on the programs and services that are installed on your system.

However, some common background processes that may interfere with power management include:

    Audio and video players: If you have an audio or video player running in the background, it may prevent the screen from turning off.

    Networking services: Networking services such as VPNs or network monitoring tools may prevent the screen from turning off.

    Automatic updates: If you have automatic updates configured, the update process may prevent the screen from turning off.

    Other programs and services: Any program or service that is actively using the screen or preventing the computer from entering a low-power state may interfere with power management.

To identify which background processes might be interfering with the KDE power manager, you can try closing unnecessary programs and services to see if that resolves the issue. You can also use tools like top or htop to view a list of processes that are currently running on your system.

How to configure power management system in my Arch Linux computer?

To configure the power management system on your Arch Linux computer, you can use the powertop tool. Here is a general outline of the steps you can follow:

    Install powertop: If powertop is not already installed on your system, you can install it using the package manager. For example, you can use the following command:

Koodia: [Valitse]
sudo pacman -S powertop
    Run powertop: Once powertop is installed, you can run it by typing the following command in a terminal:

Koodia: [Valitse]
sudo powertop
    Optimize power usage: powertop will provide a list of suggestions for optimizing power usage on your system. You can use the arrow keys to navigate through the list and press the Space key to toggle the status of each suggestion.

    Save the configuration: When you are finished making changes, press Esc to exit powertop and then use the following command to save the configuration:

Koodia: [Valitse]
sudo powertop --auto-tune
This will apply the changes you made and save the configuration so that the power management settings will be applied automatically every time you boot your system.

Note that the specific power management options available and the steps needed to configure them may vary depending on your system's hardware and the kernel version you are using. If you need more specific guidance, you may want to refer to the documentation for powertop or consult a technical support professional.

Does powertop help to adjust screen or monitor power settings?

powertop is a tool that can be used to optimize power usage on a Linux system. It provides a list of suggestions for reducing power consumption and allows you to toggle the status of each suggestion.

One of the suggestions provided by powertop may be related to adjusting the screen or monitor power settings. For example, powertop may suggest turning off the display when it is inactive or reducing the display's brightness.

To adjust the screen or monitor power settings using powertop, you can use the arrow keys to navigate through the list of suggestions and press the Space key to toggle the status of each suggestion. When you are finished making changes, you can use the following command to save the configuration:

Koodia: [Valitse]
sudo powertop --auto-tune
This will apply the changes you made and save the configuration so that the power management settings will be applied automatically every time you boot your system.

Note that the specific power management options available and the steps needed to configure them may vary depending on your system's hardware and the kernel version you are using. If you need more specific guidance, you may want to refer to the documentation for powertop or consult a technical support professional.

17
Heinäkuussa testejä tehdään rennosti ja vähän kieli poskella, ja raportoidaan tässä lomalukemiseksi.

Kirjauduttuani Githubin Copilotiin ja asennettuani koneelleni Visual Studio Coden ihmettelin tapahtunutta muutaman päivän. Tänään sain tekoälyltä apua, kun halusin kirjoittaa bash-skriptin, jolla tehdään matriisi kotikansion kansioista ja valitaan niistä musiikkikansio.

Copilot auttoi muotoilemaan ohjelman kuvauksen ja Ctrl + Enter käynnisti skriptin tuottamisen. Tässä tulos parin iteroinnin jälkeen.

Koodia: [Valitse]
#!/bin/bash


# bash script to select a music directory.

# Make an array of directories in home directory. Then, ask the user to select a directory with select construct.
# If the user selects a directory, then print the directory name and exit.
# If the user selects nothing, then print "No directory selected" and exit.

# Make an array of directories in home directory.
dirs=($(ls -d ~/*))

# Ask the user to select a directory with select construct.
select dir in "${dirs[@]}" "No directory selected"
do
# If the user selects a directory, then print the directory name and exit.
if [ "$dir" != "No directory selected" ]; then
echo $dir
exit 0
fi
done

# If the user selects nothing, then print "No directory selected" and exit.
echo "No directory selected"
exit 1

# End of select_music_directory.sh
# Path: select_music_directory.sh
#!/bin/bash

# bash script to select a music directory.

# Make an array of directories in home directory. Then, ask the user to select a directory with select construct.
# If the user selects a directory, then print the directory name and exit.
# If the user selects nothing, then print "No directory selected" and exit.

# Make an array of directories in home directory.
dirs=($(ls -d ~/Music/*))

# Ask the user to select a directory with select construct.
select dir in "${dirs[@]}" "No directory selected"
do
# If the user selects a directory, then print the directory name and exit.
if [ "$dir" != "No directory selected" ]; then
echo $dir
exit 0
fi
done

# If the user selects nothing, then print "No directory selected" and exit.
echo "No directory selected"
exit 1


18
Laitealue / Vs: tp-link archer tu3 langaton verkko
« : 27.05.22 - klo:14.59 »
Ensin on ilmeisesti koetettava saada selville, mitä wifi-piiriä Tp-Link
-laitteesi käyttää.

Sitä voi selvittää komennoilla

Koodia: [Valitse]
lshw -c network
tai

Koodia: [Valitse]
lspci -nnn
kuten ohjeistetaan sivulla
https://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=56060.msg428002#msg428002

Kerro komentojen tulokset, niin muut osaavat ohjata eteenpäin.

Kun piiri on identifioitu, käydään hakemaan siihen sopivaa
linux-ajuria. Yleensähän sellainen taitaa löytyä.

Lisää ohjeita on esimerkiksi sivulla

https://www.cyberciti.biz/faq/linux-find-wireless-driver-chipset/

19
Lisää uusia ominaisuuksia. Vähemmän rallienglantia.

https://github.com/EloHope/funkRadio/blob/main/funkRadio.sh

20
Laitealue / Vs: Laitteistoni pelaamiseen
« : 18.01.22 - klo:12.14 »
Haku 'Linux driver' ja laitteistosi nimet johti ainakin alla olevaan:

https://github.com/her001/tmdrv

Sivuja: [1] 2 3 ... 7