Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Snufkin

Sivuja: [1] 2 3 ... 23
1

 Uskoisin että joku näppärä ohjelma on olemassa joten pitänee jatkaa etsimistä.

Melkoinen määrä hakutuloksia ainakin tulee, kun hakee termillä "ubuntu wipe hdd"

Se sitten, että tarvitseeko tuon olla mitään CIA:n kestävää, on eri asia. 99,99% tapauksista ei varmaan tarvitse.

2
En tiedä varmasti, mutta itse formatoisin kovalevyn asentaisin vähintäänkin käyttiksen ja ohjelmat uudelleen.

Vielä parempi olisi ylikirjoittaa se kovo ennen uuden käyttiksen asentamista.

3
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Ubuntu Pro
« : 28.02.24 - klo:12.20 »
Ylin otsikko on hämäävä, koska se on sama sekä tavallisille päivityksille että Pro-päivityksille. Seuraava rivi sanoo, että aiemmin asennettujen päivitysten takia sinun täytyy käynnistää kone uudelleen. Viimeinen viesti koskee vain Ubuntu Prota, se ei koske tavallisia Ubuntu-päivityksiä. Tavallinen käyttäjä ei Pro-päivityksiä tarvitse.

Kiitos selvennyksestä. Käynnistin koneen uudelleen eilen ja ilmoitus katosi. Nyt päivitin koneen kokeeksi manuaalisesti ja päivitys toimi ok, mutta sen jälkeen bongasi taas tuo pro-ilmotus, mutta toki ilman pyyntöä buutata kone.

Onpa sekavaksi tehty systeemi. Eli päivitetty kone herjaa, ettei sitä ole pro-päivitetty.

4
Ubuntu tietokoneissa / Ubuntu Pro
« : 27.02.24 - klo:13.09 »
Mulle ilmestyy tällainen päivitysikkuna, joka ei tarjoa enää päivitystä ilman Ubuntu prota. Onko tuo Ubuntu pro pakko ottaa käyttöön (rekisteröityä) vai voiko jotenkin pysyä vanhassa?

Käyttis Xubuntu 22.04 LTS

5
Sinällään jännä, ettei puhelinten tietoturvasta juurikaan puhuta, vaikka varmaan suurella osalla kansasta on vanhentunut puhelin käytössä, johon ei päivityksiä tule. Moni ei varmasti edes ole tajunnut puhelinta päivittääkään, jos päivitystä on tarjottu tai sen joutuu erikseen valikon kautta tarkastamaan.

Voisiko johtua siitä, että noita tietoturva-aukkoja on Androideissa melko vähän. Eli suurin osa hyökkäyksistä johtuu haitallisista ohjelmista tai niiden päivittämättömyydestä, tai erilaisten viestihuijausten muodossa.

Itselläni on yhä Android 8 yhdessä puhelimessa, joka toimii lähinnä modeemina. En ole keksinyt miten se voisi olla reaalinen tietoturvauhka, koska en lataile siihen enää mitään ohjelmia. Olemassa olevatkin ns. "luotettavia" ja automaattisesti päivittyviä.

Selaimia käyttää melkein kaikki, joka varmaan se suurin uhka tavalliselle luurinkuluttajalle on huijausviestien lisäksi.

Eipä noista silti vielä epidemiaa ole tullut.

Mutta selaimia voi päivittää vaikka olisi ei-päivitettävä Android. Itse en käytä juuri muuta kuin bussiaikataulua ja vastaavia palveluja. Ärsyttää se mikrokokoinen näyttö.

6
Sinällään jännä, ettei puhelinten tietoturvasta juurikaan puhuta, vaikka varmaan suurella osalla kansasta on vanhentunut puhelin käytössä, johon ei päivityksiä tule. Moni ei varmasti edes ole tajunnut puhelinta päivittääkään, jos päivitystä on tarjottu tai sen joutuu erikseen valikon kautta tarkastamaan.

Voisiko johtua siitä, että noita tietoturva-aukkoja on Androideissa melko vähän. Eli suurin osa hyökkäyksistä johtuu haitallisista ohjelmista tai niiden päivittämättömyydestä, tai erilaisten viestihuijausten muodossa.

Itselläni on yhä Android 8 yhdessä puhelimessa, joka toimii lähinnä modeemina. En ole keksinyt miten se voisi olla reaalinen tietoturvauhka, koska en lataile siihen enää mitään ohjelmia. Olemassa olevatkin ns. "luotettavia" ja automaattisesti päivittyviä.


7
Mulla ei ole ollut ongelmia FF:n kanssa. Myös Nordean verkkopankki toimii normaalisti.

xubuntu 22.04 ja Firefox 118.0.1

8
Mulla on käytössä Xubuntu 22.04 ja siinä on esiasennettuna graafisena Synaptic Pakage Manager. Sitä käytän ja komentoriviltä apt:tä. Sitten on tuo "Sotware", joka lienee joku Gnome-ohjelma, mutta löytää ohjelmia varsin huonosti.

9

Sulla on ehkä jotain muuta siellä pielessä. Kyllä Linuxeja on asennettu CD:ltä iät ajat. Ei se tarvitse edes nopeutta, kun kaikki ladataan alussa keskusmuistiin.
Ei se tässä tapauksessa nyt kyllä auta mitään kun nyky Xubuntu ei nimittäin mahdu CD-levylle mitä alunperin kysyttiin. DVD toimisi. Desktop asentimen koko on nykyään 2,8Gt.

Totta. Ajattelin DVD:tä, mutta kommentoin lähinnä tuota lukunopeutta. ei sen pitäisi olla mikään ongelma.

10
Sen verran se eroaa USB-tikusta, että USB-tikussa on moninkertaisesti nopeammat hakuajat kuin DVD-Rompussa.

Itselläni Romppu jyystää, ja yrittää käynnistyä, mutta lopettaa sen virheilmoitukseen, koska levy ei vaan jaksa sylkeä tiedostoja riittävän nopeasti, etteikö järjestelmä kyllästyisi odotteluun.
Itselläni on pari DVD-asemaa, ja molemmat tekevät kyseisen kyllästymisen, ja lopettaa käynnistymisen kesken boottausta.

Sulla on ehkä jotain muuta siellä pielessä. Kyllä Linuxeja on asennettu CD:ltä iät ajat. Ei se tarvitse edes nopeutta, kun kaikki ladataan alussa keskusmuistiin.

11
Eikä ainakaan itselläni onnistu edes asennus DVD-romppua käyttäen, vaikka kyseinen iso-levykuvatiedoston polttaminen onnistuukin.

En ole aikoihin kokeillut, mutta ei kai DVD tässä poikkea usb-tikusta? Sitä luodaan vastaava buuttauslevy kuin tehdään tikusta.

Vai unohdinko nyt jotain?

12
Mulla on Dropbox varakopiointia varten, mutta vain yhdellä koneella. Tuntuu kyllä toimivan oikein hyvin. Senkin tavallaan ymmärrä, että yritykset haluavat rahaa palveluistaan, joten olen tähän ilmaisversioon varsin tyytyväinen.

Sellaista tosin ihmettelen, että mihin ihmeeseen Dropbox tarvitsee yli 200M muistia koko ajan?


13
Mun kokemukseen suurin ongelma ovat nuo selaimet. Jos et tarvitse nettiselainta, niin 32-bittinen kone riittää monen hommaan. Yritin yhtä sellaista reilu 10v vanhaa miniläppäriä elvyttää Lubuntulla (18.04), mutta tuppasi aina hyytymään nettiselaimen käyttöön. Joku Falck tms. löyty ja se toimi, mutta tieoturvan taso museoaikainen.

Nyt haave tehdä tuosta pelkkä tekstipohjainen linux, mutta projekti vielä odottamassa. :)

14
Vaihtoehtoiset työpöytäympäristöt / Vs: Lubuntu
« : 30.08.23 - klo:23.03 »
Mulla oli Lubuntu yhdessä 32-bittisessä läppärissä, mutta ei siitä "keveydestä" paljoa iloa lopulta ollut. Nuo selaimet niin raskaita, että tuppaa vanhempi kone hyytymään. Jos käyttää jotain vanhaa selainta, niin voi olla tietoturvaongelmia.

15
Mulla on Xubuntu 22.04, joka lienee nopeudeltaan vastaava kuin Ubuntu. Eri ikkunointi vain.

Se on pyörinyt hyvin mm. Lenovon T420 mallissa, jossa 2.5GHz i5-prossu ja 320/8G muistia. Koneen Bios n. 10v vanha.

Mutta varmaan tuo riippuu käytöstäkin. Mitä seuraan Task Manageria, niin aika harvoin pyörii prossu täysillä. Enemmänkin ongelmia tullut, kun loppuu tuo keskusmuisti, jos useampi selain auki yhtä aikaa.

16
Jos olet siirtymässä PyQt:hen, niin miksi haaskaat aikaasi Tkinteriin ?

En mielestäni haaskaa aikaani, vaan opiskelen ohjelmoimaan. Tkinder etu on mm. siinä, ettei sen käyttäminen vaadi mitään lisäasennuksia, vaan tarvittava kirjasto on osa pythonin perusjakelua.

Toinen etu on siinä, että käyttö on melko yksinkertaista. En tiedä olisiko se yhtä yksinkertaista PyQt:llä, kun kokemus on vain siitä, että hieman pyöritellyt sitä Designeria, jolla voi luda graafisia ikkunoita. Se ainakin tuottaa melkoisen määrään koodirivejä.

Ja ohjelmoinnin kannalta on olennaista ymmärtää tämä graafisen käyttöliittymän tuoma tapahtumakeskeinen logiikka ja osata jakaa asian oikeiin moduleihin/luokkiin. Eli Tkinterin ohessa tulee opiskelua paljon muitakin asioita.

17
Moi!

Olen päässyt hieman sisälle tuohon Tkinter-maailmaan ja eka ohjelma sillä juuri työn alla. Tein aluksi aika simppelin sivun:Menu-valikot, muutama comobo-box, entry, nappula ja text-ruutu. 5kpl frameja ja organisoitu pack-funktiolla. Taustalla sitten tietokanta ja muu ohjelmalogiikka. Tulee ehkä noin 200 riviä tuolle GUI:lle kokoa.

Sitten lueskelin asiasta ja pythonille olisi saatavissa tuo PyQt-kirjastokin. Siitä pari kysymystä:
- Onko sen perusperiaate sama kuin Tkinterissa, eli luodaan widgettejä ja niiden muuttujien kautta siirretään tietoa muulle onhelmalogiikalle?
- Jos opettelen kohtuullisesti tuon Tkinterin, niin helpottaako siirtymistä PyQt-maailmaan
- Mikä noilla on se olennaisin ero? Onko PyQt paremmin säädettävissä ja tyyliteltävissä kuin Tkinter? Videota ja muuta animaatiota se tukenee myös paremmin?

18
Hmm...tuon tietokannan etuna olisi kieltämättä myös se, että ei tarvitse kaikki olioita ladata kerralla muistiin, vaan tarpeen mukaan.

Mulla tämä työ on niin simppeli, että voisi koittaa tehdä itse oman ORMin, eli funktiot, joilla saa olion tietokantaan ja sieltä pois. Voisi olla hyvää oppia aiheesta ja sql:n kerausta.

Ihmisluettavuuden takia ohjelmaan voisi lisätä jokun export-option, joka tulostaa tiedot vaikka ihan tekstitiedostoon. Niiden sörkkiminen suoraan tiedoston (json) ei kuulosta kyllä hyvältä idealta. :)

19
Sitten on vielä tällainenkin vaihtoehto, eli käyttää suoraan olio-tietokantaa. Vaatisi taas enemmän perehtymistä, mutta tuossa voinee oliot tallentaa suoraan niille sovitettun tietokantaan.

https://en.wikipedia.org/wiki/Object_database
https://en.wikipedia.org/wiki/Zope_Object_Database (pythonille)

20
Nyt sitten seuraava askel olisi pohtia ohjelman rakennetta, missä homma hieman jumittaa. Tekisin nuo kortit mielellään olioina, mutta tiedon tallennuksen haluaisin hoitaa sqlite-tietokannalla. Ja tässä törmään ongelmaan, että onko mielekästä ylipäätään käyttää olioita, jos tarvittava tieto on jo jäsenneltynä tietokannassa?

Usein on mielekästä käyttää olioita koodissa ja varastoida ne relaatiotietokantaan. Tekninen termi tälle rajapinnalle on Object-Relational Mapping (ORM). Useimmille ohjelmointikielille on saatavilla kattavat valmiit kirjastot, joita sovelluksissa voi hyödyntää sen sijaan, että koodaisi rajapinnan itse.

Joo, törmäsin tähän, kun asiasta googlettelin.

Mutta en ihan ymmärrätuota logiikkaa. Eikö oliot pidä olla kaikki luotuna käyttömuistiin, jotta niitä voi käyttää? Eli tällöin tuo tietokanta toimii ikään kuin monimutkainen tiedosto. Saman saisi aikaan vaikka json-tiedostolla. 

Vai onko tuossa idea, että noita olioita ladataan tarpeen mukaan, mitä käsiteellään? Eli tuollaisen laajemman ohjelman logiikkaa?

Sivuja: [1] 2 3 ... 23