Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Petu

Sivuja: [1]
1
Moikka!

En saa Sambaa pelittämään niin, että siirrettävien tiedotojen ääkköset menisivät oikein ubuntu samba serverin, windows xp clientin ja toisen ubuntu clientin välillä. (esim. ä näkyy ubuntussa less komennolla <E4> merkkinä. ä tuntuisi olevan 0xE4 ainakin windows ANSI merkistössä.)

Mikähän on, mitenköhän tarkistan ja mitenköhän muutan Ubuntun käyttämän merkistön?

Osaiskos joku kertoa suoraan ohjetta Sambailuun? Eli miten ääkköset siirtyvät oikein win clientin ja ubuntu serverin välillä?


2
Asentaminen ja käyttöönotto / Re: Osioinnista
« : 20.10.06 - klo:23.30 »
Kyllä se onnistuu. Kun partitio alustettu, voit mountata sen minne vain.

Automaattisesti homman pitäisi hoitua käynnistyksissä, kun lisäät tiedostoon /etc/fstab rivin
/dev/hdax       /home  vfat    defaults        0       2
(x siis sen partition numero ja h:n tilalla s, jos sulla on serial ata levy)

Sinänsä fatin käyttö ei ole suositeltavaa varsinkaan noin isoissa levyissä. Ainakin mun Ubuntun manuaali väittää, että se tukee ntfs:ää, joka lienee windosin parempi levyrakenne.

Samoin Linux haluaa useamman parition, koska ainakin swap omassaan. Mun Ubuntu näyttää tehneen kolme partitiota.

3
Joo, ei mulla siis tule tuota valikkoa, on koneessa varmaan vain yksi versio.

uname -a kertoo:
Linux disk-server 2.6.15-26-386 #1 PREEMPT Thu Aug 3 02:52:00 UTC 2006 i686 GNU/Linux

Siis mulla on toi -26 versio. Päivittelen nyt ensin siihen tarjottavat asiat ja katson sitten, siirrynkö seuraavaan.

Kiitos avuista!

4
Laitealue / Re: Softa RAID
« : 20.09.06 - klo:22.59 »
Jos jotakuta kiinnostaa, niin sain Raid-1:n kasaan. Mulla siis kaksi SATA-levyä, joiden päälle tein RAID-1:n. Ja ne komennot...

Luodaan molemmille levyille (mulla sda ja sdb) raid partitiot
sudo fdisk /dev/sdx
  n
  t FD
  w:llä ulos
 (m antaa muuten ohjeen fdiskin komennoista)

sitten luodaan näistä raid-1 komennolla:
sudo mdadm --create /dev/md0 --level=1 --raid-devices=2 /dev/sd[ab]1

Eli mun raid-devicen nimeksi tuli /dev/md0

Tämä käynnistää raidin luonnin. Levyä voi jo käsitellä, vaikka luonti on vielä kesken. Luonnin tilan ja aikalailla muutakin näkee komennolla:
sudo mdadm --query --detail /dev/md0

Sitten on ihan normaaliin tapaan formatoitava toi raid-levy komennolla:
sudo mkfs /dev/md0

Ja vielä linkattava se jonnekin mount komennolla. Jotta asia olisi helpompaa, ensin editoidaan /etc/fstab tiedostoon rivi:
/dev/md0        [olemassa oleva hakemisto]  ext2    defaults        0       2

Ja sitten komento:
mount /dev/md0

Ja nyt pakka näkyy hakemistopuussa tuossa [olemassa oleva hakemisto] kohdassa. Ja se on sen tilalla, eli normaalisti tuo hakemisto on siis tyhjä.

Aika helppoa siis.

5
Laitealue / MP-Bios bug?
« : 20.09.06 - klo:21.21 »
Mulla on Asus M2NPV-MX emolevy ja sen kanssa Ubuntu-server asennus levy ei suostu käynnistymään ja desk-top levyn bootissa tulee myös seuraava virhe:
 ..MP-BIOS bug: 8254 timer not connected to IO-APIC

Serverin bootti menee kernel paniciin ja tyssää tähän.

Osaiskos joku neuvoa, mistä päin asiaa voisi alkaa tonkimaan ja onko kyseessä mun emon kovo vika vai tosiaan joku softavirhe? Ja onko se virhe emon biossissa vai linuxissa.

Virhe tulee siis sen jälkeen kun kernel on purettu ja sitä aletaan boottaamaan.

Servri versio antoi ohjeeksi koittaa bootata optiolla apic=debug tai noapic. Mitenkäs sellainen tehdään?

6
Laitealue / Re: Softa RAID
« : 20.09.06 - klo:21.15 »
Ups, oli lipsahtanut typo. Etsin siis ohjetta Raid-5:lle. Mutta toi Raid-1 kiinnostaa myös, joten kiitos linkistä. Katson saanko tuolla ohjella tehtyä. En nimittäin ole asentamassa Ubuntua, vaan lisäämässä noi raid-levyt. Näytti ohje olevan asennuksen yhteydessä hoidettu partitointi.

7
Kone ei kysele bootissa mitään kernel version valintaa. Mistäs nään, mikä on nyt käytössä? Muut kun ei juuri kiinnosta.

8
Tarkenna myös, onko molemmat koneet linux-koneita (Ubuntu) vai jotain muuta (esim. xp). Se auttaa vastauksien haarukoinnissa. Siirtotapoja kun on tukku, etenkin verkolla.

9
Joo, toi logien paikka oli tiedossa, mutta en löytänyt niitä selaamalla virheilmoitusta. Nyt sain napattua siitä yhden avainasanan ja greppaamalla logeja, se löytyi syslog:sta. Ongelma on hw-juttu, joten laitan sille palstalle kyselyn, jos joku olisi törmännyt vastaavaan...

Kiitos Raimo lamp-linkistä, etenen sen suhteen sillä.

10
Koitin asentaa koneelle (Asus M2NPV-MX emo) Ubuntun serveriversiota. Sain virheilmon, jota en valitettavasti silloin kirjannut ylös, ja asennus tyssäsi siihen. Kokeilin desktop-asennusta ja se toimi.

Desktop-versin käynnistyksessä vilahtaa nyt tuo sama virheilmoitus, mutta käynnistys jatkuu. Mistähän löytyy loki-tiedosto, josta voisin kaivella noita virheilmoituksia?

Ei kaiketi mikään ongelma, vain työtä, asentaa LAMP-kamat tähän desktop-versioon?

11
Laitealue / Softa RAID
« : 20.09.06 - klo:13.39 »
Löytyykö jostain selkeät ja yksityiskohtaiset ohjeet RAID-&:n asentamiseksi Ubuntussa?

Ali alkutilanne on se, että molemmat levyt näkyvät ja ne pystyy alustamaan. Mutta löytämissäni ohjeissa on jo levyn formaatti erilainen. Suosituksia?

12
Asentaminen ja käyttöönotto / Uusi kernel 2.6.15-26/27
« : 20.09.06 - klo:13.28 »
Mun update tarjoaa mulle kerneliä kahteenkin kertaan, eli versioita 2.6.15-26 ja 2.6.15-27. Molemmat on isoja imageja. Tarviiko mun tosiaan ladata ja asentaa molemmat?

13
Asentaminen ja käyttöönotto / Re: Grip säätelyä
« : 04.09.06 - klo:15.33 »
SoundJuicerkin lähti pelittämään, kun latasin kaikki mahdolliset kodekit. Eli nyt kaikki kolme ohjelmaa rippaavat ja koodaavat. Kiitos vinkeistä ja hyvän vikin.

Toi gripin ääkkösongelma on jäljellä. Jos jollain siihen vinkkejä, niin kiinnostaa edelleen.... SoundJuicerilla saan ääkköset kohdalleen kaikkialla.

mp3 formaattia ei kaiketi tulisi suosia, kun se ei ole Open Sourcea. Onko vinkkiä hyvästä graafisesta tai edes komentorivi kooderista, jolla hyvästä OS formaatista (ogg?) saisi nopeasti mp3:t kun niitä tarvii siirtää soittimelle?

14
Asentaminen ja käyttöönotto / Re: Grip säätelyä
« : 04.09.06 - klo:15.18 »
Kiitos Janne, wikistä löytyi hyvät ohjeet ja lame saatiin koneelle. Tarvinnee ruveta lukemaan wikiä näissä perusasioissa. Sieltä löytyi hyvät ohjeet miten lisätä kaikki tarpeelliset codekit, tosin w32 ei löytynyt. :(

Sain gripin rippaamaan ja koodaamaan. Vielä on gripin kanssa kaksi ongelmaa:
- se rippaa levyltä vai 4x nopeudella (ripperx ja SoundJuicer tekevät sen noin 15x nopeudella)
- mun grip ei handlaa ääkkösiä hakemistoissa, tiedoston nimissä eikä kappaleiden ID tiedoissa

SoundJuicer sensijaan vain rippaa, vaikka koitan komentaa sen myös koodaamaan. Koitan sielläkin käyttää lamea. Gripin kanssa oli ensin ongelma, ettei se löytänyt polkua lameen, joka oli /usr/bin hakemistossa. Vieläkö löytyisi yksinkertaisia neuvoja?

15
Asentaminen ja käyttöönotto / Re: Grip säätelyä
« : 04.09.06 - klo:13.38 »
Koitin saada gripin pelittämään näillä ja englanninkieliseltä foorumilta löytämilläni ohjeilla. (Ja koitin saada pelaamaan myös SoundJuicerin mp3 rippauksen - tuloksetta.)

Minulta näyttää puuttuvan lame. Koitin kaivaa sitä paketinhallinnasta, mutta tuloksetta. Oisko ideoita aloittelijalle?

16
Kiitos vinkistä, siis noiden -h optioiden suhteen. Ne helpottivat selvästi.

Sensijaan varatilan tarpeellisuuden osalta en juttua niellyt. Tietysti se on joskus sinne suunniteltu ja se on tarpeen. Näyttää kuitenkin siltä, että kun se suunniteltiin, oli pienempiä levyjä. Esim. login tarve ei kasva, kun levyn koko kymmenkertaistuu. Etenkin, kun logit eivät mene mille levylle sattuu.

Päädyin pienentämään tämän useammasta osoitteesta löytyvän perus HowTo ohjeen perusteella:
http://www.tldp.org/HOWTO/Partition/formatting.html
Kohta 2 käsittelee näitä varattuja blokkeja.

Mulla on siis boot ja root partitioissa edelleen toi 5%. Pienensin sen minimiin raid-pakassa, jonne tallennan kuvia, musaa ja videoita.

17
No niin, selvisihän tämäkin.

Linuxissa on ominaisuus. että levystä oletusarvoisesti varataan 5% blokeista rootille korjaavien toimien tekoon, kun levy jostain syystä täytyy. Tämä vain on isosta levystä aivan tarpeettoman iso osa. Siksi aina isoa levyä, etenkin muuta kuin root-levyä formatoidessa kannattaa säätää tämä vara minimiin (jossain sanottiin, että 1% minimi). Tämä taas tapahtuu lisäämällä formatointikäskyyn (esim mke2fs) vipu "-m 1", jolloin varataan säilöön blokkeja vain 1%. Saman saa myöhemmin aikaan komennossa "tune2fs -m 1 /dev/...".

Jos joku osaa kertoa, voiko varatila olla jopa alle 1%, niin kiinnostaa. Se on vielä 3G / levy mun tapauksessa ja tarpeetonta.

18
OK, saan tällä jotkut luvut täsmäämään. Huomasin nimittäin, että df antaa levyn kooksi noin 300GB, käytettyjä blokkeja on siis vain tuo 24, mutta tilaa vapaana vain 292miljoonaa blokkia.

Toi vapaatila siis täsmää, eli Disk Manager ja df antaa saman tuloksen. Sensijaan levyn koko on eri.

Onko jokin selitys, mihin katoaa noin 15GB? Siis onko syytä koittaa uudelleen formatointia? Tein formatoinnin Disk Managerilla, kai se isotkin levyt? Olisiko varmempi tehdä muuten? mkfs vai mikä?

19
Paljonko tuo Disk Managerin yksikkö GiB, jossa levypartition koko ja vapaatila ilmaistaan, on esim. suhtessa df komennon blockkeihin (jotka kaiketi 1kTavu)?

Mulla Disk Manager ilmoittaa vapaan tilan 20G alle levyn koon, vaikka df kertoo levyllä olevan vain 24 blockkia kamaa. Voisko kyseessä olla jokin partitiointi tai formatointi ongelma?

Käytössä Ubuntu 6.06 Desktop.

Sivuja: [1]