Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - JoLi

Sivuja: [1]
1

Grub2 on yhteensopimaton useimpien kolmannen osapuolen käynnistyslataimien kanssa. Asenna perinteinen grub, niin pitäisi toimia..  ;)

Ymmärrys ei riitä. Siis grub2 käynnistyy oikean osion bootista, kun BootIt on käynnistyksen sinne ohjannut. Nyt kuitenkin jo käynnistynyt grub ei löydä omaa osiotaan.

Toinen ongelma on asentaa perinteinen grub. Miten se tapahtuu, kun asennusohjelma asentaa grub2:n ja uudelleen käynnistys ei onnistu, jotta grubin voisi asentaa uudelleen?

2
Munulla on n.vuoden vanha pöytäkone, Intelin 64-bittinen prosessori, 2 kiintolevyä ja muistia 8 GB. Kone on testialustana eri käyttiksille. Käynnistäjänä on BootIt NG, joka osaa käynnistellä Linuxit ja Windowsit, joita molempia on ollut asennettuna. Tarkoitukseni on käyttää VirtualBox:n avulla virtuaalijärjestelmiä, sen takia muistia on riittävästi.
Haluaisin pitkään tuetun käyttöjärjestlmän VirtualBoxin alustaksi ja olen yrittänyt asennella Ubuntu 10.04 ja siihen pohjautuvaa LinuxMint 9:tä tässä mielessä.
Nyt käynnistäjän lataaja BootIt siis osoittaa käynnistettävän osion, jossa siis on juuriosio ja boot-hakemisto sen sisällä. Kaikille Linuxeille on yhteinen swap-osio. Kaikki työtiedostoni olen pannut eri osiolle, joka siis mountataan kaikkiin Linux-asennuksiin.
Ensimmäisen levyn MBR siis on BootIt:n hallussa, se on lisäksi asennettu omalle 7,8 Mb pikkuiselle primaariosiolle. Linuxit asennan siis kukin yhdelle erilliselle levyosiolle, jonka ensimmäinen sektori jää grub:n käyttöön, käyttöjärjestlmät siis eivät koske MBR:aan asennuksen yhteydessä.
Homma on toiminut hyvin tähän astisilla käyttöjärjestelmillä useammassakin koneessa, yhdessä on myös LinuxMint 9 32-bittisenä ilman ongelmia. Nyt yritykset asennella 64-bittinen Ubuntu ja kumppanit eivät toimi. Ensimmäisessä kiintolevykäynnistäessä tulee ensin bios-ilmoitukset, sitten BootIt- valikko, valitessani siitä tämän viimeisen Ubuntun versioita, grub-valikko tulee normaalisti näkyviin ja sitten siitä  normaalin käynnistyksen valittuani saan ilmoituksen, että grub ei löydä juurilevyosiota, jossa se itse siis on asennettuna. Ilmoituksessa on mainittuna UUID:n pitkä koodi, joka on on sama kuin Knoppixin Gparted-ohjelmassa ilmoitetu kaivatun juuriosion UUID.
Tätä kirjoitan 64-bittisellä openSUSE 11.3:lla, joka kyllä nurisematta on toiminut saman tyyppisellä asennuksella (samalla osiolla, jossa oli aikaismmin Ubuntun asennus).
En ole kyllä kokeillut asentaa 32-bittistä versiota tälle koneelle.
Vaatiko 64-bittinen Ubuntu oman boot-osion? Bugi?

3
Asensin linux-headers, siinä tuli mukana sitten C-headers. Osoite kyllä muuttui:
/usr/src/linux-headers-2.6.15-25-386/include
Panin tämän polun edellisen viestin kysymykseen ja asennus onnistui, kehoitettiin viihtymään VMtoolsin parissa.

Uusi ongelma on nyt sitten, että ohjelma ei toimi, ainakaan niin hyvin kuin WinXp:ssa. VGA-resolutio sentään nousi hieman, 1024 x 768. Näyttö kyllä toimii Susessa ja winXp:ssa 1600 x 1200. Lisäksi hiiren kursori jumittuu Ubuntun reunoilla, leiketaulu ei toimi toisiin käyttiksiin, USB-tikut eivät löydy. Ainakin toista romppuasemaa pystyy lukemaan, kirjoittamista en ole koettanut vielä.

Ainakaan toistaiseksi ei vaikuta kovin käyttökelpoiselta. Levytilaa on kuitenkin vielä yhdelle erilliselle erikseen käynnistettävälle Linuxille,   se kuitenkin sitten jäisi ilman käyttöä järjestelmän uudelleen boottauksen takia.

Kiitoksia alkuneuvoista, nytkähti sentään liikkeelle. Aika fiksu ohjelmien asennus täällä Ubuntussa ja ilmeisesti Debianissakin. Käyttöoikeuksien logiikka on erilainen kuin Susessa, mutta ilmeisen toimiva. Knoppixilla olen muutaman levyn pelastanut ja oikeuksien logiikka on siellä ilmeisesti sama, oudokseltaan yllätti.

On mielenkiintoista, saanko asennettua kirjoittimen, joka on tyyppiä WIN, HP Color Laserjet 2600n. Netistä löytyi ajuri, joka toimii ainakin Susessa.

4
Sain asennettua essential. Siinä vaikutti tulevan C-tyyppisiä tiedostoja, ainakin luulen niitä kääntäjiksi. Homma on tekeillä toisessa koneessa, enkä viitsisi sillä nyt mennä nettiin.
Nyt asennus kyselee C header files polkua, oletuksena on [/usr/src/linux/include], joka ilmeisesti ei pidä paikkaansa. Missähän moinen C header files piileksii Ubuntussa, vai onko vielä jäänyt asentamatta? Ilmeisesti on kyseessä tiedostoryhmä, joka tuskin findillä löytyy.

5

Koodia: [Valitse]
sudo apt-get install build-essentials
olisi fiksumpaa.


Tuleeko tässä jo C- ja C++ -kääntäjät mukana, pitääkö asentaa erikseen ja millä nimellä? (mahdollisia muitakin tarpeita ajatellen)

6
Ubuntu tietokoneissa / VMtools Ubuntu-virtuaalikoneeseen
« : 10.07.06 - klo:20.36 »
Minulla on AMD64 koneessa Suse 10.0, siihen asennettuna VMware Workstation. Virtuaalikoneena on WinXp ja toiseksi virtuaaliksi asensin Ubuntu 6.06 Linux Magazinen oheislevystä. Asennus onnistui, mutta viimeistelyyn tarvitaan VMtools.
En aikaisemmin ole Debiania tai Ubuntua käyttänyt, eniten on käytössä Suse eri versioita. Osaamattomuus ja tietämättömyys haittaavat.
VMtoolsin asennus lähti käyntiin, mutta pysähtyi siinä vaiheessa, missä kaivattiin make-ohjelmaa. Suse:ssa se tulee asennuspaketissa, ainakin C-kääntäjien mukana, olen sen verran saanut selville, että tästä lienee kysymys. Nyt pitäisi nämä kääntäjät saada asennettua, nettiyhteys kyllä pelaa, mutta pitäisi saada sopivat loitsut asennukseen, olen Ubuntussa vasta 2 päivän keskonen, vaikka ikää onkin. En tiedä meneekö loput asennuksesta sitten putkeen.

Sivuja: [1]