Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - heimo

Sivuja: [1]
1
Pitäisi onnistua. Teet uuden osion tyhjään tilaan, alustat sen sopivalla tiedostojärjestelmällä (ext3/ext4), mounttaat tilapäisesti esimerkiksi /home2 mountpointtiin, kopioit kaiken /home:sta /home2 varmistaen että oikeudet yms säilyy (cp -a), lisäät uuden osion fstabiin siten että se mounttautuu automaattisesti /homeen, nimeät VANHAN /home:n uudelleen /homevanha:ksi, ja teet /home hakemiston jotta uusi osio voi mountata siihen. Uudelleen käynnistys ja kaiken pitäisi toimia. Jos ei toimi niin vanhat tavarat on vielä tallella /homevanha:ssa. Parasta homma on tehdä single/safemodessa roottina. Lopuksi kun homma toimii ja kaikki tiedostot on varmasti tallessa uudella osiolla, voi homevanhan poistaa.

Suosittelen varmuuskopioiden tekemistä kaiken varalta ennen kuin on kylmä hiki niskassa.

2
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Firefox ei käynnisty
« : 03.08.10 - klo:11.39 »
Hyvä vinkki Tha-Foxilta.

Voi kokeilla "killall firefox" (varmuudelta, ettei ole jäänyt taustalle pyörimään haamuna) ja sitten nimeää .mozilla hakemiston uudelleen.
mv ~/.mozilla ~/.mozilla_old

Ja sittten kokeilee uudelleen puhtaalla profillilla.

Tai kokeilee käynnistää safe-modessa:
http://support.mozilla.com/en-US/kb/safe+mode

3
Ubuntu tietokoneissa / Vs: synaptic kysymys!
« : 03.08.10 - klo:11.33 »
Monet näyttää olevan "dev"-paketteja, joita käytetään ohjelmia käännettäessä (sisältää kääntämisessä tarvittavia riippuvuuksia/kirjastoja tms). Huoletta poistelisin nuo. :-)

4
Ubuntu Suomi ja yhteisöt / Vs: Ubuntu lukioon?
« : 30.07.10 - klo:11.36 »
Muutamia omia ajatuksen harhailujani aiheesta.

Omasta mielestäni koulujen atk-luokissa pitäisi päästä tutustumaan erilaisiin tietokoneisiin, käyttöjärjestelmiin ja ohjelmiin. Yhden käyttöjärjestelmän suosiminen koulujen tietokoneissa on "monokulttuurin" viljelemistä. Olisi hienoa jos oppilaat voisivat kouluissa käyttää Windowseja, Mac OSX:ää ja jotain Linux-jakelua (*kröhm*buntu!), nähdä näiden järjestelmien erot ja saada vähän tuntumaa siihen että on olemassa erilaisia tietokoneita joissa on kaikissa omat huonot ja hyvät puolensa. Ymmärrettävästi luokat on yleensä vakioitu tietyn konetyypin ympärille ja kovin kirjavan konekannan ja monen käyttöjärjestelmän ylläpitäminen vaatii moninverroin työtä. Mutta ehkä virtualisointi tuo jatkossa tähän jotain käyttökelpoisia ratkaisuja? Tai isommisa kouluissa voisi olla yksi luokka Mäkkejä, yksi Windowseja ja kolmas Ubuntuja? Tai jos halutaan suosia monokulttuuria, niin olkoon se sitten ainakin avoin ja tasaveroinen kaikille. :-)


5
Ainakin voi kokeilla ajaa komentoriviltä
Koodia: [Valitse]
sudo aptitude update
sudo aptitude upgrade
ja katsella onko päivitykset menneet loppuun, vai onko jotain jäänyt tekemättä tai pakettienhallinta solmussa. Ylläolevista ei saisi tulla virheilmoituksia. Jos tulisi niin sitten dpkg (dpkg --configure -a) voi auttaa tai apt-getin "-f" vipu (apt-get update -f).

6
Laitealue / Vs: Mikä usb-wlan xubuntuun?
« : 30.07.10 - klo:10.28 »
Nostellaanpa hyvää ketjua. Verkkokaupan Netwjork nimellä myymä Tendan valmistama W311U toimii Ubuntu 10.10:ssä ainakin 802.11g tilassa (54Mbps), mutta ei ainakaan heittämällä toiminut N-verkon kanssa. Piirinä on kai Ralinkin RT2870 tai RT3870 ja Ubuntun kernelistä löytyy vakiona "staging" tason ajuri "rt2870sta".

Hakusessa olisi yleisesti saatavilla oleva (ei ulkomailta, ei malli jota ei enää myydä) USB-tikku 802.11n tuella, joka toimisi Ubuntussa "suoraan" ilman säätämistä. Kaikki kokemukset näistä otetaan vastaan kiitollisina.

7
Ubuntu tietokoneissa / Vs: crontab
« : 15.11.08 - klo:06.55 »
Kokeilin gcrontabia KDE4-ympäristössä /etc/crontab -tiedostolle. Tiedosto ei tullut näkyviin editoriin, ei edes sudo gcrontab -komennolla.

Enpä ole kokeillut, mutta KDE:ssä voisi testata myös kcronia (kcron). Kaipa tuon gcrontabinkin pitäisi KDE:ssä toimia. Sitä voisi kai yrittää käynnistellä kdesudo gcrontab komennolla. Gnomen puolella graafisia ohjelmia rootin oikeuksilla voi sitten käynnistellä gksudolla.

8
Mitä julkaisulla halutaan saavuttaa?
Tavoittaa nykyisiä ja tulevia Linux-jakeluiden käyttäjiä, tarjota heille mielenkiintoista sisältöä.

Kenelle julkaisu on suunnattu?
Ikään katsomatta kaikille Ubuntusta, Linuxista ja vapaista ohjelmistoista kiinnostuneille.

Mitä julkaisu pitäisi sisällään?
Yksittäisiä artikkeleita (vältettävä juttusarjoja joihin ei tulekaan jatkoa), kolumneja, mielipiteitä, ideaalisti myös haastatteluja, ohjelmien esittelyjä, perusniksejä, asennusohjeita, distrojulkistus- ja ohjelmistoversiouutisia uusien ominaisuuksien esittelyineen, toimiviksi todettujen härpäkkeiden esittely (ei tarvitse olla uusia laitteita, vanhat joita saa edelleen kaupasta on ok), käyttäjien tapoja hyödyntää Linux-jakelua, distrosodat-palsta (aina yhtä viihteellistä ja provosoivaa), linkkejä maailmalle (hyvien tietolähteiden päivittyvä luettelo), tekijänoikeusasiaa... Jos vain saadaan näitä tuotettua. Pikkuuutisia vältettävä jos julkaisutahti on 4krt/v.

Kuinka varmistetaan säännöllinen aikataulu?
Rikkaan hyväntekijän rahakannustimilla, joten lotot vetämään. Turha rassata mieltä julkaisutahdin tahdittomuudella jos ensimmäistäkään läpyskää ei saada uunista ulos. Pyritään kuuteen, tyydytään neljään (lehteen per vuosi). Vaatii hervottomasti työtä ja aktiivista ydinporukkaa. Ilman raakaa työtä ei synny kuin foorumikeskusteluja.

Kuinka paljon halutaan tuottaa itse / kääntää jostain suoraan?
Itse tuotettu ja käännetty vaativat työtä. Kuinka paljon pystytään lainaamaan suoraan? Ottamaan materiaalia juttujen tueksi vaikkapa Wikipediasta? Mikä on lehden lisenssi?

Kuinka tuotanto organisoidaan?
Lehdelle oma wiki ja julkaisusivusto. Lukijoiden foorumikeskustelut Ubuntu Suomen alle. Ydin/tekijäporukalle oma irc-kanava (ilmeisesti jo pystyssä) ja sähköpostilista. Yksi aktiivi toimii päätoimittaja/projektipäällikkönä ja houkuttelee kaikin käytössäolevin keinoin orjat kirjoittamaan, kuvittamaan ja taittamaan. Työ tehdään wikissä, keskustelut työstä käydään sähköpostilistalla ja tarvittaessa IRCissä. Materiaalien / tekstien korjaukset yms. keskustelu wikissä.

Tarvitseeko julkaisu rahoitusta?
Saako julkaisu rahoitusta kun ei ole ensimmäistäkään tuotetta tai suunnitelmaa joka poikisi tuloksia. Kuka tukisi? TEKES? Unohdetaan rahoitus, keskitytään kustannuksiin.

Miten jakelu suunnitellaan tapahtuvan?
Netissä sähköisenä, avoin kaikille.

Ketkä ovat sitoutuneita?
Vain aika näyttää.

Saadaanko julkaisuus kumppaneita (flug, coss?)
Vain aika näyttää. Hyvä pitää mielessä ja tuputtaa materiaalia mm. COSSin järjestämiin tilaisuuksiin.

Ennenkaikkea: Ketkä ovat sitoutuneita lehden julkaisukelpoisuuden takaamiseksi?
Uudelleen muotoituna: Ketkä ottavat vastuun organisoimattoman ja rahoittamattoman toiminnan määrittelemättömien tavoitteiden saavuttamisesta? Kädet ylös NYT.

Saa laskea.

;-)

9
Ubuntu Suomi ja yhteisöt / Vs: Verkkolehden nimi?
« : 12.11.08 - klo:08.08 »
serola, Risto & kumpp. Kirjoitukseni tarkoitus oli kahtalainen. A) kertoa oma ehdotukseni B) ilmaista mielipiteeni nimien valintaan käytetyn ajan hyödyllisyydestä (ja ehkä vähän myös C) aktivoida ja provosoida lämmöllä ja huumorilla). Toki nimi on tärkeä, mutta se kyllä löytyy lopulta jos muu toiminta lähtee pyörimään. :-) Ja toivottavasti lähtee, sillä ainakin minä odotan innolla projektin tuloksia.

Pidän CVTP:n ehdotuksesta VapaaKoodi enemmän kuin omastani (VapaaViikko). VapaaKoodi on sopivan nörtti, kuvastaa mitä lehti voisi pitää sisällään ja silti nimi on melko kansantajuinen ja helposti muistettava. Henkilökohtaisesti myös valitsisin distroriippumattoman nimen. Pingviiniaiheiset ovat myös söpöjä ja assosioidaan ainakin alaa tuntevien keskuudessa vahvasti Linuxiin (ja jakeluihin ja FLOSS-aatteeseen yleisemminkin).

Alla aivomyrskytilaisuuden karsittuja tuloksia, jotka voivat tuntua huonoilta vain siksi että ne eivät ole lukijan vaan kirjoittajan valitsemia. ;) Suluissa aatoksia.
PinguKoodi (pin-koodi, 0 hittiä googlessa)
NiksiPingu (erään P-alkuisen lehden palstan nimellä ratsastaen, 0 hittiä googlessa)
KotiPingviini (KotiViini... googlessa 2 hittiä)
Pinguniksi (pingu/niksi/unix, 0 hittiä googlessa)


10
Ubuntu Suomi ja yhteisöt / Vs: Verkkolehden nimi?
« : 11.11.08 - klo:11.58 »
Lehden nimi on nyt valittu yksipuolisella demokratialla. Voittajaehdotus on VapaaViikko. Hienojen ehdotusten joukosta yllätysvoittaja valikoitui lopulta tuomariston perusteluin: "Ehdotus viestii hienotunteisesti ja tiiviisti yhteisön peruskulmakiven, sekä helposti muistettavan ja lausuttavan suomalaisen käsitteen, joka yhdistyy myönteisiin mielikuviin sitomatta lehden sisältöä kapealle sektorille tai tiettyyn julkaisurytmiin."

Nimi on monikäyttöinen ja käsitteenä sisältää kaikki ne julkaisumuodot, jotka projekti laajetessaan tulee kattamaan. Tuomaristo haluaa kiittää kaikkia nimiehdotuskeskusteluun osallistuneita ja muistuttaa että nimi on vasta projektin alku ja tärkeintä on kääriä hihat ja panna hösseliksi. Julkaise aikaisin, julkaise usein - iteratiivinen lukuisat silmäparit ja näppäimistöillä vikeltävät sormet yhdistävä työskentely takaa palautesilmukan, joka ruokkii ja ammentaa yhteisöllisestä osaamisesta parhaimmiston, jakaen samalla työtaakan tasaisesti siten että kaikki osallistuvat osapuolet hyötyvät ja lukijat pääsevät jo pian nauttimaan historiallisesta hetkestä kotimaisen yhteisöllisesti tuotetun lehden parissa.

Pitkittyneeseen nimien valitsemiseen ja terminologian takkuamiseen on kaatunut moni hieno idea täysin turhaan. Subjektiivisesta aiheesta ei keskustelupalstalla synny konsensusta, vaikka aikaa olisi rajattomasti. Epäilemättä tästäkään emme pystyisi olemaan täysin samaa mieltä. ;-)

Nimidiktaattori



Moderaattorimuokkaus:
Niin, selvennykseksi kaikille: lehden nimeä ei siis ole vielä päätetty.
Ihan hyvä ehdotus heimolta täydellisen harhaanjohtavasti ilmaistuna, varmaan se oli tarkoituskin?

11
Mulla on tehnyt useampaan lokitiedostoa tyyliin dpkg.log, dpkg.log.1, dpkg.log.2.gz.....

Logeja "kierrätetään" että ne eivät lopulta söisi kaikkea levytilaa. Ubuntussa ja monessa muussakin jakelussa homman taitaa hoitaa logrotate niminen ohjelma. Se miten usein logeja kierrätetään ja montako vanhaa logia säilytetään selviää /etc/logrotate.d/ alta löytyvistä konfiguraatiotiedostoista. Uusin on tietenkin se .log tiedosto, seuraavaksi uusin on  .0 (pakkaamaton) ja sitä vanhemmat tyypillisesti .1.gz, .2.gz jne (pakattuina etteivät veisi niin paljon tilaa). Jos tarvitsee palata vanhempiin pakattuihin logeihin niin niitä on komentoriviltä kätevä lukea zless ohjelmalla (esim. zless logitiedosto.1.gz).


12
Asentaminen ja käyttöönotto / Re: Alapalkki kateissa
« : 04.11.06 - klo:10.24 »
Eli seuraava ongelma: alapalkki on kadonnut kokonaan, eli ei näy edes roskakoria. Milläköhän sen saisi uudestaan esiin?

Regel vastasikin jo, mutta yritän tarkentaa. Voit kokeilla valita alt + F2 ja ajaa komennon killall gnome-panel mutta jos se tai koneen uudelleen käynnistäminen ei tuo alapanelia takaisin, klikkaa hiiren kakkosnapilla yläpanelissa ja tee uusi paneli (en: New Panel). Sen jälkeen voit uudessa panelissa kakkosnapilla klikattuasi lisätä ominaisuuksia (+-symbolilla merkitty kohta). Vakiona näyttäisi alapanelissa olevan Näytä työpöytä, Ikkunaluettelo, Työtilanvaihdin ja Roskakori. Kätevimmin saat siirreltyä ne oikeille paikoilleen hiiren keskimmäisellä napilla raahaamalla.


Sivuja: [1]