Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - tuttuM

Sivuja: [1] 2 3
1
Ubuntu 12.04 LTS 32-bittinen ja Firefox 16.0.2 käytössä ja ainakin tämä Ubuntu Suomi latautui nopeasti (10 megan yhteys Elisan kotiboksin kautta).
Perusasetuksilla pitäisi olla.  Ei näistä tiedoista ehkä paljoa iloa ole, mutta ei kuitenkaan ole nettitahmaa asennettu kaikkiin Ubuntuihin, vaan ongelma lienee enempi kokoonpanokohtainen.

2
Kuvitellaanpa tilanne, jossa jaetaan mahdollisimman tehokkaasti samanalaiset kannettavat kymmenelle käyttäjälle. Ohjelmistona mukautettu Ubuntu (tai Mint), jossa ohjelmistovalikoimaa ja valikkoja on viilattu. Käyttäjiltä ei vaadita komentoriviosaamista.

Remastersysillä (ehkä jollakin muullakin ohjelmalla?) saisi kaiketi tehtyä asennuspaketin, jonka sitten kopsaisi muutamalle USB-tikulle ja asentaisi edelleen koneille (jotka ovat USB:ltäkin käynnistyviä).

Miten joustavimmin saa käyttäjän tiedot koneille niin, ettei sinne jää ylimääräistä adiminia tms.  Käyttäjä voisi 1. käyttökerralla syöttää tietonsa salasanoineen, jos asia hoituisi kirjautumistoimen tapaan.

Mielessä on ollut salasanaton "ite" käyttäjäksi, mutta siinä on se tietoturva-aukko, joka haittaa.

Onko hyviä vinkkejä?


3
Havaitsin, että jos yrittää asentaa/päivittää DVD:ltä (netistä ladattu .iso, poltettu) Linux Mintin (11,12,13) tai Ubuntun uudempaa versiota, niin on hyvä ottaa NVIDIA GTX 550 Ti irti koneesta.  Ei nimittäin onnistu muuten. Vanhempi/vaatimattomampi NVIDIA ei haittaa, eikä haittaa tuo vähän tehokkaampikaan näytönohjain, jos asentaa vielä vanhempia versioita Mintistä.

Ongelmana lienee Modproben ja Nouveau-ajurin suunnalla, mutta se on siis kierrettävissä irottamalla näytönohjain. Toki on toivottavaa, että emokortilta löytyy joku, mihin näyttönsä kiinnittää.

Lisäksi käytän tilaisuutta hyväkseni ja mainostan Puppy-linuxia sekä Boot-Repair-Diskiä. Jos nimittäin sössii koneensa niinkuin minä, niin edellisellä saa haettua jälkimmäisen, jolla taas saa grubin ojennukseen. Puppy käyttää jotain Vesa-ajuria, jolle uudempikin näytönohjain sentää kelpaa, jos ei ihan tarkin kuvanlaatu löytyisikään.

4
Multimedia ja grafiikka / Vs: Tarkkuusskannaus ja Gimp
« : 29.10.11 - klo:14.10 »
Ohjelmana oli juuri mainitsemani Kuvanluku, joka on oletusohjelma kaiketi.

Ah, aivan. Oletko muuttanut asetuksia Asiakirja->Asetukset, Tekstin tarkkuus ja Valokuvan tarkkuus?

Edellisen Xsane-vinkin saatuani poistin Kuvanluku-ohjelman.  Mahdollisesti Unityn epäkäytännöllisyys esti havaitsemasta moista asetusmahdollisuutta.

Lainaus käyttäjältä: nm
Nyt asensin Xsanen, jota tosin ei löytynyt Ubuntu Unityn/Dashin Lisää sovelluksia -kohdasta.

Hakutoiminnolla pitäisi kyllä löytyä. Tai voit asentaa vaikka apt-getillä päätteessä: sudo apt-get install xsane

XSane toimii myös Gimpissä.
Dashin haku vaikuttaa antavan vain tiedostoja. Pyrin graafisen käyttöympäristön käyttämiseen graafisesti ilman sokkona komentorivittämistä. Se vanha Ubuntun sovellusvalikoima onkin kätketty huomaamattomasti keskelle vasemman paneelin sovelluskuvakkeita.

Juuri tuota yhteistoiminnallisuutta, mikä Xsanessa on, kaipasin Gimpiin.  Harmi, ettei sitä ole oletuksena.

Ubuntu 11.10 ja Unity siinä tuntuu ainakin minulle tuottavan runsaasti uudenlaisia Sinä Et Vain Osaa -kokemuksia. SEVO ei myy. Esimerkiksi nyt se Xsane sitten jäi siihen postimerkin kokoiseen rajaukseen, jota käytin suurennoksessa.

Kiitos kumminkin vastauksista, ne ovat Ubuntun käyttäjälle arvokkaita.

5
Multimedia ja grafiikka / Vs: Tarkkuusskannaus ja Gimp
« : 27.10.11 - klo:16.42 »
Mitä kuvanlukuohjelmaa käytät? Xsanessa ainakin on säätö tarkkuudelle, jos ajuri tukee sitä.
Ohjelmana oli juuri mainitsemani Kuvanluku, joka on oletusohjelma kaiketi. Nyt asensin Xsanen, jota tosin ei löytynyt Ubuntu Unityn/Dashin Lisää sovelluksia -kohdasta. Mutta asentamalla Xubuntussa löysin Ubuntun asennettavat sovellukset.
Kiitos vihjeestä. 

6
Multimedia ja grafiikka / Tarkkuusskannaus ja Gimp
« : 27.10.11 - klo:13.34 »
Tarve: suurentaa skannattavaa kohdetta reilusti. Skanneri on HP Officejet 6500 "yleiskone" ja Ubuntu on 11.10. Gimpistä en edes löydä skanneria. Kuvanluku-ohjelmasta taas en löydä asetuksia.

Muuten toimisin Windows Vistassa, mutta sielläpäs ei Gimp taas tunnu pelittävän. Skannerilla em. suurennos onnistuu.

7
Haluaisin tehdä piirrustuksen omakotitalon terassin rakennuslupaa varten aiheessa mainituilla ohjelmalla.
Kuinka saisin piirrettyä viivoja 0,1cm välein tai tiheämmin vierekkäin?
Nyt ilmeisesti perusasetuksella tihein viivojen väli on 0,5 cm, mutta se on aivan liian karkea. Töissä Powerpointissa sain säädettyä minimi viivavälin pieneksi antamalla arvon muistaakseni gridlines ruutuun.
OpenOfficesta en ole löytänyt säätöpaikkaa.

Testasin Ubuntun nykyisellä LibreOfficella. Draw'ssa alueen VIIVOITUKSEN viivaväliksi sai asetettua 0,3 mm. Kahden vapaasti piirrettävän viivan etäisyydelle ei sillekään tuntunut olevan mitään puolen sentin kynnystä.  Suosittelen siis OpenOffice.orgin Draw-sovelluksen käyttämistä piirtämiseen, jos Impressin ominaisuudet eivät riitä.

8
Näin saksan oikoluvun voi asentaa graafisesti ainakin Ubuntu 11.04:ssä (ilman Unityä) LibreOfficeen, mutta ilmeisesti vanhempiinkin kokoonpanoihin:

1) Sulje LibreOffice, jos se on käytössä (jotta päivitys näkyisi)
2) Järjestelmä - Ylläpito -Synatic-pakettienhallinta (vaatii salasanan)
3) Pikasuodatin-kentään: Germany (tai joku muu listaa rajaava hakusana. "saksa" ei toimi kovin hyvin)
4) Merkitse asennettavaksi (esim. kaksoisnapsauttaen) joko Hunspell-de-de tai myspell-de-de-oldspell tarpeesi mukaan (voi vaihtaa myöhemmin)
5) Ikkunan työkalualueelta napsauta Toteuta-kuvaketta (vihreä pukkimerkki)
6) Sulje Synatic-pakettienhallinta (ei pakollinen)
7) Käynnistä LibreOffice Writer
8.) Valitse tarvittaessa saksa kieleksi asiakirjalle, tyylille tai valinnalle. Lisätietoa ohjelman ohjeiden kohdasta: Asiakirjan kielen valinta

Tämä ohje toimii useilla muilakin kielillä kohtia 3 ja 4 varioiden.

Unitystä: toiminta siinä miltei sama, mutta vaiheessa 2 pitää kaivaa jostain syvältä Synatic (sammutuskuvakkeesta?) esille (eikä ole nyt käytössä Unityä, joten ei täsmäohjetta).

---lisäys----
Terminologiassa kielipaketti tarkoittaa käyttöliittymän kielipakettia, joka ei sisällä oikolukua asiakirjoille. Jos halutaan asentaa saksan kielipaketti, toimitaan näillä kohdilla toisin, muuten ylläolevan listan mukaan:
3) hakusana: libreoffice
4) paketin nimi: libreoffice-l10n-de
8.) Valitse käyttöliittymän kieli: Työkalut - Asetukset - Kieliasetukset - Kielet -valintaikkunassa. Asetus tulee voimaan LibreOfficen uudelleenkäynnistyksen jälkeen.

9
http://wiki.services.openoffice.org/wiki/NLPSolver

Kysyjä lienee saanut muualta vastauksensa, mutta lisäosana OpenOffice.orgiin näyttäisi olevan saatavilla. Kun LibreOfficesta tulee Ubuntun virallinen toimisto, niin saapi siihenkin, mahdollisesti jopa suomeksi.

10
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Ubuntu vaihtaa bios-aikaa
« : 17.12.10 - klo:00.55 »
No sitten...

Katsoppas seuraava tiedosto:
Koodia: [Valitse]
gksudo gedit /etc/default/rcSEtsi sieltä kohta: UTC=yes
muuta se muotoon: UTC=no
Sen jälkeen asetat ajan tuolta järjestelmä --> ylläpito-->aika ja päiväys
Reboot

Tuon pitäisi toimia?

Kiitos ohjeista, vaikka käytinkin polun päässä valintaa "Muokkaa - Avaa pääkäyttäjänä", niin eipä tuota muokkausta olisi osannut kohdistaa oikein ilman ohjeita.

11
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Ubuntu vaihtaa bios-aikaa
« : 17.12.10 - klo:00.52 »
Asennuksen aikanahan kysytään laitetaanko järjestelmä utc aikaan, jos vastaa että kyllä niin niin myös tapahtuu.
Ei enää jaksa muistaa, mutta noin on varmaakin päässyt käymään. En ainakaan muista, että olisi ollut mitään varoitusta, että valinta yes voi aiheuttaa Windowsin suosion kasvua.

12
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Ubuntu vaihtaa bios-aikaa
« : 16.12.10 - klo:13.15 »
Mahtaako sulla olla väärä aikavyöhyke Ubuntussa? Vaikuttaisi että Ubuntu käyttää UTC aikaa.

Muoks voit tarkistaa sen: Järjestelmä --> Ylläpito --> Aika ja päiväys
Aikavyöhyke on Europe/Helsinki, aiemmin oli aika Internet-palvelimen aika, mutta vaikka nyt on Määrittely: Käsin valittu, niin Ubuntu edelleen vaihtaa Bios-aikaa.
Näkyvä kellonaika on Ubuntussa sama kuin seinäkellossani, suurinpiirtein.  Ja se onkin aina ollut oikein, mutta järjestelmäkello menee sekaisin Ubuntun käytöstä.

Muutoin olen sitä mieltä, että jos olisinkin valinnut väärän aikavyöhykkeen, niin vika on käyttöjärjestelmässä, jos se muuttaa bios-aikaa.

13
Lienenkö tehnyt asennuksissa jonkun virheen, mutta nykyään Ubuntu vaihtaa järjestelmäkelloa parituntia taaksepäin. Kelo näkyy siis Ubuntussa oikein, mutta biossissa väärin ja tämän lisäksi myös Vistassa, joka on toinen koneelle asennettu käyttöjärjestelmä.

Olenkin pyrkinyt välttämään Ubuntua viime aikoina, ettei tarvitsisi järjestelmäkelloa olla aina korjaamassa oikeaan aikaan, mutta lienee tähän joku asetuskin tehtävissä?  Jos mahdollista, niin ohjeet mieluummin peelosti.

14
Yleistä keskustelua / Vs: Libreoffice
« : 06.10.10 - klo:14.53 »
...
http://www.documentfoundation.org/download/

Itse latasin tuosta tuon 32-bittisen englanninkielisen GNU/Linux -version ja huomasin sitten, että se ei sisälläkään Ubuntuun sopivia deb-paketteja, vaan rpm-paketteja.

Täältä löytyy deb-paketteja: http://download.documentfoundation.org/libreoffice/testing/. En ole vielä itse kokeillut, mutta aikomus on.

Vaikka Ubuntu/Canonical on yksi "pääosakas" LibreOfficessa, on Ubuntuun  sopiva kokeilupaketti sen verran piilossa, että herättää kysymyksiä. Jahka testailet, niin ehkä meille kaikille selviää sekin, että voisiko se olla enempi beetabeeta kuin tämä .rpm-pakkaus.  Mutta toki tuossa säästää nuo allien-osuudet asentamisessa, joka taas mielestäni on vähäisempi vaiva kuin toinen lataus hitaalla yhteydellä.

Ja kysehän on tietenkin beeta-ohjelmiston kokeilusta, ei sen varmasta ja vakaasta käyttöönotosta.  Suuri kokeilijoiden määrä edistänee virheiden raportointia, että siinä mielessä ...

Tähän mennessä yksi vähäinen toiminto on osoittautunut LO:ssa OO.o:ta paremmaksi: Ohjeiden etsi-toiminto ei toimi minun "virallisessa" Ubuntun OO.o 3.2.1:ssä, mutta toimii LO:ssa.  Tuota ei voi laskea LO:n virheeksi, eikä varsinaisia virheitä ole vastaan tullut, mutta eipä sitten mitään näkyviä uudistuksiakaan (OO.o 3.3:een verraten).  Yritin hakea tiedostotyypeistä Worksin tiedostotyyppejä, muttei sattunut silmiini. Pitkästä listastahan ei sitten vois sanoa, etteikö siinä olisi joku eroavuus, mutta ei ainakaan monta.

Että Asmo Koskisen lämmin suositus sopinee maltillisille käyttäjille, mutta maltittomat ja tupakoimattomat kokeilijat tuskin sitä noudattavat (-;

15
Yleistä keskustelua / Vs: Libreoffice
« : 06.10.10 - klo:10.20 »
Libreofficesta löytyy beetaversio Document Foundation sivulta:

http://www.documentfoundation.org/download/

Itse latasin tuosta tuon 32-bittisen englanninkielisen GNU/Linux -version ja huomasin sitten, että se ei sisälläkään Ubuntuun sopivia deb-paketteja, vaan rpm-paketteja.

Ts. esivalmisteluksi pitääkin Synapticissa asentaa alien, joka löytyy pikahaulla ja siinä tulee tarpeelliset riippuvat paketit mukana, joita komentoriviltä ehkä joutuisi itse määräämään.

Toinen esivalmistelu olisi selvittää, mihin kansioon selain (Firefox) tallentaa nettilataukset, minulla se on Lataukset-kansio.

Vähäisiä ohjeita:

1) Kaksoisnapsauta ladattua tar-arkisto-tiedostoa LO_3.3.0-beta1_Linux_x86_install-rpm_en-US.tar.gz ja napsauta sitten avautuneessa Tiedostokäärimen ikkunassa Pura-painiketta.

2) Avautuneessa Pura-ikkunassa valitse purkamiselle sopiva kohdekansio (minulla Työpöytä). Napsauta Pura-painiketta.

3) Työpöydälle pitäisi ilmestyä en-US -niminen kansio ja Puretaan tiedostoja arkistosta -ikkunassa näkyy onnistumisilmoitus ja aktiivinen Sulje-painike, jota napsautetaan. Suljetaan avoimet tiedostoselainikkunat.

4) Tästä eteenpäin jouduin käyttämään komentoriviä, kun en löytänyt Ubuntun käyttöliittymästä tehokkaita välineitä toiminnoille. Valitan mahdollisia kirjoitusvirheitä ohjeissa, koska tästä eteenpäin ne voivat olla fataaleja.

5) Avataan siis en_US -kansion alikansio RPMS Päätteesen vaikkapa hiiren kakkospainikkeella kuvaketta napsauttaen ja valiten "Open in Terminal" (jos lisätoiminto asennettu) tai Sovellukset - Apuohjelmat - Pääte -valikkokomennolla ja sitten cd -komentorivikomennoilla.

6) Kirjoita komentokehotteeseen:

Koodia: [Valitse]
sudo alien *.rpm
Anna pääkäyttäjän salasana, vaikkei se näkyisikään kirjoitettaessa "tähtinä".

7) Pääteikkunassa näkyy tekstiä:

error: incorrect format: unknown tag
libreoffice3_3.3.0-9527_i386.deb generated

Virheilmoitus tulee joka toiselle riville (joka paketille) mutta lopputulos oli kuitenkin toimiva, joten totean vain, etten tiedä, mistä se johtui.
Seuraava rivi toistuu sitten paketin nimi vaihtuen.

8) Jos haluat asentaa Libreofficen valikosta käynnistymään, siirryt vielä desktop-integration-alikansioon ja toistat siellä vaiheen 6 ja palaat sitten RPMS-kansioon, jossa nyt pitäisi siis olla jokaista .rpm-pakettia vastaava .deb-pakettikin.

9) Kirjoita komentokehotteeseen:

Koodia: [Valitse]
sudo dpkg -i *.deb
Päätteessä näkyy runsaasti tekstiä.

10) Suorita vastaava komento desktop-integration-alikansiossa, jos teit vaiheen 8.

11) Poistu päätetilasta exit-komennolla.

12) Testaa LibreOfficea Sovellukset - Toimisto - LibreOffice 3.3 -valikkokomennolla

13) Mikäli ohjelma vaikuttaa toimivan, voit poistaa työpöydältä en_Us-kansion roskakoriin. Lataukset-kansion siivoaminen lienee tarpeen vain, jos massamuistikapasiteetti on vähäinen.

Ainakin minulla edellä kuvattu asennus ei poistanut OpenOfficen asennusta, vaikka se onkin versioltaan aiempi.  Libreofficen voinee sitten poistaa Synaticissa, jos kokeilua ei halua jatkaa.

16
Olisiko laittaa tähän ketjuun wikin puolelta esimerkki tai pari joissa graafisempi ohjeistus olisi suotavaa? Se helpottaisi mielestäni aiheen seuraamista.

No nehän on kaikki ...

http://fi.wikibooks.org/wiki/Ubuntu_tutuksi/Wine
http://wiki.ubuntu-fi.org/CompizFusion

... no mihin ne on hävinnyt ...

Ilmeisesti kun hakuohjelmalla suorittaa haun ja sitten linkkejä pitkin napsauttelee, niin usein tulee vastaan noita komentoriviohjeita (myös sellaisiin toimintoihin, joille on vakiona Ubuntussa graafinen käyttöliittymä), mutta eipä tuolla wiki-sivustoilla sellaisia nyt ainakaan paljoa ole.  Ehkä tuo hakutapani ei vain kovin usein ole johtanut suomenkielisille wiki-sivuille?  Mutta kiitos Ubuntun wiki-sivujen laatijoille. Pitänee keskittyä niihin tietolähteenäni, ettei tule allergiaa (-;


17
Kyllä se suomenkielen harvinaisuus joskus iskee komentorivinkin puolella, virheilmoitukset på finska ovat kovin huonoja googletettavia. Onneksi sen voi vaihtaa enkuksi tilapäisesti.

Ennen googletusta kannattaa aina lukea ohjelman man sivut: man <ohjelma>

Ei tietenkään ole haittaa jos tämän tekee jo ennen ohjelman käyttöä :)



Oma kokemukseni man-sivujen selaamisesta on, että niissä on pyritty sanomaan asia mahdollisimman yleisesti ja tiiviisti, jolloin tavallisen käyttäjän tavallinen tarve voi jäädä käsittämättömäksi mm. informaatiotulvan vuoksi. Siis yksinkertaisten esimerkkien puute on mielestäni kohtalainen ongelma noissa ohjeissa. Tai sellainen tuntuma on syntynyt, enkä juuri odota, että niiltä sivuilta saisi ymmärrettävää vastausta siihen, miten voisin käyttää xyz-ohjelmaa juuri tässä tilanteessa ja komennossa. Tässä on vähän eroa --help -argumenttiin, jolta taas on turha odottaa vastausta siihen, mikä on xyz:n tarkoitus.

---lisäys---
Tarkistin vähän tuon --help-argumentin tapausta ja ainakin sudo --help ja dpkg --help vastasivat mielikuvaani, mutta on myönnettävä, että dir --help ja ls --help sentään antavat vihjeet tarkoituksesta.

18
Myönnän, en lukenut ihan koko ketjua, mutta esim. Firefoxissa sain yhden komentorivikammoisen parannettua asentamalla lisukkeen TerminalRun.. https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/9738/.. Auttaisiko ??
En osaa sanoa. Tuo näyttäisi tekevän sen WWW-sivulla näkyvän komentorivin syöttämisen helpommaksi, mutta sehän vain lisää vahinkojen tekemisen helppoutta?  Eräs osa kammohan on se, ettei tiedä mitä on tekemässä.
Mutta kiitos viestistäsi, jossa pyrittiin ratkaisemaan ongelmaa.

19
Vähän yleistäen toistaiseksi ehdotukseni saama vastaus on, että komentorivin ylivoimaisuudesta johtuen muita tapoja opastaa ei tarvita tai ne ovat liian työteliäitä laatia.

Pedagogisen ymmärryksen liiallisuudesta en voi ketään moittia.  Opastushan on tarkoitettu sille, joka ei vielä osaa, ei sille, joka osaa, eli kyse on tavallaan opettamisesta.  Ja erilaiset ihmiset saattavat vielä oppia eri tavalla.  Otetaanpas kuvitteellinen vertaus:

Mac Os X -järjestelmää (en itse ole mac-tuntija ollenkaan) aletaan opettamaan täysin tietotekniikkaa osaamattomille. Valittavana on komentorivipohjainen neuvonta ja graafiseen käyttöliittymään pohjaava neuvonta.  Kummalla tavalla useimmat käyttäjät oppivat perusasiat nopeammin, niin että he selviävät päivittäisistä sovellusohjelmien käyttöön liittyvistä tarpeistaan?  Juuri kukaanhan ei halua varsinaisesti käyttää käyttöjärjestelmää, vaan ainoastaan sovellusohjelmia, kuten piirto-ohjelmia, tekstinkäsittelyä, tulostamista, musiikin kuuntelua jne.  Tästä syystä siis kriteerinä tässä onkin sovellusohjelmien käyttö eikä "käyttöjärjestelmän osaaminen".

Kun Ubuntun väitetään olevan linux ihmisille, niin käsitän tuon omalta kohdaltani niin, että Ubuntua voi käyttää myös ilman komentoriviä (ts. peelosti).  Komentorivihän ei ole varsinaisesti ihmistä, vaan ainakin yhtä paljon konetta/ohjelmaa varten keksitty. Se on tehokas ammattilaisen käsissä, mutta aloittajista siihen haluaa tutustua suurin piirtein se määrä ihmisistä, kun Macillä on komentorivikäyttäjiä.  Ja tästä siis seuraa, että graafisesti (= esim. valikkopohjaisesti) annettu opastus sopisi ihan hyvin merkittävälle osalle aloittelevia käyttäjiä.  Jos se taas sopii vain pienelle osalle vapaaehtoisia oppaiden laatijoita, niin tässähän on nähtävissä eräs pullonkaula? Nopea ratkaisu on vaihtaa tunnuslauseeksi: Ubuntu - linux komentorivi-ihmisille.  Mutta muitakin ratkaisuja voinee löytää?

Vaan paljonhan on kiinni asenteestakin ja perinteistä kiinnipitäminenkin on eräs asenne, jos komentorivikammokin on asenne.  Mitähän käyttöjärjestelmää voisin tätä jälkimmäistä "tautia" poteville ihmisille, joita on arviolta n. 95% väestöstä, suositella?

No, tästä nyt tuli vähemmän kaino jatko aloitukselle, mutta ... oikeasti tarkoitukseni ei ole vahingoittaa Ubuntua, vaan päinvastoin.

Konkreettisena ehdotuksenani olisi, että komentoriviohjeita täydennettäisiin esim. pakettienhallinnan osalta linkeillä Synaptic-ohjeisiin ja ehkä hakutermivihjeellä pikahakua varten.  

Ja vielä yksi vinkki komentorivikammoisille: asennettu Nautilus-gksu-paketti tekee sudo Nautilus -komennon tarpeettomaksi ja on ilmeisesti vähemmän vaarallista avata kakkospainikkeella napsauttaen yksi kansio kuin koko tiedostojärjestelmä pääkäyttäjän valtuuksin.
 

20
graafisiin ohjeisiin tulisi kuvia ja ihan jokainen ei jaksa otella screenshotteja joka vaiheesta, siis jos oikeen asiallisen ohjeen tahtoo tehdä.
toisekseen näille foorumeille on helpompi tehdä ohjeet komentoriville kuin graafisiin mutta kokeillaan joskus tehdä sellaisiakin
Ehkä selvyydeksi on sanottava, että puhuessani graafisista ohjeista mielessäni oli graafisen käyttöliittymän avulle tehtävien toimintojen ohjeet, siis valikko-ohjeet, ei niinkään välttämättä kuvankaappaukset, vaikka ne ovatkin monesti tuhannen sanan veroisia.

Ja kiitos myönteisestä suhtautumisestasi.

Sivuja: [1] 2 3