Ubuntu Suomen keskustelualueet

Ubuntun käyttö => Laitealue => Aiheen aloitti: AimoE - 08.03.23 - klo:16.05

Otsikko: Kumalliset kauppatermit (verkkokaapeli)
Kirjoitti: AimoE - 08.03.23 - klo:16.05
Mitähän mahtaa tarkoittaa laitekaapeli ja korjauskaapeli? Tiedän että CAT-merkintä ja suojausmerkinnät ovat ne oleelliset tiedot (joita ei kylläkään aina kerrota), mutta ihmettelen silti.
Otsikko: Vs: Kumalliset kauppatermi (verkkokaapeli)
Kirjoitti: qwertyy - 08.03.23 - klo:16.39
Todennäköisesti todella huono käännös ns. suorasta ja ristiinkytketystä kaapelista. Villi veikkaus
Otsikko: Vs: Kumalliset kauppatermit (verkkokaapeli)
Kirjoitti: AimoE - 08.03.23 - klo:17.17
Etsin selityksiä enkuksi sanoilla "patch cable" (joka löytyi jostain tuotekuvauksesta), ja päädyin siihen tulokseen, että korjauskaapeli on lyhyehkö Ethernet-kaapeli, jonka kummassakin päässä on liitin. Laitekaapelille en löytänyt käännöstä enkuksi, mutta jotenkin on sellainen kutina, että se olisi ihan tasan sama kuin korjauskaapeli alias patch cable (https://en.wikipedia.org/wiki/Patch_cable). Kun jokaisen laitteen mukana tulee 1,5m LAN-kaapeli, niin sitä varmaan voi nimittää laitekaapeliksi. Sille pituudelle on kyllä vaikea löytää käyttöä.
Otsikko: Vs: Kumalliset kauppatermit (verkkokaapeli)
Kirjoitti: qwertyy - 08.03.23 - klo:17.56
Patch cable on nimitys kaapelille verkkoräkissä. Sillä yhdistetään fyysinen kiinteä kiinteistön kaapelointi haluttuun kytkimen porttiin. Eli kiinteistön kaapelit tulee sellaiseen yhdyskiskoon joka on numeroitu fyysisen paikan mukaan ja siitä yhdistetään kytkimeen tai jätetään vaikka joku yhdistämättä. Esim. taloyhtiössä voidaan jättää joku asunto kytkemättä taloyhtiön tarjoamaan verkkoon.

Keystone kytkentäpaneeli oli sana joka oli hukassa
Otsikko: Vs: Kumalliset kauppatermit (verkkokaapeli)
Kirjoitti: startx - 08.03.23 - klo:17.59
(https://i.postimg.cc/JnSY305b/Kuvakaappaus-2023-03-08-17-55-40.png)

 :o
Otsikko: Vs: Kumalliset kauppatermit (verkkokaapeli)
Kirjoitti: qwertyy - 08.03.23 - klo:18.01
Kannattaa välttää kuin ruttoa noita litteitä kaapeleita. Niissä on yleensä älyttömän huono häiriösuojaus ja aiheuttaa helposti nopeuksien romahtamisen verkossa.

Toi korjauskaapeli on kyllä todella huono käännös minusta. Patch tarkoittaa yhdistämistä ja korjaamista . Ensimmäinen on minusta se oikea käännös.
Otsikko: Vs: Kumalliset kauppatermit (verkkokaapeli)
Kirjoitti: AimoE - 08.03.23 - klo:18.15
Patch cable on nimitys kaapelille verkkoräkissä. Sillä yhdistetään fyysinen kiinteä kiinteistön kaapelointi haluttuun kytkimen porttiin.

Olet ehkä trömännyt siihen vain tuossa yhteydessä, mutta jos luet sen wikipedia-artikkelin, johon linkkasin, huomaat että termin käytöllä on pitkä historia.
Otsikko: Vs: Kumalliset kauppatermit (verkkokaapeli)
Kirjoitti: qwertyy - 08.03.23 - klo:18.17
Lisäys. En ole niin ajatellut asiaa, mutta oma logiikka perustuu siihen, että englanniksi on fraasi ”I will patch you through”, eli vapaasti käännettynä yhdistän sinut eteenpäin ja se juontaa historiaan kun puhelinkeskuksissa vielä ihmiset fyysisesti teki linjojen yhdistämisen kaapelin pätkällä = yhdistämis/yhdyskaapelila. Näin oma näkemys. En tiedä sitten käyttääkö it väki oikeasti noin erikoista nimeä kyseiselle kaapelille täällä Suomessa.
Otsikko: Vs: Kumalliset kauppatermit (verkkokaapeli)
Kirjoitti: qwertyy - 08.03.23 - klo:18.22
Mitä töissä olen noita kytkenyt ja käyttänyt vähäisesti, niin on aina puhuttu välikaapelista, siis tuo patch cable. En tiedä tosiaan onko it maailmassa normaali termi, mutta kaikki sen on täälläpäin ymmärtänyt oikein,
Otsikko: Vs: Kumalliset kauppatermit (verkkokaapeli)
Kirjoitti: AimoE - 08.03.23 - klo:18.33
Jep, välikaapeli onkin loistava suomennos. Tosin se voisi jossain tilanteessa mennä sekaisin jumpperin kanssa, mutta tuskin sellaista tilannetta tulee ainakaan kaupassa, kun kauppiaat eivät viitsi ottaa selvää termeistä, vaan käääntävät tukkrin termit vanhasta muistista.

Mutta ehkä noita laitekaapeli ja korjauskaapeli -termejä käytetään enimmäkseen silloin, kun ei viitsitä sanoa että kaapeli on "suojaamaton". Se kun ei myy, vaikka ominaisuus sinänsä on harmiton.
Otsikko: Vs: Kumalliset kauppatermit (verkkokaapeli)
Kirjoitti: qwertyy - 08.03.23 - klo:18.42
Niin no jumpperi on minusta ihan eri asia. Sillä sillataan liittimiä,virtakiskoja yms. Välikaapeleiksi töissä puhutaan nuo sanotaan alle 1,5m kaapelit. Se on sitten vain rj45 tai Ethernetkaapeli puhekielessä kun vedetään kaapeli 300m Kelasta, laitetaan uppo tai pintarasiaan ja runtataan liittimet itse paikoilleen. Välikaapelit ostetaan valmiina, mutta Ethernet kaapelit tehdään itse, noin teollisuuden ja isomman mittakaavan tyylillä. Korjauskaapeli nimitystä en ole koskaan vielä edes kuullut aiemmin.
Otsikko: Vs: Kumalliset kauppatermit (verkkokaapeli)
Kirjoitti: qwertyy - 08.03.23 - klo:18.46
Piti mielenkiinnosta tsekata että millä nimellä noita patch cableja on tilannut ja Onninen näytti muuttavan välikaapeli nimen automaattisesti kytkentäkaapeliksi. Eli tuo on lähes sata varmasti virallinen suomenkielen käännös.

Jumpista joskus puhutaan töissä kun ohitetaan joku kiinteä yksittäinen sähkökaapeli vian haussa. Onhan myös tietokoneissa vielä nykyäänkin monesti jumppereita, joilla nimenomaan sillataan viereiset liittimet. Melkein kaikissa kiintolevyissä taitaa edelleen olla niitä. Yleensä jonkin taaksepäin yhteensopivuuden takia. Harvoin niihin enää tarvii koskea (onneksi).
Otsikko: Vs: Kumalliset kauppatermit (verkkokaapeli)
Kirjoitti: AimoE - 08.03.23 - klo:19.03
Jumpista joskus puhutaan töissä kun ohitetaan joku kiinteä yksittäinen sähkökaapeli vian haussa.

Niin, sähkötöissä, mutta jos kauppias myisi välikaapelia, niin ei se paljoa sano tavalliselle kuluttajalle, ihan samaa mongerrusta kuin laitekaapeli tai korjauskaapeli. Minulle se on aina LAN-kaapeli, olipa sitten 25-senttinen huoneistojakamoon, 2-metrinen reitittimen eri portteihin, tai 10-metrinen tulostinta varten, jos en halua sitä langattomasti käyttää.
Otsikko: Vs: Kumalliset kauppatermit (verkkokaapeli)
Kirjoitti: qwertyy - 08.03.23 - klo:19.07
Juu, kotikäyttöön ethernet/verkkokaapeli on hyvä yleisnimi ja se onkin käytännössä kaikissa paikoissa käytössä. Mutta kun tilataan tukkureilta tai tehdään pitkiä vetoja, niin sitten nuo käsitteet tulee käyttöön. Ristiinkytkettyäkään ei enää kotikäyttöön tarvi tarjota nykypäivänä.