Ubuntu Suomen keskustelualueet

Ubuntun käyttö => Ubuntu tietokoneissa => Aiheen aloitti: avanti - 24.08.22 - klo:23.58

Otsikko: Päivityksestä versioon 22.04.1
Kirjoitti: avanti - 24.08.22 - klo:23.58
Tulipa minullekin ilmoitus päivityksen hallinnasta, että voin päivittää nykyiseen versioon. Päivitin ja onnistui sinänsä oikein hyvin, niinkuin aina. Nyt vain Cairo-Dock ei toimi, eikä myöskään Brave-selain käynnisty kuin alkuun mustalle sivulle, jossa lukee virheilmoitus:

RESULT_CODE_INVALID_SANDBOX_STATE

Todella harmi, kaksi hyvää ohjelmaa. Cairo-Dock varsinkin siksi, että sillä saa näppärästi työtiloja käyttöön, ettei kaikki ole yhdessä "kasassa". En tiedä että kannattaisiko kokeilla poistaa ja asentaa nämä ohjelmat? En muutakaan keksi.

ML
Otsikko: Vs: Päivityksestä versioon 22.04.1
Kirjoitti: LeHiX - 25.08.22 - klo:00.40
cairo-dock ei tykkää wayland:sta vaihdoin xorg:n käynnistyksessä, toimii mutta kun minulla on gnome käynnistyksessä niin kaikki asetukset ei näy :( täytyy seuraavassa käynnistyksessä kokeilla Ubuntu xorg:lla.

JA snapista kun en tykkää, vaihdoin snap-firefoxin deb-firefoxiin, kaikki kirjanmerkit näkyy ok, tosin en ehtinyt katsoa olisiko ne näkyneet snap-firefoxissa

Sitten vaihdoin kuvakaappauksen sivun https://websetnet.net/fi/how-to-get-back-previous-gnome-screenshot-tool-in-ubuntu-22-04/ ohjeem mukaan ja laitoin omat pikanäppäimet kuvakkeet kunhan olin poistanut ne alkuperäiset, toimii kuten 20.04ssä :D
Otsikko: Vs: Päivityksestä versioon 22.04.1
Kirjoitti: juyli - 25.08.22 - klo:00.44
RESULT_CODE_INVALID_SANDBOX_STATE
Eiköhän ongelma liity snap-paketointiin. Itselläni ei ole brave-selainta asennettuna.
Koodia: [Valitse]
brave
Komentoa 'brave' ei löytynyt, mutta se on asennettavissa seuraavasti:
sudo snap install brave
Kuten hyvin tunnettua, Ubuntu-versiopäivityksissä epäviralliset ohjelmalähteet otetaan pois käytöstä. Ne on toki uudelleen otettavissa käyttöön, ja uusimmat ohjelmaversiot asennettavissa/päivitettävissä.
Otsikko: Vs: Päivityksestä versioon 22.04.1
Kirjoitti: avanti - 03.09.22 - klo:00.19
No niin, mietin ajan kanssa mitä teen Firefoxin kanssa ja sain muutenkin aikaa poistaa se, ja asentaa deb-versio. Hyvin meni, vaan nyt se on englannin kielinen. Se ei paljoa haittaa, koska luen joka päivä englannin kielisiä tekstejä, mutta olisihan Firefox mukava olla suomenkielinen.

Braven poistin Synapticilla ja asensin uudelleen yläpuolella näkyvällä komennolla.

Cairo-Dockista en vieläkään tiedä mitä tekisin. Synaptic löytää sille paljon osia

ML
Otsikko: Vs: Päivityksestä versioon 22.04.1
Kirjoitti: LeHiX - 03.09.22 - klo:08.50
Firefoxin kieli, asetukset -> kieli ja valitaan suomi
Otsikko: Vs: Päivityksestä versioon 22.04.1
Kirjoitti: avanti - 03.09.22 - klo:23.52
Firefoxin kieli, asetukset -> kieli ja valitaan suomi

Olen jo kokeillut tätä. Muiden kielten kuin englanti etsiminen tuottaa mahdottoman nopeasti vilkkuvan listan kielistä, josta on todella vaikeata valita Suomea. Jos ei muuta löydy, luovutan.

ML
Otsikko: Vs: Päivityksestä versioon 22.04.1
Kirjoitti: juyli - 04.09.22 - klo:01.41
  ... on todella vaikeata valita Suomea. Jos ei muuta löydy, luovutan.
Mm. Firefox tarvitsee kielipaketin, josta tuki löytyy halutulle kielelle. Suomi löytyy usein paketista firefox-locale-fi paketista. (snap).
Tai ehkä paketista: firefox-esr-locale-fi (Ubuntu Kinetic 22.10 ;)  )
Otsikko: Vs: Päivityksestä versioon 22.04.1
Kirjoitti: avanti - 04.09.22 - klo:23.44
No niin. Taas kävi hassusti niin päin, että vähän edellisen viestini jälkeen tulin ajatelleeksi että mitähän jos seuraavassa käynnistyksessä käynnistän pelkästään Firefoxin, en mitään muuta, ja mennä uudestaan asetuksiin kokeilemaan. Nyt kielivaihtoehdot näkyivätkin aivan normaalisti, ei mitään välkkymistä. Firefox on nyt suomenkielinen.

Viime kerralla oli vain liian myöhäistä. Minulla on aina useampi ohjelma päällä koko ajan.

ML
Otsikko: Vs: Päivityksestä versioon 22.04.1
Kirjoitti: HannuK - 13.09.22 - klo:13.16
Pitänee vähän kysellä, kun päivitin pikku läppärissäni HP Stream Ubuntu 20.04:n uuteen 22.04.01 LTS versioon. Päivitys onnistui mukisematta, mutta käyttö onkin päivityksenjälkeen ollut kökköä. Hiiri nykii  ja muutenkin on jähmeä. Käynnistyksissä tulee ilmoitus, että Chromiumille pitää tehdä pikapuoliin jokin päivitys, muuten tulee " disruption" siis häiriöitä? En nyt pysy kärryillä, että mitähän pitäisi tehdä, kun Ubuntu kuitenkin itse on jo ehdottanut muutaman kerran päivitystä, mitkä olen tehnyt. Kun käynnistän koneen, niin tuntuu, että Ubuntu alkaa taustalla tekemään jotain hyvin "tärkeää", mikä ohittaa muun käytön ja siksikö hiiri esim. nykii.
Edelliset Ubuntut (LTS-versiot ) ovat toimineet moitteetta.
Otsikko: Vs: Päivityksestä versioon 22.04.1
Kirjoitti: nm - 13.09.22 - klo:13.44
Käynnistyksissä tulee ilmoitus, että Chromiumille pitää tehdä pikapuoliin jokin päivitys, muuten tulee " disruption" siis häiriöitä?

Tuo on snap-paketoinnin ilmoitus, että päivittäminen vaatii sovelluksen sulkemisen. Tuntuu olevan melko yleinen vaiva nykyisessä Snapin toteutuksessa. Voit pakottaa päivityksen sulkemalla selaimen kaikki ikkunat ja komentamalla päätteessä:

Koodia: [Valitse]
snap refresh
Kun käynnistän koneen, niin tuntuu, että Ubuntu alkaa taustalla tekemään jotain hyvin "tärkeää", mikä ohittaa muun käytön ja siksikö hiiri esim. nykii.

Kannattaa tutkia Järjestelmänvalvonnan tai top ja free -komentojen avulla, onko siellä käynnissä kuormittavia prosesseja, tai onko vapaa keskusmuisti (RAM) loppumassa.
Otsikko: Vs: Päivityksestä versioon 22.04.1
Kirjoitti: HannuK - 14.09.22 - klo:10.16
Ubuntuun on ehtinyt tulla pari päivitystä sillä välin, kun viimeeksi kyselin ja ihmettelin Ubuntun kökköä toimintaa. Nyt tuntuu homma parantuneen, vaikka en ole vielä itse tehnyt mitään. Saattaa olla, että asunnon netinjako eli taloyhtiön puolella on ollut jotain ruuhkaa, mikä on aiheuttanut netin jumittelua, en ole vielä varma. Kommentoin lisää tuossa toisessa kyselyssä keskusmuistin riittävyyttä jne. Ei tuo Chromiumkaan ole ilmoitellut mitään nyt. Tarkkailen vielä tilannetta.
Otsikko: Vs: Päivityksestä versioon 22.04.1
Kirjoitti: HannuK - 14.09.22 - klo:13.50
Jatkoin puuhastelua ja nyt selvisi, että tällä (vanhemmalla ) läppärilläni tällä hetkellä netistä lataus wifi:llä on noin 1-2 Mt/s, mikä on hidasta. Joskus useita vuosia sitten  selvittelin ja sain neuvoja, miten tuon wifin sai nopeammaksi, ehkä jälleen tuo Ubuntun asennus on tehnyt wifistä hitaan ja sen takia moni asia tökki nyt, mutta on parantunut jostain syystä.  Tarkkailen tilannetta. Tuossa toisessa viestiketjussa kerroin, että mulla on kaksi lähes samanlaista HP Stream konetta. Uudemmassa Streamissa wifin vastaava nopioinnin nopeus oli n. 16 Mt/s,
Nyt kokeilin sitä, että asensin tuohon hiukan uudempaan läppäriin Maten tilalle USB-tikulta puhtaan Ubuntu 22.04.1 asennuksen. Tuntuu toimivan ehkä hivenen jouhevammin. Asensin myös kokeeksi tällä vanhemmalla koneella tekemäni DejaDub varmuuskopioinnin ( Ubuntu 20.04 LTS ) tuohon uudempaan koneeseen siis 22.04 koneeseen. Varmuuskopioinnin palautus onnistui pääpiirteissään.
Otsikko: Vs: Päivityksestä versioon 22.04.1
Kirjoitti: HannuK - 14.09.22 - klo:18.05
Vielä yksi kysymys. Tähän mennessä olen DejaDup-varmuuskopiointia käyttänyt siten, että palautuksen ole tehnyt samaan koneeseen ja samalle Ubuntu-versiolle ja silloin palautus on mennyt ilman häikkää läpi. Nyt siis olin tehnyt varmuuskopion Ubuntu 20.04 versiosta ja tikulta asensin toiseen koneeseen Ubuntu 22.04 version ja sen jälkeen palautin varmuuskopion tuolle uudelle koneelle ja versioon 22.04. Palautusvaiheessa piti yllättäen määritellä, mitkä kansiot ja erilliset tiedostot palautetaan. Nyt menikin sormi suuhun, tutut kansiot oli selvä juttu, mutta sitten on liuta noita piilotiedostoja ja kansioita. Pitääkö ne kaikki merkitä palautettavaksi? En ihan kaikkia merkinnyt, kun aloitin palautuksen. Palautus meni läpi, mutta ohjelma ilmoitti joistakin tiedostoista, että niitä ei voinut palauttaa. Ilmeisesti Ubuntu suojelee joitakin asioita automaattisesti, ettei vanhempaa versiota voi ajaa uudemman päälle joissakin tärkeissä paikoissa? Eli onko jotain periaatetta tähän määrittelyyn, esim. että kannattaa kaikki merkitä palautettavaksi, sillä ohjelma itse kuitenkin tsekkaa, että mitä ei palauteta.
Vielä yksi toteamus; palautusproseduurissa on kohta, missä pitää märitellä, miltä muistivälineeltä varmuuskopio pitää noutaa. Tässä toiminto poikkeaa normaaleista rutiineista, sillä kohdasta puuttuu kolmio, millä voi valita kopioitavan kansion. Nyt kyseinen polku pitää itse kirjoittaa näppäimillä, tämä aiheuttaa hämminkiä.
Otsikko: Vs: Päivityksestä versioon 22.04.1
Kirjoitti: nm - 14.09.22 - klo:18.19
Vielä yksi kysymys. Tähän mennessä olen DejaDup-varmuuskopiointia käyttänyt siten, että palautuksen ole tehnyt samaan koneeseen ja samalle Ubuntu-versiolle ja silloin palautus on mennyt ilman häikkää läpi. Nyt siis olin tehnyt varmuuskopion Ubuntu 20.04 versiosta ja tikulta asensin toiseen koneeseen Ubuntu 22.04 version ja sen jälkeen palautin varmuuskopion tuolle uudelle koneelle ja versioon 22.04. Palautusvaiheessa piti yllättäen määritellä, mitkä kansiot ja erilliset tiedostot palautetaan. Nyt menikin sormi suuhun, tutut kansiot oli selvä juttu, mutta sitten on liuta noita piilotiedostoja ja kansioita. Pitääkö ne kaikki merkitä palautettavaksi?

Yleisesti ottaen vanhoja asetustiedostoja ei kannata tuoda uuteen järjestelmään summittaisesti, vaan ainoastaan ne, jotka itse tiedät tarvitsevasi. Esimerkiksi Thunderbird-sähköpostiohjelman asetukset ja vanhat sähköpostit sijaitsevat piilokansiossa .thunderbird, jolloin sen voi ainakin yrittää palauttaa kokonaisuudessaan. Joskus uudet ohjelmaversiot sekoilevat vanhojen asetusten vuoksi, ja ongelmien selvittelyn sijaan voi olla helpompaa aloittaa puhtaalta pöydältä.

En ihan kaikkia merkinnyt, kun aloitin palautuksen. Palautus meni läpi, mutta ohjelma ilmoitti joistakin tiedostoista, että niitä ei voinut palauttaa. Ilmeisesti Ubuntu suojelee joitakin asioita automaattisesti, ettei vanhempaa versiota voi ajaa uudemman päälle joissakin tärkeissä paikoissa?

En usko, että Déjà Dupissa olisi tällaista korkeamman tason logiikkaa. Veikkaan, että jokin muu seikka estää palautuksen. Tiedoston polun perusteella voisi ehkä päätellä, mistä on kyse.