Ubuntu Suomen keskustelualueet

Ubuntun käyttö => Ubuntu tietokoneissa => Aiheen aloitti: Synaptic - 22.01.21 - klo:20.21

Otsikko: [Ratkaistu] Ulkoinen asema: Structure needs cleaning
Kirjoitti: Synaptic - 22.01.21 - klo:20.21
4 TB ulkoinen ext4-varmuuskopiokovalevy antoi tällaisen ilmoituksen:

An error occurred while accessing 'mvkopio1', the system responded: The requested operation has failed: Error mounting /dev/sdg2 at /media/portrait/mvkopio1: mount(2) system call failed: Structure needs cleaning

En saa sitä mountattua. Ei näy mun osaamisella muualla kuin KDE partition managerissa. Se oli varmuuskopioasema, joten pelasin varmanpäälle ja tein heti siinä olevat varmuuskopiot toiselle levylle. Mitään hätää ei siis ole.

Haluaisin pyyhkiä levyn tyhjäksi ja ottaa uudelleen käyttöön. Onko jotakin mistä pitää olla huolissaan? Onko tämä ongelma ihan vaan "tiedostojärjestelmän sotkeutuminen" vai voiko olla oire siitä, että kovossa on jotain mätää. Yleensä tämä ongelma kai syntyy siitä, että virta katkeaa kesken kirjoittamisen. Mielestäni mitään sellaista ei ole tapahtunut, mutta tämä on tosiaan sellainen USB-kaapelilla kytkeytyvä levy, joten liitokset ei ole ihan luotettavimmat.
Otsikko: Vs: Ulkoinen asema: Structure needs cleaning
Kirjoitti: nm - 22.01.21 - klo:21.06
Kokeile korjata tiedostojärjestelmä fsck:lla:

Koodia: [Valitse]
sudo fsck.ext4 /dev/sdg2
On mahdollista, että levyssäkin on vikaa. Kannattaa ainakin tarkistaa SMART-tiedot, jos ne ovat saatavilla. Riippuu levyn USB-kontrollerista, pystyykö Linux lukemaan tietoja. Pintatarkistuksen voi halutessaan tehdä badblocksilla (https://wiki.archlinux.org/index.php/badblocks) (huomaa että vipu -w kytkee päälle kirjoitustestin, joka tuhoaa levyllä olevan datan).
Otsikko: Vs: Ulkoinen asema: Structure needs cleaning
Kirjoitti: Synaptic - 29.01.21 - klo:20.29
Kiitti vinkistä. Löysin fsck-ohjeen heti kun törmäsin ongelmaan, mutta en lähtenyt sille tielle kun en ollut ihan varma siitä saako korjattua varmasti entiselleen ja se olisi myös vienyt aikaa. Kun oli levy reservissä, niin tein uuden kopion saman tien.

Smart-dataa en ole saanut ulos omista ulkoisistani. Otin levyn nyt uudelleen alustettuna käyttöön ja normaalisti näyttää toimivan. Toivotaan että oli vain "bitti poikittain" edellisessä tiedostojärjestelmässä.