Ubuntu Suomen keskustelualueet

Muut alueet => Yleistä keskustelua => Aiheen aloitti: Jere Sumell - 06.09.20 - klo:15.27

Otsikko: Dropshipping -postimyynnistä
Kirjoitti: Jere Sumell - 06.09.20 - klo:15.27
Tietoverkon kehittyneet kauppa-alustat ja markkinapaikat mahdollistaneet uudentyyppisen postimyynti-yrittäjyysmuodon, jonka englanninkielinen termi on "Dropshipping".
Onko tällä palstalla joku kenties kyseistä liiketoimintaa harjoittava? Jonkun verran olen selvittänyt aihetta liiketalouden ja hallinnon tradenomina, niin enemmän olen löytänyt ongelmallisuutta toimintatavassa, kuin etuja.
Lyhyt SWOT-analyysi DropShippingistä

Edut:
- DS-postimyyntiyrittäjyyden aloituskynnyt on todella matala ja suurta alkupääomaa ei tarvitse sijoittaa toimintaan.
- Kulurakenne toiminnassa voi olla olemattoman kevyt, erityisesti jos hoitaa kirjanpidon itse.
Haitat:
- Käsittääkseni DS-postimyyntikauppias toimii vain välikätenä tuotteen tilaamisen suhteen, ja toimittaa sen suoraan asiakkaalleen ilman, että näkee itse tuotetta missään vaiheessa, tämä nostaa kysymyksen siitä, että kuinka käsitellä mahdolliset tuotepalautukset ja reklamaatio-tilanteet: Ennen pitkää muodostuu asiakasjoukko, joka reklamoi tuotteesta, tai palauttaa sen, niin DS-yrittäjä on helposti kusessa palautusten ja reklaamien kanssa.
Mahdollisuudet
- Osa-aika-yrityksenä saattaa saada jonkinlaista lisätuloa?
- Vaikka en pidä DS-yritystoiminta -tavasta, on siinä enemmän järkeä, kuin esimerkiksi verkostomarkkinoinnissa varmaankin tai siinä, että myisi verkkokaupassaan tuotteita affiliate-linkkien kautta pelkästään. Toisaalta ne kaikki kuuluvat omassa maailmassani kategoriaan "En ymmärrä miten ne toimii, ja sellaiseen ei pidä lähteä mukaan, mitä ei ymmärrä täysin." Dropshippingin lisäksi tuli mainituksi tällaiseksi toiminta-alaksi verkostomarkkinoinnin keinoin myytävät tuotteet tai palvelut, ja sitten on vielä mainosala sellainen, jonka alan yrittäjyyttä en ole koskaan harkinnut, koska en ymmärrä täysin niitä, tai ollenkaan. Noista kolmesta ehkä tuo DS on järkevin jos pitää valita kolmesta huonosta.
Uhat
- Asiakkaiden reklamaatioiden ja palautusten ansiosta DS-yrittäjänä ajaa itsensä syvään liemeen sen jälkeen, kun jonkin aikaa voi toimia jotenkuten kaupankäynti

Mikä mahtaa olla tuo DS-postimyyntifirman toimiala-luokitus Yritystietojärjestelmässä? Onko se ihan vähittäistavara-kauppa ja tuotteiden ja palveluiden myynti, vai onko se tuonti-toimintaan liittyvä jotenkin?

Tuonti ja -vienti -yritysmuotona on yksi haasteellisimmista, kun siinä täytyy tuntea hyvin kohdemaan tai tuontimaan ihmisten kulttuuri ja liikekulttuuri, ja mahdollisesti olla myös kohdemaassa yrittäjänä. Varmaan ei ole vaikeaakaan saada jonkinlaista tuontilisenssiä esimerkiksi Nintendolta Japanista, jos haluaisi alkaa tuomaan Nintendo-pelejä Suomeen, mutta sopimukset noissa retailer-caseissa voivat olla sellaisia, että niistä ei pääse kovin helpolla eroon, ja sitten on naimisissa mahdollisesti hautaan saakka kyseisen yrityksen kanssa, eli ennen pitkää kusessa. Lisäksi jälleenmyyjän sopimukset jälleenmyyjänä voi olla aika huono juridinen asema, kun sopimuksen tarjoava osapuoli, eli laitevalmistaja varmaan tavallisesti sanelee ehdot ja voi muuttaa omaksi edukseen sopimuksia miten tahtoo.

Onko joku perillä tuosta DS -toimintamallista, tai tekeekö foorumilla joku kyseistä bisnestä? Tuntuu, että kyseisiä toimijoita on Suomessa kuin sieniä sateella, osittain johtuen varmaan todella matalasta aloituskynnyksestä ja tarvittavasta aloituspääomasta, kun laki on muuttunut, että osakeyhtiönkin voi perustaa 0 euron alkupääomalla, mutta menestyminen voi olla kiven takana valta-osalla noista yrityksistä.