Ubuntu Suomen keskustelualueet

Ubuntun käyttö => Vaihtoehtoiset työpöytäympäristöt => Aiheen aloitti: Pontus12 - 03.07.20 - klo:20.45

Otsikko: Voiko home-osion muuttaa alustuksen jälkeen entiselle Windows levylle?(RATKAISTU
Kirjoitti: Pontus12 - 03.07.20 - klo:20.45
Minulla on järjestelmä ja home samalla osiolla, vähän yli 32 gigaa. Haluaisin alustaa ntfs osion ext4 osioksi ja siirtää homen siihen. Tiedostoistani minulla on kopiot ssd-levyllä.Voiko niin tehdä? Vai pitääkö minun asentaa Kuubuntu 20.04 uudestaan ja tehdä muutos siinä yhteydessä?
Otsikko: Vs: Voiko home-osion muuttaa alustuksen jälkeen entiselle Windows levylle?
Kirjoitti: nm - 03.07.20 - klo:21.21
On mahdollista, mutta ei ihan yksinkertaista.

Helpompaa olisi käyttää osiota erillisenä datasäilönä. Kotihakemistosta voi esimerkiksi siirtää sinne Kuvat ja Videot ja tehdä tilalle symboliset linkit, jotka osoittavat dataosion kansioihin.
Otsikko: Vs: Voiko home-osion muuttaa alustuksen jälkeen entiselle Windows levylle?
Kirjoitti: Pontus12 - 03.07.20 - klo:21.36
Kiitos tämä selvensi. Minulla on melkoisesti myös pdf ja odt tiedostoja, jotka vievät tilaa. Ehkä sittenkin järkevintä olisi asentaa järjestelmä uudelleen? Se on muutenkin vielä suhteellisen tuore. Joka tapauksessa kiitos neuvosta. Mietin vielä yön yli ja teen aamulla ratkaisun. Eikös vanhassa kansanviiisaudessa todeta, että aamu on iltaa viisaampi.
Otsikko: Vs: Voiko home-osion muuttaa alustuksen jälkeen entiselle Windows levylle?
Kirjoitti: igor_2 - 04.07.20 - klo:07.51
Home on siisteintä pitää omalla osiollaan. Kysymykseen suoraan liittymättä, mutta aihetta liipaten:

Itsellä tuli tarve siirtää home isommalle levylle. Luullakseni kaikkein helpoin tapa tehdä siirto on, että alustaa uuden levyn, kopioi kaiken datan ja piilotiedostot saman nimisen käyttäjän alle uudelle levylle. Sen jälkeen muuttaa uuden levyn UUID:n samaksi joka vanhalla levyllä oli. Vanha levy täytyy tietysti irrottaa tai nimetä ensin joksikin muuksi.

Levyn UUID:n saa vaihdettua tune2fs ohjelmalla -U vivulla. Bootin jälkeen kaikki pelaa kuten ennenkin. Ehkä ei tarvitse boottiakaan, mutta varminta se voi olla. Myös mount -a komento voi riittää.