Ubuntu Suomen keskustelualueet

Ubuntun käyttö => Ubuntu mobiililaitteissa => Aiheen aloitti: tapsa64 - 07.02.20 - klo:17.12

Otsikko: Ubuntu kännykkään
Kirjoitti: tapsa64 - 07.02.20 - klo:17.12
Lukematta taas kaikkia viestejä tästä aiheesta lienee helpompi esittää kysymys v.2020 helmikuussa .

Tällä erää kuvittelin että " helpoin tapa" edetä tässä asiassa oli kysyä ubuntun asentamista laitevelmistajalta joka tällä kertaa oli Sony.Vastaus oli se että he eivät takaa ubuntunut toimivuutta sony xperia a1 plus puhelimessa. (Asennusoheita ei annettu)

 Ilmeisesti ubuntun voi kuitenkin asentaa puhelimeen jos jossain on ohjeet. En tiedä kuinka rajoittunutta asentaminen on.

Tarve Ubuntun asentamiseen tuli siitä kun tarkistin puhelimeni ohjelmiston joka osottautui täysin googleen kytketyksi... ennen luulin että esim. selaimen yms. ohjelmat voisi valita. Tälläinen kytkykauppa ei ole hyvä koska se aiheuttaa riippuvuusuhteen googleen joka taas edellyttää tilin. Tästä taas seuraa se että " kaikki ohjelmat pitäisi olla googlella" ...
- Havahduin tähän asiaan ylen toimittajan tekemän jutunun myötä jossa hän yritti tarkistaa minne hänen tietonsa kännykästä päätyy...
Tietoturvaongelmia on ollut muutenkin ja googlen karttapalveun antaman vuosiraportin jälkeen tuli tunne että nyt tämä saa riittää !
 = Ei kaiken asiakastiedon tarvi päätyä googlelle tai milleen muullekaan yritykselle...

 Kännykästäni löytyi jo aiemmien esiasennettuja ohelmia kuten esim. facebook jota ei kännykästä saa pois muuten kuin " sammuttamalla se " ...

 Kyse lienee nyt siitä kuinka kännykän " omat ohjelmat " toimisivat ubuntussa; mielestäni tämä ei ole se ongelma kännykän
käyttämisessä vaan se että ubuntun asennusohjeita ei tahdo löytyä mistään. ( Tietokoneellani ubuntu on ja toimii...)

 Vaihtoehto b) lienee se että vaihtaa koko kännykän pois. Näyttää sille että nykyiset android puhelimet ovat ylihintaisia ja niissä
on paljon sellaisia toimintoja joita ei tarvi kun pitäisi " vaan soittaa puhelimelle" paikasta toiseen...

 Tietääkö kukaan saako kännykkääni ubuntun asennettua ??


 
Otsikko: Vs: Ubuntu kännykkään
Kirjoitti: Tomin - 07.02.20 - klo:20.34
Ubuntu/Canonical ei enää kehitä Ubuntua mobiililaitteille. UBports jatkaa tuota työtä (https://ubports.com/) ja tukee joitakin laitteita.

Tietääkö kukaan saako kännykkääni ubuntun asennettua ??

Tuetut laitteet: https://devices.ubuntu-touch.io/
Listalla ei ole yhtään Sonyn laitetta, joten ei varmaankaan. Voi toki olla, että joku on silti tehnyt sille Ubuntu Touch porttauksen, mutta se ei saa mitään tukea.

Jos ainoa tarve on päästä eroon Googlen sovelluksista ja muista esiasennetuista sovelluksista, niin joku AOSP (https://source.android.com/):iin perustuva Android-variantti voisi olla se, mitä kaipaat. Tosin ainakaan Lineage OS (https://download.lineageos.org/):n sivuilla ei ole listattu tuota Xperia XA1 Plus -mallia.
Otsikko: Vs: Ubuntu kännykkään
Kirjoitti: mrl586 - 09.02.20 - klo:03.16
Sailfish OS toimii joillain Sonyn laitteilla.
Otsikko: Vs: Ubuntu kännykkään
Kirjoitti: tapsa64 - 09.02.20 - klo:14.47
KIitos vastauksista...tuli sitten aivan " puun takaa" toi sailfish...heh... jollaan on jäänyt mun muistikuvat Suomalaisten kehitystyöstä ja yhteen aikaan yritin seurailla minne Nokian kännykkäbisnes olisi siirretty... kyllä on hajonut Suomalaisten kännykkätekeminen todella...huh...
- Tiedä sitten toimisiko sailfish sonylla...

 Suomalaisten osuus kännyköiden tekemisessä onkin sitten oma lukunsa.Tuntuu sille että tämä asia on jäänyt Suomessa " alan harrastajien" käsiin kun valtamedia näyttää hyläneen koko aiheen. Voisi viisastella että nyt kun puunjalostusteollisuudella on lakko tarvittaisiin kartonkia kehittyneen tietotekniikan takia. Ketään ei sitten kiinnosta tehdä enää kännyköitä = Miten ihmeessä voi tippua markkinoilta näin totaalisesti ?

 Tilasin paremman puutteessa cat puhelimen jossa on KaiOS... 

Jatkossa täytyy kyllä etsiä tarkemmin jotain linux pohjaisia kännyköitä. Ei voi uskoa miten kaikki markkinointi yms. on nykyään keskittynyt yhdysvaltoihin...

 Takavuosina jokin uutuus kännyköihin tuli Huawein jälkeen ja sitten on oltukin kauppasodan merkeissä ihmettelemässä mitä vikaa Huawein kännyköissä olisi. Mitään ei kuitenkaan löytynyt ja omakohtaisen kokemuksen jälkeen ei voi taaskaan kuin ihmetellä mitä keinoja markkinoilla voidaan käyttää kilpailevien tuotteiden suhteen; aivan kuin kännykässäni olisi ollut jokin haittaohejelma jolla akku saatiin tyhjenemään kuin se olisi mennyt rikki. Pitkän käyttämättömyyden jälkeen kännykkä toimi taas ja jäljelle jäi vain " huono akku" mutta laite toimi hyvin.
 - Yhdysvallat levitti huhua että Huawein kännyköissä olisi jotain vakoiluohjelmia tms...

 Microsoft 10 on täysi fiasko ja tämä on fakta.
Otsikko: Vs: Ubuntu kännykkään
Kirjoitti: Pendeli - 09.02.20 - klo:17.33
Tuossa on varmasti kunnon laite saatavana  ilman Googlen ja Microsoftin härpäkkeitä. Ei tarvi mitään Ubuntun asennuksiakaan ja on varmasti turvallisempi vaihtoehto kuin mikään muu. Kotimaista taattua tavaraa.

Minulla ei ole mitään tekemistä valmistajan kanssa
enkä ole edes nähnyt koko laitetta mutta kuullut paljon ylistyksiä siitä.

https://www.bittium.com/secure-communications-connectivity/bittium-tough-mobile


*näppisvirhe korjattu
Otsikko: Vs: Ubuntu kännykkään
Kirjoitti: tapsa64 - 10.02.20 - klo:15.12
Aivan... uutta kaikki tyynni... onneksi on sentään mitään vaihtoehtoja. Ite olen ottamassa hieman pakkia älypuhelimien suhteen johtuen juurikin android ja google valtaisuudesta... pieni yllätys on ollut tosiaan se että esim. sonyssa kaikki toiminot on googlen takana; ei voi tehdä mitään ilman googlea...aivan epistä...

 Kelasin vaihteeksi sitä mitä kännyköitä on vuosien varrella tullut osteltua ja voi sanoa että vanha Walkman on vieläkin käytössä vaikka siinä näkyy kulumisen merkkejä... = yli kymmenen vuotta vanha.

 Yksi ongelma on valtavat sopimustekstit johon törmäsin viimeksi Microsoftilla kun kyrsiinnyin xbox touhuun.... Kuka hallitsee nykyisenlaiset käyttötehto tekstit ?? Tietoja myydään surutta eteenpäin... kyllä tähän pitää saada patoa aikaan....
Otsikko: Vs: Ubuntu kännykkään
Kirjoitti: topiv - 30.06.21 - klo:15.11
Jos ei halua periaatesyystä tukea googlen ekosysteemiä, voi edelleen hankkia Nokian laitteen ilman Android-ohjelmia:

https://elisa.fi/kauppa/laitteet/puhelimet_ja_tarvikkeet/puhelimet/peruspuhelimet
Otsikko: Vs: Ubuntu kännykkään
Kirjoitti: Jere Sumell - 14.07.21 - klo:07.24
Jos ei halua periaatesyystä tukea googlen ekosysteemiä, voi edelleen hankkia Nokian laitteen ilman Android-ohjelmia:

https://elisa.fi/kauppa/laitteet/puhelimet_ja_tarvikkeet/puhelimet/peruspuhelimet

Tuollainen peruspuhelin voisi olla seuraava puhelimeni, vaikka tiedä sitten, kun pirulla jo pikkusormi annettu, eli olen käyttänyt niin pitkään Android-puhelinta, johon olen liittänyt Google-tilini, niin en tiedä sitten, onko järkeä enää luopua siitä.

Librem 5 -puhelin voisi olla jotain, mutta kysyin puhelinvalmistajan myyntiosastolta, onko heillä tavoitteena laajentaa Euroopan markkinoille, niin vastasivat sieltä, että puhelin toimii kaikilla EU-alueen puhelinverkko-teknikoilla, mutta puhelin pitää tilata Yhdysvalloista.

Varmaan noita Librem 5 -puhelimia aika vähän Suomessa liikenteessä, sehän on Linux -hakkereiden perustaman start-up yrityksen puhelin, jossa lupaavat vastavirtaa Android-järjestelmän ylivallalle. Yritys on perustettu piilaaksossa.
Otsikko: Vs: Ubuntu kännykkään
Kirjoitti: startx - 14.07.21 - klo:12.25
Ainahan voi Pine64 puhelimen tilata ja asentaa minkä tahansa käyttiksen. Tuokin sijaitsee Hong Kongissa, joten voi tuokin kohta alkaa kiinan kommaripuolueen vakoilusiruja sisältämään.

https://www.pine64.org
Otsikko: Vs: Ubuntu kännykkään
Kirjoitti: qwertyy - 16.07.21 - klo:19.54
Tuossa on varmasti kunnon laite saatavana  ilman Googlen ja Microsoftin härpäkkeitä. Ei tarvi mitään Ubuntun asennuksiakaan ja on varmasti turvallisempi vaihtoehto kuin mikään muu. Kotimaista taattua tavaraa.

Minulla ei ole mitään tekemistä valmistajan kanssa
enkä ole edes nähnyt koko laitetta mutta kuullut paljon ylistyksiä siitä.

https://www.bittium.com/secure-communications-connectivity/bittium-tough-mobile


*näppisvirhe korjattu
En ole kuullutkaan koko härvelistä. Mielenkiintoista, että tuollainen löytyy kotimaisena tuotoksena. Tosin on kyllä laitettu melkoinen hintalappu yksityisyydelle. Meinaan on kyllä poloiset speksit kapuloilla hintoihin nähden  :o
Otsikko: Vs: Ubuntu kännykkään
Kirjoitti: Jere Sumell - 25.07.21 - klo:22.24
Tuo Bittium -yrityksenä tullut vastaan kun seuraan Helsingin Pörssiä, mutta en ole koskaan sen ihmeemmin kaivanut esiin, mitä tuotteita yritys valmistaa.

Aika suolainen hinta tuossa luurissa kyllä, mutta sain sen käsityksen pikaisesti vilkaistuna tuota Bittiumin kotisivu-käyntikorttia ja tuote-esittelyjä, niin kyseinen yritys panostaa yritysasiakas -kohderyhmään selkeästi tuotteita.

Tiedä sitten, onko viime perjantain 23.7.2021 päätösluvut pörssin sulkeuduttua päälle 6 euroa / osake turhan kallis siinä mielessä, että lähtisi ostamaan sitä?

Tuntuu vähän siltä, että tämän koronan runnellessa Suomessakin kun uutiset täynnä sitä, mitä Yhdysvaltojen pörssissä mennyt teknologia-osakkeilla nousujohteisesti korona-aikana, niin Helsingin pörssissäkin jälkiviiveellä näkyy sama trendi, F-Securea päälle 4 euron hintaan pidän kalliina ostaa, ja Nokiaakaan välttämättä ihan edullisesti saa tällä hetkellä, kun vajaat 5 euroa oli perjantain päätöskurssi.

No, ei mennä teknologia-osakkeiden kalliuteen/halpuuteen tässä kohtaa, vaan pysytään tuossa puhelinkeskustelussa, voisi olla kokeilemisen arvoinen tuo Bittiumin puhelin, vielä kun se on suomalaista insinöörityötä, mutta hinta tulee esteeksi. Mielellään maksaisi edes uudesta puhelimesta edes tonnia totta puhuen.

Ostin edellisen älypuhelimeni Samsungin S-sarjan puhelimen 2017 ja olisi aika päivittää luuri, kun Samsungin kyseisen mallin firmis,laitelmisto kun pistää koneen päälle virrat, kestää ikuisuuden, että käyttis latautuu. Varmaan noi ennen käyttöjärjestelmän latausta hoidettavat ajot on ajallisesti nopeampia uudemmissa malleissa?

Tuostahan kun 300-350 noin mikä on mielestäni kohtuuhintainen puhelin, antaa rahan vaihtaa omistajaa DNA - kaupassa, niin saa uudemman Samsungin A-sarjan puhelimen, ei joskaan uusinta, mutta uudemman, mitä itselläni on, niin ulos kaupasta kannettua, mutta se ei ratkaise tätä viha/rakkaus-suhdetta ja ykrityisyydestä murehtimisen ongelmaa Android-järjestelmän suhteen.

Ei ole muuten ainoastaan Android-puhelimissa, vaan Applekin on samaan kategorioitavissa Amerikkalaisena teknologioa-yhtiönä, koska siellähän on ihan lainsäädännössä, että yrityksen täytyy jättää jokin portti auki ja tietoa pitää jakaa toisten kanssa, myös virallisten valtion järjestelmää uhilta valvovien tahojen kanssa, niin ei iPhoneenkaan siirtyminen ratkaise mitään tätä alkuperäistä ongelmaa.

Tuokin on ihan totta, että Hongkongilaisen puhelinvalmistajan luurin tilaa,, niin vaikea uskoa, että ei siinä olisi mitään epäilyttävää raudassa käytetty, vaikka lupaisivat että käyttöjärjestelmän osalta näin ei ole asia.

Sen jälkeenhän, kun tuli julki Huawei Wi-Fi -sovittimien vakoiluominaisuudet, Googlekin lopetti käyttöjärjestelmän toimituksen Huaweille, mihin osittain myös liittyy Yhdysvaltojen politiikka, mutta myös Suomen puolustusvoimat on sulkenut seuraavissa laitehankinnoissa Huawein laitteet tästä syystä.

Otsikko: Vs: Ubuntu kännykkään
Kirjoitti: qwertyy - 06.08.21 - klo:22.36
Ostin edellisen älypuhelimeni Samsungin S-sarjan puhelimen 2017 ja olisi aika päivittää luuri, kun Samsungin kyseisen mallin firmis,laitelmisto kun pistää koneen päälle virrat, kestää ikuisuuden, että käyttis latautuu. Varmaan noi ennen käyttöjärjestelmän latausta hoidettavat ajot on ajallisesti nopeampia uudemmissa malleissa?

Tuostahan kun 300-350 noin mikä on mielestäni kohtuuhintainen puhelin, antaa rahan vaihtaa omistajaa DNA - kaupassa, niin saa uudemman Samsungin A-sarjan puhelimen, ei joskaan uusinta, mutta uudemman, mitä itselläni on, niin ulos kaupasta kannettua, mutta se ei ratkaise tätä viha/rakkaus-suhdetta ja ykrityisyydestä murehtimisen ongelmaa Android-järjestelmän suhteen.
Jos oikein haluaa parantaa yksityisyyttä, niin kannattaa hommata jokin yleinen rootattava puhelin, jota LineageOS tukee ja asentaa se. Voi jättää käytännössä kaikki Googlen jutut asentamatta jos oikein ahdistaa, mikä kyllä vaikuttaa varsin negatiivisesti käyttökokemukseen, mutta samoilla tulilla tuota kokeilee jos puhelimen roottaa.

Oli nimittäin mielenkiintoinen huomata kun omistan alkuperäisen OnePlus One mallin, niin puhelin oli fyysisesti oikein hyvässä kunnossa ikäisekseen, mutta tietoturvapäivitykset oli loppuneet jo ajat sitten ja jotenkin käyttis/puhelin tuntui raskaalta ja epävaakaalta loppuajasta. Puhelin taisi itse asiassa käynnistyä uudelleen satunnaisesti vaikka "nollasin" sen muutaman kerran. Uuden hankinnan jälkeen kokeilin mielenkiinnosta Lineagea ja oli melkoinen yllätys kun puhelimeen sai tuoreen käyttiksen, kaikki toimi erittäin hyvin (poislukien pankkisovellukset). Mikäli en olisi tarvinut pankkisovelluksia, niin olisin pärjännyt vielä pitkään tuolla vanhalla, ei enää kaatuvalla puhelimella.

Tosiaan vielä tuosta seurannasta. Olen aika pitkälti samoilla linjoilla. Turha kuvitellakaan, että yksi tai toinen IT-jäteistä olisi jotenkin "parempi" loppukäyttäjien yksityisyyden kannalta. Kiinalaiset vakoilee, mutta jenkkiläisten firmojen vehkeistä taitanee löytyä myös jonkinmoista takaporttia. Jos ei mitään muuta, niin tiedot valunee ISP:n puolesta jollekin osapuolelle  :D
Otsikko: Vs: Ubuntu kännykkään
Kirjoitti: Jere Sumell - 07.08.21 - klo:08.59
Jos oikein haluaa parantaa yksityisyyttä, niin kannattaa hommata jokin yleinen rootattava puhelin, jota LineageOS tukee ja asentaa se. Voi jättää käytännössä kaikki Googlen jutut asentamatta jos oikein ahdistaa, mikä kyllä vaikuttaa varsin negatiivisesti käyttökokemukseen, mutta samoilla tulilla tuota kokeilee jos puhelimen roottaa.

Mitä muuten Suomen laki mahtaa sanoa matkapuhelimen roottauksesta. Joku vuosi takaperin luin artikkelin jostain jenkkimediasta, että joku mies oli saanut matkapuhelimen roottauksesta todella pitkän vankilatuomion, jailbreak:hän se virallinen termi siinä on.

Olen itsekin yhden puhelimen rootannut testimielessä, mutta en ottanut käyttoon sitä, ja myin sen pois, niin puhelimen roottaaminen alentaa myyntihintaa, mitä puhelimesta saa käytettyjen puhelimien markkinoilla verrattuna puhelimeen, mikä ei ole rootattu.

Joskus oli en muista missä keskustelua, suomenkielinen jokin foorumi, että pari kirjoittajaa oli sitä mieltä, että puhelinhuoltoyritykselle, joka tiskin alta myy rootattua puhelinta uusien puhelimien jälleenmyynnin lisäksi, niin saattaisi olla kysyntää, kun puhelimen ostajan tarvitse ottaa sitä riskiä, että rootatessa luuri menisi rikki välittomasti.

Sama se playstation 1:sen julkaisun jälkeen, silloinen Keltainen porssi vai mikä palsta -printtilehti oli täynnä sen lisäksi, että niitä piraattipelejä, ja konsoli ja sen modauspalvelu, ja nykyisinkin on huutonetissäkin joku myy konsolien modauspalvelua, mutta itse en harrasta konsolimodausta, mutta yhden puhelimen olen rootannut.

En tiedä, jos puhelimen roottaus olisi ihan yleisesti lakien mukaan "sallittua", varmaan noita puhelimen roottauspalveluita olisi enemmänkin tarjolla noissa netin kauppa-alustoilla Torissa ja Huutonetissä. En ole tormännyt sellaiseen, kyllä varmaan pari kymppiä per rootattu puhelin varmasti joku sen mielellään maksaisi, että itse tarvitsisi ottaa riskiä puhelimen hajoamisesta.
Otsikko: Vs: Ubuntu kännykkään
Kirjoitti: qwertyy - 07.08.21 - klo:19.45
Ei roottausta mikään laki kiellä. Jenkkilän höpöhöpömaailmassa on joskus kivi ja miekka ollut jotain tuollaista, mutta sielläkin se on nykyään sallittua.

Järjellläkin kun asiaa ajattelee, niin mitä pahaa rottauksessa on? Samalla logiikalla pitää kieltää jokainen tietokone, jota voi käyttää tavallinen ihminen pääkäyttäjäoikeuksin :D
Otsikko: Vs: Ubuntu kännykkään
Kirjoitti: Jere Sumell - 08.08.21 - klo:09.25
No joo, tuo on totta, mutta Suomessakin on paljon lainsäädäntoa, johon ei tavallinen yleismaallinen järki, puhutaan maalaisjärjellä tai millä logiikalla tahansa ajattelee ja tekee johtopäätoksen, niin lainsäädänto on jotenkin vinksallaan suhteessa yleiseen kansalaisten oikeustajuun.
Otsikko: Vs: Ubuntu kännykkään
Kirjoitti: startx - 08.08.21 - klo:10.11
Ei roottausta mikään laki kiellä. Jenkkilän höpöhöpömaailmassa on joskus kivi ja miekka ollut jotain tuollaista, mutta sielläkin se on nykyään sallittua.

Järjellläkin kun asiaa ajattelee, niin mitä pahaa rottauksessa on? Samalla logiikalla pitää kieltää jokainen tietokone, jota voi käyttää tavallinen ihminen pääkäyttäjäoikeuksin :D

Ei taida ihan selvää sielläkään olla. Siellä sopimus ja käyttöehtoja pitää noudattaa, kun taas täällä laki menee ehtojen edelle. Jenkeissä ja monessa muussa maassa operaattorit myy operaattorilukittuja laitteita puoli ilmaiseksi, kun saavat sillä asiakkaita verkolleen.

Lainaus
In the past, unlocking cell phones so they could be used on another carrier was legal, but it's now illegal to unlock your phone without your carrier's permission. This is due to the way the exemption process works – what's legal today may not be legal next year when the Librarian releases a new batch of exemptions. Apple has argued against these exemptions, lobbying to make jailbreaking the iPhone a crime.

So, you have to root or jailbreak your phone ONLY to use applications that require root access or that can only be installed from outside Apple's App Store. If you're rooting your phone for any other reason at all – or if you do anything else requiring root or jailbreak access – your rooting or jailbreaking is apparently illegal.

The Librarian of Congress did not provide an exemption for jailbreaking tablets, so jailbreaking an iPad is illegal, even if you're doing it for the same reason. If you jailbreak your iPhone, you're a consumer exercising your rights, but if you jailbreak your iPad, you're a criminal. The same goes for rooting an Android tablet. The exemption only applies to "wireless telephone handsets," so it's also a crime to jailbreak a Windows RT device, a Kindle, or anything but a smartphone.

https://www.makeuseof.com/tag/illegal-root-android-jailbreak-iphone/
Otsikko: Vs: Ubuntu kännykkään
Kirjoitti: Jere Sumell - 09.08.21 - klo:07.34

Ei taida ihan selvää sielläkään olla. Siellä sopimus ja käyttöehtoja pitää noudattaa, kun taas täällä laki menee ehtojen edelle. Jenkeissä ja monessa muussa maassa operaattorit myy operaattorilukittuja laitteita puoli ilmaiseksi, kun saavat sillä asiakkaita verkolleen.

Tosiaan ei mielestäni itsekään ihan selvä case ole tämä roottauksen laillisuus taida olla Amerikassakaan.

Amerikassahan on joka osavaltiossa oma lainsäädänto, ja sitten onko se liittovaltion lainsäädänto, tai joku koko maan kansallinen lainsäädänto on korkeammalla tasolla, niin vaikka ei osavaltion lainsäädännossa olisi kiellettyä, niin kuitenkin kun ostaa uuden puhelimen, niin täytyy joka tapauksessa hyväksyä sen kodinkoneen valmistajan käyttoehdot ja tietosuojasäännot ja käytännot, niin on ihan selvää, että laitevalmistaja haluaa suojata itseään omia patenttejaan ja omaa teknologiaansa, että ne viimeistään varmana kieltävät tuon laitteen modifioimisen. Sama, mitä noissa ohjelmistojen osalta aina ollut niissä käyttoehdoissa, että mitään muutoksia ei saisi tehdä alkuperäiseen ohjelmistoon, eli decomplierin käyton jälkeen kun tutkii jotain Windows - ohjelmaa, ja sitten hexaeditorilla muokkaa niitä arvoja, mihin nuo ohjelmistojen itse tehdyt patchit ja crackit perustuvat, niin nekään ole laillisia.

Mutta sitten taas, jos ajatellaan, että ostaa uuden puhelimen kaupasta, joka on yhteensopiva esimerkiksi aiemmin tässä säikeessä "qwertyy" -nimimerkin mainitsema LineageOS -käyttiksen kanssa, ja jos järjestys on se, että ensimmäisenä toimenpiteenä ennen puhelimen käyttoonottamista roottaa sen heti aluksi, ja asentaa tuon vapaan käyttiksen siihen, ja sitten ei liitä mitään Googlen tietoja tai käy Facebookissa, eikä käytä mitään sosiaalisen median palveluita tai Whatsappin kaltaisia viestimiä, niin periaatteessa onko siinä mitään kiinni jäämisen riskiä, kun voi kysyä, että onko koskaan edes ostanut Android-puhelinta tai käyttänyt sitä.

Toisaalta, älypuhelimen käytto on aika hankalaa ja siitä ei saa nykymaailmassa maksimeja irti, elämä tulee aika hankalaksi, jos sillä ei voi käyttää noita it-jättien palveluita, joihin jää jokin jälki omalla nimellä kirjautumisesta. Jos puhelimen käyton rajaa siihen, että hoitaa sillä puhelut ja ehkä käyttää tekstiviestejä, niin sitten tämän kaltainen toiminta voi olla mielekästä, mutta melkein voi poissulkea kaiken älyominaisuuksiin ja/tai sosiaalisen median palvelut ja jopa pankkiasioinnin matkapuhelimella, ja kaiken muun ylimääräisen, jos roottaa puhelimen, niin jos tyytyy ainoastaan siihen, että rajaa puhelimen hyotykäyton siihen perinteiseen ja alkuperäiseen tarkoitukseen, että käyttää sitä soittamiseen/puhelujen vastaanottamiseen ja ehkä tekstiviestien lähettelyyn, niin sitten voi olla aika turvallisin mielin matkassa.
Otsikko: Vs: Ubuntu kännykkään
Kirjoitti: TMD106 - 25.08.21 - klo:12.36
Minulla on Huawei P40 "googlevapaa" puhelin. Kaikki tarpeellinen toimii. Jos ei AppGallerysta löydy niin on turvauduttava APK sovelluksiin.
Ainoa hyvä asia minkä Trump sai aikaiseksi.
Otsikko: Vs: Ubuntu kännykkään
Kirjoitti: Timo Jyrinki - 27.08.21 - klo:10.22
Huaweinkin HarmonyOS (ja sen avoimempi kehitteillä oleva AllScenariOS) on ihan hyviä kehitysaskeleita siihen ettei olisi niin pelkkää duopolia.

Mulla on vielä yksi Meizu Pro 5 Ubuntu Edition edelleen UBportsin ansiosta hengissä ja käytössä kakkos/kolmospuhelimena. Ykköspuhelimena oli vuoteen 2018 asti. Android-puhelimista Pixel-sarjan puhelimet ovat sittemmin olleet käytössä, tosin menen aika pitkälle "degooglauksessa" eli käytän vain Firefoxia, en käytä Googlen varmuuskopioita mihinkään, suurin osa sovelluksista F-Droid-kaupasta jne. Osoitekirja, todo-listat ja kalenteri synkkaantuvat DavX5:lla muiden puhelimien kanssa (myös Ubuntu-Meizu), ja synkkaantuvat automaattisesti aina kotiverkossa. Androidissa olen ottanut Googlen omilta sovelluksilta pois oikeudet esim mikkiin, sijaintiin jne, silloinkin kun varoitetaan järjestelmäsovelluksen rajoittamiesta ja tämä on toiminut ihan jees. Google Mapsia en käytä, vaan OsmAndia.

Tämä on kuitenkin kompromissi ajanpuutteen vuoksi, olisi hauska edelleen tunkata Ubuntu-puhelinta viimeisen päälle ja laittaa esim OsmAnd toimimaan Anboxin kautta, tai tutustua PinePhoneen ja Librem 5:een mutta ehkä taas jonain päivänä. Mobian ja PostmarketOS kiinnostaisivat myös.

Toisekseen vaikka olen degooglannut niin toki kyse on edelleen Google-puhelimesta, ja jälleen ajan salliessa Android-puolella kyseeseen tulisi esim https://lineage.microg.org/ (Lineage-variantti mutta jossa Googlen palveluita korvattu microG:llä) tai jos yrittää päästä vielä aidommin Googlesta eroon niin https://grapheneos.org/. Päivittäisessä tietyssä käytössä mulla kuitenkin /e/ (https://e.foundation/) lähinnä koska se tuli valittua ennen kuin tiesin Graphene OS:stä - käytän sitä "epäluotettaville Android-sovelluksille jotka haluavat sijainnin mutta joita haluan kuitenkin käyttää", koska tuossa voin helposti feikata sijainnin ja käyttää sitten esim surkealaatuisia kodinlaitteita joita on tullut hankittua.
Otsikko: Vs: Ubuntu kännykkään
Kirjoitti: TMD106 - 27.08.21 - klo:12.19
Tietysti tämä Huawei puhelin on vain sielun myynti toiselle paholaiselle, mikä nyt ainakin toistaiseksi on pienempi. Minua on aina ärsyttänyt tämä Googlen ylivalta.
Vakoilun ym. tiedonhankinnan voi minimoida. Huawei puhelimen mobiilidatan ja sijainnin (vain laite) laitan päälle vain tarvittaessa (esim. sähköposti, sää, TomTom Amigo automatkoilla nopeuskameroiden vuoksi. Miksi aikuisen ihmisen pitäisi olla nettiyhteydessä ja sijainnissa kaiken aikaa?
Tämä pätee myös Google puhelimiin. Kaikki turhat sovellukset ja käyttöoikeudet pois. Google järjestelmäsovelluksia ei voi poistaa mutta suurimman osan
saa poistettua käytöstä. Ei tarvitse välittää varoituksesta, sieltä ei saa poistettua mitään mikä vaikuttaisi toimimiseen. Kaiken muun saa poistettua käytöstä paitsi Google palvelut/kauppa, tarvitaan päivittämiseen. Päivitys vain WiFi verkossa manuaalisesti, jolloin voi valita mitkä päivitetään, silloin käytöstä poistetut eivät aktivoidu uudestaan.
Otsikko: Vs: Ubuntu kännykkään
Kirjoitti: Jere Sumell - 06.09.21 - klo:19.44
Toisesta jenkkiteknologiajätistä Microsoftista tuli mieleen, että vaikka Mikkis lopetti tuon Windows -käyttojärjestelmän toimittamisen, kun alasajoi puhelinbisneksen, mitä tuossa Nokia Lumia vaiheessa oli noita Microfotin käyttiksiä, niin Google playssakin on Microfotin office - ohjelmistot, niin mitä pilvitallennusalustoja kannattaisi käyttää, jos ei tykkäisi integroida Google Drivea puhelimeen.

Mitä itse tykkään, kun välillä tulee puhelimen kameralla otettua kuva, niin se on vaan jotenkin tuossa Android-puhelimessa niin luontevaa arkistoida Google Driveen, josta sitten voi tietokoneella myohemmin kopioida sen kuvan tietokoneen kovalevylle, jos tykkää editoida kuvaa tai / ja julkaista sen myohemmin verkossa muiden tarkasteltavaksi.

Itselläni kyllä on OneDrive:kin käytossa, mutta olen lopettanut sen käyton mitään uutta en ole enää opintojen päättymisen jälkeen sinne pistänyt, mutta Dropbox on ollut ja tuon Google Driven käytossa dokumenttien arkistoinnin osalta pääasiassa viime vuosina kovassa käytossa itselläni.

Sitten vaikea pysytellä erossa Google Drivesta muutenkaan, kun edellinen tyopestini sisälsi dokumenttien laadintaa, ja jaoin niitä esimieheni kanssa Google Drivessa, vaikka varmaan olisin voinut varmaan keskustella OneDriven käytosta vaihtoehtoisesti, mutta sama se,en jaa mitään mikä ei kestä päivänvaloa, ja jaan suoraan noista isoista amerikkalaisita pilvialustoista mitään tiedostoja, korkeintaan pienelle piirille, niin sama, vaikka joskus  hakukoneet indeksoisikin jaetut tiedostot.

Sekin tuottaa ongelmia, jos haluaa vältellä Googlen palveluita, jos on tyoiässä, ja on jossain sellaisessa yrityksessä toissa, joka käyttää noita Googlen  yritysratkaisuja, ja yleensä ainakin it-tyopaikoilla on tyontekijoilla yrityksen puolesta tuo mailiosoite, niin ei voi olla päivätoissakaan sitten, jos pelkää liikaa Googlen ylivaltaa.
Otsikko: Vs: Ubuntu kännykkään
Kirjoitti: qwertyy - 12.09.21 - klo:14.32
OneDrive integraatio on kyllä todella hyvä. Töissä käytän sitä jatkuvasti puhelimella ja tietokoneella. Ehdottomasti nopein tapa jakaa kuvia sähköpostiin.
Otsikko: Vs: Ubuntu kännykkään
Kirjoitti: Jere Sumell - 12.09.21 - klo:15.02
OneDrive integraatio on kyllä todella hyvä. Töissä käytän sitä jatkuvasti puhelimella ja tietokoneella. Ehdottomasti nopein tapa jakaa kuvia sähköpostiin.

OneDrive nopeampi yhä vaikka Android-åuhelimen kameralla pistäisi Driveen tai lähettäisi sähköpostiin, kun puhelimeen on liitettynä Google-tili? Vai onko se Onedrive sitten samassa valikossa se Mikkiksen pilvipalvelukuvake, missä nuo muut jakopaikka-mahdollisuudet, kun etenee jako-valikkoon kuvan esikatselu-ruudusta? En epäilisi yhtään, vaikka olisikin jo, voihan se tosiaan ollakin.

Videon jakaminen jonnekin muualle, kuin Youtubeen taitaa olla jos Android-kännykän kameralla kuvaa videon, niin hitaampaa, mitä Youtubeen, koska se on Googlen oma videojakoalusta, niin tottakai se lienee se, mitä Android suosii, ja sitten TikTok ja Instagram on ja niissähän on ne omat apsit, joilla saa niihin sen sisällön jaettua ehkä tuota peruskameraa kätevämmin.

En usko, että siirryn Google Driven ja Dropboxin käytöstä Onedriveen takaisin enää, vaikka Microsoft-tili onkin, kun minulla on Mikkis-lisenssitilauksia Windows 10 -koneella, mutta suosikkini on Dropbox, ja sitten vasta tulee Google Drive noista tunnetuimmista pilvialustoista.

Olen käyttänyt myös Google Docsia ja Googlen taulukkolaskentaa tilapäisesti lyhyen tekstitiedoston ja taulukkolaskentakaavion tekemiseen, niin en itse näe kyllä siinäkään oikein mitään ongelmallista, kun olen ajat sitten käsittelyt tuon tietosuoja ja yksityys -kysymyksen pääkopassani todeten, että kaikki netissä on julkista lopulta ja isot teknotoimijat tietävät minusta kaiken. Se on nyt paras, että miettii kaksi kertaa, kestääkö aktiviteetti päivänvalon, vai ei, ja jos ei kestä, pitää jättää tekemättä, niin ei siinä varmaan hirteen pääty lopulta tai päätä lyödä pölkylle missään kohtaa.
Otsikko: Vs: Ubuntu kännykkään
Kirjoitti: qwertyy - 12.09.21 - klo:15.31
OneDrive integraatio on kyllä todella hyvä. Töissä käytän sitä jatkuvasti puhelimella ja tietokoneella. Ehdottomasti nopein tapa jakaa kuvia sähköpostiin.

OneDrive nopeampi yhä vaikka Android-åuhelimen kameralla pistäisi Driveen tai lähettäisi sähköpostiin, kun puhelimeen on liitettynä Google-tili? Vai onko se Onedrive sitten samassa valikossa se Mikkiksen pilvipalvelukuvake, missä nuo muut jakopaikka-mahdollisuudet, kun etenee jako-valikkoon kuvan esikatselu-ruudusta? En epäilisi yhtään, vaikka olisikin jo, voihan se tosiaan ollakin.
Juu käytännössä juuri noin. Eli yleensä pikajaan tiedoston suoraan OneDriveen ja sitten kun olen työpöytäkoneella, niin kuvan/tiedostot saa auki suoraan painamalla OneDrive kuvaketta ja siihen tulee lyhyt listaus viimeisistä lisätyistä tiedostoista. Siitä sitten auki vaikka paintilla ja voi cropta, merkitä mitä nyt sitten haluaakaan. Tai sitten vain avaa kyseisestä valikosta ja vetää suoraan Outlookin uuten viestiin. Kutakuinkin tuohon tyyliin toimin jatkuvasti töissä kun on aika monesti tarvetta merkata kuvia yms.

Mutta siis tietysti tämä koskee vain MS:n ekosysteemiä. En kuitenkaan moiti sitä lainkaan. Homma toimii omaan makuuni niin sutjakkaasti kuin vain voi. Nyt uusimmaksi härpäkkeeksi tuli mielenkiinnosta laitettua ompun Mac mini M1. En omista iPhonea, mutta pakko sanoa, että vaikuttaisi siltä, että siinä integraatio olisi varmasti ihan yhtä hyvällä tasolla, jos ei jopa parempi. Sanotaan että kieltämättä kiehtovasti ovat kyllä osanneet tuossa firmassa tuoda ilmi tuota integraatiota. Oikein selkeästi ilmoitetaan tyyliin "jos puhelimessasi on iCould päällä, tapahtuu sitä ja tätä ja kuvasi näkyvät siellä sun täällä". Eli tietotekniikasta ei niin kiinnostuneelle tuo on varmasti hyvä ekosysteemi, vaikka hyvin Apple skeptinen olen aina ollut. Yksi asia mikä pisti silmään, niin Google ja MacOS integraatio ei kuitenkaan vaikuttanut millään lailla lupaavalta, mikä lienee heidän puolelta ihan tarkoituksen mukaista. Homma toimi sen verran huonosti, että päädyin poistamaan "järjestelmän" integraation ja käyttämään Googlen palveluita ihan heidän Chromella. Mikä kielii sitä, että homma varmaan toimii hyvin myös Googlen omissa Android ja Chromebook järjestelmissä.

Sain jo tuossa aiemmin potkittua oman OwnCloud palvelimen käyntiin Raspberryyn, mutta suorituskyky jäi sen verran heikoksi, että pitäisi tehdä tuolle omalle Surface Pro serverille se pyörimään :)

OwnCloud vaikuttaisi ihan kivalta vaihtoehdolta ja olisi kiva nyt tutkailla miten se integroituisi Windowsin, MacOS:n ja Linuxien kanssa omaan äärimmäisen sekavaan käyttöön. Saisi vaan aikaiseksi...

Lainaus
Olen käyttänyt myös Google Docsia ja Googlen taulukkolaskentaa tilapäisesti lyhyen tekstitiedoston ja taulukkolaskentakaavion tekemiseen, niin en itse näe kyllä siinäkään oikein mitään ongelmallista, kun olen ajat sitten käsittelyt tuon tietosuoja ja yksityys -kysymyksen pääkopassani todeten, että kaikki netissä on julkista lopulta ja isot teknotoimijat tietävät minusta kaiken. Se on nyt paras, että miettii kaksi kertaa, kestääkö aktiviteetti päivänvalon, vai ei, ja jos ei kestä, pitää jättää tekemättä, niin ei siinä varmaan hirteen pääty lopulta tai päätä lyödä pölkylle missään kohtaa.
Jeps, itse tulee tosiaan käytettyä monia pilvipalveluita. Itse kirjailen omia henk.kohtaisia terveyteen liittyviä juttuja ihan Googlen pilveen, lähinnä koska puhelin on Android ja nuo Googlen Sheets yms. toimii kyllä varsin mukavasti. Lisäksi kun noihin pilvipalveluihin nöyrtyy ja niitä alkaa käyttämään, niin niiden vaivattomuus vain vetää puoleensa rajusti. Ja jos joku nyt sattuisi pääseen käsiksi johonkin treeniohjelmaan tai joihinkin terveystietoihin, niin ei maailma nyt siihen kuitenkaan loppuisi. Mutta jos pyörittäisin jotain todella erikoista yritystoimintaa ja salassapidettävää materiaalia olisi, niin silloin varmaan jättäisin pilvet välistä.

Otsikko: Vs: Ubuntu kännykkään
Kirjoitti: Jere Sumell - 12.09.21 - klo:16.31
Tuo on ja pitkään ollut it-alalla keskustelun alla tuo "pitäisiko yrityksen olla pilvessä vaiko ei, ja jos pitäisi olla, mitä tietoa sinne pilveen on syytä tallentaa tai jättää tallentamatta."

Tuokin alkaa olemaan pitkään jo arkipäivää IT-yritksillä, ja yhä nousevassa trendissä ainakin ohjelmistoyrityksillä, jotka toimittavat palveluita SaaS -periaatteella, että vuokraavat pilvipalvelusta tarvittavat resurssit ylläpitääkseen asiakkaallleen kehittämää ohjelmaa, ja ylläpitävät sitten ohjelmaa ja laskuttavat itse ohjelmasta, ylläpidosta ja ylläpitämisestä asiakastaan tarjoten tuotteen palveluna. Jonkun verran seurannut tuota keskustelua.

Tuo, mitä mainitsin, että ei lopulta netissä mikään ole lopulta salassa pysyvää, kaikkea sellaista kannattaa välttää nettiin pistämästä, minkä kokee niin arvokkaaksi, että ei halua paljastaa jollekulle.

Jos ajatellaan jotain yritykselle kriittisiä tai arkaluonteisia tietoja pilveen tallennettuna, niin ennen pitkää varmaan jokin verkkorikoksiin keskittynyt organisaatio alkaa kiristämään rahaa tiedoilla, näistäkin on ollut ihan viime aikoinakin keskustelua ihan julkisessa mediassa, erityisesti Amerikassa se oljy-yhtion lunnasvaatimukset oli uskomattomat.
Otsikko: Vs: Ubuntu kännykkään
Kirjoitti: Jere Sumell - 12.09.21 - klo:17.14
Lisään vielä edelliseen, kun tuli mieleen tupakalla käydessäni, että kannattaa pitää mielessä, että onhan varmaan läpi historian järjestäytyneet rikollisorganisaatiot käyttäneet tietoa rahan kiristysvälinenä, ja nykyisin ja tulevaisuudessa se on yhä yleisempää oman näkemykseni mukaan kun maailmassa verkkoteknologia on niin voimakkaasti jatkossa ja merkityksellisessä asemassa.

Katsoin Yleltä sen Esko Ahon isännoiman sarjan "Hullu vuosi 1991" kaikki jaksot, ja oli siinäkin, kun Venäjällä ollut vielä matkapuhelimia, ja Nokia oli 1990 alussa esitteli sen aikaiselle Neuvostoliiton presidentti Gorbatsoville suomalaisen matkapuhelimen, jolla tämä soitti ensimmäisen ulkomaanpuhelun kotimaahansa, niin samassa ohjelmassa todettiin myos, että sen aikaisen Nokia toimitusjohtajan elämä päättyi, kun tämä teki itsemurhan.