Ubuntu Suomen keskustelualueet

Muut alueet => Yleistä keskustelua => Aiheen aloitti: AimoE - 01.04.18 - klo:13.43

Otsikko: Yle Tunnus
Kirjoitti: AimoE - 01.04.18 - klo:13.43
Yle Tunnuksen lanseerauksen yhteydessä Yle julisti toivovansa (https://yle.fi/uutiset/3-7979931) että muutkin toimijat ottaisivat tunnuksen käyttöön, siis vähän niinkuin Googe-tai FB-tunnuksen käyttö eri palveluissa. Tunnuksen luonti vaatii vain sähköpostiosoitteen, eli kyseessä on heikko tunnistus. Lisäksi kysytään tarkempia tietoja, mutta ainakaan lanseerauksen aikoihin niitä ei ollut pakko antaa.

Kkäyttöön on kuitenkin pian tulossa EU:n siirretävyysasetuksen (http://europa.eu/rapid/press-release_STATEMENT-18-2341_fi.htm) vaatima kotipaikan tarkistus, joka tehdään kerran vuodessa "Suomi.fi-palvelun kautta", eli käytännössä Väestörekisteristä. Oletettavasti tätäkään ei ole pakko tehdä, ellei halua suoratoistoa Suomen ulkopuolella, mutta niille jotka sitä haluavat, se on aikalailla pakollinen. Yle Areenan käyttö VPN-yhteyden kautta on estetty jo maaliskuun 2018 alussa. Yle Areenan suoratoiston käyttö Suomen ulkopuolella onnistuu siis jatkossa, mutta vain sisään kirjautuneena.

Olin alunperinkin aika epäileväinen sen suhteen, että tunnus leviäisi käyttöön muualla. Käsittääkseni Yle Tunnus on otettu käyttöön joissakin suomalaisen koulutusjärjestelmän laitoksissa, mutta en tiedä että sitä muuten juurikaan käytettäisiin Ylen ulkopuolella. Nyt kun mukaan lisätään vahva tunnnistus, en usko että käyttö leviääkään yhtään enempää. Yle Areenan tekninen toteutus näköjään on israelilais-amerikkalaisen Kalturan (https://www.is.fi/digitoday/art-2000005588554.html) vastuulla.
Otsikko: Vs: Yle Tunnus
Kirjoitti: Hajakenttä - 10.04.18 - klo:18.28
Yhdessä aamutv lähetyksessä johtaja kertoi tunnuksen olevan vain sitä varten, että yle saa palvelluksi yleisöä ja kehitetyksi sisältöjä paremmin tietäessään mikä on käyttäjien käyttötottumus. Muuta palautekanavaa eivät sitten kai kuuntele. Pelkällä sähköpostiosoitteella eivät paljoa saa kerätyksi.

En ota yle-tunnusta suurin surminkaan. Minusta sen pitää riittää kun maksan yle-veron. Jos yle haluaa tietää kuka olen, sen tiedon saa verottajalta. Oli pitkän väännön takana päästä eroon katsoja/kuuntelijarekisteristä ja tv-luvista kun yle-vero otettiin käyttöön. Ällöttää kun sama rekisteri halutaan nyt uudelleen.

Ulkomailta ylen areenaa käyttäessä täytyy kai käyttää muita keinoja kuin suoratoisto. Toimisiko yle-dl? Viime kesänä ainakin vielä Italiassa toimi. Tai ehkä putkitus kotona olevaan palvelinlaitteeseen auttaisi siinä, jos asuisi pitenpään ulkomailla.

Onkohan siinä jokin tekijänoikeus tai muu sopimusoikeus kysymyksessä, että ulkomailla ei saa ylen areenaa katsoa muut kun sisäänkirjautuneet ja niidenkin kansallisuus tarkistetaan? Piti olla tietosuojalain vastaista ajaa ristiin eri rekisterejä, yle-tunnuksia ja väestörekisteriä.Tuleeko jokin suuri vahinko, jos ulkomailla olevat, suomea osaavat katsovat areenaa?

Kaltura blokkaa ylen videoklippien näyttämisen, jos Kalturan seurantaohjelman estää vaikkapa Ghostery lisäkkeellä selaimessa.

Olen lähettänyt ylelle palautetta mm. siitä, että Facebook mainosrahoitteisena, ja muut samanlaiset, eivät mielestäni kuulu ylen toimiluvan ehtojen mukaisiin jakelukanaviin. Ja siitä, että ylen nettisivustoilla ei saisi olla noita vakoilu/seurantaohjelmia. Eivät vastaa.

Yle-tunnus on syvältä – sanon minä.
Otsikko: Vs: Yle Tunnus
Kirjoitti: Tomin - 10.04.18 - klo:19.31
Onkohan siinä jokin tekijänoikeus tai muu sopimusoikeus kysymyksessä, että ulkomailla ei saa ylen areenaa katsoa muut kun sisäänkirjautuneet ja niidenkin kansallisuus tarkistetaan?

Ainakin joidenkin sarjojen sopimukset vaativat ettei niitä esitetä muualla. Yrittävät kai suojella levitystä, koska muulla on omat sopimukset muiden toimijoiden kanssa.

Ulkomailta ylen areenaa käyttäessä täytyy kai käyttää muita keinoja kuin suoratoisto. Toimisiko yle-dl? Viime kesänä ainakin vielä Italiassa toimi. Tai ehkä putkitus kotona olevaan palvelinlaitteeseen auttaisi siinä, jos asuisi pitenpään ulkomailla.

Tunnelilla pitäisi ainakin toimia. Sshuttlea (https://github.com/sshuttle/sshuttle) olen joskus käyttänyt johonkin tarpeeseen ja sen kautta pitäisi saada mikä tahansa TCP-liikenne kulkemaan.

Muokkaus: En ole varma meneekö UDP tms. tuosta läpi ollenkaan, mutta sitä ei tässä tarvita. Muokkaus uudestaan: Näköjään saa menemään, jos haluaa (https://sshuttle.readthedocs.io/en/stable/requirements.html#linux-with-tproxy-method).

Muokkaus vielä kerran: Itse asiassa en ihmettelisi, jos tänä HTML5-videoiden aikakautena SOCKS-välityspalvelin (https://en.wikipedia.org/wiki/SOCKS) riittäisi.
Otsikko: Vs: Yle Tunnus
Kirjoitti: AimoE - 10.04.18 - klo:19.32
Yle Tunnuksen tavoitteena miljoona käyttäjää 2017 – palvelu vapaasti muiden toimijoiden käyttöön (https://yle.fi/uutiset/3-7979931) uutisoi Yle silloin kun Yle Tunnus julkistettiin. HelMet on ottanut tunnuksen käyttöön varausjärjestelmässään (https://varaamo.hel.fi/), mutta hyväksyy myös Facebook ja Google+ -tunnukset.