Ubuntu Suomen keskustelualueet

Ubuntun kehittäminen ja yhteisö => Oppaiden kehittäminen => Aiheen aloitti: ppeltola - 30.04.14 - klo:03.52

Otsikko: HOWTO: Minimaalisen Ubuntun asentaminen UEFI-tilassa
Kirjoitti: ppeltola - 30.04.14 - klo:03.52
Hei. Ajattelin jakaa pienen asennusoppaan käyttäen pohjana tapaa, jolla asensin Ubuntun omaan läppäriini. Kone on HP TouchSmart 11, jossa oli Windows 8 esiasennettuna.

1. Mitä tarvitaan


2. Alkutoimet


3. Asennus (verkkoasennus, mini.iso)

Valitse Command-line expert install [ Installer boot menu > Advanced options > Command-line expert install ]. Ubuntun asennusohjelma käynnistyy ja nyt edessäsi on valikko asennuksen vaiheista. Asennusohjelma kertoo mitä missäkin vaiheessa kuuluu tehdä, joten tässä tiivistetty versio asennuksen vaiheista. Askel askeleelta.


4. Koneen laittaminen käyttökuntoon


Jos kaikki meni hyvin, levylläsi pitäisi nyt olla käynnistyskelpoinen Ubuntu vain pelkällä komentorivillä. Voit nyt sulkea pääteohjelman ja käynnistää tietokoneesi uudelleen. Loppu onkin sinun itse päätettävissäsi, mitä haluat järjestelmälläsi tehdä.

(http://i4.aijaa.com/t/00673/13234818.t.jpg) (http://aijaa.com/9O5oSn)

5. Aiheeseen liittyvää lukemista englanniksi

https://wiki.gentoo.org/wiki/UEFI_Gentoo_Quick_Install_Guide (https://wiki.gentoo.org/wiki/UEFI_Gentoo_Quick_Install_Guide)
https://wiki.archlinux.org/index.php/GRUB (https://wiki.archlinux.org/index.php/GRUB)
Otsikko: Vs: HOWTO: Minimaalisen Ubuntun asentaminen UEFI-tilassa
Kirjoitti: JaniAlander - 30.04.14 - klo:04.10
 Asetin aiheen pysyväksi, muutkin vinkit UEFI asennuksista voi pistää tänne, on kuitenkin uudemmilla koneilla aika ajankohtainen asia.

Tämä ilmeisesti tekee vain minimaalisen komentorivi Ubuntun? Käykö siihen muut asennuskuvat kuin Lubuntun? Ja miksei yhtä täysasennuskuvaa, ja tekee komentoriviasennuksen ja konffaa sitten? Luulisi että ajaa saman asian. Itse en voi testata kun mun koneet on kaikki vanhalla kunnon BIOSsilla.
Otsikko: Vs: HOWTO: Minimaalisen Ubuntun asentaminen UEFI-tilassa
Kirjoitti: JaniAlander - 30.04.14 - klo:05.05
Ja mitenkäs tuo toimii jos haluaa pitää vaikkapa sen Win8:sin rinnalla?
Otsikko: Vs: HOWTO: Minimaalisen Ubuntun asentaminen UEFI-tilassa
Kirjoitti: ppeltola - 30.04.14 - klo:08.28
Yritin aluksi tehdä asennusta Windowsin rinnalle, mutta jotain meni pieleen. Aina jompi kumpi ei suostunut käynnistymään, joten lopulta päätin pistää kaikki sileäksi ja asentaa vain Linuxin.

Kyllä, tällä ohjeella saa aikaiseksi minimaalisen komentoriviasennuksen, mutta sitä voi soveltaa minkä tyyppiseen asennukseen tahansa. Voit asentaa myös kokonaisen työpöydän halutessasi (ubuntu-desktop, kubuntu-desktop, xubuntu-desktop jne.) Jutun juoni onkin siinä, että tällä tavalla saat käyttöösi pohjan, jonka päälle voi rakentaa asentamalla vain ne ohjelmat joita todella haluaa käyttää. Esimerkiksi Arch Linuxin perusasennus toimii samankaltaisella periaatteella.

Lubuntua ei ole pakko käyttää, vaan mikä tahansa Live-CD käy, kunhan sillä saa nettiyhteyden.

En tiennytkään, että täyskuva tukee nykyään myös tekstiasennusta. Ainoa mitä etsin olin alternate-kuva, joka näyttää puuttuvan nykyisestä julkaisusta. Hyvä juttu tässä tavassa on tosin se, että asennukseen jälkeen järjestelmässä on kaikki päivitykset valmiiksi asennettuna.
Otsikko: Vs: HOWTO: Minimaalisen Ubuntun asentaminen UEFI-tilassa
Kirjoitti: welmar - 30.04.14 - klo:09.25
Efi osiota ei tarvitse lisätä fstabiin ja sen olisi hyvä (luultavasti pitääkin)olla oma osio ja 512Kib/32Mb riittää kooksi. Sen oikea paikka on /boot osin perään eli sda2. Tuossa näyttäisi olevan boot ja efi samassa sda1 ja epäilen ettei siksi W8/Ubuntu dualboot onnisu.
Otsikko: Vs: HOWTO: Minimaalisen Ubuntun asentaminen UEFI-tilassa
Kirjoitti: ppeltola - 30.04.14 - klo:10.15
Näin olin toiminut. Dualbootin toimivuutta en voi taata... Tältä oma osioihin näyttää:

/dev/sda1 /boot/efi vfat 128mb
/dev/sda2 /boot ext4 256mb
/dev/sda3 LVM + salaus (sisältää juuren, swapin ja homen)
/dev/sda4 /hp vfat 20gb (sisältää palautuslevyjen imaget)

Efi-osio tosiaan on ehkä turhan iso, mutta parempi vara kuin vahinko.
Otsikko: Vs: HOWTO: Minimaalisen Ubuntun asentaminen UEFI-tilassa
Kirjoitti: Timo Tamminen - 30.04.14 - klo:11.29
Hyvät ihmiset!

Käyttäkää niitä code-tageja. Helpottavat niin paljon lukemista ja copy-peistaamista. Löytyvät tuosta #-merkistä. Tässäkin ketjussa niin paljon code-tageja huutavia kohtia, että en varmasti ala käsin muokkaamaan, vaan saatte tehdä sen itse. Kiitän!