Ubuntu Suomen keskustelualueet

Ubuntun käyttö => Ubuntu tietokoneissa => Aiheen aloitti: OKenobi - 13.04.14 - klo:15.57

Otsikko: Tekstinkäsittelyohjelmat ja niiden .rtf tiedostot Ubuntussa [Ratkaistu]
Kirjoitti: OKenobi - 13.04.14 - klo:15.57
Voisiko joku auttaa ja neuvoa kun en saa Ted tekstinkäsittelystä muuta aikaan kuin Ex Libris tyyppisen tunnuskuvan.  Mitään muita toimintoja siinä ei ole eikä Päätekään aukaise.  Onko nyt jokin paketti, jota en ole asentanut tai joka ei asennu Ubuntun pakettiohjelmalla?

Toinen asia joka on lähinnä toteamus:  On harmillista, että LibreOfficen Writer ei toimi Ubuntussa kunnolla kun on kyse .rtf ja muista järjestelmistä tuoduista tiedostoista.  Joku on sanonut, että tämä on muuttunut, aikaisemmin toiminut.  Liekö niin?  Rtf tiedostoja tarvitsen nettisivujen ylläpitoon.


Ratkaistu osittain Abiwold:lla, vakaus kuitenkin epävarmaan.
Lisätty otsikkoon.
- Karvameduusa
Otsikko: Vs: Ted tekstinkäsittelyn asennus
Kirjoitti: nm - 13.04.14 - klo:16.30
Voisiko joku auttaa ja neuvoa kun en saa Ted tekstinkäsittelystä muuta aikaan kuin Ex Libris tyyppisen tunnuskuvan.

Tämä on ohjelman ominaisuus ja Ubuntun Unity-työpöytä tekee näkymästä erikoisen. Ted käynnistyy siis pienehköön ikkunaan, jonka valikkopalkissa on valikot File, Window ja Help. Unityssä tämä valikkopalkki sijaitsee ohjelman ikkunan sijaan piilotettuna työpöydän yläpaneeliin (katso liitteenä oleva kuva). Valikkopalkin siirtäminen ja piilottaminen on Unityn perusominaisuus, joka vaikuttaa muutamia erikoistapauksia lukuunottamatta kaikkiin ohjelmiin.


Toinen asia joka on lähinnä toteamus:  On harmillista, että LibreOfficen Writer ei toimi Ubuntussa kunnolla kun on kyse .rft ja muista järjestelmistä tuoduista tiedostoista.  Joku on sanonut, että tämä on muuttunut, aikaisemmin toiminut.  Liekö niin?  Rft tiedostoja tarvitsen nettisivujen ylläpitoon.

Periaatteessa RTF-tiedostojen pitäisi toimia LibreOfficella ihan hyvin, mutta eri versioissa on eri bugeja ja RTF-tiedostojakin on moneen lähtöön. Esimerkiksi Ted tukee todennäköisesti vain vanhoja 90-luvun RTF-spesifikaatioiden mukaisia dokumentteja. Microsoft on muuttanut ja laajentanut formaattia useaan otteeseen, ja uusin versio on vuodelta 2008: http://en.wikipedia.org/wiki/Rich_text_format

Oletko kokeillut avata RTF-tiedostojasi Abiwordilla? Eikö RTF:lle tosiaan ole vaihtoehtoja työssäsi?
Otsikko: Vs: Ted tekstinkäsittelyn asennus
Kirjoitti: OKenobi - 13.04.14 - klo:20.37
Kiitoksia kovasti tiedoista.  En ole nyt Linux koneen äärellä, mutta vastaan jo silti rtf tiedostojen asiaan.  En ole kokeillut Abiwordilla.  Se on tosin yhdessä Windows koneessani, joten tuttu, mutta Ubuntuun ei asennettu.  Kokeiltava sekin on, kiitos vinkistä.

Kyllähän nämä www sivujen tekstieditorit periaattessa hyväksyvät monia muitakin tiedostomuotoja, mutta käytännössä kuitenkin tulee yksityiskohdissa eroja.  Tässä nimenomaisessa tapauksessa mm. noudan muualla ollessani Windows puolella tehtyjä olemassa olevia tekstejä, jotka sitten kannettavan Ubuntulla sijoitan sivuille.

Huomenna kokeilen neuvojasi ja kerron joko onnistuisi.  :D
Otsikko: Vs: Ted tekstinkäsittelyn asennus
Kirjoitti: juyli - 13.04.14 - klo:21.39
...Ted tekstinkäsittelystä muuta aikaan kuin ...

Olen joskus aikojen alussa käyttänyt ihan kelvollista Ted:iä (vrt. jed, joe jne.),  joka tuolloin vastasi pico/nano -editoria.
Tuota nykyistä Ted-tekstieditoria ei liene tarjolla Linux-jakeluissa. Suosittelisin kokeilemaan muita vastaavia tekstiohjelmia, jotka ovat tuettuja Ubuntussa. RTF-formaatti on kuitenkin useimmissa tekstinkäsittey ja editoreissa tuettu formaatti. Mutta kuten nm totesi, RTF:stä on omat variaationsa.
Malliksi joitakin Debianissa tuettuja editoreja:
https://packages.debian.org/stable/editors/
tai tekstinkäsittelysovelmia:
https://packages.debian.org/stable/text/

Otsikko: Vs: Ted tekstinkäsittelyn asennus
Kirjoitti: OKenobi - 15.04.14 - klo:15.36
Olin jo eilen vastaavinani,  mutta kai sitten söhläsin kun kommenttia ei näy.

Siis: Kiitos myös juyli. Kävin läpi nuo linkkaamasi pitkät listat, mutta eipä niistä juuri mitään löytynyt kun hakee jotakin Ubuntuun sopivaa WYSIWYG tai yksinkertaisempaakin tekstieditoria.  Yritin asentaa Abi Wordin.  Sama juttu kuin aluksi Tedissäkin, en tiedä onko se asentunut ja mistä sen saisi esille.  Ladatuissa tiedostoissa on joukko Ubuntu-ruskeita kansioita, mutta missään ei näkynyt esim. nappia Asenna.

Ted aukeaa kirjoitusruuduksi kuten nm selkeästi selostit.  Mutta sen kirjoitusruutu on vain kirjoitusruutu ja siihen kirjoitettu teksti ei esim poistu Delete näppäimellä vaan ainoastaan uutta kirjoittamalla.  No siellä on myös tavattoman pitkä ja yksityiskohtainen englanninkielinen dokumenttikin, mutta pitääkö tosiaan siihen perehtyä?

Tällä hetkellä tuntuu ehkä helpommalta ratkaisulta käyttää Ubuntun LibreOffice Writeriä ja korjata sitten www editorilla kaikki muuttuneet fonttikoot ja asettelut.
Otsikko: Vs: Ted tekstinkäsittelyn asennus
Kirjoitti: nm - 15.04.14 - klo:16.17
Siis: Kiitos myös juyli. Kävin läpi nuo linkkaamasi pitkät listat, mutta eipä niistä juuri mitään löytynyt kun hakee jotakin Ubuntuun sopivaa WYSIWYG tai yksinkertaisempaakin tekstieditoria.

Tekstieditorilla tarkoitetaan yleensä puhtaiden, muotoilemattomien tekstitiedostojen muokkaukseen soveltuvia ohjelmia. Näitä käytetään ohjelmointiin ja esimerkiksi järjestelmän asetustiedostojen muokkaukseen. Ubuntussa on tähän tarkoitukseen kymmeniä tai satoja vaihtoehtoisia ohjelmia.

RTF-tiedostojen ja vastaavien tekstidokumenttien lukemiseen ja muokkaamiseen tarvitaan sen sijaan tekstinkäsittelyohjelma (word processor). Tällä osastolla tarjonta on huomattavasti niukempaa. Käytännössä vaihtoehdot ovat LibreOffice Writer, AbiWord ja Calligra Words (http://www.calligra-suite.org/words/) (aiemmin KWord).


Yritin asentaa Abi Wordin.  Sama juttu kuin aluksi Tedissäkin, en tiedä onko se asentunut ja mistä sen saisi esille.  Ladatuissa tiedostoissa on joukko Ubuntu-ruskeita kansioita, mutta missään ei näkynyt esim. nappia Asenna.

Ubuntussa ohjelmat asennetaan normaalisti sovellusvalikoiman kautta. Se avautuu kauppakassin näköisestä kuvakkeesta työpöydän vasemman reunan käynnistimestä. Ubuntun sovellusvalikoima vastaa idealtaan esimerkiksi Applen ja Googlen sovelluskauppoja, paitsi että saman käyttöliittymän kautta voi asentaa ja poistaa myös keskeisiä järjestelmäkomponentteja. Käytä sovellusvalikoiman ikkunan oikeassa yläreunassa olevaa hakulaatikkoa, jos tiedät ohjelman nimen tai sopivan hakusanan.

Ted piti ladata erikseen, kun sitä ei ole Ubuntun virallisissa ohjelmalähteissä, mutta AbiWord ja useimmat muut suositut ohjelmat asentuvat sovellusvalikoiman kautta.


Ted aukeaa kirjoitusruuduksi kuten nm selkeästi selostit.  Mutta sen kirjoitusruutu on vain kirjoitusruutu ja siihen kirjoitettu teksti ei esim poistu Delete näppäimellä vaan ainoastaan uutta kirjoittamalla.

Kyllä minulla poistuu teksti ihan normaalisti backspacella ja deletellä. Kokeilitko tyhjällä dokumentilla vai avasitko jonkun tiedoston käsiteltäväksi?


Tällä hetkellä tuntuu ehkä helpommalta ratkaisulta käyttää Ubuntun LibreOffice Writeriä ja korjata sitten www editorilla kaikki muuttuneet fonttikoot ja asettelut.

Hukkaako LibreOffice muotoilut jo silloin kun avaat alkuperäisen RTF-tiedoston sillä vai vasta, kun tallennat tiedoston uudestaan RTF:ksi ja avaat sen muualla? Entä jos tallennat ODT-muodossa?

Jos se www-editori osaa lukea RTF-tiedostojasi, etkö voisi käyttää muokkaukseen pelkästään sitä?
Otsikko: Vs: Ted tekstinkäsittelyn asennus
Kirjoitti: OKenobi - 18.04.14 - klo:15.46
Kiitos kovasti nm!  Vastaan ensiksi viimeiseen kysymykseen.

Prosessi on seuraava:  muistitikulla on 200-300 tekstiä, joista poimin yhden päivitettäväksi tai muutettavaksi.  Suoraa muistitikulta sitä ei www editoriin (CKEditor) saa suoraa.  Se pitää ensin avata jossakin ohjelmassa koneessa.  Siitä se kopioidaan ja liitetään www editoriin ja käsitellään tai ensin käsitellään koneessa ja sitten liitetään www editoriin.

Nyt olen kokeillut muuttaa vanhoja .rft tekstejä ensin esim doc tai odt muotoon ja siitä muistitikulla Uduntun Libre Officen Writeriin ja siitä www editoriin.  Sama juttu, muotoilua muuttuu fonttikokojen ja kappalejakojen kohdalla. Nämä muutokset eivät kuitenkaan ole mahdottomia korjata.  Hiukan aikaa menee naksutteluun, mutta kyllä ne saa oikeiksi.

Ongelman keskipiste lienee juuri Ubuntun Libre Officen Writer, joka niitä muuttelee.  Näin olen nähnyt netissä muidenkin sanovan.  Windowsin LibreOfficen Writer ei muuttele rft-tiedostoja.

Kokeilen ohjeittesi mukaan löytää AbiWordin ja tutkiskelen Tediä.

Olen juuri kirjoittanut laajan artikkelin tekstinkäsittelyohjelmista, joten tuo terminologinen asia on minulle tuttu.  Windowsin puolella varsinkin on kirjavuutta tulkinnassa ja käytössäkin mainitsemiesi termien kodalla. Useat tekstinkäsittelyohjelmat näyttävät sanovan itseäänkin tekstieditoriksi, koska niillä voi tehdä sekä esim. koodeja että normaalitekstiä.  Mutta OK, tässä ei ole kyse yksinkertaisista tekstieditoreista koska rft-tiedostoissa on muotoilua.
Otsikko: Vs: Ted tekstinkäsittelyn asennus
Kirjoitti: OKenobi - 19.04.14 - klo:14.09
Lisäystä edelliseen.  Pikakokeilun perusteella näyttäisi siltä, että AbiWord on ratkaisu ongelmaan.  Se ei muuttanut vanhojen rtf-tiedostojen muotoilua mitenkään.  Toivottavasti ohjelma vain toimii jatkossa vakaammin. Nyt lyhyen kokeilun aikana kaksi kertaa se sulki itsensä johonkin häiriöön ja pyysi lähettämään kehittäjille tiedot tapahtumasta.  Kun sen avasi uudelleen oli teksti kyllä siinä ennallaan eikä mitään ollut hävinnyt.

Ted taas oikuttelee minulla tuon Delete käytön kohdalla - muuta en ole vielä kokeillutkaan.  Se kyllä poistaa maalatun tekstin kun painaa ensin hiiren oikella (tulee fonttitieto) tai klikkaa jotakin muuta esim. ylävalikossa.  Mikähän tuollainen "nukkumahäiriö" on, tarvitaanko uudellen asennus?
Otsikko: Vs: Ted tekstinkäsittelyn asennus
Kirjoitti: nm - 22.04.14 - klo:01.36
Ongelman keskipiste lienee juuri Ubuntun Libre Officen Writer, joka niitä muuttelee.  Näin olen nähnyt netissä muidenkin sanovan.  Windowsin LibreOfficen Writer ei muuttele rft-tiedostoja.

Tässä lienee kyse versioiden välisistä eroista. Käytät varmaankin Windowsissa uudempaa versiota kuin Ubuntussa? Muuten ongelma olisi varsin erikoinen.

LibreOffice 4.2 on mukana Ubuntu 14.04:ssä. Vanhempiin Ubuntuihin sen voi asentaa omalla vastuulla PPA:sta (https://launchpad.net/~libreoffice/+archive/ppa). PPA:n käyttöönotto ja LibreOfficen päivitys onnistuu esimerkiksi päätteen kautta näillä komennoilla:

Koodia: [Valitse]
sudo add-apt-repository ppa:libreoffice/libreoffice-4-2
sudo apt-get update
sudo apt-get dist-upgrade
Otsikko: Vs: Ted tekstinkäsittelyn asennus[Ratkaistu Abiword]
Kirjoitti: OKenobi - 22.04.14 - klo:16.51
nm: Minulla on Ubuntun uusin LibreOffice ohjelmineen, asennettu Ubuntun mukana n. kaksi viikkoa sitten.  Myös Windowsissa on uusin versio, mutta rtf tiedostot eivät ole sillä tehtyjä vaan muilla tekstinkäsittelyohjelmilla.  Tosin kokeilin myös tehdä sillä "uusia", mutta se ei ratkaissut ongelmaa.   Kun luin tuosta netistä, niin siinä valitettiin, että uusi Ubuntun Libre Office Writer on jotekin muuttunut juuri tuon rtf formaatin käsittelyn osalta, että aikaisemmin tuo ei ollut ongelma.  Tiedä siten, nämä olivat muiden mielipiteitä ja menevät oman tietoni ulkopuolelle.
Otsikko: Vs: Ted tekstinkäsittelyn asennus[Ratkaistu Abiword]
Kirjoitti: nm - 22.04.14 - klo:17.07
nm: Minulla on Ubuntun uusin LibreOffice ohjelmineen, asennettu Ubuntun mukana n. kaksi viikkoa sitten.

Mutta mikä Ubuntun versio sinulla on? Ubuntu 12.04:n LibreOffice on 3.5.4 (tai 3.5.7, jos precise-updates-repositorio on käytössä). Ubuntu 13.10:n versio on 4.1.2 (tai 4.1.3) ja Ubuntu 14.04:n versio on 4.2.3. Windowsin puolella sinulla lienee käytössä 4.2.x? Jos se toimii, itse kokeilisin samalla tai uudemmalla versiolla Ubuntussa!

Sekä Ubuntu 12.04:ään että 13.10:een voi asentaa uuden LibreOffice 4.2.3:n edellisen viestini ohjeen mukaan Ubuntu-paketoinnin ylläpitäjien PPA:sta. Tätä voisi pitää puolivirallisena lähteenä, joskaan mitään tukea PPA:sta ladatulle versioille ei ole saatavilla.


Kun luin tuosta netistä, niin siinä valitettiin, että uusi Ubuntun Libre Office Writer on jotekin muuttunut juuri tuon rtf formaatin käsittelyn osalta, että aikaisemmin tuo ei ollut ongelma.  Tiedä siten, nämä olivat muiden mielipiteitä ja menevät oman tietoni ulkopuolelle.

Mutta mikä versio? "Uusi Ubuntun Libre Office Writer" ei sano mitään ilman tietoa joko LibreOfficen tai Ubuntun versiosta. Kuten olen jo useaan kertaan todennut, kyseinen ongelma esiintyy todennäköisesti vain tietyissä ohjelmaversioissa. Nyt olet kokeillut vain yhdellä Ubuntuun tarjolla olevalla versiolla, joka ei varmaankaan ole uusin 4.2?
Otsikko: Vs: Ted tekstinkäsittelyn asennus[Ratkaistu Abiword]
Kirjoitti: OKenobi - 25.04.14 - klo:23.11
Olet varmasti oikeassa.  Ubuntu on 12.04 ja sen LibreOffice, joka siis tuli tämän Ubuntun mukana valmiina, on 3.5.7.2. eli ymmärtääkseni viimeisin vakaa versio.   Windows koneissa on eri versioita, mutta tässä käyttämäni Win7 koneessa versio 4.2.1.1. 

OK kokeilen uusimmalla Ubuntun LO versiolla ja kerron tulokset.  Olisihan se kaikkein yksinkertaisinta, jos sen rtf tiedostojen käsittely onnistuisi oikealla tavalla.

Olet asiantuntija ja minä kovasti kiitollinen, että sinulla on riittänyt aikaa tähänkin ongelmaan.  Jonkinlaista neuvontatyötä teen itsekin - mutta siis Windowsin puolella.
Otsikko: Vs: Ted tekstinkäsittelyn asennus[Ratkaistu Abiword]
Kirjoitti: mrl586 - 25.04.14 - klo:23.24
LibreOfficen viimeisin vakaa versio on tällä hetkellä 4.2.3. Tämä tieto mainitaan LibreOfficen kotisivuilla.
Otsikko: Vs: Ted tekstinkäsittelyn asennus[Ratkaistu Abiword]
Kirjoitti: OKenobi - 26.04.14 - klo:13.19
OK.  Sitä versiota siis pitää kokeilla.  Aika vanha versio sitten näyttää olevan aivan uuden Ubuntun latauksen mukana.  Ei tule katsottua LOn sivuilta moista asiaa, joka yleensä ei ole niin tarkallansa.
Otsikko: Vs: Ted tekstinkäsittelyn asennus[Ratkaistu Abiword]
Kirjoitti: nm - 26.04.14 - klo:13.44
OK.  Sitä versiota siis pitää kokeilla.  Aika vanha versio sitten näyttää olevan aivan uuden Ubuntun latauksen mukana.

12.04 ei ole aivan uusi vaan kaksi vuotta vanha versio. Toisin kuin nettiselaimia, LibreOfficen versiota ei päivitetä Ubuntussa jakelun elinkaaren aikana vaan se saa vain tietoturvapaikkauksia.
Otsikko: Vs: Ted tekstinkäsittelyn asennus[Ratkaistu Abiword]
Kirjoitti: Timo Tamminen - 26.04.14 - klo:13.46
Lukotan ketjun. LibreOfficelle on oma ketjunsa/useita ketjuja, jatketaan siellä/niissä/tehkää uusi.

E: Enpä lukotakaan, jos jollain on aiheeseen vielä jotain lisättävää. LibreOffice-keskustelu kuitenkin muualle.
Otsikko: Vs: Ted tekstinkäsittelyn asennus[Ratkaistu Abiword]
Kirjoitti: mrl586 - 26.04.14 - klo:15.06
Timo, liiallista lukotusta kannattaa välttää. Olen havainnut, että lukotuslinjassa on tapahtunut muutoksia uusien moderaattoreiden valtaantulon jälkeen.
Otsikko: Vs: Ted tekstinkäsittelyn asennus[Ratkaistu Abiword]
Kirjoitti: Timo Tamminen - 26.04.14 - klo:15.09
Siksi jätinkin harkinnan jälkeen ketjun auki.  :)
Otsikko: Vs: Ted tekstinkäsittelyn asennus[Ratkaistu Abiword]
Kirjoitti: OKenobi - 26.04.14 - klo:15.58
Hyvä näin, sillä tämä asia on tavallaan kesken.  Ainakin minun olisi vaikeata löytää uutta kanavaa, josta tämä asioiden kehittely voisi suoraa ja sujuvasti jatkua.  Jos modet haluavat varmistua, että myös tämä ketju näkyisi LibreOfficesta ja Writeristä kiinnostuneille, niin varmaan voinee muuttaa ketjun otsikkoa tai sen selitystä siihenkin suuntaan.  Tedinkin kokeilu on vielä kesken (uudelleen asennus).

 
Otsikko: Vs: Ted tekstinkäsittelyn asennus[Ratkaistu Abiword]
Kirjoitti: Storck - 26.04.14 - klo:16.00
Muuta itse, sinä aiheen aloitit joten sen voit tehdä.
Otsikko: Vs: Ted tekstinkäsittelyn asennus[Ratkaistu Abiword]
Kirjoitti: kx - 26.04.14 - klo:16.12
Okenobi, kun menet siihen ensimmäiseen viestiisi ja painat sen kohdalla oikealla olevaa "muokkaa"-nappia, niin pääset korjaamaan otsikkoa mielesi mukaan tai editoimaan tekstiosuutta. Riittää kun sen ensiviestin otsikon korjaa.
Otsikko: Vs: Tekstinkäsittelyohjelmat ja niiden .rtf tiedostot Ubuntussa (Osittain ratkaistu)
Kirjoitti: OKenobi - 27.04.14 - klo:15.40
Otsikko muutettu, onko OK? 

Kysyn vielä ennen asennuksia - koska nyt kone ja tärkeät toiminnot toimivat - pitäisikö asentaa uusin Ubuntu 14.04  LTS ja sitten vasta LibreOffice, jos siitä ei tulisi uusin versio sen mukana?  Olisiko niin, että kun asensin Ubuntua, niin valitsin siitä sellaisen version, joka käy vanhempaan koneeseen (HPn läppäri) ja siitä johtuisi tämä ero uusimpaan?  Eli onko sittenkin parasta hakea tähän hyvin toimivaan se uusin LibreOffice kun en ole kuitenkaan Ubuntulla aivan kuuhun matkalla.  Jos LibreOffice uusimpaan niin poistanko ensin entisen, vai korjaako asennus kokonaisuuden automaattisesti?  Sorry kun ei tunne vielä Linuxin yksinkertaisiakaan käytäntöjä.
Otsikko: Vs: Tekstinkäsittelyohjelmat ja niiden .rtf tiedostot Ubuntussa (Osittain ratkaistu)
Kirjoitti: Timo Tamminen - 27.04.14 - klo:16.24
Otsikko muutettu, onko OK? 

Kysyn vielä ennen asennuksia - koska nyt kone ja tärkeät toiminnot toimivat - pitäisikö asentaa uusin Ubuntu 14.04  LTS ja sitten vasta LibreOffice, jos siitä ei tulisi uusin versio sen mukana?  Olisiko niin, että kun asensin Ubuntua, niin valitsin siitä sellaisen version, joka käy vanhempaan koneeseen (HPn läppäri) ja siitä johtuisi tämä ero uusimpaan?  Eli onko sittenkin parasta hakea tähän hyvin toimivaan se uusin LibreOffice kun en ole kuitenkaan Ubuntulla aivan kuuhun matkalla.  Jos LibreOffice uusimpaan niin poistanko ensin entisen, vai korjaako asennus kokonaisuuden automaattisesti?  Sorry kun ei tunne vielä Linuxin yksinkertaisiakaan käytäntöjä.

Otsikko on ok. Onko siinä kaikista tuoreimmassa LibreOfficessa jotain ominaisuuksia, joita välttämättä tarvitset, vai miksi Ubuntu 14.04:n mukana tuleva ei kelpaa?

Pikaisella vilkaisulla uusin LibreOffice on 4.2.3 ja tuo sama versio tulee Ubuntun 14.04:n mukana.
Otsikko: Vs: Tekstinkäsittelyohjelmat ja niiden .rtf tiedostot Ubuntussa [Osittain ratkaistu]
Kirjoitti: kx - 27.04.14 - klo:16.38
Ubuntu 14.04LTS toimii minullakin vanhassa compaq610-läppärissä mainiosti. Sen mukana tulee automaattisesti uusin LibreOffice eli tuo 4.2.3, Ja sekin toimii loistavasti. Asenna ilman muuta uusin Ubuntu14.04LTS!
Otsikko: Vs: Tekstinkäsittelyohjelmat ja niiden .rtf tiedostot Ubuntussa [Osittain ratkaistu]
Kirjoitti: mrl586 - 27.04.14 - klo:19.00
Ubuntu 14.04LTS toimii minullakin vanhassa compaq610-läppärissä mainiosti. Sen mukana tulee automaattisesti uusin LibreOffice eli tuo 4.2.3, Ja sekin toimii loistavasti.
Tällä hetkellä kyllä, mutta pian Ubuntu 14.04 LTS:n mukana tuleva LibreOffice on vanhentunut.
Otsikko: Vs: Tekstinkäsittelyohjelmat ja niiden .rtf tiedostot Ubuntussa (Osittain ratkaistu)
Kirjoitti: Aatos Rapula - 27.04.14 - klo:20.32
Kysyn vielä ennen asennuksia - koska nyt kone ja tärkeät toiminnot toimivat - pitäisikö asentaa uusin Ubuntu 14.04  LTS ja sitten vasta LibreOffice, jos siitä ei tulisi uusin versio sen mukana?
Tuolta nm:n mainitsemasta ppa:sta löytyy LibreOffice 4.2.3 myös Ubuntu 12.04 versioon. Tällä ohjeella päivittyy:
LibreOffice 4.2 on mukana Ubuntu 14.04:ssä. Vanhempiin Ubuntuihin sen voi asentaa omalla vastuulla PPA:sta (https://launchpad.net/~libreoffice/+archive/ppa). PPA:n käyttöönotto ja LibreOfficen päivitys onnistuu esimerkiksi päätteen kautta näillä komennoilla:

Koodia: [Valitse]
sudo add-apt-repository ppa:libreoffice/libreoffice-4-2
sudo apt-get update
sudo apt-get dist-upgrade

Olisiko niin, että kun asensin Ubuntua, niin valitsin siitä sellaisen version, joka käy vanhempaan koneeseen (HPn läppäri) ja siitä johtuisi tämä ero uusimpaan?  Eli onko sittenkin parasta hakea tähän hyvin toimivaan se uusin LibreOffice kun en ole kuitenkaan Ubuntulla aivan kuuhun matkalla.
Uudempi Ubuntu ei vaadi koneelta juurikaan enempää tehoja, kuin vanhempi. Joitain yhteensopivuusongelmia voi olla uudemmilla ytimillä.

Jos LibreOffice uusimpaan niin poistanko ensin entisen, vai korjaako asennus kokonaisuuden automaattisesti?  Sorry kun ei tunne vielä Linuxin yksinkertaisiakaan käytäntöjä.
Pakettienhallinta toimii siten, että uusi versio korvaa automaattisesti vanhan.
Otsikko: Vs: Tekstinkäsittelyohjelmat ja niiden .rtf tiedostot [Osittain ratkaistu]
Kirjoitti: OKenobi - 27.04.14 - klo:23.08
Kiitos kaikille.  Selvät sävelet, asennan uuden 14.04. LTSn ja kokeilen sen LibreOfficen Writerillä, onko .rtf ongelma poistunut.  Kerron täällä.  Hyvä myös tietää, että voi tulevaisuudessa vanhentua.  Tosin ei sillä liene niin väliä tässä tapauksessa jos vain .-rtf toimii.

PS Systeemi vaati nyt lyhentämään otsikkoa.   
Otsikko: Vs: Tekstinkäsittelyohjelmat ja niiden .rtf tiedostot Ubuntussa [Osittain ratkaistu]
Kirjoitti: OKenobi - 28.04.14 - klo:15.01
Nyt on asennettu 14.04 LTS.  Se toimii koneessa oikein hyvin.  Sen mukana ei tullut uutta LibreOfficea tai se ei ainakaan automaattisesti asentunut.  Kokeillessa sama ongelma .rtf tiedostojen kohdalla kuin ennenkin, sillä tarkennuksella, että Windowsista tuodut .odt tiedostot näkyivät oikein.

Asensin siksi PPAsta 4.2.X version LibreOfficesta.  Tai olin asentavinani, sillä koneessa oleva versio ei päivittynyt.  Ohjelman ja käännösten tiedostot purkautuvat normaalisti, mutta sen jälkeen ei mitään tapahtunut.  Jokin toimenpide siis puuttuu asennuksesta, mutta mikä?  Järjestelmätiedot näyttävät vanhaa versiota.
Otsikko: Vs: Tekstinkäsittelyohjelmat ja niiden .rtf tiedostot Ubuntussa [Osittain ratkaistu]
Kirjoitti: kx - 28.04.14 - klo:15.44
Löytysköhän se, jos menet sovellutusvalikoimaan (se punainen kassi vasemmalla) ja kirjoitat oikealle valkoiseen ruutuun "libre". Siihen pitäisi ilmaantua ehdolle viimeisin versio.
Tai jos ei, niin sitten menet Järjestelmäasetukset->ohjelmat ja päivitys ja esim muutat palvelimen pääpalvelimeksi Suomen sijaan. Jo alkaa tulla ehdotusta uusiksi ohjelmiksi!
Otsikko: Vs: Tekstinkäsittelyohjelmat ja niiden .rtf tiedostot Ubuntussa [Osittain ratkaistu]
Kirjoitti: OKenobi - 28.04.14 - klo:17.05
Kovalle ottaa.  kx neuvomalla tavalla löytyi sovellusvalikoimasta LibreOffice.  Nyt siitä löytyi Asennakin ja sen piti mennä OK.  Mutta edelleenkään ei LO päivittynyt. Pitäisikö sittenkin vanha poistaa kun se ilmoittaa eri paikoissa, että on asennettu, mutta versio 3.5.7.2 ?

Järjestelmäasetuksissa ei näy kohtaa ohjelmat ja päivitys eikä sen hakuruutukaan mene niihin.  Tuskin tarvitaankaan koska sovellusvalikoiman kassissa se jo on.  Ei vain kesyyntynyt vielä.
Otsikko: Vs: Tekstinkäsittelyohjelmat ja niiden .rtf tiedostot Ubuntussa [Osittain ratkaistu]
Kirjoitti: kx - 28.04.14 - klo:17.28
Joo poista ne vanhat ensin. Ne saa esiin sovellutusvalikoimasta etsimällä siitä "asennetut" ohjelmat nappulan avulla ja sitten painamalla poista. Sitten etsit uudelleen kuten äsken ja asennat. Sovellutusvalikoman avulla poistetaan ja asennetaan. Sitten kannattaa katsoa se "ohjelmat ja päivitys toiminta". Siellä on välilehtiä, joissa pääsee valitsemaan, että salli esim uusimmat versiot tai salli kolmannet osapuolet. Niihin kannattaa tutustua ja harjoitella.

Lisäys: Tuosta ensimmäisestä käynnistysnauhan ikonista, ETSI...., SAA MYÖS helposti esiin ohjelmia.
Painat siitä ikonista ja kirjoitat ylhäällä olevaan riviin esim OHJel, niin lista koneessa olevista ohjelmista tulee esiin. Siitä voi sitten käynnistää poistot. Samoin esiin tulee ikoninappi Ohjelmat+päivitykset sekä suoraan myös Päivitystä ehdottava ikoni.

Minusta yksi hyvä ohjelma on ClassicMenuIndicator, se auttaa löytämään koneesta paljon uutta. Sen saa asennusehdolle kirjoittamalla eo.ruutuun classic. Edelleen sen voi vetää hiirellä oikealle yläriviin.
Otsikko: Vs: Tekstinkäsittelyohjelmat ja niiden .rtf tiedostot Ubuntussa
Kirjoitti: juyli - 28.04.14 - klo:19.04
Mutta edelleenkään ei LO päivittynyt. Pitäisikö sittenkin vanha poistaa kun se ilmoittaa eri paikoissa, että on asennettu, mutta versio 3.5.7.2 ?

Virallisesti asennetut ohjelmat päivitetään (jos tuota ei erikseen estetä), normaaleina päivityksinä.
Virallinen LibreOffice Trusty-jakelussa on:
http://packages.ubuntu.com/search?keywords=libreoffice&searchon=names&suite=trusty&section=all
trusty (editors): office productivity suite (metapackage) [universe]
1:4.2.3~rc3-0ubuntu2: amd64 i386

Jos olet asentanut tuo LibreOfficesi jotenkin muuten kuin virallista ohjelmalähteistä, kannattaa vanha versio poistaa. Uusimman Ubuntun tukeman versioin voit toki aina asentaa.

Lisäys: tuollainen (metapackage) tarkoittaa melkoista ohjelmakokonaisuutta.
PS. Jos ei tarvitse/käytä kaikkia LibreOffice -sovellutuksia, voi asentaa vain ne ohjelmat, joita tarvitsee.
Esim. libreoffice-calc ;) (lue: excel) tai libreoffice-writer (lue: word) jne.

Ei kai ketään tarvitse muistuttaa, että avoimeen lähdekoodiin perustuva LibreOffice ei ole MicroSoft Office. MS-Office tarjoaa patentoituja ominaisuuksia, joita ei avoin lähdekoodin ohjelmiin ole tarjolla (ilman lisenssimaksuja).
Otsikko: Vs: Tekstinkäsittelyohjelmat ja niiden .rtf tiedostot Ubuntussa [Osittain ratkaistu]
Kirjoitti: kx - 29.04.14 - klo:08.31
Yksi puuttuva ohjelma saattaa olla se paketinkäsittely-ohjelma eli Gnome eli se kannattaa asentaa ensimmäisenä ellei se ole. Ohjelma on GDebi
Se löytyy, kun kirjoittaa siihen ensimmäiseen ETSI-ikoniin  sanan "paketinkäsitely".
Sitten asennettaessa muita ohjelmia klikataan hiiren oikeaalla ja käynnistetään Gnome:lla muiden ohjelmien asennus.
Otsikko: Vs: Tekstinkäsittelyohjelmat ja niiden .rtf tiedostot Ubuntussa [Osittain ratkaistu]
Kirjoitti: OKenobi - 29.04.14 - klo:16.29
Poistettu vanha LibreOffice kaikkineen.  Mutta uutta ei ole saatu asennettua. Puuttuuko jotakin, onko lataus väärä?  Latauksissa on kaksi kansiota: 1. libreoffice_4.2.3~re3.orig-src.tar.zx  2. libreoffice_4.2.3.~rc3.orig-translations.tar.xz. Nämä on purettu.

Kun etsii sovellusvalikoiman laatikolla "libre", niin mitään ei löydy.  Etsi toiminnolla löytyy tyhjä LOn aloitusruutu ja nuo paketit.

Noihin muihin hyödyllisiin vinkkeihin palaan kiitollisena kun saan tämän pääasian jonkinlaiseen vaiheeseen.
Otsikko: Vs: Tekstinkäsittelyohjelmat ja niiden .rtf tiedostot Ubuntussa [Osittain ratkaistu]
Kirjoitti: JaniAlander - 29.04.14 - klo:16.45
Tuota Gnome ei ole mikään paketinkäsittelyohjelma. Graafinen paketinhallintaohjelma jos sellaisen sovellusvalikoiman rinnalle haluaa on synaptic.

LibreOffice sinänsä löytyy suoraan sovellusvalikoimasta. Ihan vaan kirjoittamalla hakuruutuun libreoffice.
Sitten älä missään nimessä asenna ohjelmaa tuolla ns. Windows tavalla hakemalla se tekijän verkkosivulta ja purkamalla paketit. Tulee vain ylimääräistä vaivaa. Ubuntussa suositeltavin tapa on käyttää sitä virallista pakettienhallintaa.

Esim ketjussa nm, on jo tuonut esille miten tuon homman kuuluisi tapahtua.

Koodia: [Valitse]
sudo apt-get update
sudo apt-get install libreoffice
Ja kas kummaa jos homma ei tuota mitään virheilmoitusta sinulla pitäisi olla se uusin jakelun tukema LibreOffice.
Otsikko: Vs: Tekstinkäsittelyohjelmat ja niiden .rtf tiedostot Ubuntussa [Osittain ratkaistu]
Kirjoitti: OKenobi - 29.04.14 - klo:17.23
Kiitoksia tiedoista, joita yritän sulatella.  Nyt kuitenkin huomasin vielä vielä hankalamman jutun:  Ilmeisesti Ubuntun uusasennus on saanut nettitikun toimimattomaksi.  Yrityksistä huolimatta se ei yhdistä eikä edes valintaa tule esille.  Tämä on aivan oleellinen asia, sillä ilman nettitukun yhteyttä ei ole käyttöä LibreOfficellekaan.  Nyt käytössä Wlan, joten kotoa kyllä yhteys on.

Pitääkö avata uusi ketju ja ryhtyä tuota nettiongelmaa puimaan?  Vai palautanko vanhan Ubuntun?  Hiukan toivottomalta nyt vaikuttaa, ei olenkaan vapunomaiselta...  ???
Otsikko: Vs: Tekstinkäsittelyohjelmat ja niiden .rtf tiedostot Ubuntussa [Osittain ratkaistu]
Kirjoitti: Storck - 29.04.14 - klo:17.28
Kyllä, yksi aihe - yksi keskustelu.

Pidetään palsta selkeänä.
Otsikko: Vs: Tekstinkäsittelyohjelmat ja niiden .rtf tiedostot Ubuntussa [Osittain ratkaistu]
Kirjoitti: OKenobi - 29.04.14 - klo:18.06
Näin on tehty, asiasta ei tässä.

OK yritän hankkia softan JaniAlanderin neuvomalla tavalla, menee kuitenkin huomiseen.   

Pitääkö enen sitä hankkia tuo synaptic ja mistä sen saa?  Kuvittelin, että Ubuntun pakettienhallita, ohjelman mukana tullut,  hoitaa nuo paketit automaatisesti, mutta kun niin ei taphtunut, niin purin ne.  Ei mene niinkuin Windoseissa....
Otsikko: Vs: Tekstinkäsittelyohjelmat ja niiden .rtf tiedostot Ubuntussa [Osittain ratkaistu]
Kirjoitti: JaniAlander - 29.04.14 - klo:18.26
Synaptic ei ole mitenkään pakollinen, ajaa saman asian kuin se Sovellusvalikoima. Vähän vaan teknisempi näkymä. Asennus tapahtuu sovellusvalikoimasta tai komentoriviltä kirjoittamalla
Koodia: [Valitse]
sudo apt-get install synaptic
Ja kyllä se Sovellusvalikoima hoitaa homman automaattisesti.

Tuntuu hivenen siltä, että tässä pieni väärinkäsitys pakettienhallintaohjelmistolla ei tarkoiteta tässä yhteydessä mitään winzipmäistä purkutyökalua, paremminkin kyseessä on eräänlainen yleisasentimen ja vaikkapa kännyköistä tutun sovelluskaupan yhdistelmä.
Otsikko: Vs: Tekstinkäsittelyohjelmat ja niiden .rtf tiedostot Ubuntussa [Osittain ratkaistu]
Kirjoitti: kx - 29.04.14 - klo:20.58
Joo kerroin  väärin,  se paketinhallinta olikin nimeltään "GDebi", joka löytyy sieltä Ubuntun Sovellutusvalikoimasta (=punainen kassi) kirjoittamalla GDebi siihen ruutuun. Sen jälkeen asennat ja avaat sen GDebin avulla uudet LibreOffice ohjelmat. Ne löytyy myös Sovellutushallinnasta , kun kirjoitat ruutuun LibreOffice.
Otsikko: Vs: Tekstinkäsittelyohjelmat ja niiden .rtf tiedostot Ubuntussa [Osittain ratkaistu]
Kirjoitti: JaniAlander - 30.04.14 - klo:01.42
Gdebillä asennetaan jos oikein muistan .deb paketteja suoraan nettisivuilta. Ei sekään tarrien kanssa toimi. Ja sitä Gdebiäkin kannattaa käyttää vain jos pakettia ei muuten löydä. Parempi vaihtoehto on sitten lisätä vaikka jokin ppa pakettilähde pakettilähteisiin ja asentaa sieltä.
Otsikko: Vs: Tekstinkäsittelyohjelmat ja niiden .rtf tiedostot Ubuntussa [Osittain ratkaistu]
Kirjoitti: nm - 30.04.14 - klo:13.29
Nyt on asennettu 14.04 LTS.  Se toimii koneessa oikein hyvin.  Sen mukana ei tullut uutta LibreOfficea tai se ei ainakaan automaattisesti asentunut.

Asennuksessa on mennyt jotain pieleen. Teitkö puhtaan asennuksen vai yrititkö päivitystä?

Mitä nämä komennot kertovat päätteessä:

Koodia: [Valitse]
cat /etc/lsb-release
Koodia: [Valitse]
uname -a
Koodia: [Valitse]
apt-cache showpkg libreoffice
Otsikko: Vs: Tekstinkäsittelyohjelmat ja niiden .rtf tiedostot Ubuntussa [Osittain ratkaistu]
Kirjoitti: OKenobi - 01.05.14 - klo:13.06
nm:  nyt olen taas koneella ja valmis asennuksiin.  Tilanne siis entinen: kone ja 14.04 LTS toimivat, LibreOffice poistettu.  Uusia asennusyrityksiä ei ole vielä tehty.  Tässä vastauksia noihin kyselyihin:

Koodia: [Valitse]
/etc/lsb-release
DISTRIB_ID=Ubuntu
DISTRIB_RELEASE=12.04
DISTRIB_CODENAME=precise
DISTRIB_DESCRIPTION="Ubuntu 12.04.4 LTS"
seppo@seppo-HP-Compaq-nx7300-RH682ET-AK8:~$


Koodia: [Valitse]
uname -a
Linux seppo-HP-Compaq-nx7300-RH682ET-AK8 3.2.0-61-generic-pae #92-Ubuntu SMP Tue Apr 1 00:10:04 UTC 2014 i686 i686 i386 GNU/Linux

Viimeiseen kyselyyn tulee aivan tavattoman pitkästi koodia, mihinkähän ne edes mahtuisi.  Tässä aivan vähän alkua:

Koodia: [Valitse]
apt-cache showpkg libreoffice
Package: libreoffice
Versions:
1:3.5.7-0ubuntu5 (/var/lib/apt/lists/fi.archive.ubuntu.com_ubuntu_dists_precise-updates_main_binary-i386_Packages)
 Description Language:
                 File: /var/lib/apt/lists/fi.archive.ubuntu.com_ubuntu_dists_precise_main_binary-i386_Packages
                  MD5: c7a3edb690e336d7d155ad680d5ffcd0
 Description Language: en
                 File: /var/lib/apt/lists/fi.archive.ubuntu.com_ubuntu_dists_precise_main_i18n_Translation-en
                  MD5: c7a3edb690e336d7d155ad680d5ffcd0


Otsikko: Vs: Tekstinkäsittelyohjelmat ja niiden .rtf tiedostot Ubuntussa [Osittain ratkaistu]
Kirjoitti: nm - 01.05.14 - klo:13.09
nm:  nyt olen taas koneella ja valmis asennuksiin.  Tilanne siis entinen: kone ja 14.04 LTS toimivat, LibreOffice poistettu.  Uusia asennusyrityksiä ei ole vielä tehty.  Tässä vastauksia noihin kyselyihin:

Koodia: [Valitse]
/etc/lsb-release
DISTRIB_ID=Ubuntu
DISTRIB_RELEASE=12.04
DISTRIB_CODENAME=precise
DISTRIB_DESCRIPTION="Ubuntu 12.04.4 LTS"
seppo@seppo-HP-Compaq-nx7300-RH682ET-AK8:~$


Koodia: [Valitse]
uname -a
Linux seppo-HP-Compaq-nx7300-RH682ET-AK8 3.2.0-61-generic-pae #92-Ubuntu SMP Tue Apr 1 00:10:04 UTC 2014 i686 i686 i386 GNU/Linux


Järjestelmäsi on edelleen Ubuntu 12.04. Et ole päivittänyt 14.04:ään.
Otsikko: Vs: Tekstinkäsittelyohjelmat ja niiden .rtf Ubuntussa [Osittain ratkaistu]
Kirjoitti: OKenobi - 01.05.14 - klo:13.28
 ::) Niinpä näkyy olevan.  Todella hämmästyttävää, kyllä se oli päivittyvinään, mutta ei sitten ole onnistunut.  Yritän nyt uudelleen.  Siirryn hitaammasta nettitikusta Wlaniin.  Mitenkähän nyt käy...
Otsikko: Vs: Tekstinkäsittelyohjelmat ja niiden .rtf tiedostot Ubuntussa [Osittain ratkaistu]
Kirjoitti: nm - 01.05.14 - klo:13.32
Millä tavalla yrität päivittää? Suoraa päivitystä 12.04:stä 14.04:ään ei vielä tarjota, vaan joudut pakottamaan sen muokkaamalla asetustiedostoja tai voit tehdä päivityksen asennuslevyn avulla.

Suosittelen kopioimaan kaikki tärkeät tiedostot muualle talteen ja tekemään puhtaan 14.04-asennuksen nykyisen Ubuntun päälle.
Otsikko: Vs: Tekstinkäsittelyohjelmat ja niiden .rtf tied. Ubuntussa [Osittain ratkaistu]
Kirjoitti: OKenobi - 01.05.14 - klo:13.41
Huomasin mistä se oli kiinni. Asennuslevy oli huono tai siihen asennus, nyt uusi DVD.  Siltä yritän asentaa, se kai poistanee entisen.  Tärkeitä tiedostoja ei ole koneessa, ne ovat nettitikuilla jne.

Nyt vähän kyllä hirvittää, sillä minulla on enää 1 viikko aikaa saada kaikki toimimaan ennen maastoon menoa.  Jos Ubuntun päivitys aiheuttaa esim. nettitikun yhteysongelmia tms niin  minulla käy aika vähiin.  Nyt tämä vanha Ubuntu kuitenkin toimii ja nettitikku siinä.  LibreOfficen ongelman saan jotenkuten kierrettyä Abiwordilla.  Turvallisemmalta tuntuisi nyt yrittää pelkästään uudempaa Libre-Officea, koska entinenkin on kokonaan poistettu.  Vai mitä sanot nm?
Otsikko: Vs: Tekstinkäsittelyohjelmat ja niiden .rtf tied. Ubuntussa [Osittain ratkaistu]
Kirjoitti: nm - 01.05.14 - klo:13.54
Huomasin mistä se oli kiinni. Asennuslevy oli huono, nyt uusi DVD.  Siltä yritän asentaa, se kai poistanee entisen.

Kyllä, kun valitset asennusvaihtoehdon "käytä koko levyä".
Otsikko: Vs: Tekstinkäsittelyohjelmat ja niiden .rtf tied Ubuntussa [Osittain ratkaistu]
Kirjoitti: OKenobi - 01.05.14 - klo:14.04
nm: katsotko lisäyksen edeltä.  Levykuva on nyt kokonaisuudessaan DVDllä jos sitä rohkenee käyttää.  :)
Otsikko: Vs: Tekstinkäsittelyohjelmat ja niiden .rtf tiedostot Ubuntussa [Osittain ratkaistu]
Kirjoitti: nm - 01.05.14 - klo:14.14
Voisit kokeilla asennuslevyä livetilassa ("Kokeile Ubuntua"). Jos nettitikku toimii silloin, se toimii todennäköisesti myös asennuksen jälkeen.

Vaihtoehtona on tosiaan uudemman LibreOfficen asennus PPA:sta nykyiseen järjestelmääsi:

Koodia: [Valitse]
sudo add-apt-repository ppa:libreoffice/libreoffice-4-2
sudo apt-get update
sudo apt-get install libreoffice
Otsikko: Vs: Tekstinkäsittelyohjelmat ja niiden .rtf tied Ubuntussa [Osittain ratkaistu]
Kirjoitti: OKenobi - 01.05.14 - klo:14.21
Kiitos nm hyvistä neuvoista.  Nettitikun toiminta ei taas ole mitenkään hallittua.  Se menee aina shokkiin kun välillä käyttää Wlania eli ehkä se ei sen huonommaksi voi tullakaan  ;D

Lisäys:

Tarvitaan taas ehkä lisäopastusta, sillä boottaamalla ei levy aukene.  Ilmeisesti "Kokeile Ubuntua" saadaan esille jollakin muulla tavalla tai sitten tämäkään asennuslevy ei toimi kunnolla.  Pitää vielä yrittää tehdä se Windows koneella.  Tiedostoissa on install, joka se ei liene.
Otsikko: Vs: Tekstinkäsittelyohjelmat ja niiden .rtf tied Ubuntussa [Osittain ratkaistu]
Kirjoitti: nm - 01.05.14 - klo:15.44
Tarvitaan taas ehkä lisäopastusta, sillä boottaamalla ei levy aukene.

Jääkö käynnistys jumiin ja ilmoittaa, että levyllä ei ole käyttöjärjestelmää, vai mitä tapahtuu? Oletko kokeillut valita biosin boottivalikosta käynnistyksen CD:ltä/DVD:ltä?

Ilmeisesti "Kokeile Ubuntua" saadaan esille jollakin muulla tavalla

Se tulee vastaan boottaamalla levyltä.
Otsikko: Vs: Tekstinkäsittelyohjelmat ja niiden .rtf tiedostot Ubuntussa [Osittain ratkaistu]
Kirjoitti: OKenobi - 01.05.14 - klo:16.19
Kyllä tässä pitäisi bootin toimia normaalisti.  Mutta epäilen, että asennuslevy ei ole vieläkään OK.  Se ei jumiinnu, ei vain tapahdu mitään bootatessa.  Levyltä asensin normaalisti aikaisemmin 12.4. version.   Jossakin näin komennon tai keinon, miten DVD käynnistyy ohjatusti...

Nyt uusi lataus tulossa Windows koneessa - ylettömän hidasta vaikka Wlanilla - jolla jälleen pääsee kokeilemaan.  Tässä odotellessa olisin asentanut LibreOfficen vanhaan versioon.   Mutta kuinka ollakaan, vaikka äsken käytin hyvin päätekomentoja, niin nyt se kysyy  Password for seppo.  Siihen perään ei voi kirjoittaa ja alkuun kirjoittelin nimeä ym. mutta ei osunut oikeaan. Tämä on vähän tällaista kun ei tiedä...
Otsikko: Vs: Tekstinkäsittelyohjelmat ja niiden .rtf tiedostot Ubuntussa [Osittain ratkaistu]
Kirjoitti: nm - 01.05.14 - klo:16.27
Tässä odotellessa olisin asentanut LibreOfficen vanhaan versioon.   Mutta kuinka ollakaan, vaikka äsken käytin hyvin päätekomentoja, niin nyt se kysyy  Password for seppo.  Siihen perään ei voi kirjoittaa

Kyllä siihen voi kirjoittaa ja kirjoitus menee perille, mutta päätteeseen ei vain ilmaannu mitään merkkejä. Salasana syötetään siis tavallaan sokkona. Paina lopuksi enteriä. Jos salasana on väärä, saat uuden yrityksen.

Tämä on yleinen käytäntö Unix-järjestelmien ihmeellisessä maailmassa.
Otsikko: Vs: Tekstinkäsittelyohjelmat ja niiden .rtf tiedostot Ubuntussa [Osittain ratkaistu]
Kirjoitti: OKenobi - 01.05.14 - klo:17.57
Nyt siihen tuli paljonkin tekstiä, mutta ei kuitenkaan tuloksia. En vieläkään tiedä mikä olisi oikea salasana.  En ole sellaista tietoisesti asentanut.  Koneen salasanan tiedän, se ei tunnu kelpaavan.  Tulee paljon tekstejä ja lopuksi, että Error: Need a repository as argument.  Että tuo tuollainen...

Pitäisikö sittenkin yrittää jollakin muulla menetelmmällä kuin komentokehotteella?  Vai onko salasanaan jokin ratkaisu?
Otsikko: Vs: Tekstinkäsittelyohjelmat ja niiden .rtf tiedostot Ubuntussa [Osittain ratkaistu]
Kirjoitti: nm - 01.05.14 - klo:18.20
Salasana on "koneen salasana" eli oman käyttäjätunnuksesi salasana. Se myös hyväksytään, kun saat paljon tekstejä. Muuten saat viestin "Sorry, try again." ja kolmen yrityksen jälkeen: "sudo: 3 väärää salasanaa yritetty".

Komennot annetaan yksitellen, eli ensin

Koodia: [Valitse]
sudo add-apt-repository ppa:libreoffice/libreoffice-4-2
Syötä salasana kysyttäessä.

Sitten pakettilistojen päivitys:

Koodia: [Valitse]
sudo apt-get update
Tämä ei enää kysy salasanaa, koska olet juuri antanut sen ja sudo hyväksyy aiemman valtuutuksen n. 5 minuutin ajan.

Lopuksi asennus:

Koodia: [Valitse]
sudo apt-get install libreoffice

Graafisen käyttöliittymän kautta sama onnistuu lisäämällä PPA sovellusvalikoiman ohjelmalähteisiin. Komentorivin opiskelu on kuitenkin ihan hyödyllistä. Siitä voi olla paljonkin apua, jos järjestelmän kanssa tulee joskus hankalampia ongelmia.

Lisää neuvoja ja ohjelinkkejä komentorivin käyttöön:
http://fi.wikibooks.org/wiki/Ubuntu_tutuksi/Komentorivi
Otsikko: Vs: Tekstinkäsittelyohjelmat ja niiden .rtf tied Ubuntussa [Osittain ratkaistu]
Kirjoitti: OKenobi - 01.05.14 - klo:18.31
Kiitos nm.  Mielelläni minä näitä kaikkia kokeilen ja opin, jos vain opettajilla kärsivällisyyttä riittää.  Tekee hyvää muutenkin kun Windows puollella on jo "tietävinään kaiken" ;D  Kyllä tämä Linux on mielenkiintoinen ja yllättävän nopea. Tyvestä puuhun...

Nyt pieni tauko.  Uusi levy on valmistunut kokeiltavaksi ja uskon vähitellen pääseväni LibreOfficen komentokehote-asennuksessa eteenpäin.  Poistin kaikki tähän mennessä ladatut tiedostot sekoittamasta uusia tulokkaita. Raporttia tulee sitten taas.
Otsikko: Vs: Tekstinkäsittelyohjelmat ja niiden .rtf tiedostot Ubuntussa [Osittain ratkaistu]
Kirjoitti: OKenobi - 02.05.14 - klo:14.22
KIITOS nm!  Nyt onnistui asennus päätteellä.  Ensin oli jännittäviä hetkiä kun kesken pääteasennusta tuli suuri joukko päivityksiä omine tauluineen.  Kun se oli ohi jatkoin LibreOfficen asennusta.  Meni kuten pitääkin.  Nettitiku oli koko ajan käytössä.  Ja jännä kokeilla olisiko ongema poistunut - ja ON SE.  Nyt toimii LibreOffice Writer kuten pitääkin myös .rtf tiedostojen kohdalla.

Kokeilin uutta Ubuntu 14.4. LTS levykuvaa.  Sekin toimi tai ainakin melkein, sillä sen kokeiluosion Firefoxilla ei saanut yhteyttä minnekään.  Sen sijaan nettitikku lähti toimimaan heti sujuvasti.   Tiedä sitten olisiko lopullisen asennuksen Firefox toimivampi?  Jos tuo olisi varmaa, niin mikäpä siinä päivittää myös Ubuntu uuteen versioon.  Kai se tulee joskus päivityksenä automaattisestikin tähän 12.4. LTSään.  Uusi näytti selkeältä, mutta ei vikaa vanhassakaan.

Onko GDebi tarpeen, hyvinhän tämä toimii nykyinenkin pakettienhallita?


Otsikko: Vs: Tekstinkäsittelyohjelmat ja niiden .rtf tiedostot Ubuntussa [Osittain ratkaistu]
Kirjoitti: nm - 02.05.14 - klo:14.40
KIITOS nm!  Nyt onnistui asennus päätteellä.  Ensin oli jännittäviä hetkiä kun kesken pääteasennusta tuli suuri joukko päivityksiä omine tauluineen.  Kun se oli ohi jatkoin LibreOfficen asennusta.  Meni kuten pitääkin.  Nettitiku oli koko ajan käytössä.  Ja jännä kokeilla olisiko ongema poistunut - ja ON SE.  Nyt toimii LibreOffice Writer kuten pitääkin myös .rtf tiedostojen kohdalla.

Hyvä että lähti toimimaan!

Kokeilin uutta Ubuntu 14.4. LTS levykuvaa.  Sekin toimi tai ainakin melkein, sillä sen kokeiluosion Firefoxilla ei saanut yhteyttä minnekään.  Sen sijaan nettitikku lähti toimimaan heti sujuvasti.   Tiedä sitten olisiko lopullisen asennuksen Firefox toimivampi?

Veikkanpa, että törmäsit nimipalveluongelmiin, jotka tuntuvat vaivaavan monia 14.04:ssä. Viimeksi eilen neuvoin määrittelemään DNS-palvelimet manuaalisesti täällä: http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=47056.msg361665#msg361665


Jos tuo olisi varmaa, niin mikäpä siinä päivittää myös Ubuntu uuteen versioon.  Kai se tulee joskus päivityksenä automaattisestikin tähän 12.4. LTSään.

Elokuussa tarjotaan päivitystä 14.04.1:een. Se pitää kyllä edelleen itse hyväksyä. Jos pärjäät nyt 12.04.4:llä, kannattaa ehkä odottaa tuota .1-julkaisua, jossa useimmat asennusongelmat on toivottavasti korjattu.
Otsikko: Vs: Tekstinkäsittelyohjelmat ja niiden .rtf tiedostot Ubuntussa [Ratkaistu]
Kirjoitti: OKenobi - 02.05.14 - klo:16.05
Vielä kerran kiitos ystävällisestä ja selkeästä avusta nm.  Tämä asia on käsitelty, myös ketjun otsikkoon merkitty.  Lähden viikon kuluttua koko kesäksi maastoon tämän toimivan yhdistelmän kanssa.   Hyvää kesää kaikille asiassa auttaneille!  Seuraan toki mielenkiinnolla Ubuntun keskustelualueita aina kun tilaisuus on.