Ubuntu Suomen keskustelualueet

Ubuntun käyttö => Vaihtoehtoiset työpöytäympäristöt => Aiheen aloitti: JussiS - 03.07.13 - klo:17.10

Otsikko: chromebook + ubuntu? [Ratkaistu]
Kirjoitti: JussiS - 03.07.13 - klo:17.10
Hei!
Hankittiin perheeseen Chromebook (Samsung, 16 gigan ssd -levy). Oikein näppärä väline netissä roikkumiseen, mutta tehokkaat kalut puuttuvat esimerkiksi kuvien muokkaamiseen. Toki mukana on muokkausohjelma, mutta yli kahden megan kokoiset kuvat tuntuvat avautuvan yllättävän hitaasti.
Nyt kiinnostaa se, onnistuuko Ubuntun asentaminen Chromebookin rinnalle. Parin viikon päästä on Gigantissa tarjolla 299,- hintaan Acerin Chromebook, intel prossulla ja 300 gigan kovalevyllä. Tuohon Ubuntu ainakin mahtuisi vaivatta.

Onko kokemusta / näkemystä Chromebook / Ubuntu tuplabuutista?
Otsikko: Vs: chromebook + ubuntu?
Kirjoitti: Tomin - 03.07.13 - klo:18.27
Samsung on tehnyt useammankin näköisiä Chromebookeja, joten olisiko tarkempia tietoja mallista? Kuitenkin luultavasti siihen voi Ubuntun asentaa. Joihinkin malleihin se ainakin onnistuu.
Otsikko: Vs: chromebook + ubuntu?
Kirjoitti: RamiSelin - 05.07.13 - klo:16.29
Varmaankin kyseessä on Acer Aspire One C7 http://www.gigantti.fi/product/tietokoneet/kannettavat-tietokoneet/ACNUSH7ED002/acer-aspire-one-c7-11-6-chromebook-harmaa.

Ubuntun asentaminen ChromeOS:n rinnalle ei ole kovin suuri vaiva, mutta harmillisesti käynnistettävän käyttiksen valikoiminen ei ole kätevin mahdollinen.
Lainaus
If you reboot your Chromebook, by default it will continue to boot into Chrome OS, which lives on in its own dedicated partition. If you'd like ChrUbuntu to be the default, open up the Terminal in ChrUbuntu (or the Developer Console command prompt in Chrome OS) and enter sudo cgpt add -i 6 -P 5 -S 1 /dev/sda to change the default boot partition. Changing it back to Chrome OS is as easy as disabling developer mode when you boot the Chromebook, or entering sudo cgpt add -i 6 -P 0 -S 1 /dev/sda at the terminal.
http://arstechnica.com/gadgets/2012/12/how-to-install-ubuntu-on-acers-199-c7-chromebook/
Otsikko: Vs: chromebook + ubuntu?
Kirjoitti: Elekaz - 06.07.13 - klo:14.01
Croutonilla jos asentaa, niin molemmat käyttikset boottaamaan samaan aikaan ja niiden välillä pystyy vaihtamaan näppäinyhdistelmällä.

Lainaus
ChrUbuntu: ChrUbuntu is a Ubuntu system built for Chromebooks. It works like a traditional dual-boot system. You can restart your Chromebook and choose between Chrome OS and Ubuntu at boot time. ChrUbuntu can be installed on your Chromebook’s internal storage or on a USB device or SD card.

Crouton: Crouton actually uses a “chroot” environment to run both Chrome OS and Ubuntu at the same time. Ubuntu runs alongside Chrome OS, so you can switch between Chrome OS and your standard Linux desktop environment with a keyboard shortcut. This gives you the ability to take advantage of both environments without any rebooting needed. Crouton allows you to use Chrome OS while having a standard Linux environment with all its command-line tools and desktop applications a few keystrokes away.
http://www.howtogeek.com/162120/how-to-install-ubuntu-linux-on-your-chromebook-with-crouton/ (http://www.howtogeek.com/162120/how-to-install-ubuntu-linux-on-your-chromebook-with-crouton/)
Otsikko: Vs: chromebook + ubuntu?
Kirjoitti: arcturus - 08.07.13 - klo:12.33
Miksi tuota Acer Aspire One C7 ei voi kokonaan formatoida ja vain asentaa uutta käyttöjärjestelmää? Ihan normaal intel PC tietokonehan tuo on? Onko sinne sitten rautapuolelle rakennettu jokin este?
Otsikko: Vs: chromebook + ubuntu?
Kirjoitti: JussiS - 23.07.13 - klo:15.35
Asensin Acerin C7:lle Croutonin, ja hyvin tuntuvat pelittävän niin XFCE kuin ChromeOS. Tähän mennessä on vastaan tullut yksi ongelma, XFCE:n puolella. Kun liitän ulkoisia levyasemia tai tikkuja USB väylään, niin niiden irroittaminen ei onnistu, vaan kone sanoo että minulla ei ole riittäviä oikeuksia irrottamiseen. Osaisko joku tätä kommentoida?
Otsikko: Vs: chromebook + ubuntu?
Kirjoitti: JussiS - 23.07.13 - klo:17.06
Pienen pyörittelyn jälkeen näyttäisi siltä, että liitetyt usb-laitteet saa unmountattua vain chromeOS:n puolella. Näppärästi on varmistettu, että käyttäjä ei pysy koko ajan linuxin puolella. ;-)
Tähän asti vaikuttaa kyllä ihan erinomaiselta viritykseltä, vaikka xfce4 ei kaikkein monipuolisin paketti olekaan...
Otsikko: Vs: chromebook + ubuntu? [Ratkaistu]
Kirjoitti: Jaer - 22.09.15 - klo:10.49
Itsesuojeluvaistoani uhmaten tilata "korvatunturilta" Chromebookin ja asentaa melkolailla heti uutuudeltaan Mint/Ubuntu/debian version sisään. Nyt uteliaana hain juttua ko. prosessista ja ainakin yhden tosi vihjeen löysin:

Lainaus

Choosing the right model

Any Chromebook is capable of installing Ubuntu, however I recommend using a model that is equipped with an Intel processor. Chromebooks that include an ARM processor will not be compatible with a majority of Linux programs.

Lähde: http://www.cnet.com/how-to/how-to-run-both-chrome-os-and-ubuntu-on-a-chromebook/


Eli vapaasti sanottuna suosia mieluummin Intelin kamaa kuin ARM:ia.