Ubuntu Suomen keskustelualueet

Ubuntun käyttö => Pelit => Aiheen aloitti: timvai17 - 19.06.12 - klo:22.56

Otsikko: Paras jakelu pelaamiseen
Kirjoitti: timvai17 - 19.06.12 - klo:22.56
Aika moni peli nykyää saa toimimaan linukas. mikä teijä.mielest on paras distro jos nyt o vältttämät pakko saada hakata jotain peliä?

Oon kattonu youtubest ku jotkut pelaa ubuntulla. koitin tänää world of tanksia (ilmainen peli) sain asennetttua winellä mut siihen se sit jäikin. pikakuvake on valkoinen ja ei peli lähde käyntii.
Playonlinuxil ei näkyny wottia lainkaan niin sekää ei silä onnistunu.
Ainoa syy minkä takia windows 7 olis mulla on muutama peli, mut olen sit vaikka pelaamatta koska tykkään kde:st paljon. on mulla ubuntukin ollut. vois toisalt asentaa 2kovol :) pitkäst aikaa.
Otsikko: Vs: Paras jakelu pelaamiseen
Kirjoitti: Tomin - 19.06.12 - klo:23.31
Jaoin aiheen, kun se ei liittynyt mitenkään Steamiin. Lisäksi kehotan kiinnittämään huomiota kieleen, koska lyhennetyt sanat ovat joskus toisille vähän hankalia lukea ja ymmärtää. Myös isot kirjaimet lauseiden alussa tuovat luettavuutta

Mainitsemasi peli on testattu Winellä toimimattomaksi: http://appdb.winehq.org/objectManager.php?sClass=application&iId=11544

Periaatteessa ei pitäisi olla mitään väliä minkä jakelun asentaa. Jotkut suosivat esimerkiksi Arch Linuxia, koska sillä voi räätälöidä kevyen jakelun ilman turhia juttuja ja ehkä saada vähän nopeutta lisää (siis joku FPS lisää). Itse en valikoisi jakelua pelaamisen perusteella sen kummemmin kuin löytyykö pakettivarastosta yleensä tarvittavat kirjastot ja Wine. Tyypillisesti löytyy (ainakin Ubuntussa ja Archissa, muista vähemmän kokemusta).
Otsikko: Vs: Paras jakelu pelaamiseen
Kirjoitti: CoReD - 20.06.12 - klo:19.34
Jos natiivit linux-pelit kiinnostavat, niin Ubuntu taitaa olla helpoin vaihtoehto. Esim. Unity 3D-pelimoottori tulee tukemaan virallisesti vain Ubuntua ja jos en väärin muista/väärin ymmärtänyt niin Valve kehittelee Steamiäkin lähtökohtaisesti Ubuntulle.

Ubuntun sovellusvalikoima kannattaa pitää myös mielessä. Esim. viimeisin Humble Indie Bundle oli saatavilla myös suoraan Ubuntun sovellusvalikoimasta ja samaa suuntaa voi hyvinkin olla odotettavissa muiltakin toimijoilta. How-to:t ovat usein Ubuntulle ja ppa:sta löytyy laaja valikoima pienempää pelattavaa.

Toki samat pelit voi useimmiten asentaa/kääntää mille tahansa distrolle, mutta kuten sanottua, Ubuntun kanssa saattaa päästä helpoimmalla ja se saattaa olla se ainut virallisesti tuettu distro.

Jos kaikki pelaaminen tapahtuu winellä, niin sitten ei taida distrolla olla mitään merkitystä.
Otsikko: Vs: Paras jakelu pelaamiseen
Kirjoitti: qwertyy - 20.06.12 - klo:20.55
Jos kaikki pelaaminen tapahtuu winellä, niin sitten ei taida distrolla olla mitään merkitystä.
Oikeastaan jossain määrin on. Nimittäin esim. Debianin vakaat julkaisut pitää sisällään todella vanhoja wine versioita. Toki siihenkin saa asennettua uudemman winen, ei siinä mitään, mutta on se paljon hankalampaa kun riippuvuudet tuuppaa myös olemaan vanhoja. Taas esim. gitillä jos asentaa uusimman winen, niin tehokkaammallakin koneella vierähtää pitempi tovi asentamiseen.

Ts. tiheähköön päivittyvät distrot on käyttäjäystävällisempiä tuossa mielessä varmaankin pelaajalle. Mutta kuten jo mainitsin, niin tuo ei kuitenkaan ole este jos asiaan vain hiukan perehtyy. Tiheämmin päivittyvissä distroissa esim. Ubuntu, Fedora tai vaikka  esim. openSUSE nyt ei niinkään taida hirmuisesti olla eroa tuossa käytössä. Uuden käyttäjän nyt tietysti kannattaa valita jokin jakelu jolla on paljon käyttäjiä, niin saa hiukan helpommin apua. Ainakin luulisin että noissa ed.mainituissa on aikalailla samat wine-versiot repoissa?
Otsikko: Vs: Paras jakelu pelaamiseen
Kirjoitti: Postimies - 08.07.12 - klo:14.00
Jakelun suurin merkitys on pekettivalikoimassa. Jos haluaa näprätä niin Gentoo.. Vanhahkolla koneella saa nopeutta lisää kevyellä ikkunamanagerilla (esim openbox). KDE on aika raskas. Ainakin itsellä KDE 4 syö siinä 2-20% CPU:ta. Mikä ei ole koko totuus kun virransäästö laskee prosun kellotaajuutta.

Gentoon etuja...
ei ylimääräisiä palveluja asennu.
kääntäjän optimoinnit käyttettävälle raudalle.
laaja paketti varasto
hyvä tuki ohjelmien kääntämiselle. (kaikki käännetään kuitenkin)
käynnistyy nopeasti. Minulla noin 12 s. ADSL modemi ja Bios kestää
sikamaisen kauan...

miinukset
vaatii osaamista
ohjelmien kääntäminen kestää
ja jos ei onnistu pitää opetella lisää
vaikka miten pakkettikohtaisesti asetetaan
käännös optioita. Liian kovilla optimoinneilla käännös
ei välttämättä onnistu tai tulee hidasta koodia.
Otsikko: Vs: Paras jakelu pelaamiseen
Kirjoitti: juyli - 08.07.12 - klo:22.45
Ainoa syy minkä takia windows 7 olis mulla on muutama peli, mut olen sit vaikka pelaamatta koska tykkään kde:st paljon.

Koitapa itse ratkaista, mitä koneellasi haluat tehdä. Windows-pelit toimivat parhaiten Windows-ympäristössä.
Jos multiboot on ylivoimaisen vaikea vaihtoehto, sietää miettiä, mikä käyttöjärjestelmä on omia tarpeita varten soveltuvin.
Wine, Cedega tai Bordeaux lienee vaihtoehtoja CrossOver Linux tai CrossOver Games:in ohella.
Vielä jää avoimeksi mahdollisuus käyttää erilaisia virtuaalipalvelimia.
Mutta jos tietokoneenkäyttösi keskeisin tarkoitus on pelata pelejä ja imuroida samalla viruksia, vaihtoehdoksi jää ainoastaan Windows-järjestelmä.
Vielä jää pelaamista varten hyväksi vaihtoehdoksi pelikonsolit, mutta ne eivät liene palstan keskeisimpiä keskusteluaiheita.
Otsikko: Vs: Paras jakelu pelaamiseen
Kirjoitti: Heikki Ketoharju - 09.07.12 - klo:03.19
Koitapa itse ratkaista, mitä koneellasi haluat tehdä. Windows-pelit toimivat parhaiten Windows-ympäristössä.
Mutta jos tietokoneenkäyttösi keskeisin tarkoitus on pelata pelejä ja imuroida samalla viruksia, vaihtoehdoksi jää ainoastaan Windows-järjestelmä.

No hyhhyh, jyuli, ei nyt tarvi ihan tuohon sävyyn aloitteleville käyttäjille puhua kuitenkaan. Oikeassa toki olet siinä, että Windows-pelit monesti toimii juuri Windowsissa parhaiten :D (Tulee tosin mieleen Windows Vistan synkeät alkuajat, kun joku sai testeissään Winestä irti paremman käyttökokemuksen ;))

Mutta mitä timvai17:n kysymykseen tulee, niin kyllä minä olen Ubuntun kanssa pärjännyt oikein hyvin tuossa satunnaisessa pelienhakkaamisessa. Jos siis lähtökohtana on, että joskus on kiva pelata jotain, niin ei ole ongelmaa. Minä olen itse kutakuinkin tuolla reseptillä nyt pelaillut vuosikausia.

Hyvä paikka aloittaa pelinhimoissaan on varmasti vilkaista mitä Ubuntu Software Centerillä on tarjota. Maksullisia pelejä löytyy muutamakin kokeilun arvoinen, kuten vaikka Super Meat Boy tai Braid, mut ilmasissakin on tarjolla monenlaista kiinnostavaa. Tässä jokunen valinta minun makuuni:
Micropolis on Simcity-kaupunkisimulaattorien esi-isä, ja saatavilla Ubuntulle: https://apps.ubuntu.com/cat/applications/micropolis/
OpenTTD on mahtava klooni klassikkopelistä: https://apps.ubuntu.com/cat/applications/openttd/
Beneath a Steel Sky: on hieno vanhanaikainen seikkailupeli: https://apps.ubuntu.com/cat/applications/quantal/beneath-a-steel-sky/
Hedgewars on Worms-klooni: https://apps.ubuntu.com/cat/applications/hedgewars/
Chromium BSU - nopeatempoinen arcaderäiskintä. Parhaimmillaan 15 minuutin taukona töiden lomaan: https://apps.ubuntu.com/cat/applications/chromium-bsu/
Konquest - todella kämänen mutta hauska avaruustaistelupeli. Aina kaverien kanssa mätetään: https://apps.ubuntu.com/cat/applications/precise/konquest/

Nuo pitäisi löytyä käden käänteessä ja asentua napin painalluksella. Sitten vaan pelaamaan!

Koska nyt innostuin pelaamista miettimään, niin tässä muutama ilmainen ja maksullinen, suljettu ja avoin peli sekaisin, näitä on tullut Ubuntulla onnistuneesti mätettyä:


Onpas muuten tullut aika montaa peliä pelattua noin siihen nähden, että en ole mikään pelaaja lainkaan :) Näistä melkeinpä kaikki taitaa olla semmoisia, että en ole pahemmin aikaa käyttänyt niiden säätämiseen, vaan laittanut vaan pelin käyntiin. Poikkeuksena ehkä nuo Nintendo-pelit, joiden emulaattorit käyn aina hakemassa PPA:ista.
Otsikko: Vs: Paras jakelu pelaamiseen
Kirjoitti: JaniAlander - 09.07.12 - klo:12.07
Winellä olen saanut ainakin GTA Vice Cityn toimimaan. Mutta tosiaan jos kaupallisia pelejä aikoo tosissaan pelata ja silti pitää Linuxista vähimmän vaivan tie on tehdä dual-boot asennus. Pelit pelataan Windowsilla ja muu käyttö linuxilla on mun filosofia.
Otsikko: Vs: Paras jakelu pelaamiseen
Kirjoitti: jyskänmies - 20.07.12 - klo:07.16
Löytyisikö mitään 1-4 vuotiaille tarkoitettuja hyvin yksinkertaisia ja opettavaisia pelejä?
Otsikko: Vs: Paras jakelu pelaamiseen
Kirjoitti: kamara - 20.07.12 - klo:07.25
Löytyisikö mitään 1-4 vuotiaille tarkoitettuja hyvin yksinkertaisia ja opettavaisia pelejä?

Ainakin tuxtype on opettavainen peli, joka sopii kirjainten opiskeluun hyvin nuorillekin. Ehkä joutuu tekemään oman sanaston, mutta sitten sen voi antaakin pelattavaksi.

Vähän vaikeampi on sitten tuxmath, jossa pitää laskea yksinkertaisia päässälaskuja. Se saattaa olla liian vaikeaa tuon ikäiselle.
Otsikko: Vs: Paras jakelu pelaamiseen
Kirjoitti: RamiSelin - 21.07.12 - klo:13.22
Löytyisikö mitään 1-4 vuotiaille tarkoitettuja hyvin yksinkertaisia ja opettavaisia pelejä?

Ubuntun sovellusvalikoimasta löytyy Esikoulupaketti (https://apps.ubuntu.com/cat/applications/ubuntu-edu-preschool/). Paketin sisällöstä löytyy lisää tietoja Ubuntun Wikistä (https://wiki.ubuntu.com/Edubuntu/AppGuide#ubuntu-edu-preschool).