Ubuntu Suomen keskustelualueet

Muut alueet => Yleistä keskustelua => Aiheen aloitti: Sami Lehtinen - 07.06.12 - klo:19.04

Otsikko: 3D tulostaminen
Kirjoitti: Sami Lehtinen - 07.06.12 - klo:19.04
Täällä on kuitenkin astettan nörtimpää jengiä, niin mitäs mieltä olette 3D tulostamisesta ja sen tulevaisuudesta.

Tässä Risto Linturin luento aiheesta (http://vimeo.com/43034045).
Otsikko: Vs: 3D tulostaminen
Kirjoitti: Jakke77 - 08.06.12 - klo:08.44
joskus näin tosta jonku ohjelman ja saahan tolla hienoja koristeita tehtyä ym mutta myös erilaiset aseiden osat on helppo tulostaa ja tehdä niiden perusteella aseita itselleen. ehkäpä jokaisessa hienossa ideassa piilee pieni shokki
Otsikko: Vs: 3D tulostaminen
Kirjoitti: Lasse. - 08.06.12 - klo:09.10
Eri asia sitten kuka tekee muovisen aseen. Kestävyys ei liene kaksinen. ::) Onko tuosta osien tulostamisesta jotain käytännön juttua vai onko tämä "No se on varmaan mahdollista"?
Otsikko: Vs: 3D tulostaminen
Kirjoitti: Jakke77 - 08.06.12 - klo:09.12
ihan ajttelin että jonku muotin tekee ja oikein metallista sitten loput ja näihin replika aseisiin osaavat varmasti saa tehtyä sellaiset osat mitä pitää jotta sen saa toimimaan
Otsikko: Vs: 3D tulostaminen
Kirjoitti: koivukoski1 - 08.06.12 - klo:10.28
Eiköhän terästä ja titaaniakin 3d printata?
t. Koivukoski1
Otsikko: Vs: 3D tulostaminen
Kirjoitti: Jaer - 10.06.12 - klo:20.01
MikroBitti kokosi numerossa 5/2012 MakerBot Thing-O-Matic -mallisen 3d-tulostimen ja kokeili sillä esineiden tulostamista. Ja kyllähän sillä tulostaa vaikka uuden auton tai pyrstösaranan lentokoneeseen. (http://www.mbnet.fi/artikkeli/lehti/nettijatkot/nettijatko_3d_tulostus_asetukset_ja_vinkit)



Otsikko: Vs: 3D tulostaminen
Kirjoitti: Daneli - 10.06.12 - klo:20.08
http://www.youtube.com/watch?v=iesVgYfBWFI&feature=youtu.be (http://www.youtube.com/watch?v=iesVgYfBWFI&feature=youtu.be)
Otsikko: Vs: 3D tulostaminen
Kirjoitti: qwertyy - 10.06.12 - klo:21.24
Eiköhän terästä ja titaaniakin 3d printata?
t. Koivukoski1
Ei kyllä oikein onnistu... Teknisiä esteitä tuolle on nimittäin varsin paljon.

Lainaus
joskus näin tosta jonku ohjelman ja saahan tolla hienoja koristeita tehtyä ym mutta myös erilaiset aseiden osat on helppo tulostaa ja tehdä niiden perusteella aseita itselleen. ehkäpä jokaisessa hienossa ideassa piilee pieni shokki
Ei kovinkaan realistinen ajatus. Syy? No teräsosia nyt ei ihan noin vain valmisteta ja tehdä muotteja. Jos esim. aseen osasta piirtää 3d kuvan, niin ihan siinä samalla sen osan voi silloin koneistaa oikeasta hyvälaatuisesta teräksestä cnc koneilla. Valuosia nyt ei muutenkaan käytetä aseissa käytännössä katsoen lainkaan. Ja vaikka nyt joku onnistuisi tekemään oikeinkin hyvälaatuiset muotit teräkselle, niin homma ei todellakaan lopu siihen, vaan osat pitäisi kuitenkin viimeistely koneistaa tai ainakin hioa valun jälkeen. Esim. aseiden piiput tai esim. lukko ja luisti ei ole mitään valuosia. Ja jos edelleen oletetaan, että joku kyläseppä saisi tehtyä noin hyvät valumuotit ja onnistuisi tekemään hyvin mittatarkat valuosat, niin kuitenkin on hyvin oletettavaa, että tuollaisella aseella ampuminen olisi hyvin potentiaalinen itsemurha, koska kotikonstein ei voi mitenkään tehdä hyvälaatuisia teräsvaluosia. Siis sellaisia osia jotka kestäisi tuon vaaditun lämmön- ja paineenkeston.

Voin taata, että metallitöistä tietävät henkilöt ei todellakaan ottaisi mitään muovimakerbottia osien valmistuksen avuksi.
Otsikko: Vs: 3D tulostaminen
Kirjoitti: koivukoski1 - 10.06.12 - klo:23.31
Taitaa tuo metallien printtaaminen olla hitsausropoteilla pinnoittamista yms. Voi ne varmaan ohjelmoida jonkun kappaleen tekemiseen, mutta ei mittatarkuus varmaan ole kummoinen.
t. Koivukoski1
Otsikko: Vs: 3D tulostaminen
Kirjoitti: qwertyy - 11.06.12 - klo:21.41
No se nyt periaatteessa on mahdollista, mutta mittatarkkuus on ihan täyttä skeidaa vrt. koneistus, osa ei edes vastaisi mitään "normaalia" terästä tuollaisen valmistamisen jälkeen, eikä hitsausrobotteja todellakaan ole ylipäätään tarkoitettu tuollaiseen käyttöön. Ei järjen häiventäkään tehdä kokonaista osaa hitsausrobotilla.
Otsikko: Vs: 3D tulostaminen
Kirjoitti: Timo Virtanen - 11.06.12 - klo:22.09
http://www.youtube.com/watch?v=bYBI0_4irrs&feature=fvwrel
Tuo kannattaa katso ennen kuin alkaa "printtaamaan 3D:nä"  ;D terveisin Timo
Otsikko: Vs: 3D tulostaminen
Kirjoitti: JaniAlander - 11.06.12 - klo:23.47
Itseasiassa aseissa käytetään paljonkin valuosia, tai muovia useimmiten ei tosin paineenalaisissa osissa. Mutta esim. Rugerin valmistamat aseet ovat käytännössä kokonaan tarkkuusvaluna tehtyjä.

Käytännössä tosiaan 3d printterillä ei ihan lähiaikoina jos koskaan toimivaa ampuma-asetta tehdä. Moderni ampuma-ase on kun sitä loppujen lopuksi ajattelee yksinkertaisuudessaankin aika vaikuttava kapistus, kun miettii millaisia paineita ja voimia sen on kestettävä, toistuvasti ja virheettä. Normaali kiväärin patruuna kehittää tuhansien baarien hetkellisen paineen, ja esim. lukon päähän kohdistuva voima on samaa luokkaa kuin moukarin isku. Käytännössä tarvitaan siis terästä (tai muuta lujuudeltaan ja lämmönkestoltaan vastaavaa), ja ihan mikä tahansa teräskään ei käy. Ei ainakaan jos halutaan painon pysyvän kurissa.

Sinänsä ampuma-aseen valmistaminen ei ole mitenkään mahdotonta hyvinkin improvisoiduilla työkaluilla, ja materiaaleilla kuten esim. Pakistanin ja Afghanistanin rajaseutujen kukoistava kotitarveteollisuus todistaa. Kyse on vain siitä millaisia riskejä haluaa ottaa, itse en tosin näillä Khyber-solan spesiaaleilla ampumista kokeilisi, ne kun on tosiaan tehty millaisista materiaaleista sattuu (esim nyysityistä ratakiskoista jne...) ja toleranssit yms. ovat myös kauniisti sanoen vaihtelevia.
Otsikko: Vs: 3D tulostaminen
Kirjoitti: qwertyy - 12.06.12 - klo:19.09
Joo tarkoitinkin lähinnä noita paineenalaisia osia. Toki tukkia, kahvaa, tähtäimiä yms. on paljonkin valuosina komposiitista, alumiinista jne.

On myös totta että edes hyvälaatuinen "perusteräs" ei edes vielä välttämättä sovellu kaikkiin osiin. Saati sitten tosiaan makerbot osat :)
Otsikko: Vs: 3D tulostaminen
Kirjoitti: JarTak - 13.06.12 - klo:00.27
http://www.thingiverse.com/

Tuolta saitilta voi latailla muovihärpäkkeita joita voi sitten printata omalla vekottimellaan. Itse omistin vuosi takaperin Makerbot härpättimen jolla printtasin pillejä, pullonavaimia ja muita settejä. Koska tuote oli saanut postissa osumaa, niin palautin sen myyjälle. Runko oli sen verran vinossa, että tarkkuudessa oli toivomisen varaa.

Kaiken kaikkiaan palautus oli aikamoinen prosessi jossa piti käyttää kovia keinoja ja jäin pari satkua tappiolle. Opin ainakin sen, että liian sinisilmäinen ei tässä maailmassa saa olla. Kiitos vaan http://www.thingfarm.org/  Näyttää siltä, että kyseinen lafka on sulkemassa ovensa. Toivottavasti Ebaylle tekemälläni selvityksellä on edes pieni osuus asiassa.

Anyways. Toimivan 3d printterin (Mendel prusa) saa rakennettua about 300€ hintaan. Ei ollenkaan hullumpi hinta ja onhan se erikoinen kokemus kun ensimmäisen kerran näkee kappaleen syntyvän.

Reprap kehittäjät ovat tekemässä 3d tulostinta, joka tulostaa metallisia esineitä. Valmistuksessa käytettävä jauhettu rauta oli muistaakseni melko kallista, joten jokamiehen vekotinta siitä tuskin tulee. En usko oikein että metallijauheesta valmistetut aseet tms, ovat lujuudeltaan alkuunkaan riittävän kestäviä aseisiin. Metallilla on paljon erilaisia lujuus, karkaistumis, venymis yms ominaisuuksia joihin hitsisaumaaan verrattavisssa(mutua) olevalla 3d metallitulostuksella tuskin päästään. Aikoinaan suomalaisen konekiväärin lukon työstämistä jouduttiin suunnittelemaan tarkasti sen vuoksi, että metallin työstäminen jättää metalliin omia jälkiään, jotka näkyvät osan heikkoutena.
Otsikko: Vs: 3D tulostaminen
Kirjoitti: matsukan - 13.06.12 - klo:09.12
Tällä hetkellä jonkinlaisen ilmanpaineella toimivan aseen saisi tehtyä helposti.  Miksiköhän puhe kääntynyt aseisiin  ;) Joka ruutiaseissa on huono puoli että panoksia ei saa myöskään ostettua ilman aselupaa.

Miten näitä ohjausohjelmistoja saa Linux:lle ja Ubuntu:lle?
Otsikko: Vs: 3D tulostaminen
Kirjoitti: JaniAlander - 13.06.12 - klo:13.31
Jonkinlainen ilmakivääri voisi hyvin onnistua, tosin jos se on on mäntätoiminen, jousi täytyy kumminkin hankkia jostain ja mäntään ja sitä tukevaan rakenteeseen kohdistuu aikamoisia rasituksia, ei siis välttämättä parinkympin kiinalaisilmakivääriä pitkäikäisempi ratkaisu. Paineilmatoiminen vähän arveluttaa myöskin, lähinnä koska niissä säiliöissä on aika iso paine, tyyliin 200 baaria...

Airsoft pyssyt voisivat olla yksi suht. helppo ratkaisu, mutta nehän siis eivät aseita olekaan, vaan aseen näköisiä pelivälineitä (en sano leluiksi, kyllä niilläkin voi näöstään eroon päästä jos ei suojavarusteita käytä).
Otsikko: Vs: 3D tulostaminen
Kirjoitti: JarTak - 14.06.12 - klo:17.00
Lainaus
Miten näitä ohjausohjelmistoja saa Linux:lle ja Ubuntu:lle?

Niitähän nimen omaan saa! Makerbot ja Reprap härpäkkeet on rakennettu avoimen koodin ympärille, joten Linux on siellä hyvin edustettuna. Omalla Ubuntullani on ollut kaksi eri ohjausohjelmaa eikä niiden asentaminen tuottanut mitään ongelmia. Toinen oli Makerbotin käyttöön ja toinen Reprapin. Nimiä en enään muista.
Otsikko: Vs: 3D tulostaminen
Kirjoitti: kamara - 14.06.12 - klo:17.16
Olisikohan seuraava jotain...
Koodia: [Valitse]
apt-cache show skeinforge
Package: skeinforge
Priority: optional
Section: universe/graphics
Installed-Size: 8852
Maintainer: Ubuntu Developers <ubuntu-devel-discuss@lists.ubuntu.com>
Original-Maintainer: Changwoo Ryu <cwryu@debian.org>
Architecture: all
Version: 11.11.08-1
Depends: python2.7, python (>= 2.7.1-0ubuntu2), python (<< 2.8), python-tk
Suggests: python-psyco
Filename: pool/universe/s/skeinforge/skeinforge_11.11.08-1_all.deb
Size: 1242074
MD5sum: 9053c9d745be6aecb3cef7380b5087a4
SHA1: d541915ce4aad6bc53683c433511ee6e86d8c548
SHA256: 12cd5774a24bf7f5fc5ea208cc84e829dbbb0657da7c5bc1a6fc0cbb69467e5d
Description-en: toolchain to generate G-Code instructions from 3D models
 Skeinforge is a set of Python scripts which convert 3D models into
 G-Code instructions. Then the generated G-Code instructions can be
 used for various computer numerical control (CNC) machines, to build
 the 3D models into actual objects. Especially Skeinforge is a de
 facto standard tool for RepRap or similar 3D printers.
Homepage: http://fabmetheus.crsndoo.com/
Description-md5: 3f459c328b1b2b7b5a602c06d2c5f1e0
Bugs: https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+filebug
Origin: Ubuntu
Otsikko: Vs: 3D tulostaminen
Kirjoitti: 2-mieli-FI-poliisi - 14.06.12 - klo:18.12
Onkohan tämä aivan tarkoituksellisella vai johdatuksella jäänyt niin yksinkertaiselle tasolle, että PS:kin sen ymmärtää?

Miten printtaat aseen osia materiaalista, jonka muoto palautuu arpakuutioksi yli 100 asteen lämpötilassa tai paineen ylittäessä raja-arvon. Mitä ne kahjut puhuukaan biohajoavista ja muista vastaavista älymateriaaleista?
Hyödyllisempi 3D sovellus on "kuivatuihin soluseinämiin" printattu "DNA/kantasolu viljelmä", jolla voidaan kasvattaa muutoin kuoleman omalle ihmiselle "alkuperäisvaraosa" (esim. sydän) ilman hylkimisreaktion pelkoa.

Muistutuksena alkemian aakkosista: "Miten printtaan itselleni kultaharkon?"
Timantit syntyvät kovassa paineessa..

...hmmm
Otsikko: Vs: 3D tulostaminen
Kirjoitti: JarTak - 14.06.12 - klo:20.19
Nyt muistuu mieleen. Makerbottia laulatteline RepligatorG ohjelmalla: http://replicat.org/start ja Skeinforce tais olla enempi Reprappi koneissa käytetty. Jos oikein muistan niin noita ohjelmia voi käyttää ristiin omassa printterissään. Skeinforcessa taisi olla enemmän ominaisuuksia, joilla pysty säätämään tulostusjälkeä. Nuo ohjelmat on siinä mielessä nerokkaita, että ne tekee esim. kuutioiden sisään hunakennomaisen rakenteen, jolloin muovia säästyy.
Otsikko: Vs: 3D tulostaminen
Kirjoitti: kamara - 14.06.12 - klo:21.33
Nyt muistuu mieleen. Makerbottia laulatteline RepligatorG ohjelmalla: http://replicat.org/start ja Skeinforce tais olla enempi Reprappi koneissa käytetty. Jos oikein muistan niin noita ohjelmia voi käyttää ristiin omassa printterissään. Skeinforcessa taisi olla enemmän ominaisuuksia, joilla pysty säätämään tulostusjälkeä. Nuo ohjelmat on siinä mielessä nerokkaita, että ne tekee esim. kuutioiden sisään hunakennomaisen rakenteen, jolloin muovia säästyy.

Kulkeeks 3d-plotterille pelkkiä koordinaatteja ?
Otsikko: Vs: 3D tulostaminen
Kirjoitti: JarTak - 14.06.12 - klo:22.49
Lainaus
Kulkeeks 3d-plotterille pelkkiä koordinaatteja ?

En tarkkaan ymmärrä mitä tarkoitat 3d-plotterilla, mutta oletan tarkoittavasi 3d-printteriä. RepligatorG ja Skeinforce käsittääkseni pelkästään ohjaavat printterin suutinta. Suuttimella ei itsellään ole hajuakaan missä se on. Se vain liikkuu nopeudella x suuntaan y. Ohjelma antaa pelkästään komentoja minne suuntaan ja millä vauhdilla suutin liikkuu ja samalla antaa langan syöttimelle infoa kuinka nopeasti lankaa pitää puskea. Tuota koodia sanotaan G-koodiksi ja jos oikein muistan, niin Skeinforce ei itse osannut tehdä G-koodia vaan se piti tehdä erillisellä ohjelmistolla(mutua).

Aina ennen printtausta suutin pitää kohdistaa tiettyyn pisteeseen, josta työstäminen alkaa. Jos kohdistaa väärin, niin tällöin osat paukkuu pahimmillaan palasiksi, koska suuttimella ei ole oikeata tietoa koordinaateista. Ainoastaan oletus missä ollaan ja jos kohdistus on tehty oikein, niin tällöin suuttimen oletus koordinaatit ovat oikein.

Eli...tavallaan printterille kulkee vain koordinaatteja.
Otsikko: Vs: 3D tulostaminen
Kirjoitti: 2-mieli-FI-poliisi - 17.06.12 - klo:20.24
Kuten JarTak edellä ilmeisen (?) ansiokkaasti selittikin niin 3D avaruudessa operoivan teollisen hitsausprintterin matemaattisesti määräytyvän avaruudellisen toimintaposition ja tavoitellun funktion välinen suhde edellyttää kehittyttä anturitekniikkaa, jotta saavutetaan halutun kaltainen lopputulos?

Eli...tavallaan printterille kulkee kans muutakin dataa, matskuu ja sillee...

Melko pöyristytyävää nettimatskuu vaix eix! Tehokkaiden "Printtereiden" tuottamien "komponenttien" kohdalla on jo maailmalla laskettu taloudelliseksi minimikooksi "alueellisen/kunnallisen" teollisuuslaitoksen tarjoama tilauspalvelun kokoluokka. Henkilökohtaisia 3D printtereitä pidetään taloudelliselta kannalta hyödyttömänä investointikohteena paljolti energia ja materiaalikustannusten takia.

Kuten jo edellä aiemmin yritin kertoa niin mikään materia ei synny tyhjästä. Raaka-aineet kuljetuksineen sekä tuottamiseen käytetty energia kaikkinensa täytyy jonkun maksaakin. Vain kvanttitodellisuudessa (ilman suhteellisuusteorian soveltamista) voivat partikkelit satunnaisest putkahtaa tyhjiöön olemassa olevaksi "materiaksi" ilman kausaaliteetia.

Nurkan takana taitaa luurata kysymyksiä, joihin vastaaminen onkin jo todella aidosti kimuranttia?
Otsikko: Vs: 3D tulostaminen
Kirjoitti: kamara - 18.06.12 - klo:17.54
Eli...tavallaan printterille kulkee vain koordinaatteja.

Kiitos.

Kuten JarTak edellä ilmeisen (?) ansiokkaasti selittikin niin 3D avaruudessa operoivan teollisen hitsausprintterin matemaattisesti määräytyvän avaruudellisen toimintaposition ja tavoitellun funktion välinen suhde edellyttää kehittyttä anturitekniikkaa, jotta saavutetaan halutun kaltainen lopputulos?

Käytitkö puppugeneraattoria ?  :o
Otsikko: Vs: 3D tulostaminen
Kirjoitti: villevi - 18.07.12 - klo:12.19
Hakkeri avasi poliisin käsiraudat 3d-tulostetuilla avaimilla.  ;D

http://www.tietoviikko.fi/kaikki_uutiset/article822909.ece (http://www.tietoviikko.fi/kaikki_uutiset/article822909.ece)

Otsikko: Vs: 3D tulostaminen
Kirjoitti: JaniAlander - 18.07.12 - klo:13.42
Tosimies luonnostelee liikkeet paperilla ja kirjoittaa G-koodin käsipelillä. (On tuotakin tullut itse koitettua, seuraukset voivat olla jännät)
Otsikko: Vs: 3D tulostaminen
Kirjoitti: JaniAlander - 18.07.12 - klo:13.45
Hakkeri avasi poliisin käsiraudat 3d-tulostetuilla avaimilla.  ;D

http://www.tietoviikko.fi/kaikki_uutiset/article822909.ece (http://www.tietoviikko.fi/kaikki_uutiset/article822909.ece)



Huvittavan liioitteleva sävy tuossa artikkelissa, käsiraudoissa on yleensä standardi-avain ja se on niin yksinkertainen, että sen valmistaminen ei ole mikään ameriikan temppu. Toisekseen nykyisillä raudoilla on suht. helppo niputtaa kaveri niin, että se ei saa niitä auki vaikka avain olisi mukana.
Otsikko: Vs: 3D tulostaminen
Kirjoitti: JarTak - 19.07.12 - klo:02.49
Aika huvittava ja noh...miten sen nyt sanoisi...naurettavan julkisuushakuinen temppu. Jos miettii käsirautojen toimivuutta ja käyttötarkoitusta, niin mitä väliä sillä on avataanko ne Abloyn ura-avaimella vai tavallisella jakoavaimella. Yhtälailla voisi kirjoittaa, että ne saa tavallisella katkaisulaikalla auki. Käsittääkseni aina rautoihin laitettaessa katsotaan onko taskussa puukkoa tms....joten?
Otsikko: Vs: 3D tulostaminen
Kirjoitti: qwertyy - 19.07.12 - klo:17.10
Niinpä. Nehän on tarkoituksella tehty sellaisiksi, että ne saa kohtuullisella väkertämisellä auki (ei sarjoitusta jne.). Tai sitten tuo avaintekijä ei vain ole se terävin veitsi talossa.
Otsikko: Vs: 3D tulostaminen
Kirjoitti: 2-mieli-FI-poliisi - 22.07.12 - klo:00.45
Ja käsiraudoista selvittyään, kun ottaa ritolat näillä kaljamahan alla sojottaville tikuille tarkoitetuilla ihmejalkineilla, niin virkavaltahan häviää 6-0!
http://www.singularityweblog.com/3d-printing-fastest-running-shoe/
Näin on!
Otsikko: Vs: 3D tulostaminen
Kirjoitti: Sami Lehtinen - 30.07.12 - klo:17.19
3D "mutkailua", aseista kun oli puhetta. (http://www.popsci.com/technology/article/2012-07/working-assault-rifle-made-3-d-printer)

imho, luotettavasti toimivien ammusten tekeminen on paljon vaikeampaa, kuin itse aseen.

Otsikko: Vs: 3D tulostaminen
Kirjoitti: qwertyy - 30.07.12 - klo:18.43
3D "mutkailua", aseista kun oli puhetta. (http://www.popsci.com/technology/article/2012-07/working-assault-rifle-made-3-d-printer)

imho, luotettavasti toimivien ammusten tekeminen on paljon vaikeampaa, kuin itse aseen.
Huom. tuo uutinen 3d-printatusta kivääristä on sitten ihan täyttä media tuubaa. Pitänyt saada taas vähän seksikkyyttä ja sensaatiota uutiseen. Totuus on seuraavassa linkissä.
http://www.thingiverse.com/thing:11770

Eli joku heppu on 3d-tulostanut kivääriin tuolla kuvassakin olevan alaosan, joka yllätys yllätys voi alunperinkin olla tehty komposiitista.

Eli ihan sama kuin joku printtaisi autoon vaihdekepin nupin ja siitä alettaisiin uutisoimaan, että ensimmäinen 3d-printattu auto on nyt tehty.
Otsikko: Vs: 3D tulostaminen
Kirjoitti: JaniAlander - 30.07.12 - klo:21.30
Jep, AR-15 sukuiset aseet ovat modulaarisia, mutta paineenalaiset osat vaativat lujaa metallia silti. Mitä panoksiin tulee niin no se riippuu patruunasta, matalapaineisissa paukuissa voi hyvin olla vaikkapa muovihylsy, kutun haulikon panoksissa usein onkin, mutta yhtä kaikki siihen tarvitsee silti ruutia, nallin ja no ammuttavia projektiileja. Sanoisin silti, että paljon vaikeampaa on "tulostaa" se ase kuin ampumatarvikkeen osia. Sinällään luotettavien patruunoiden väsääminen komponenteista ei ole kovin vaikeaa kuten kuka tahansa jälleenlatausta harrastava tietää.

Otsikko: Vs: 3D tulostaminen
Kirjoitti: JarTak - 02.08.12 - klo:00.23
Lainaus
Sinällään luotettavien patruunoiden väsääminen komponenteista ei ole kovin vaikeaa kuten kuka tahansa jälleenlatausta harrastava tietää.

Pitää paikkansa. Täytyy kuitenkin pitää mielessä, että komponenttien ostoon vaaditaan aseluvat ja se karsii jo suuren osan hörhöistä pois.

Otsikko: Vs: 3D tulostaminen
Kirjoitti: Sami Lehtinen - 06.08.12 - klo:20.36
Pitää paikkansa. Täytyy kuitenkin pitää mielessä, että komponenttien ostoon vaaditaan aseluvat ja se karsii jo suuren osan hörhöistä pois.

Mä haluan nähdä kun kotikemisti valmistaa luotettavan nallin. Yleensä ongelma on siinä, että joko se ei toimi tai toimii aivan liian herkästi. Jos toimiikin heti valmistamisen jälkeen, niin sitten ikääntyminen kuitenkin pilaa sen. Se että se toimii juuri oikein ja pysyy kemiallisesti vakaana on selkeä haaste. Kuten tiedämme, historiasta nämä asiat olivat hyvin pitkään suuria ongelmia. Mikäli näitä komponentteja ei saa valmiina, on niiden valmistaminen kotona tai edes kemianluokassa suhteellisen haastavaa. Siten että toimivat turvallisesti ja luotettavasti. Tässä mielessä mm. nykyaikaiset räjähteet on ihan uskomattomia saavutuksia. Kestävät uskomattomia iskuja. tällejä, eivät edes räjähdä tulipalossa, mutta edelleen räjähtävät erittäin luotettavasti tarkoitukseen luodulla nallilla. Pitkälle on tultu nitroglyseriini kanistereista ja dynamiitista.

Montakohan ihmistä vuodessa kuolee siihen, ettei saa vaikka tulta syttymään? Sen pitäisi olla helppoa, mutta silti siihen kuollaan. Hmm. Tämä siis luonnollisesti tilanteessa jossa ei ole tulitikkuja tai sytytintä käytettävissä. Joka partiolaiselle oiva tehtävä, sytytä nuotio metsästä löytämilläsi tarpeilla.

Tietysti hyvä 3D tulostin tulostaa myös nuo aineet, pitää vaan saada replikaattori toimimaan. Jos se tekee hienostunutta Early Gray teetä, niin kai se tekee vähän muutakin. Ehkäpä myös kultaa ja timanttia?

Teleportaatiota odotellessa. - Beam me up, Scotty

Takaisin 3D tulostamiseen.

Mutta palataan takaisin asiaan, tietääkö kukaan PK-seudulla paikkaa jossa voi käydä tulostamassa / tilata 3D tulosteita? Yhdistystä, firmaa tms? Noistahan saisi vaikka Tietokone-lehti tms, mainion artikkelin aikaiseksi. Vai onkohan siinä ollut jo artikkeli tästä aiheesta. Ei voi muistaa.

Onko kenelläkään tänne kirjoittavalla kotona mitään 3D tulostinta, onko suunnitelmissa hankkia leluksi tms?
Otsikko: Vs: 3D tulostaminen
Kirjoitti: qwertyy - 06.08.12 - klo:22.29
Noistahan saisi vaikka Tietokone-lehti tms, mainion artikkelin aikaiseksi. Vai onkohan siinä ollut jo artikkeli tästä aiheesta. Ei voi muistaa.
Muistaakseni kummassakin on ollut jo ajat sitten juttua. No ainakin MB:ssä on ollut artikkeli, tietokonelehdestä en sano kyllä ihan sata varmaksi. Muistaakseni jotain juttua sielläkin ollut.

Lainaus
Mutta palataan takaisin asiaan, tietääkö kukaan PK-seudulla paikkaa jossa voi käydä tulostamassa / tilata 3D tulosteita? Yhdistystä, firmaa tms?
Muistaakseni MB:n artikkelissa oli mainittu jotain paikkoja, joissa voi teetättää osia piirustusten mukaan?

Lainaus
Mä haluan nähdä kun kotikemisti valmistaa luotettavan nallin.
Niin tuossa oli varmaankin pointtina se, että ei niitä kukaan ala itse tekeen, kun nalleja saa tyyliin pari kybää per repullinen :)
Otsikko: Vs: 3D tulostaminen
Kirjoitti: JarTak - 06.08.12 - klo:23.41
Lainaus
Onko kenelläkään tänne kirjoittavalla kotona mitään 3D tulostinta, onko suunnitelmissa hankkia leluksi tms?

Aikoinaan oli Makerbot muutaman kuukauden ajan. Muistona siitä jonkin verran muovitulosteita, kuten pullon avaimia jne. Taitaapa löytyä vielä muovilanka keräkin, jonka saa ostaa jos haluaa. Ehkä joskus saatan väsätä Reprapin, kun hintaa sille tulee 300-500€. Mukava leikkikalu. Jos naisilla on ompelukoneet niin kait miehillä sillon saa olla 3d tulostimet?
Otsikko: Vs: 3D tulostaminen
Kirjoitti: villevi - 10.08.12 - klo:18.36
Uusi käyttötarkoitus 3d-tulostimille: äidille kopio käteen sikiöstä

http://www.tietoviikko.fi/kaikki_uutiset/article828053.ece (http://www.tietoviikko.fi/kaikki_uutiset/article828053.ece)

Että silleen...  :P
Otsikko: Vs: 3D tulostaminen
Kirjoitti: 2-mieli-FI-poliisi - 11.08.12 - klo:05.26
Pahkena teidän kanssanne!

Olisikohan 3D teleportaatio tulostuksen esteenä alkuräjähdyksen kemiallisen prosessin ylijäämäinen (anti)materia? Mikäli mikrouniverumin "kvanttisäikeiden" välinen "avaruus" on samaa pimeää "kuona-ainetta" kuin suurin osa näkymättömästä makrouniverumista niin se pieni osa universumista jota olemme ja havainnoimme ei ehkä milloinkaan kykene aikamatkustaman saati teleportautumaan fyysiskompleksisena kokonaisuutta (= 80kg lihaklönttiä) yhtään mihinkään.

Toisaalta kvanttimaailman "outous" sallii informaation siirron kaikkialle samanaikaisesti, joten universaalit ja kauniit matemaattisgeometriset rakenteet kuten optinen linssi tai vielä yksinkertaisemmat "komponentit" on mahdollisuuksien rajoissa joskus hamassa tulevaisuudessa teleportoida avaruuteen ja vastaanottaa niiden "lähettämää tietovirtaa".

Whaat! Helppoahan se on pasifistin teorioissa?
Mutta, suojaako Foliohattukaan enää jatkossa!
Otsikko: Vs: 3D tulostaminen
Kirjoitti: Sami Lehtinen - 20.09.12 - klo:18.50
Kivoja julkistuksia, kunnon printteri:
http://www.makerbot.com/blog/2012/09/19/a-whole-new-makerbot-introducing-replicator-2-desktop-3d-printer/
Otsikko: Vs: 3D tulostaminen
Kirjoitti: meizirkki - 15.01.14 - klo:09.43
Onko jollain foorumilaisella 3d-tulostin?

Tarvitsisin tulostuspalvelua mekaniikanprojektiini.
Otsikko: Vs: 3D tulostaminen
Kirjoitti: JarTak - 15.01.14 - klo:11.32
Oli 2 vuotta sitten Makerbot ja 2 kuukauden päästä itse rakennettu 300 euron ultimaker pitäisi olla kasassa.
En tiedä missäpäin asustelet, mutta jos vähänkään ajomatkan päässä pääkaupungista, niin ilmaista tulostusta tarjoaa:

 kaupunkiverstas: http://www.kaupunkiverstas.fi/
Aalto fablab: http://fablab.aalto.fi/site/
Helsinki hacklab: http://helsinki.hacklab.fi/

Kaupunkiverstas on kirjastossa toimiva palvelu, joten jos kaveri löytyy niin sitä voi juoksuttaa sinne. Henkilökunta osaa auttaa tulostuksessa, joten riittää että hepulla on tiedostot tikulla tai netissä jne..
Hacklab taas on ylivoimaisesti paras koska ovet ovat auki 24/7. Kunhan saan avaimen käyttööni niin periaatteessa voisin tulostaa siellä enkä usko yhdistyksen sääntöjen sitä kieltävän varsinkaan jos laittaa muutaman euron yhdistyksen kassaan kahvirahaa.
Otsikko: Vs: 3D tulostaminen
Kirjoitti: meizirkki - 16.01.14 - klo:00.09
Menin hätäpäissäni tilaamaan jo yhdestä palvelusta.. näin sitä kiivetään peruna edellä puuhun kun eka proton hinnaksi tuli heti 700€
Otsikko: Vs: 3D tulostaminen
Kirjoitti: JarTak - 18.01.14 - klo:14.33
Siis hetkinen. Jos hinta on 700€ niin kyseessä on ilmeisesti aika isokokoinen tuote ja veikkaan että sitä ei tehdä millään halvalla ja heikosti kestävällä pursotus tekniikalla. Tilasitko muuten suomesta vai ulkomailta.
Otsikko: Vs: 3D tulostaminen
Kirjoitti: meizirkki - 18.01.14 - klo:17.27
Suomesta, firman nimi on teveteam. Kaksi kappaletta noin 160x160x20mm palikoita. Materiaali oli joku oudon kuulonen komposiitti joka on kuulemma kovaa ja kestää hyvin lämpöä.

700€ on ihan ok mulle jos materiaali on hyvää ja jälki tarkkaa. Eniten tässä hirvittää jos suunnittelussa meni jotain pieleen ja joudun tilaamaan uudestaan. Olisi varmaan kannattanut tehdä ekat koekappaleet halvemmalla. :/
Otsikko: Vs: 3D tulostaminen
Kirjoitti: qwertyy - 18.01.14 - klo:20.01
Saako tiedustella mihin käyttöön nuo osat tuli? Meinaan kuulostaa ihan jäätävältä hinnalta kokoisiksiin jos ei sitten ole ihan äärimmäisen monimutkaisia muodoltaan. Tuohon hintaan saa varmasti jo CNC-koneistettua osia ja kohtuullisen eksoottisesta materiaalista.
Otsikko: Vs: 3D tulostaminen
Kirjoitti: meizirkki - 19.01.14 - klo:12.54
Työn alla on mekaniikan projekti, tarkempi tieto luottamuksellista. Vähän reilummalla budjetilla mennään, mutta kiitos teidän aion todellakin tulevaisuudessa kilpailuttaa tällaisten osien valmistuksen. En oikein osaa sanoa onko nämä osat tehtävissä CNC koneella, mutta mistään erityisen monimutkaisista muodoista ei ole kyse. Ja vielä tarkentaakseni: 700€ oli arvio kokonaishinnasta sis. alvin ja postituksen.

Otsikko: Vs: 3D tulostaminen
Kirjoitti: qwertyy - 19.01.14 - klo:18.38
No tuolla tiedolla ei paljoa kyllä tiedä. Sanotaan että koosta (paksuudesta) päätellen tuo voisi olla ihan jonkinlainen peruslaippaosa, niin silloin tuollaisia saa laser leikattuna varmaan kymmeniä kappaleita tuohon hintaan perusteräslaaduilla sopivasta paikasta kysyttynä.

Toki tuo paksuus jo kertoo sen, että jos syvyyssuunnassa on muotoja, eli jos peruslaserin leikkaus ei riitä, niin parilla sadalla saa varmaan manuaalikoneistettunakin kyseiset osat, mikäli tuo pinta-ala ei sisällä isoja kaarimuotoja ja korkeuseroja (useita). Jos niitä löytyy niin sitten menee CNC-koneistuspuolelle, mikä kyllä taipuu ihan mihin vain.

Laserilla leikkautin hyvin pitkälle alla olevan kuvan kokoisia ja muotokin lähellä samaa olikohan 40€ ja 6 vai 8 kappaletta. Oli kyllä tiedossa tarkalleen mistä ja keneltä kysyä, eli ns. tutunkauppaa.
http://www.laserkeskus.fi/assets/images/sivujen_kuvat/kuva_koneistus.jpg

*lisäys*
Tuli mieleen, että olenhan teettänyt muitakin ruostumattomasta teräksestä tehtyjä osia ihan yritykseltä yritykselle tilauksena, eli sillä "suolaisella" hinnalla.

- 400x200x2 kiinnikkeitä 8kpl eri mitoilla laserleikattuna. Eräänlaisia kynsimuotoja ja kiinnitysreikiä. Hinta taisi olla 200-300€ yht.
- 400x40x40 ikävän muotoinen eräs tukikisko, missä oli mm. kulmaan koneistus ja kolme pintaa piti olla mahdollisimman hyvällä pinnalla ja mittatarkkoja. Manuaalikoneistettuna noin 300€ ja samaan hintaan osasta vielä otettiin muistaakseni yhdeltä pinnalta tavaraa pois.

Tuli vain mieleen kertoa hinnoista. Kuulosti vain äkkiseltään tuo 3D tulostushinta niin kovalta. Plus tietysti se, että harvemmin on pakollista saada mitään komposiitti/muovituotteita, jotka ei kestä kuin murto-osan kuormaa vrt. teräksiset tai vaikkapa alumiiniosat. Kannattaa ehdottomasti kysyä metallialan työntekijöiltä kyseisiä osia. Melko monet tietää sen hehtaarilleen osuvan hinnan ja ennen kaikkea sen järkevimmän tavan teetättää osa. Esim. Laser on aivan ylivoimainen jos pitää saada tarkkoja tasokappaleita, jotka ei ole valtavan paksuja. Sitten esim. plasmaleikkaus on suhteellisen tarkka ja kohtuullisen paksujakin osia voi leikata sillä ja monista paikoista voi tilata erittäin isoja levyjä kyseisellä tavalla leikattuna, erittäin edullisesti. Varmaan alle puolet laserin hinnasta ja mittatarkkuus on kuitenkin sitä luokkaa, että käsin ei tarvitse osia työstää moniin paikkoihin kuitenkaan lainkaan.
Otsikko: Vs: 3D tulostaminen
Kirjoitti: meizirkki - 20.01.14 - klo:14.40
Paljon kiitosta näistä tiedoista! Enpä taida tulla toista kertaa höynäytetyksi :)