Ubuntu Suomen keskustelualueet

Ubuntun käyttö => Ubuntu tietokoneissa => Aiheen aloitti: Oksu - 05.12.11 - klo:15.37

Otsikko: Läppärin pikanäppäimet [RATKAISTU]
Kirjoitti: Oksu - 05.12.11 - klo:15.37
Moro

Mulla on tämmönen vanha Fujitsu-Siemens läppäri ja siinä on näppäimistön yläpuolella pikanäppäimet "A", "B", "Internet" ja "Email". Niistä ei tapahdu mitään ja olis kiva saada ne toimimaan...

Ja toinen asia kun tekee noita Ubuntun pikanäppäimiä, niin miteen saa "Fn" nappulan näppäinyhdistelmään mukaan? Olen valinnut näppäimistöasetuksista jonkun Fujitsu-Siemens näppäimistön, saa näytön kirkkautta säädettyä ja siinä tuo "Fn" toimii.

Asennettuna Ubuntu 10.04.3 LTS Finnish Remix.

Kiitos avusta jo etukäteen. :)
Otsikko: Vs: Läppärin pikanäppäimet
Kirjoitti: Oksu - 07.12.11 - klo:14.35
Eikö kukaan tiedä??
Otsikko: Vs: Läppärin pikanäppäimet
Kirjoitti: Hajakenttä - 08.12.11 - klo:15.33
Ihan perus pikanäppäin asettelulla tuo hoituu: >järjestelmä >asetukset >pikanäppäimet. Onhan siitä vähän ohjettakin, mutta hiukan saa haparoida ennen kun hoksaa, että haluttu näppäin on ensin vapautettava entisestä tehtävästään >klikkaa sen rivi värilliseksi >paina askelpalutinta, jolloin sen tehtävän kohdalle näppäimen nimeksi tulee "ei käytössä". Aika etsintä on sen selvittämisessä: mitä ne napit ovat nimeltään. Ne voivat olla jossain käytössä, vaikka niistä ei mitään tapahdukaan. Kun ne on vapautettu onkin sitten helppo antaa niille uudet tehtävät etsimällä vain se valmis tehtävä, esim: Käynnistä www selain, ja klikkaamalla sen rivi maalatuksi niin, että sen näppäinnimen kohdalla lukee "anna uusi näppäin". Sitten vaan yksinkertaisesti painetaan sitä näppäintä (Fn painettuna tai ilman), jolloin sen näppäimen nimi tulee näkyväksi omalle paikalleen, ja suljetaan ikkuna "sulje" napista.

Jos jotain haluttua tehtävää ei ole valmiina luettelossa, voi tehdä omiakin erikoisnäppäimiä, mutta se onkin sitten eri juttu.
Otsikko: Vs: Läppärin pikanäppäimet
Kirjoitti: Oksu - 09.12.11 - klo:14.25
Täytyy nyt sitten kokeilla, mutta entäs noi tietokoneen omat nappulat mikkä on siinä näppiksen yläpuolella, kun ne ei toimi, eikä oo missään käytössä?
Otsikko: Vs: Läppärin pikanäppäimet
Kirjoitti: Hajakenttä - 09.12.11 - klo:14.47
Täytyy nyt sitten kokeilla, mutta entäs noi tietokoneen omat nappulat mikkä on siinä näppiksen yläpuolella, kun ne ei toimi, eikä oo missään käytössä?

Minulla on erimerkkinen kone, mutta yläreunassa, näppiksen yläpuollla, on myös ne turhakenapit rivissä. Olen asettanut juuri em. tavalla niihin: A=uloskirjautuminen, B=laskin, C=päävalikko, D=pääte. Ne ovat siitäkin helppoja, että ei tarvita mitään Fn tai muuta yhdistelmää. Oikealla eturivissä Alt Gr napin oikealla puolella olevan, tavallisesti päävalikon (menu) avaavan napin, jossa on kuin pienen luettelon kuva, olen poikkeuksellisesti asettanut avaamaan tiedostoselaimen kotihakemistoon. Olen kokenut sen hyvin käytännölliseksi.

Ne siis asetetaan aivan samoin kuin muutkin. Siis vapautetaan entisestä palveluksestaan askelpalautin, eli peruutus, eli ei-ku, napilla. Valitaan uusi tehtävä, ja asetetaan nappi käyttöön painamalla sitä.

Ja tämä siis koskee 10.04 Lucidia. Uudemmilla jakeluilla asia onkin aivan toisin.
Otsikko: Vs: Läppärin pikanäppäimet
Kirjoitti: Oksu - 09.12.11 - klo:19.09
Otin kaikki pikanäppäimet pois käytöstä, mutta ei tunnista noita ylimääräsiä nappuloita kun painaa siellä pikanäppäinasetuksissa ja Fn nappulaa kun painaa ja sen lisäks tommosta esim Scr Lk, (joka on ilman Fn:ää Num Lk) kun tulee Fn avulla niin sillon sen Scr Lk:n saa pikanäppäimeksi, mutta ei esim Fn + F4...

Tais olla vähän sekava kun en osaa hyvin selittää :).
Otsikko: Vs: Läppärin pikanäppäimet
Kirjoitti: Tomin - 09.12.11 - klo:19.49
Käyttöjärjestelmälle (Ubuntu/Linux, Windows yms.) tuo Fn ei ole mikään oikea näppäin vaan muuttaa näppäimistön muista näppäimistä tulevaa viestiä sen mukaan painetaanko sitä. Eli se Num Lock näppäin ikään kuin muuttuu Scroll Lockiksi kun painat Fn-näppäintä. Funktionäppäimissä ei välttämättä ole toista asentoa tai se on varattu esimerkiksi näytön kirkkaudelle, joten niissä Fn ei tee mitään (tai aiheuttaa sen ettei ko. näppäintä ymmärretä ollenkaan).
Otsikko: Vs: Läppärin pikanäppäimet
Kirjoitti: Hajakenttä - 10.12.11 - klo:11.52
Ei niitä kaikkia vapaitakaan nappeja aina saa töihin. Se näköjään riippuu käyttöjärjestelmästä ja laitteesta. Minullakaan ei tällä Lucidilla toimi Super-L, eli se tavallisesti lipunkuvalla varustettu. Se toimi kyllä Xandrosilla, Zenwalkilla, Ubuntun Jayntyllä, JoliCloudilla ja Ubuntun Oneiricilla. On vaan tyydyttävä siihen mikä toimii.
Otsikko: Vs: Läppärin pikanäppäimet
Kirjoitti: Oksu - 11.12.11 - klo:16.06
Ookei, kiitos avusta silti...