Ubuntu Suomen keskustelualueet

Ubuntun käyttö => Asentaminen ja käyttöönotto => Aiheen aloitti: Jaanus - 15.06.06 - klo:10.52

Otsikko: Ubuntu:n asennus ongelma?
Kirjoitti: Jaanus - 15.06.06 - klo:10.52
Yritin asentaa ubuntun cd:ltä kaikki alkoi mukavasti sain kielen valittua ja aloitettua asennuksen mutta sitten ruutu meni mustaksi ainoastaan kirjoitaan pysty, odotin 2tuntia ja kyllästyin odottamaan. >:(
Otsikko: Re: Ubuntu:n asennus ongelma?
Kirjoitti: muep - 15.06.06 - klo:11.22
Vähän tarkemmin, kiitos :)

Eli asensitko nyt vasta julkaistua Ubuntu 6.06:a vai jotain vanhempaa versiota?

Käytitkö Desktop CD:tä (luultavasti?) vai kenties Alternate Install cd:tä, joka siis on tekstipohjainen.
Lisäksi kerro ainakin näytönohjaimesi mahdollisimman tarkka malli, mielellään myös kaikki muut osat, joita tiedät koneessasi olevan. Millainen nettiyhteytesi on? Se saattaa tulla tilanteen korjauksessa tarpeeseen.

Jos käytit sitä 6.06:n Desktop-cd:tä, niin ongelma on luultavasti näytönohjaimen asetuksissa. Varsinkin ATI:n uudemmilla näytönohjainmalleilla ilmenee paljon tämänsorttisia ongelmia. Tässä olisi muutamia komentoja, joilla pitäisi pystyä tilannetta korjaamaan:


Asetusten määrittäminen
Koodia: [Valitse]
sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg
Käynnistää X-palvelimen -- joka siis vastaa grafiikan käsittelystä -- asetusohjelman. Ohjelma kyselee sinulta kaikenmoista laitteisiisi liittyen, vastaa parhaiten mielestäsi tilannetta vastaavalla tavalla. Livecd:llä on turvallista kokeilla eri vaihtoehtoja. Useimmissa tilanteissa oletusvaihtoehto on toimiva.

Ohjelma kysyy alkuvaiheessa, mitä ajuria haluat käyttää. Listassa on muutama kymmenen eri ajuria. Jos sinulla tosiaan on ATI:n kortti, niin mahdollisesti toimivia ajureita ovat ainakin ati, radeon ja vesa. vesa -ajuri toimii miltei kaikilla näytönohjaimilla, mutta ei hyödynnä ollenkaan laitteistokiihdytystä. Jos sinulla on Nvidian näytönohjain, niin ajurivaihtoehdot ovat suunnilleen nv ja vesa.

X-palvelimen uudelleenkäynnistys
Koodia: [Valitse]
sudo /etc/init.d/gdm restartKäynnistää X-palvelinta käyttävän Gdm-kirjautumishallintaohjelman uudelleen. Tämä siis pitää tehdä, kun asetukset on ensin määritetty. Jos homma epäonnistuu, suorita asetusten määritys uudelleen ja yritä sitten X:n uudelleenkäynnistystä uudelleen.

Lisäajureiden asentaminen
Jos edellämainitut ajurit eivät koneessasi toimi, voi tilanne vielä pelastua käyttämällä näytönohjaimen valmistajan tekemiä, suljettuja ajureita. Nämä eivät oletuksena ole asennettuna, mutta ne on helppo asentaa, mikäli nettiyhteys vain toimii:

ATI:
Koodia: [Valitse]
sudo apt-get install xorg-driver-fglrxTämän jälkeen aja asetusten määritys uudelleen. Listaan pitäisi olla tullut fglrx-niminen ajuri, jolla monet ATI:n kortit toimivat hyvin.

NVIDIA:
Koodia: [Valitse]
sudo apt-get install nvidia-glxTässäkin tapauksessa tämän jälkeen aja asetusten määritys uudellen. Valitse nvidia -niminen ajuri.

Toivottavasti näistä nyt oli jotain apua. Onnea yritykseen.

Jos haluat käynnistää koneen uudelleen, ctrl+alt+del pitäisi toimia. Jos homma ei niillä onnistu, komenna

Koodia: [Valitse]
sudo reboot