Ubuntu Suomen keskustelualueet

Ubuntun käyttö => Laitealue => Aiheen aloitti: Ganymedes - 29.04.10 - klo:19.43

Otsikko: RATKAISTU - Asus läppäri Ubuntuun
Kirjoitti: Ganymedes - 29.04.10 - klo:19.43
Onko tällaisen läppärin sopivuudesta Ubuntuun tietoa kenelläkään? Mistä tietoa muuten yleensäkään löytyy?

Asus X5DC SX011V
Intel Celeron 220
Chipset SiS M672
15.6"
Shared VGA

Valitettavasti en löytänyt tarkempia tietoja mistään, mutta kuulemma tällainen pitäisi saada toimimaan viikonlopun aikana ...  ::)

Lähinnä tässä herättää huomiota maininta "Shared VGA" näytönohjaimen kohdalla - mitähän tämäkin tarkoittaa?

Käyttikseksi tulee joku perus-Ubuntu - mieluiten varmaankin 10.04 (tai 9.04). "Toimiminen" tarkoittaa lähinnä näytönohjainta ja jotakin "verkkoa" jota ei vielä ole olemassa - tai sitten nettitikkua, mutta se on oma juttunsa.
Otsikko: Vs: Asus läppäri Ubuntuun
Kirjoitti: HMi - 29.04.10 - klo:20.38
Tuosta vekottimesta löytyy vähän sekavaa tietoa mutta taitaa olla niin että siinä on SIS Mirage näytönohjain, elikkäs 3D kiihdytys ei toimi.

Tuo shared VGA meinaa sitä että tuo näytönohjain käyttää koneen keskusmuistia joka on tässä tapauksessa ehkä 256Mt.

Suosittelen kokeilemaan live cd:llä jotta saat tuntuman toimivuudesta.
Otsikko: Vs: Asus läppäri Ubuntuun
Kirjoitti: Ganymedes - 29.04.10 - klo:20.56
Joo, no, just, tuo SIS sitten viittasikin siihen näytönohjaimeen. Tarkoitat ilmeisesti että tässä ohjaimessa ei kiihdytettyä grafiikkaa olekaan?

Tämä kone on halpa, vain 400 eur tarjouksessa, mutta saisi olla kyllä mieluiten luotettava. Kone tulee vasta-alkajan peruskäyttöön.

Valitettavasti en pääse kokeilemaan mitään - mutta toivottavasti tämän voi oikeastikin vaihtaa/palauttaa jos näyttis ei ollenkaan toimi.
Otsikko: Vs: Asus läppäri Ubuntuun
Kirjoitti: Tomin - 29.04.10 - klo:20.58
Joo, no, just, tuo SIS sitten viittasikin siihen näytönohjaimeen. Tarkoitat ilmeisesti että tässä ohjaimessa ei kiihdytettyä grafiikkaa olekaan?

Tämä kone on halpa, vain 400 eur tarjouksessa, mutta saisi olla kyllä mieluiten luotettava. Kone tulee vasta-alkajan peruskäyttöön.
Sanosin, ettei kannata, koska voi olla jo vaikeuksia saada muuta kuin VESA-asjuria käyttöön eli ei välttämättä edes 2D-kiihdytystä. :(
Otsikko: Vs: Asus läppäri Ubuntuun
Kirjoitti: HMi - 29.04.10 - klo:21.12
Itse asiassa Chipset SiS M672 tarkoittaa piirisarjaa eikä kerro vielä totuutta näytönohjaimesta mutta antaa kyllä hyvän vinkin siihen suuntaan.

Kyllä tuossa ohjaimessa 3D kiihdytys toimii windous puolella mutta ei Linuxissa, omien kokemuksien perusteella Ubuntu 10.04 pelittää suhteellisen hyvin tuolla SISsillä verrattuna aikaisempiin versioihin.

Mieti nyt kuitenkin tarkkaan kannattaako asentaa ja jos tuota konetta ei vielä edes ole ostettu niin etsi ihmeessä jokin toinen vaihtoehto.
Otsikko: Vs: Asus läppäri Ubuntuun
Kirjoitti: Ganymedes - 29.04.10 - klo:21.33
Se on kyllä kuulemma jo ostettu mutta vaihto-oikeudella (Expertiltä, joiden sivuilta löytyy näköjään tietoja).

Olisiko tämä sitten OK, ehkä tutumpia komponenttinimiä ainakin:

Asus X5DAF-SX013V.
Tässä näkyy olevan ATI Mobility HD 5145.

Se on tietysti selvää, että tämä on tehoiltaan aivan eri luokan kone. Miten nämä ATI Mobilityt nykyään pelittävät?
Otsikko: Vs: Asus läppäri Ubuntuun
Kirjoitti: mrl586 - 29.04.10 - klo:21.36
Atin tuotteet pelaavat erityisen hyvin Ubuntussa.
Otsikko: Vs: Asus läppäri Ubuntuun
Kirjoitti: Ganymedes - 29.04.10 - klo:23.06
Kiitokset paljon vinkeistä.

Kokeillaan vaihtaa tuohon jälkimmäiseen ... eivät ole minun ostotapoja nämä tälläiset.
Otsikko: Vs: Asus läppäri Ubuntuun
Kirjoitti: Ganymedes - 03.05.10 - klo:21.00
No niin, homma jatkuu  ;D

Kokeilin Lucid Lynxilla joka ilmestyi juuri sopivasti ja tuntui kaikki tavanomaisimmat pelaavan live-bootissa: äänet, langaton verkko, näytönohjain ja ehdotteli parempia ajureitakin. Kokeilin lisäksi Puppy Linuxilla, jossa on codecit valmiina, ja tuntui näyttävän tavanomaisia, ei-HD, videoita ilman sen kummempia driveri-päivityksiäkin - onhan tämä aika tehokas kone.

Varsinaisia ongelmia ei ole näköpiirissä, mutta mietittävää kylläkin:

Tässä härvelissä ei tule nimittäin Windows 7 asennuslevykkeitä mukana - aika kiva, Windows luokitellaan siis kertakäyttötuotteeksi tai sitten itse pitää tehdä Recovery-levyt ... joo, varmaan niiden teko toimiikin hyvin, yhtä hyvin kuin kaikki tällaiset Windowsissa. Voi ne tilatakin, hinta on Asukselta 25 euroa - ei ehkä kuulosta hirveän paljolta, mutta onhan se noin 5% koneen hinnasta, joten sikäli paljon.

Edellisestä sisuuntuneena - pitää väkisten maksaa Windowsista jos haluaa kunnollisen koneen - mutta kuitenkaan ei saa siihen asiallista sisältöä jos ei maksa vielä lisää - soitin asiakaspalveluun ja kysyin millä ehdoilla Windowsin saa palautettua. Yllätys, yllätys, sen SAA palautettua. Kaikenmaailman lappuja ilmeisesti joutuu täyttelemään ja postittelemaan tarroja ja kuitteja, mutta ehkäpä ei ihan hirveästi työllistä kuitenkaan. Maksavat siitä 40 euroa takaisin.

Pitäisikö kokeilla palautusta loppuun asti?

Tässähän on tietysti myös syytä epäillä, todennäköisin syin, Microsoftia polkumyynnistä. Jos katsoo esim. Verkkokaupasta mihin hintaan suomenkielisen Win 7 Home Premium käyttöjärjestelmän saa, niin hinta on 179 euroa, englanninkielisen saa 152 eurolla. Kyseessä ovat retail-versiot, mutta eipä näy muita versioita olevan kaupankaan. Päivitysversioita on, mutta nehän ovat aivan eri asia (eikä ole mitään päivitettävääkään koska kyseessä on uusi kone). Asia olisi, edes suunnilleen, ok jos kyseisen käyttöjärjestelmän saisi jälkikäteen ostettua hintaan noin 40 eur + 25 eur (sisältäen vain tarran ja median).

Kyseessähän on tietysti koko ajan vielä tuo home-versio - eivät ainakaan ennen ole olleet lähelläkään pro-versioita, joten aika paljon pyytävät homeesta  :o

Pro-versio, päivitys vain, maksaisi 262 euroa. Office yllättäen kotikäyttöön "vain" 80 euroa - ilmeisesti moni on huomannut, että Open Officella voi tehdä asiat oikeasti paremmin. Tällaista kokoonpanoa Pro plus Office (340 euroa) voisi vasta jotenkin pitää vastaavana kuin Lucid Lynx. E.m. hinnat ovat Microsoftin sivuilta ja lienevät Suomen halvimmat, ainakin näiden sivujen mukaan.
Otsikko: Vs: Asus läppäri Ubuntuun
Kirjoitti: Ganymedes - 23.05.10 - klo:10.15
Läppäri asennettu (pari viikkoa sitten) ja kaikki tuntui pelaavan hyvin (siis tämä malli: Asus X5DAF-SX013V). Ihan ripeä kone, mielestäni aika hyvä tähän hintaluokkaan (600 eur).

Anomus 33 euron hyvityksestä kun en ottanut Windows 7:aa käyttöön lähti myös Asukselle. Onnistui ihan hyvin heidän asiakaspalvelunsa opastuksella (tosin olihan siinä oma vaivansa). Todellinen säästö oli hieman suurempi, koska nyt ei tarvinnut tilata 25 euron Win7 asennusmediaa, sillä sellaista tähän ei kuulunut.

Kiitokset kaikille kommenteista ja neuvoista  ;D