Ubuntu Suomen keskustelualueet

Ubuntun kehittäminen ja yhteisö => Ubuntu Suomi ja yhteisöt => Aiheen aloitti: skarkola - 03.05.06 - klo:21.52

Otsikko: Soikko 64-bittiseen ubuntuun?
Kirjoitti: skarkola - 03.05.06 - klo:21.52
Moi,

aloitin juuri Ubuntu-urani ja heti törmäsin ongelmaan; 64-bittiseen koneeseen asentui englanninkielinen 64-bittinen Breezy helposti, mutta OpenOfficen suomenkielen oikoluku- ja tavutuspakettia ei tunnu löytyvän mistään. Onkohan sellaista edes olemassa vai saako suomenkielisen oikoluvun toimimaan jollain konstilla? Normaali 32-bittinen ei tietty suostunut toimimaan. Onko muilla vastaavia ongelmia/ratkaisua minun ongelmaani vai täytyykö vain odotella josko 64-bittinen versio tulee valmiiksi joskus tulevaisuudessa?
Otsikko: Re: Soikko 64-bittiseen ubuntuun?
Kirjoitti: Asmo Koskinen - 03.05.06 - klo:22.20
Normaali 32-bittinen ei tietty suostunut toimimaan. Onko muilla vastaavia ongelmia/ratkaisua minun ongelmaani vai täytyykö vain odotella josko 64-bittinen versio tulee valmiiksi joskus tulevaisuudessa?

Soikosta (Pasi Ryhäsen suljettu binääri) ei varmastikaan tule 64-bittistä versiota. Mutta Voikosta tulee, sitten kun se on valmis. Ja sitä Voikko ei ole ihan hetkeen ;-).

http://www.hunspell-fi.org/linasennus.php

Tuota noin, en itse ole käyttänyt, mutta eikös 64-bittisessä ympäristössä voi käyttää 32-ohjelmia (linux32 - Firefox, Flash).

https://wiki.ubuntu.com/FirefoxAMD64FlashJava

Voisiko tuota soveltaa 32-bittiseen OOo:hon ja Soikkoon? Ohjeita en ole nähnyt.

Ystävällisin terveisin Asmo Koskinen.
Otsikko: Re: Soikko 64-bittiseen ubuntuun?
Kirjoitti: skarkola - 03.05.06 - klo:22.48
Tuota noin, en itse ole käyttänyt, mutta eikös 64-bittisessä ympäristössä voi käyttää 32-ohjelmia (linux32 - Firefox, Flash).


Kiitos nopeasta vastauksesta!

32-bittisiä ohjelmia voi kyllä käyttää 64-ympäristössä juuri tuon kikkailun avulla, mutta koska olen linux-aloittelija (ja koneeni on 64-bittinen), niin teen varsinaisen tuottavan työn vielä Windowsilla. Hyvä silti tietää, että kehitys on käynnissä, vaikka et ole ilmeisesti kovin optimistinen 64-bittisen Voikon nopean julkaisun suhteen  ;)

skarkola
Otsikko: Re: Soikko 64-bittiseen ubuntuun?
Kirjoitti: eliasj - 04.05.06 - klo:07.46
Kannattaa käyttää vielä 32 -bittistä versiota Ubuntusta. Koska 64 -bittiseen ei saa niin hyvin ohjelmia.
Otsikko: Re: Soikko 64-bittiseen ubuntuun?
Kirjoitti: Asmo Koskinen - 04.05.06 - klo:08.41
Hyvä silti tietää, että kehitys on käynnissä, vaikka et ole ilmeisesti kovin optimistinen 64-bittisen Voikon nopean julkaisun suhteen  ;)

Hunspell-fi/Malaga/Voikko tulee menemään tänä kesänä aimo harppauksen eteenpäin. Harri Pitkänen, Voikon pääkehittäjä sai coss.fi-organisaatiolta Googlen kesäkoodi-projektia vastaavan suomalaisen kesäkoodi-stipendin:

http://www.coss.fi/fi/ajankohtaista/kesakoodarit.html

Kannattaa ainakin lueskella hunspell-fi -postituslistaa, jollei peräti tilaa, niin tietää missä Voikko menee.

http://hunspell-fi.org/pipermail/devel_hunspell-fi.org/

Tavutushan Voikossa jo toimii, olen sitä itsekin kokeillut; asennus Teemu Likosen Dapper-paketeilla (32-bit) toimii heittämällä.

Sanastoon pitää kerätä n. 100 000 suomen kielen perussanaa; sen verran sanoja on Soikossakin. Ja suuri sitä työtä Harri Pitkänen kehittää cossin kesäkoodissa. 

http://hunspell-fi.org/pipermail/devel_hunspell-fi.org/2006-April/000407.html

http://www.hunspell-fi.org/linasennus.php

Joten Voikko ei ehkä ole valmis tuotankäyttöön vielä edes tänä vuonna. Mutta sitten kun se on, niin Voikko on pohja kaikille Linuxin ohjelmistoille, jotka tarvitsevat oikolukupalvelua. Se on minusta tämän hetken merkittävin Linux-projekti Suomessa (OOo:n lisäksi tietenkin ;-))

Ystävällisin terveisin Asmo Koskinen.