Ubuntu Suomen keskustelualueet

Ubuntun käyttö => Ohjelmointi, palvelimet ja muu edistyneempi käyttö => Aiheen aloitti: qwertyy - 21.10.09 - klo:22.06

Otsikko: Yleistä turinaa Qt ohjelmointikielestä
Kirjoitti: qwertyy - 21.10.09 - klo:22.06
Mielessä on pitkän aikaa pyörinyt jonkin ohjelmointikielen opettelu ja tuossa hiukan tutkiskellessa tuntui ainakin Qt:sta löytyvän kohtuullisesti juttua netistä ja luin Qt Whitepaperin (http://www.trolltech.com/products/qt/whitepaper.html) & How to learn Qt (http://doc.trolltech.com/3.3/how-to-learn-qt.html) ja pääsin käsitykseen, että tuossa yhdistyisi vissiin aika kivasti suositulta tuntuvan C++ ominaisuudet ja ilmeisesti tuo ilmainen Qt kehityspakettikin sisältää ihan samat GUI työkalut, joilla graafisten ohjelmien pohjien tekeminen on kait hiukan vastaavaa kuin vaikkapa Visual Basicillä, mitä joskus ammattikorkeassa tuli ihan hitusen näprättyä ATK-kurssin johdosta. Meniköhän tähän asti edes hehtaarilleen oikein?

Sitten ihan sellainen asia askarruttaa, että soveltuuko kaikki ohjelmointikielet "ulkoisten signaalien käsittelyyn". Tarkoitan siis, että haluan vaikkapa jostain gps-laitteesta paikkatiedon ohjelmaan tai jonkin logiikan tiedoista vaikkapa ihan "lamppu X on päällä" tapaisen tiedon ohjelmaan. Kyseessä on kait tarkemmin sitten kyseessä eri rajapinnat ja niiden yhteensopivuus?

Erityisesti itseäni kiinnostaa tuo jälkimmäinen ominaisuus ohjelmoinnissa. Mikään pelkkä tietokoneen avulla toimiva ohjelma, kuten peli ei niinkään kiinnosta, vaan esim. Megasquirt (http://www.megamanual.com/index.html) tyyppisemmät ratkaisut. Ei tietenkään mitään noin monimutkaista, mutta toimii hyvänä todella pitkälle vietynä esimerkkinä.

Käsittääkseni tuota Qt:ta voi nykyään käyttää mm. tuossa vitos symbianin päällä, eli voisin kokeilla jotain perusjuttuja tehdä vaikkapa tuolle puhelimelleni (Nokia 5800XM)? Tosin en kyllä tiedä onko sille sitten samat työkalut? Eikös KDE käytä juuri Qt ihan täysin?

Eli näihin ei kait täydellistä vastausta olekaan, mutta osaako kokeneemmat kertoa, että olenko kaatumassa omiin jalkoihin heti ensiaskelilla ja olen käsittänyt asiat ihan täysin väärin?

Niin juu ja tästä kait on hyvä aloittaa Qt?
http://www.freetechbooks.com/c-gui-programming-with-qt-3-t326.html
Otsikko: Vs: Yleistä turinaa Qt ohjelmointikielestä
Kirjoitti: UbunTux - 21.10.09 - klo:23.12
Enpä nyt oikein paljoa asiasta tiedä (vähän olen sen Python-sidoksilla räplännyt), mutta kannattaisi varmaan tihrustella ennemminkin Qt4:n suuntaan. Näyttävät linkit osoittavan Qt3:sta.
Otsikko: Vs: Yleistä turinaa Qt ohjelmointikielestä
Kirjoitti: qwertyy - 21.10.09 - klo:23.24
Juu Nokian Qt sivuilta (http://qt.nokia.com/products/developer-tools/developer-tools) löytyykin huomattavasti tuoreempaa tietoa ja nuo ylläolevat olikin edellisen omistajan Trolltechin vanhoilta sivuilta. Versionumero näyttää olevan 4.5.3 tällä hetkellä SDK paketille, minkä mielenkiinnosta tuossa latailin. Ilmeisesti nuo vanhat tiedotkin pitää paikkansa? Kait tuohon on vaan tullut lisää ominaisuuksia?
Otsikko: Vs: Yleistä turinaa Qt ohjelmointikielestä
Kirjoitti: janne - 22.10.09 - klo:01.11
Mielessä on pitkän aikaa pyörinyt jonkin ohjelmointikielen opettelu ja tuossa hiukan tutkiskellessa tuntui ainakin Qt:sta löytyvän kohtuullisesti juttua netistä ja luin Qt Whitepaperin (http://www.trolltech.com/products/qt/whitepaper.html) & How to learn Qt (http://doc.trolltech.com/3.3/how-to-learn-qt.html) ja pääsin käsitykseen, että tuossa yhdistyisi vissiin aika kivasti suositulta tuntuvan C++ ominaisuudet

Qt ei ole ohjelmointikieli. C++ on ohjelmointikieli jolla Qt on toteutettu ja Qt on tiettyjä palveluita tarjoava kirjasto C++ -ohjelmointiin.

ilmeisesti tuo ilmainen Qt kehityspakettikin sisältää ihan samat GUI työkalut, joilla graafisten ohjelmien pohjien tekeminen on kait hiukan vastaavaa kuin vaikkapa Visual Basicillä, mitä joskus ammattikorkeassa tuli ihan hitusen näprättyä ATK-kurssin johdosta. Meniköhän tähän asti edes hehtaarilleen oikein?

Qt:nne on tarjolla UI-builderi jolla käyttöliittymien luominen on kohtalaisen helppoa. se ei ole samanlainen kuin visual basic, mutta vastaava (ja parempi sikäli kun minä vb:tä muistan) kuitenkin.

Sitten ihan sellainen asia askarruttaa, että soveltuuko kaikki ohjelmointikielet "ulkoisten signaalien käsittelyyn".

kyllä, jos tarjolla on tapa päästä käsiksi kyseiseen dataan.

Käsittääkseni tuota Qt:ta voi nykyään käyttää mm. tuossa vitos symbianin päällä, eli voisin kokeilla jotain perusjuttuja tehdä vaikkapa tuolle puhelimelleni (Nokia 5800XM)? Tosin en kyllä tiedä onko sille sitten samat työkalut?

tietoni voi olla hitusen vanhentunutta, mutta mielestäni symbianille oli tarjolla ainoastaan subsetti kaikesta Qt:n tarjoamasta.

Eikös KDE käytä juuri Qt ihan täysin?

kyllä. eivätkä pelkästään Qt:ta vaan he ovat kirjoittaneet omia kirjastojaan Qt:n päälle. pohjalla kuitenkin Qt.

Eli näihin ei kait täydellistä vastausta olekaan, mutta osaako kokeneemmat kertoa, että olenko kaatumassa omiin jalkoihin heti ensiaskelilla ja olen käsittänyt asiat ihan täysin väärin?

Qt on varmasti ihan hyvä paikka aloittaa, jos tarkoituksena on tehdä UI-ohjelmointia C++:lla. jos C++ ei ole ennestään tuttu, niin opeteltavaa varmasti on enemmän kuin tarpeeksi. siitä ei kuitenkaan pidä lannistua ;) Qt:n tiimoilta jo tarjoittiinkin vinkkejä tuoreemmista versioista ja haluaisin vielä korostaa, että C++:n kanssa kannattaa olla myös varuillaan sikäli, että kieli ennen standardoimista ja standardoimisen jälkeen ovat aika eri juttu. kannattaa siis opetellessa käyttää riittävän tuoretta lähdemateriaalia.
Otsikko: Vs: Yleistä turinaa Qt ohjelmointikielestä
Kirjoitti: snifi - 22.10.09 - klo:01.33
Python saattaisi olla jonkin verran selkeämpi ja helpompi kieli hallita. Periaatteessa pyqt-kirjastot on rakennettu C++-kirjastojen päälle, joten käyttöliittymän toiminta on jotakuinkin samaa luokkaa molemmissa. Molemmat käyttävät samoja ohjelmia käyttöliittymän graafiseen suunnitteluun (Qt4-Designer), mutta Python-ohjelmien käyttöliittymä käännetään vielä pyuic-ohjelmalla. Ongelmana on hienoinen ohjekirjojen puute. (Esimerkiksi Mark Summerfield: Rapid GUI Programming with Python and QT: The Definitive Guide to PyQt Programming on ainoastaan kaupallisena)

Jos kuitenkin päädyt PyQT-ohjelmointiin, niin jonkinlaista "vertaistukiryhmää" voisi omalta osaltani olla käytettävissä.
Otsikko: Vs: Yleistä turinaa Qt ohjelmointikielestä
Kirjoitti: qwertyy - 22.10.09 - klo:02.52
Kiitoksia kommenteista teille ja kaikki palaute aiheesta kyllä kiinnostaa. Tuossa asentelin tuon SDK:n Vistaan ja ensivaikutelma on ainakin mielestäni positiivinen, koska tuosta ohjelmasta näyttää löytyvän valmiita how-to dokumentteja ja ennen kaikkea hyvän oloinen materiaali sisäänrakennettuna helppinä, mitä arvostan suuresti kun uutta alkaa opettelemaan, niin ei tarvitse surffailla ihan jatkuvasti eri sivustoilla lukemassa materiaaleja ja helpistä kuitenkin löytyy vielä lisää täsmentäviä linkkejä Wikisivuille jne. Propsit ehdottomasti tästä.

Lainaus
Qt on varmasti ihan hyvä paikka aloittaa, jos tarkoituksena on tehdä UI-ohjelmointia C++:lla. jos C++ ei ole ennestään tuttu, niin opeteltavaa varmasti on enemmän kuin tarpeeksi. siitä ei kuitenkaan pidä lannistua Wink
C++ tunnutaan arvostavan aika paljon eri sivustoilla ja materiaalia sen opiskeluun muutenkin tuntuu löytyvän helpoiten, eli taidan valita sen. Opeteltavan määrä ei pelota, aloitinhan Linux kokeilunikin ihan omasta päästä, ilman kenenkään tutun opastusta ja ihan kohtuullisesti tuolla saralla on edistynyt, kun vaan on pitänyt maltin, eikä yrittää kaikkea kerralla ja toisaalta haasteitahan pitää olla muutenkin :D
Jossain muistaakseni oli mainittu, että jos C/C++:n oppii, niin sen jälkeen kykenee kyllä oppimaan muitakin kieliä jos siltä tuntuu? Tarkoittanee sitä, että monipuolinen kieli?

Lainaus
C++:n kanssa kannattaa olla myös varuillaan sikäli, että kieli ennen standardoimista ja standardoimisen jälkeen ovat aika eri juttu. kannattaa siis opetellessa käyttää riittävän tuoretta lähdemateriaalia.
Tästä tuli hiukan hoopo olo. Tarkoitatko siis C:n ja C++:n eroa, että ei sekoittaa C++ syntaksia (eikös tuo ole oikea termi) C:n käytettäviin opetellessa, vai jotain muuta?

Eli siis esim. C++:n wikisivulta lainatun tapaisia eroja
Lainaus
Erot C:hen

Monet C:llä kirjoitetuista ohjelmista ovat myös kelvollista C++:aa. Eivät kuitenkaan kaikki, mm. uusien varattujen sanojen ja tarkemman tyyppitarkistuksen vuoksi.
C++:ssa tuli myös mukaan luokat jotka helpottavat paljon ohjelmoijan työtä.

Vähän kerrallaan, vähän kerrallaan...
Otsikko: Vs: Yleistä turinaa Qt ohjelmointikielestä
Kirjoitti: kuutio - 22.10.09 - klo:07.52
Lainaus
C++:n kanssa kannattaa olla myös varuillaan sikäli, että kieli ennen standardoimista ja standardoimisen jälkeen ovat aika eri juttu. kannattaa siis opetellessa käyttää riittävän tuoretta lähdemateriaalia.
Tästä tuli hiukan hoopo olo. Tarkoitatko siis C:n ja C++:n eroa, että ei sekoittaa C++ syntaksia (eikös tuo ole oikea termi) C:n käytettäviin opetellessa, vai jotain muuta?
Eiköhän Janne tarkoittanut sitä, että ainakin ennen ensimmäistä C++ kielen standardointia (1998) kirjoitetut teokset ovat monilta osin vanhentuneita (standardointia on myös päivitetty myöhemmin, muistaakseni vuosina 2003 ja 2005), joten oppimateriaaliksi kannattaa valita suhteellisen tuoreita opuksia.
Otsikko: Vs: Yleistä turinaa Qt ohjelmointikielestä
Kirjoitti: tsp - 22.10.09 - klo:08.47
Lainaus
näyttää löytyvän valmiita how-to dokumentteja ja ennen kaikkea hyvän oloinen materiaali sisäänrakennettuna helppinä
Itse pidän myös tuosta ominaisuudesta todella paljon, ja siitä tosiasiasta että ainakin omasta mielestäni Qt dokumentaatio on laadullisesti erittäin hyvä sisältäen lukuisia esimerkkejä kuinka asiat tulee tehdä. Rajapinnat ovat abstraktiotasoltaan myös hyvät, eli asiat pystyy tekemään helposti tietyllä rajapintakutsulla eikä tarvitse kutsua liutaa metodeja jos haluaa jonkin asian saada tehtyä. No nämä ovat tietysti mielipide asioita ja toisilla voi olla eriäviä mielipiteitä.

Huomasitko muuten, että http://qt.nokia.com/developer/getting-started (http://qt.nokia.com/developer/getting-started) sivulla on myös tarjolla kirja Qt-ohjelmoinnista sähköisessä muodossa, eli siitä on hyvä aloittaa (http://www.qtrac.eu/C++-GUI-Programming-with-Qt-4-1st-ed.zip (http://www.qtrac.eu/C++-GUI-Programming-with-Qt-4-1st-ed.zip)) toki jos uudemman version haluaa niin sitten pitää ostaa paperiversio.
Otsikko: Vs: Yleistä turinaa Qt ohjelmointikielestä
Kirjoitti: snifi - 22.10.09 - klo:15.59
Jossain muistaakseni oli mainittu, että jos C/C++:n oppii, niin sen jälkeen kykenee kyllä oppimaan muitakin kieliä jos siltä tuntuu? Tarkoittanee sitä, että monipuolinen kieli?

Itse jouduin tutustumaan C++:aan 1990-luvun loppupuolella. Osittain se tapahtui siitä syystä, että silloin ei vaihtoehtoja käytännössä ollut olemassa. C++ oli teollisuusstandardi, ja jokaisen alalle aikovan oli osattava sitä. Onnelliset sattumat kuitenkin lopulta pitivät minut poissa kielen parista.

C++ on äärimmäisen monimutkainen kieli. Se korostaa monia omasta mielestäni täysin tarpeettomia olio-ominaisuuksia. Kääntäjäympäristö on yleensä ottaen raskas, ja kielen syntaksi luettavuudeltaan vaikeaa. Henkilökohtaisesti en usko C++:n tulevaisuuteen, mutta se valtaisa työmäärä, jonka insinööriopiskelijat ovat kielen opiskeluun kuluttaneet, pitää kieltä pinnalla vielä monia vuosia. Toisaalta käännettävän kielen perusominaisuuksien osaaminen voi olla myös tarpeeseen, sillä esimerkiksi Pythonin laajennusosat tehdään käytännössä C-kielellä.
Otsikko: Vs: Yleistä turinaa Qt ohjelmointikielestä
Kirjoitti: janne - 22.10.09 - klo:19.29
C++ tunnutaan arvostavan aika paljon eri sivustoilla ja materiaalia sen opiskeluun muutenkin tuntuu löytyvän helpoiten, eli taidan valita sen.

toisaalta C++:aa arvostetaan, mutta on olemassa ihmisiä jotka myös vihaavat sitä. C++ on tehokas kieli, mutta kuten jo mainittiin, sen syntaksi on hieman monimutkainen ja jopa itseäni C++:n tuleva kehitys hieman arveluttaa, vaikka C++:sta tavallaan pidänkin. aloittelijalle joku muu kieli olisi selvästi helpompi, joskin jos vaihtoehtoina ensimmäiseksi kieleksi on C ja C++ niin valitsisin kyllä C++:n milloin tahansa.

Opeteltavan määrä ei pelota, aloitinhan Linux kokeilunikin ihan omasta päästä, ilman kenenkään tutun opastusta ja ihan kohtuullisesti tuolla saralla on edistynyt, kun vaan on pitänyt maltin, eikä yrittää kaikkea kerralla ja toisaalta haasteitahan pitää olla muutenkin :D

ainakin asenne on oikea :)

Jossain muistaakseni oli mainittu, että jos C/C++:n oppii, niin sen jälkeen kykenee kyllä oppimaan muitakin kieliä jos siltä tuntuu? Tarkoittanee sitä, että monipuolinen kieli?

tuo pätee lehes mihin tahansa ohjelmointikieleen. ohjelmoinnissa täytyy opetella purkamaan monimutkaiset ongelmat pienemmiksi kokonaisuuksiksi ja pystyä ratkaisemaan tarjolla olevien rakenteiden avulla. kun ajattelutapa on omaksuttu, niin uusien kielten oppiminen on helpompaa.

Tästä tuli hiukan hoopo olo. Tarkoitatko siis C:n ja C++:n eroa, että ei sekoittaa C++ syntaksia (eikös tuo ole oikea termi) C:n käytettäviin opetellessa, vai jotain muuta?

kuten jo mainittiinkin, C++ on ajan saatossa kehittynyt ja muuttunut jonkin verran. vanhan C++:n opetteleminen olisi ajan haaskausta jos samalla voisi opetella ajankohtaistakin tietoa. lisäksi, vaikka uusi C++ tuokin mukanaa joitain suhteellisen kimurantteja juttuja, se myös tarjoaa paljon helpotusta valmiiden tietorakenteiden ja algoritmien muodossa. tosin myös Qt tarjoaa näitä osittain päällekäisiä juttuja.

Eli siis esim. C++:n wikisivulta lainatun tapaisia eroja
Lainaus
Erot C:hen

Monet C:llä kirjoitetuista ohjelmista ovat myös kelvollista C++:aa. Eivät kuitenkaan kaikki, mm. uusien varattujen sanojen ja tarkemman tyyppitarkistuksen vuoksi.
C++:ssa tuli myös mukaan luokat jotka helpottavat paljon ohjelmoijan työtä.

tuo nyt ei ihan tarkalleen pidä paikkaansa, mutta riittävän lähelle kumminkin. muutamalla muutoksella C-ohjelmasta saa usein toimivan C++-ohjelman.
Otsikko: Vs: Yleistä turinaa Qt ohjelmointikielestä
Kirjoitti: Mute - 22.10.09 - klo:23.21
Jos kuitenkin päädyt PyQT-ohjelmointiin, niin jonkinlaista "vertaistukiryhmää" voisi omalta osaltani olla käytettävissä.


Sama pätee tänne. Mulla ainakin on vähän semmoinen tuntuma siitä, että molemmat C:t ovat jo vähän taakse jäänyttä, ainakin näin opiskelijan näkökulmasta :-\. Tai sitten on vaan niin, että Python ja Java on tällä hetkellä mediaseksikkäitä 8). Vaikea toisaalta uskoa, että C++:n asema horjuu, ainakaan ihan lähitulevaisuudessa.
Otsikko: Vs: Yleistä turinaa Qt ohjelmointikielestä
Kirjoitti: nm - 23.10.09 - klo:00.30
Sama pätee tänne. Mulla ainakin on vähän semmoinen tuntuma siitä, että molemmat C:t ovat jo vähän taakse jäänyttä, ainakin näin opiskelijan näkökulmasta :-\.

Käytännössä lähellä rautaa olevat tai muuten suorituskykykriittiset ohjelmat kirjoitetaan edelleen C:llä, eikä hyviä vaihtoehtoja oikein ole. Käyttäjää lähellä oleva koodi taas on paras tehdä jollain korkeamman tason oliokielellä. C++ taipuu kumpaankin suuntaan, mutta minäkin suosittelisin aloittavalle ohjelmoijalle jotain muuta kieltä.
Otsikko: Vs: Yleistä turinaa Qt ohjelmointikielestä
Kirjoitti: janne - 23.10.09 - klo:00.59
Mulla ainakin on vähän semmoinen tuntuma siitä, että molemmat C:t ovat jo vähän taakse jäänyttä, ainakin näin opiskelijan näkökulmasta :-\.

miten sen nyt ottaa. aika pitkälti tuo riippuu varmaan siitä, mitä oikeasti haluaa tehdä ja osata. kuten nm jo sanoikin, kaikki laiteläheinen koodi (mm. kerneli, ajurit, ym.) kirjoitetaan laiteläheisillä kielillä. sattumoisin myös nuo sinun ylistämäsi java ja python on kirjoitettu C:llä ja C++:lla.

Tai sitten on vaan niin, että Python ja Java on tällä hetkellä mediaseksikkäitä 8).

java oli ehkä joskus in ja pop, mutta minusta sen aika on jo vähän ohi. toki sillä tehdään serveripuolelle vaikka mitän, mutta sovellusohjelmoinnissa... no ehkä minä olen van puolueellinen. python on kyllä tällä hetkellä aika viileä juttu ja mahdollisesri ruby. valasta kohkataan, mutta en ole ainakaan vielä vakuuttunut.

Vaikea toisaalta uskoa, että C++:n asema horjuu, ainakaan ihan lähitulevaisuudessa.

C++:n osaajilla on tulevaisuudessakin kysyntää ja varmaan tällä hetkellä suomessa haetaan linux-puolelle eniten juurikin C++(/Qt)-ohjelmoijia.
Otsikko: Vs: Yleistä turinaa Qt ohjelmointikielestä
Kirjoitti: Mute - 25.10.09 - klo:00.04
Mulla ainakin on vähän semmoinen tuntuma siitä, että molemmat C:t ovat jo vähän taakse jäänyttä, ainakin näin opiskelijan näkökulmasta :-\.

miten sen nyt ottaa. aika pitkälti tuo riippuu varmaan siitä, mitä oikeasti haluaa tehdä ja osata. kuten nm jo sanoikin, kaikki laiteläheinen koodi (mm. kerneli, ajurit, ym.) kirjoitetaan laiteläheisillä kielillä. sattumoisin myös nuo sinun ylistämäsi java ja python on kirjoitettu C:llä ja C++:lla.

[
Mulla ainakin on vähän semmoinen tuntuma siitä, että molemmat C:t ovat jo vähän taakse jäänyttä, ainakin näin opiskelijan näkökulmasta :-\.

miten sen nyt ottaa. aika pitkälti tuo riippuu varmaan siitä, mitä oikeasti haluaa tehdä ja osata. kuten nm jo sanoikin, kaikki laiteläheinen koodi (mm. kerneli, ajurit, ym.) kirjoitetaan laiteläheisillä kielillä. sattumoisin myös nuo sinun ylistämäsi java ja python on kirjoitettu C:llä ja C++:lla.

Tai sitten on vaan niin, että Python ja Java on tällä hetkellä mediaseksikkäitä 8).

java oli ehkä joskus in ja pop, mutta minusta sen aika on jo vähän ohi. toki sillä tehdään serveripuolelle vaikka mitän, mutta sovellusohjelmoinnissa... no ehkä minä olen van puolueellinen. python on kyllä tällä hetkellä aika viileä juttu ja mahdollisesri ruby. valasta kohkataan, mutta en ole ainakaan vielä vakuuttunut.

Vaikea toisaalta uskoa, että C++:n asema horjuu, ainakaan ihan lähitulevaisuudessa.

C++:n osaajilla on tulevaisuudessakin kysyntää ja varmaan tällä hetkellä suomessa haetaan linux-puolelle eniten juurikin C++(/Qt)-ohjelmoijia.Itse kuuluun siihen sukupolveen, joka vielä pari vuotta sitten aloitti ohjelmoinnin Javalla ja Pytonilla ja jatkoi sitten C++:lle, mutta nykyään on aloitus Pytonilla ja jatko on sitten C++:llä tai useammin Javalla. Eli minun näkökulmasta C++ ei ole enää ainakaan vuosikymmeniä insinöörien suosiossa. Mutta toisaalta eikös ne työmarkkinat määrää aika pitkälti pelisäännöt. Ja onhan se pätevä kieli, en sitä väitäkään. Parhaat ne yleensä selviää 8). 
Otsikko: Vs: Yleistä turinaa Qt ohjelmointikielestä
Kirjoitti: snifi - 25.10.09 - klo:12.03
Yritysmaailman rekrytointiongelma minun mielestäni johtuu siitä, että etsitään tarpeettomasti tehtävän kannalta liian vaikean kielen hallitsijoita. Lisäksi C++-kieleen on usein asetettu sellaisia odotuksia ja ominaisuuksia, joita kielellä ei ole.
Otsikko: Vs: Yleistä turinaa Qt ohjelmointikielestä
Kirjoitti: JoniR - 25.10.09 - klo:14.12
Käsittääkseni tuota Qt:ta voi nykyään käyttää mm. tuossa vitos symbianin päällä, eli voisin kokeilla jotain perusjuttuja tehdä vaikkapa tuolle puhelimelleni (Nokia 5800XM)? Tosin en kyllä tiedä onko sille sitten samat työkalut?

tietoni voi olla hitusen vanhentunutta, mutta mielestäni symbianille oli tarjolla ainoastaan subsetti kaikesta Qt:n tarjoamasta.

Näyttää siltä, että tuo Qt on tulevaisuudessa tulossa enemmän myös symbian alustalle:
http://qt.nokia.com/developer/qt-4.6-beta-for-symbian-developers (http://qt.nokia.com/developer/qt-4.6-beta-for-symbian-developers)

-JoniR
Otsikko: Vs: Yleistä turinaa Qt ohjelmointikielestä
Kirjoitti: PotilasSaarinen - 26.10.09 - klo:14.50
Itsekin tässä jo valmistuneena insinöörinä ajattelin alkaa iltaisin opiskelemaan ohjelmointia. Laiteläheistä C:tä aloin jo eräällä kitillä harjoittelemaan. C++ -perusteet on koulun pohjalta hallussa, mutta kyllähän se tuntuu vähän suolta tai allikolta alkaa opettelemaan kunnolla. Mieleen tuli sitten Python ja Ruby, onko kenelläkään näihin heittää vinkkiä hyvistä aloittelijan opuksista/sivuista?

Edit: Niin, yksi opushan Pythoniin jo suositeltiinkin. Mitään netissä?

Edit2: Tai miksei sitä C++:kin, suosiossa kun on niin netistä luulisi löytyvän kunnollisia tutoriaalejakin? Pääsisi sitten Qt:n kanssakin värkkäämään.
Otsikko: Vs: Yleistä turinaa Qt ohjelmointikielestä
Kirjoitti: peran - 26.10.09 - klo:15.25
Tässäpäs pari kotimaisen foorumin python-opasta.

http://wiki.mureakuha.com/wiki/Etusivu#Python

http://www.ohjelmointiputka.net/opas.php?tunnus=python

Edit -tosin näissä ei ollut Qt:n ohjelmoinnista mitään - valitettavasti.
Otsikko: Vs: Yleistä turinaa Qt ohjelmointikielestä
Kirjoitti: UbunTux - 26.10.09 - klo:15.32
Pythonilla Qt4 eli PyQt4-linkkejä alkuun pääsemiseksi:
http://diotavelli.net/PyQtWiki/Tutorials
http://www.rkblog.rk.edu.pl/w/p/introduction-pyqt4/
http://zetcode.com/tutorials/pyqt4/

PySide tosin saattaa korvata tulevaisuudessa PyQt4:n
http://www.pyside.org/
Otsikko: Vs: Yleistä turinaa Qt ohjelmointikielestä
Kirjoitti: snifi - 26.10.09 - klo:22.49
Mitä ajattelette, minkälainen formaatti olisi hyvä, jos yrittäisimme käynnistellä tästä aiheesta jonkinlaista työpajaa tai opintopiiriä, tms?
Otsikko: Vs: Yleistä turinaa Qt ohjelmointikielestä
Kirjoitti: beh - 27.10.09 - klo:00.22
Mitä ajattelette, minkälainen formaatti olisi hyvä, jos yrittäisimme käynnistellä tästä aiheesta jonkinlaista työpajaa tai opintopiiriä, tms?

Minusta parasta ja mielenkiintoisinta olisi jos oletettaisiin pythonin ja ohjelmoinnin perusteiden olevan hallussa ja työpajassa keskityttäisiin enimmäkseen (Py)Qt ohjelmointiin. Aihe voisi olla jonkin kohtuullisen yksinkertiasen tosielämässä tarvittavan gui-ohjelman teko.

Itselläni tulee mieleen jonkinlaisen yksinkertaisen käyttöliittymän kyhääminen RTMPDump-YLEn ympärille. Siinä olisi noin alkuun pari perusjuttua: nappi ja osoitteen liimauskenttä sekä komentoriviohjelman kanssa kommunikointi, jonkinlaisen progressbarinkin voisi tehdä.

En ole QT:hen vielä tutustunut, mutta tkinterillä tuli tehtyä yksi ohjelma, joten gui-ohjelmoinnin alkeet on hallussa. 
Otsikko: Vs: Yleistä turinaa Qt ohjelmointikielestä
Kirjoitti: JoniR - 27.10.09 - klo:16.49
Mitä ajattelette, minkälainen formaatti olisi hyvä, jos yrittäisimme käynnistellä tästä aiheesta jonkinlaista työpajaa tai opintopiiriä, tms?

Itselläni tulee mieleen jonkinlaisen yksinkertaisen käyttöliittymän kyhääminen RTMPDump-YLEn ympärille. Siinä olisi noin alkuun pari perusjuttua: nappi ja osoitteen liimauskenttä sekä komentoriviohjelman kanssa kommunikointi, jonkinlaisen progressbarinkin voisi tehdä.

heh ihan kuin sinulla olisi samanlaiset ajatukset kuin minulla. Tein nimittäin viikonloppuna Mythtv: seen pluginin, joka perustuu mythnewsiin sillä erotuksella että otsikon klikkaus lataa ylen videot koneelle..  ;)
Tuo mythtvhän käyttää Qt:ta ja uusi 0.22 versio Qt4 versiota..

-JoniR
Otsikko: Vs: Yleistä turinaa Qt ohjelmointikielestä
Kirjoitti: snifi - 28.10.09 - klo:14.01
Meidän olisi varmaan hyvä perustaa aiheesta wiki-sivu. Sattuisiko joku tuntemaan, miten sellainen laitetaan aluille? Etusivulla voisi olla lista osallistujista työn alla olevine projekteineen, ja alisivut jakaantuisivat kunkin yksityisiin projekteihin.

Esimerkiksi jotenkin näin:

Koodia: [Valitse]
Nimimerkki      Projektin nimi     QtVersio   Status    Päivitetty
--------------- ------------------ ---------- --------- ----------
snifi           liikennematto      pyqt 4.3   jumissa   2009-10-27
beh             RTMPDump-YLE       pyqt 4.5   jumissa   2009-10-28
matti           rallipeli          c++qt4.7   etenee    2009-10-06
liisa           pilvigeneraattori  pyqt 4.2   jumissa   2009-10-04

Keskustelusivu olisi sitä varten, että siihen laitettaisiin ohjeita ja ajatuksia miten jumissa olevaa projektia voisi viedä eteenpäin, ja prioriteetti olisi siinä projektissa, joka on ollut kaikkein eniten jumissa pisimmän ajan ilman apua.

Otsikko: Vs: Yleistä turinaa Qt ohjelmointikielestä
Kirjoitti: beh - 30.10.09 - klo:16.14
Minusta ei taida tässä vaiheessa olla projektin aloittajaksi. Olisin mielelläni vain seurannut muiden tekemisiä;)

En ole oikein nettioppaiden ystävä joten tilasin ketjussa aiemmin mainutun ja muualla kehutunkin kirjan Rapid GUI Programming with Python and Qt (http://Rapid GUI Programming with Python and Qt). Luin saman kirjoittajan Python -kirjankin ja se oli minusta mukavaa luettavaa (ei tosin ole vertailukohtia). Kirjasta on mukavampi opiskella ja yleensäkin, ennen kuin aloitan mitään, haluan laajemman kokonaiskuvan asiasta, enkä halua edetä asia kerrallaan. Joten omana projektinani on tutustua Qt:hen näin teorian tasolla kirjaa lukemalla ja kenties vielä  innostun kokeilemaan käytännön ohjelmointiakin. Luultavasti kuitenkin ohjelmointiharrastukseni jää omien pienien skriptien tekemiseen eikä näihin yleensä ole tarvetta gui:ta tehdä.
Otsikko: Vs: Yleistä turinaa Qt ohjelmointikielestä
Kirjoitti: snifi - 30.10.09 - klo:17.49
Minä olen aika kokematon näiden wikisivujen tekemisessä, mutta hitaasti edeten, tässä olisi nyt alkua:

http://wiki.ubuntu-fi.org/QtWorkshop (http://wiki.ubuntu-fi.org/QtWorkshop)

Voitte lisätä siihen kukin omia sivujanne sitä mukaan kun uusia aiheita löytyy. Periaatteessa voitaisiin aluksi pitää varsin matalaa julkaisukynnystä, jotta mahdollisimman moni uskaltautuisi mukaan.
Otsikko: Vs: Yleistä turinaa Qt ohjelmointikielestä
Kirjoitti: teele - 30.10.09 - klo:19.54
Mitä ajattelette, minkälainen formaatti olisi hyvä, jos yrittäisimme käynnistellä tästä aiheesta jonkinlaista työpajaa tai opintopiiriä, tms?


Työpaja on hyvä ajatus.

Itselläni oli jokin aika sitten qt:n virallinen (oppi)kirja lainassa, mutta en ehtinyt silloin paljonkaan asiaan perehtymään. Sain tehdyksi vain pari koeohjelmaa.

Yksi tapa on aloittaa jonkun sopivan helpon ohjelman suunnittelu ja teko. Perusjuttuna kokeilin sellaista ohjelmaa, jossa on taulukko ja taulukon jotkin arvot muuttuvat, kun taulukossa olevia lähtöarvosoluja muutetaan. Sitten arvoista voisi vielä piirtää kuvion. (ehkäpä onnistun vielä kaivamaan vanhat kyhäelmäni vielä jostain, mutta en enää muista, millaiseen ongelmaan homma tyssäsi)

Jos tällainen taulukkohanke tuntuu sopivalta, niin siitä on helppo aloittaa. Miten siis taulukko pystyyn qt:llä ja siitä sitten eteen päin, onnistuuko helposti qt-designerillä, vai kannattaako tehdä koodilla jne....

Homma käyntiin?

t. teele