Ubuntu Suomen keskustelualueet

Ubuntun käyttö => Ubuntu tietokoneissa => Aiheen aloitti: walto - 12.01.09 - klo:16.14

Otsikko: rm käsky ja roskakori
Kirjoitti: walto - 12.01.09 - klo:16.14
Okei, tuli eilen illalla pientä ongelmaa koneen kanssa. Olin pitkään paininut KDEn puolella tiettyjen ohjelmien valikoiden kanssa. Kun valikon avasi, tekstit vaihtuivat samanvärisiksi kun niiden tausta. joka "hieman" hankaloitti asetusten säätöä. Kyllästyin, ja rupesin pelaamaan tmw:tä, jossa törmäsin unix-guruun, ja esitin sitten ongelmani suurelle gurulle. Olin sitten menny pahemman kerran ryssimään työpöytäasetukset, ja ne saisi helposti takaisin oletukseksi poistamalla kotikansiosta mm. .gnome2 .gnome2_private .kde ja .kde4 kansiot, ja antaa niiden regeneroitua. poistin kansiot ja kirjauduin uudestaan sisään Xsessioniin. juttu ei toiminut, vei tuhottomasti aikaa käynnistää kdellä joten painoin ctrl+alt+backspace. Tulin sitten Xfcellä takaisin, ja kirjauduin taas tmwhen. Guru antoi uuden ohjeen, joten toimin sen mukaisesti. Lopetin taas Xsessionin, menin tekstitilaan, eli ctrl+alt+f1. Sitten kirjoitin käskyn
Koodia: [Valitse]
rm -Rf $HOME/.* tulin takaisin graafiseen tilaan, ja kirjauduin Xfcelle. Ongelma oli poissa. Samoin kun kaikki personoidut ohjelmatietoni, jotka olivat olleet dotfilenä kotikansiossani, samoin kun suurin arkistokansioni, josta ei sattumoisin ole varmuuskopiota :'(
Vasta myöhemmin tajusin käskyn merkityksen... Eli onko "rm" käskylle mitään roskakoria, johon sillä poistetut tiedostot säilötään??
Otsikko: Vs: rm käsky ja roskakori
Kirjoitti: moonstone - 12.01.09 - klo:16.22
Eli onko "rm" käskylle mitään roskakoria, johon sillä poistetut tiedostot säilötään??

Lyhyesti sanottuna Ei.

Oikeastaan ainut vaihtoehto on tuossa tilanteessa vetää koneesta heti töpseli irti ja toivoa, ettei mikään softa kerennyt kirjoittamaan rm-komennon vapauttamalle levytilalle (olettaen ettei rm-komento kirjoita sitä samalla kun "poistaa" datan, en ole tästä varma). Tämän jälkeen pitää ottaa vaikka dd:llä levykuva kiintolevyn osiosta jossa data oli ja sitten alkaa sorkkia sitä levykuvaa jollain tiedostonpalautussoftalla.

Edit. Vinkkinä sanottakoon, että Gnomessa tiedostonhallintasoftassa (Nautilus) CTRL+h näyttää piilotetut tiedostot ja hakemistot. Olisi turvallisempaa poistaa niitä sitä kautta.
Otsikko: Vs: rm käsky ja roskakori
Kirjoitti: walto - 12.01.09 - klo:16.35
Olen jo ehtinyt sammuttaa tietokoneen, mutta nyt vielä pari kiireellistä kysymystä, miten hommaan dd:n, ja mistä tiedän mitä osiota kuvata? kyseinen, kaikkein tärkein kansio on näillä nämymin ollut 5-7 gigatavua, ja tällä hetkellä vapaana on yli 40, joten en usko että päälle on kirjoitettu paljoakaan, toki se on mahdollista... kyseinen kansio oli /home/walto/.themanaworld (ja pelin oikea kansio on .tmw, ei ole syytä tehdä piilokansiota ellei sitä myös piilota:))
Otsikko: Vs: rm käsky ja roskakori
Kirjoitti: Lasse. - 12.01.09 - klo:16.48
Käsittääkseni ainakin Photorec-niminen ohjelma osaa palauttaa tiedostoja, jopa kaiketi varsin hyvin.
Otsikko: Vs: rm käsky ja roskakori
Kirjoitti: walto - 12.01.09 - klo:16.50
okei, asennan sen, sopii toivoa ettei sitä kirjoiteta kyseisen datan päälle ;D
Otsikko: Vs: rm käsky ja roskakori
Kirjoitti: Ville Pöntinen - 12.01.09 - klo:17.18
Ei, älä asenna äläkä edes käynnistä konetta kiintolevyltä.

Etsi livelevy ja käynnistä kone sillä. Sitä käyttäen voit sitten asentaa jotain pelastussoftia ja yrittää saada kiintolevystä jotain talteen esimerkiksi usb-tikulle.

Jos käytät konetta kiintolevyltä, voi jotain mennä poistettujen tiedostojen päälle, vaikket mitään asentaisikaan.
Otsikko: Vs: rm käsky ja roskakori
Kirjoitti: walto - 12.01.09 - klo:17.29
...Pitänee oppia olemaan rauhallisempi... ohjelma raksuttaa jo. Hyviä puolia on, ettei pelkkä ohjelma voi peittää koko kadonnutta tiedostoa. Palautettujen tiedostojen lukumäärä lähenee sataa tuhatta, ja näen ne 500 tiedoston nippuihin jaettuna kotikansiossani kuitenkin, levystäni oli alotusvaiheessa alle puolet käytössä, ja en ole pahemmin muuta poistellut. joten tila todennäköisesti riittää, sillä käsittääkseni ohjelma lukee poistetun tiedoston, ja palauttaa sen samoihin osioihin, kuin missä se alun perinkin oli. Jos näin on, homman pitäisi onnistua...
Otsikko: Vs: rm käsky ja roskakori
Kirjoitti: walto - 12.01.09 - klo:21.01
...Juu. Kun en ollut samankaltaista hommaa ennen tehnyt, en osannut valita osiota, joten laitoin koko levyn palamaan. Kansioita tuli 560, joista melkein kaikissa oli 500 tiedostoa. Suoraan sanottuna, kun yli 98 % tiedostoista oli tekstitiedostoja. Katsoin läpi yhteensä 170 kansiota, ja löysin ainoastaan tekstiä, kuvia joita en ollu oikeastikkaan nähnyt KOSKAAN ennen, ja kuvia eri sivustoilta joilla olin ollut, esim arreat summitin kuvia. pari exe/dll/zip tiedostoa, joita en saanut auki. ja sama bmp tiedostoilla ja joillain videoilla. en löytäny esim .cam tiedostoja, jotka olivat olleet .aMSN kansion webcam historiassa... tosin, olisi saattanut löytyä jos olisin tonkinut vielä parisataa kansiota... who knows?