Ubuntu Suomen keskustelualueet

Muut alueet => Yleistä keskustelua => Aiheen aloitti: samja - 08.12.08 - klo:09.54

Otsikko: Kannanotto paikallislehteen (Microsoft ym.)
Kirjoitti: samja - 08.12.08 - klo:09.54
Microsoft

(Ajattelin kirjoittaa paikallislehteen alla olevan mielipideilmaisun. Onko asiat ihan poskellaan? Pieni kansalaisvaikuttaminen olisi ihan sopivaa vaikka esim Hesarissa.)


Tietokonelehti: (http://www.tietokone.fi/uutta/uutinen.asp?news_id=36003&tyyppi=1)   Kiinassa pakotetaan käyttämään Linuxia. Vähän huonoa mainosta Linuxille.

Muuten tietty pakottaminen esim avoimiin standardeihin tulisi olla todellisuutta. Nyt monopoliyritys kuten esim Microsoft voi luoda mieleisensä kuviot niin, että käytännössä ei usein ole muuta vaihtoehtoa kuin ostaa MicroSoftin tuotteita.

Asiaa voisi havainnollistaa maanläheisemmin. Jos maassa on edistynyt kiskotekniikka ja yksityiset käyttävät sitä yleisesti, täytyy olla niin, että esim raideväli on sama kaikkialla Suomessa. Näin jokaisen yrityksen tuotteilla voi ajaa yhtälailla joka paikassa Suomea. Kyse on perusinfrasta, jolla dominointi ei kuulu yritykselle. Muuten hallituksemme olisi oikeasti esim MicroSoft. Harmi vain, että tämä on oikeasti todellisuutta. EU on yrittänyt näyttää vähän kaapin paikkaa, tosin kyseenalaisella menestyksellä.

Yritykselle on edullista luoda omanlaisensa kuviot, mutta kansalaiselle tämä aiheuttaa suuren ongelman. Kilpailu ei enää toimi, vaikka eletään markkinataloudessa. Toisaalta jos on olemassa rinnakkaisia systeemejä, ne eivät toimi keskenään. Aivan kuin jos Suomalaiset tarkoituksella jakaisivat kielensä maakunnittain, niin ettei keskinäinen ymmärrys enää pelaisi Suomen alueella.

Kiskoesimerkkiin voisi vielä tuoda mukaan patentit. Kiskoja koskevat mittasuhteet on patentoitu, joten muut yritykset eivät voi valmistaa lain mukaan kyseisillä mittasuhteilla varustettuja ajoneuvoja. Myös tälläisellä ajaneuvolla ajaminen on rangaistava teko.

Edit: Muutettu otsikko kuvaavammaksi.
Otsikko: Vs: Microsoft
Kirjoitti: jake - 08.12.08 - klo:12.17
ehkä voisit hiukka selvemmin ilmaista, että tää Suomessa MS-'pakottaminen' on liki sama asia kuin Kiinassa tapahtuva linuxiin pakottaminen.
Erona vaan, että Kiinassa käsketään - Suomessa pakotetaan valtionhallinnon only-windows-toiminnoin...

Otsikko: Vs: Microsoft
Kirjoitti: samja - 08.12.08 - klo:12.28

Niimpä. Hesarissa tuskin menee läpi tuon tyylinen mielipide. Toisaalta sensuuria voisi testata kirjoituksella jos juttua muuten voidaan pitää kohtuu asiallisena?

Jotain räväköitä kannanottoja tarvittas.
Otsikko: Vs: Microsoft
Kirjoitti: snifi - 08.12.08 - klo:14.20
Todennäköisesti tuo kirjoituksesi ei mene läpi paikallislehdessä. Minustakin se vaatii muokkaamista. Sanoisin, että kirjoitustyylissäsi on "katkera perussävy", joka pitäisi saada pois, jotta kirjoitus toimisi mielipidevaikuttajana.
Otsikko: Vs: Microsoft
Kirjoitti: samja - 08.12.08 - klo:14.39

Sanoisin, että kirjoitustyylissäsi on "katkera perussävy", joka pitäisi saada pois, jotta kirjoitus toimisi mielipidevaikuttajana.

Olet erittäin luultavasti oikeassa. Ei tuommoinen välttämättä tee tarkoitustaan. Tunteella kirjoitus on ihan hyvä, mutta se sulkee pois neutrauliuden.

Muistui mieleen, että hallituksessa istuu demokraattisesti valittu ja meitä kansalaisia palveleva suuryhtiö. Siinä vaiheessa kun yrityksen vaikutus ulottuu laajasti kansallisvaltioon, tulisi valtion suojella kansalaisten oikeuksia koska yritykselle tämä ei voi kuulua.
Otsikko: Vs: Microsoft
Kirjoitti: Jallu59 - 08.12.08 - klo:15.10
Jos se paikallislehti on johtava Turussa ilmestyvä, niin unohda koko juttu. Täällä ei aihetta sivuavia maltillisiakaan kirjoituksia julkaista.

Ja kaupnginhallinnon alamaisten viimeisimmäksi riesaksi on tuotu mansikoita maksanut buginen Outlook Webmail Access, parmmin toimineen Horden tilalle. Samalla tietysti vaihtui serverin käyttis huonompaan. >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:(

T:Jallu59
Otsikko: Vs: Microsoft
Kirjoitti: samja - 08.12.08 - klo:15.23
Jos se paikallislehti on johtava Turussa ilmestyvä, niin unohda koko juttu. Täällä ei aihetta sivuavia maltillisiakaan kirjoituksia julkaista.

Kyse oli idästä. Ei voi etukäteen ennakoida tulevaa.

Joka tapauksessa suuryhtiöt ovat merkki monarkian tyylisestä. Enää ei valtaa voi ansaita diktatuurilla vaan se on tehtävä nykyisten rajoitusten puitteissa. Siitä huolimatta mikään ei estä pyrkimästä kohti suurinta mahdollista valtaa. Se on houkuttelevaa, siunattu yrittämisen nimessä ja sitä tapahtuu.

Itselläni on mielessä ihan vain peruskuviot, jotka ovat laiminlyödyt jos yhteisiä pelisävelmiä ei löydy nettiin tai ohjelmistoihin. Perusinfra kyllä on onnistuttu tekemään toimivaksi. Nykyään vaan infraa tarvitaan myös bittipuolelle, jonka merkitys tulee olemaan suuri meille jokaiselle jatkossa.

Ihmeellistä, että kukaan ei huolehdi yhteisistä asioista. Ei ihan näin, mutta... Minusta asia ei kuulu enää pelkästään kansalaisjärjestöille.
Otsikko: Vs: Microsoft
Kirjoitti: meizirkki - 08.12.08 - klo:18.23
HUH! et sentään verrannut autoon  ;D

Auto <> Käyttis vertaukset on ihan naurettavia, mutta tuo kelpasi.  ;)
Otsikko: Vs: Microsoft
Kirjoitti: jake - 08.12.08 - klo:18.48
Toistan ehkä itseäni, mutta mielipidejutuissa ei kannata esittää arvoituksia...
Useimmat sen palstan lukijat ovat selko-suomalaisia, yksinkertaisia ihmisiä - suoraviivaisia, käytännön tason lukijoita. Ei taida filosofointi purra.
...Tai mistä sitä tietäisin... Kuulun ilmeisesti noihin yksinkertaisiin, kun en ymmärtänyt viimeisimmästä jutustasi mitään.

Eli kantsii miettiä kelle kirjoittaa ja haluaako viestinsä menevän perille lukijoille ...vai haluatko vain itse nauttia sukkelasta vertauksestasi.
Otsikko: Vs: Microsoft
Kirjoitti: Ilokaasu - 09.12.08 - klo:07.54
offtopic:
Lainaus
Ja kaupnginhallinnon alamaisten viimeisimmäksi riesaksi on tuotu mansikoita maksanut buginen Outlook Webmail Access, parmmin toimineen Horden tilalle. Samalla tietysti vaihtui serverin käyttis huonompaan.
Juu ja kouluissa (AMK) vaihtuu myös..ihmettelen jos kaikki toimii niin kuin pitäisi :)
Otsikko: Vs: Microsoft
Kirjoitti: Tha-Fox - 09.12.08 - klo:08.45
Jatketaan vielä OT:ta.

Eikös tuo Exchangen tulo tarkoita vielä sitä, että jos haluaa web accessiin täyden käytettävyyden, on selailtava saitille IE:llä? FF:lläkin toimii, mutta puolet ominaisuuksista katoaa. Mahtaako AMK maksaa minulle Win-lisenssin, jotta voin asentaa virtuaalikoneen, jolla voin käyttää sähköpostiani...
Otsikko: Vs: Microsoft
Kirjoitti: moonstone - 09.12.08 - klo:09.01
Eikös tuo Exchangen tulo tarkoita vielä sitä, että jos haluaa web accessiin täyden käytettävyyden, on selailtava saitille IE:llä?

Kyllä. IE:llä (http://www.capk.org/images/opg_img_0.jpg) mm. näkymä on erilainen, melkein identtinen natiivi outlook sovelluksen kanssa. Firefoxilla (http://www.wpi.edu/Academics/CCC/Help/Images/Exchange/OWA/OWA-FF-Mail.jpg) (tai muilla selaimilla) posti on perinteinen.

Kuvat kaivettu google kuvahaulla.
Otsikko: Vs: Microsoft
Kirjoitti: Jallu59 - 09.12.08 - klo:12.59
Ubuntun foxilla ainakin viestien tulostus Outlook Webmail Aceess:ista (vai mikä sen nimi nyt oikeasti onkaan) on naurettavan / itkettävän pientä. Järkevän tulosteen aikaansaamiseksi pitää leikata ja liimata teksturiin, että saa järkevän kokoiset tekstit tulostettua. Ei auta vaikka selaimen fonttia kuinka suurentaisi. Tulos on siis perinteistä Microsoftia: What You See Is NOT What You Get  ;D Vaikka Redmont käytti termiä Wysiwyg markkinoinnissaankin aikoinaan, heidän tuotteensa eivät vieläkään ole saavuttaneet sitä tasoa oikeasti.

T:Jallu59
Otsikko: Vs: Microsoft
Kirjoitti: samja - 10.12.08 - klo:09.28

Microsoftista tuli vielä mieleen ero Linux:n kaltaisille ohjelmistoille. Windows-puolella ohjelmistoja tehdään taloudellisista syistä. Kun tämä on motiivi, on laatu on vain välttämätön kitkatekijä. Jopa konkreettisten tavaroiden valmistajat tekevät tarkoituksella huononnuksia tuotteisiin, että ne eivät olisi pitkäikäisiä vaan kauppa kävisi enemmän.

Äskeiset puheenvuoroni olivat ihmisten tietotekniikkamaailman systeemistä huononnusta dominanssipolitiikalla. Miten kaupallinen motiivi näkyy Microsoftilla, siitä en tiedä enempää. Miksi esim Unix viittaa lähinnä laatuun? Siinäkö syy, miksi se ei ole menestynyt. Ja Mäkki?

Lis.  Unohdin, että kyllä Microsoftiltakin löytyy laatua. Miten esim Microsoftin SQL-server? Itse en tiedä, mutta olen kuullut kehuvia kannanottoja. Yrityksille ei voi myydä paskaa, tai ihan aina ei?
Otsikko: Vs: Microsoft
Kirjoitti: uunox - 10.12.08 - klo:11.04
Tunnen itseni hieman "nyybieksi" näillä ammattilaisten turuilla sillä olen harrastellut tätä vasta ajalta ennen DOSsia ja tulihan viimein sitten viimein Windowskin, 3.0 muistaakseni oli ensimmäisiä Windowseja. Dossin aikanakin kovin kirjoittelimme, siihen aikaan verkossa kun ei ollut wwwtä vielä keksitty.
Mutta mitä sitten tulee itse asiaan eli kilpahiihtoon tuon Catesin hirvityksen kanssa niin toteaisin vain meikäläisen näkövinkkelistä että on pakko myöntää windowsien olevan vielä "helpompi". Lähes kymmenkunta vuotta sitten otin ensimmäiset "tyypit" Linuxiin ja kivasti siinä pari vuotta meni taistellessa sen kanssa, oikeastaan ei mikään oheislaite vielä silloin toiminut kunnolla sen kanssa ellei varta vasten ollut valittu sitä varten. Niinpä täytyi palata takaisin kun harrastustoiminta laajeni sellaiseen suuntaan että näytti joutuvan peräti umpikujaan...
Entä sitten tänään? Vistaa tässä pari vuotta ajelleena XP jälkeen ja jopa ilman kommelluksia siitä selvinneenä sain taas herätyksen tähän suuntaan ja täytyy myöntää että onhan se kehitys toki kehittynyt täälläkin ja suht' koht' hyvin alkaa pärjäilemaan normaali "kauko käyttäjä".

Kauko Käyttäjän pitäisi kuitenkin KAIKESSA alkaa pärjäilemaan ilman sitä Pääte nimistä ikkunaa, itsekin sain jo tarpeekseni siitä silloin "ennen wanhaan". Siihen kehityssuuntaan kuitenkin tarvitaan miljardeja ennen kuin homma hanskaa niin kuin pitäisi. Se kun lienee tosiasia ettei tämän sektorin puitteissakaan juuri harrasteta hyväntekeväisyyttä, kaikki alan valmistajat lienee pisnismielessä mukana.
Täytyy nyt kuitenkin vielä sanoa etten vieläkään voi tehdä aivan kaikkea mitä pitäisi ilman sitä pelottavaa Vistaa. Ilmeisesti kitenkin ubuntu jää nyt koneelle ja olen sitä jopa pääasiallisesti käyttänytkin, sillä tokihan joissain asioissa tämä on näppärämpikin...

Eiköhän tätä jo aluksi tullutkin, eikä tätä kannata ottaa provoksi, sillä siksi sitä ei ole tarkoitettu...
Otsikko: Vs: Microsoft
Kirjoitti: Storck - 10.12.08 - klo:11.39
Kauko Käyttäjän pitäisi kuitenkin KAIKESSA alkaa pärjäilemaan ilman sitä Pääte nimistä ikkunaa

Miksi kaikesta pitää/pitäisi tehdä toistensa klooneja??

Koneen käynnistyttyä ihmeissään kumpi käynnissä, Ubuntu vai visva???  Ei kiitos.

Päätteeltä huomattavasti nopeampi ja helpompi vaikkapa päivittää kone kuin graafiselta puolelta. Iso osa muitakin juttuja paljon helpompi hoitaa päätteeltä.

Minään nörttinä en missään tapauksessa pidä itseäni - kunhan surffailen...

Moni kaveri ja tuttu ihmettelee työpöytääni kun avaan koneen "missä sun pikakuvakkeet on?" ihmeissään kun sanon etten tarvitse pikakuvakkeita (heillä äkspee ja pöytä täynnä kuvakkeita, se on graafista se..)
Otsikko: Vs: Microsoft
Kirjoitti: samja - 10.12.08 - klo:12.09

Päätteeltä huomattavasti nopeampi ja helpompi vaikkapa päivittää kone kuin graafiselta puolelta. Iso osa muitakin juttuja paljon helpompi hoitaa päätteeltä.

Totta. Moni asia on tosi kätevää komentoriviltä. Viimeistään scripteissä tämä näkyy. Linuxin kannattaa ehdottomasti loistaa sekä komentorivillä, että graafisessa liittymässä. Syventyneet tuskin haluavat luopua komentorivistä. Uunoxia ymmärrän, sillä komentorivi vaatii paneutumista. Itse en esim käytä tämän takia teksturia nimeltä vi. Peruskäytön osaan, mutta kaikki muu on jäänyt käymättä läpi. Kannattaa muistaa, että kaikki uuden opettelu on kynnys. GUI on erittäin intuitiivinen jos se on kohtuullisesti rakennettu!


Lainaus
Moni kaveri ja tuttu ihmettelee työpöytääni kun avaan koneen "missä sun pikakuvakkeet on?" ihmeissään kun sanon etten tarvitse pikakuvakkeita (heillä äkspee ja pöytä täynnä kuvakkeita, se on graafista se..)

Pikakuvakkeet ovat aivan kauheaa hälyä näytöllä. Onneksi niitä ei ole aivan pakko pitää häiritsemässä. Hienoo. Tosin ei Windows-puolellakaan mikään pakko tietääkseni näitä ole käyttää. Ehkä sen puolen ihmiset vaan jostain syystä näitä käyttää enemmän?
Otsikko: Vs: Microsoft
Kirjoitti: Petri Kari - 10.12.08 - klo:12.19
Johtunee siitä, että lähes aina winukassa ohjelmia asentaessa ohjelma lisää sen pikakuvakkeen sinen, jos itse ei sitä raksia ota pois asennusvaiheessa.
Otsikko: Vs: Microsoft
Kirjoitti: samja - 10.12.08 - klo:12.43

Johtunee siitä, että lähes aina winukassa ohjelmia asentaessa ohjelma lisää sen pikakuvakkeen sinen, jos itse ei sitä raksia ota pois asennusvaiheessa.

Koska windows-käyttäjä ei muuten osaa käynnistää asennettua ohjelmaa :)

Perusrakenteisiin tietotekniikassa kuuluisi kyllä se, että koulussa olisi riittävästi eli edes vähän tietotekniikan opintoja. Taitaa olla, mutta vanhalla väellä on vähän vaikeuksia, kun voivat pelätä melkoisesti alaa. Ensikosketus tietotekniikkaan vaikka kauhealla työpaikalla. Se Murikka-juttu ei välttämättä ole mikään poikkeus.

Ehkä pitäs tehdä ihan kädestä pitäen aapinen niille, ketkä haluavat syventyä. Näitä lienee jo suomeksikin, mutta en tiedä, että miten helppoja ja kannustavia?
Otsikko: Vs: Microsoft
Kirjoitti: mgronber - 10.12.08 - klo:13.18
Entä sitten tänään? [...]

Kauko Käyttäjän pitäisi kuitenkin KAIKESSA alkaa pärjäilemaan ilman sitä Pääte nimistä ikkunaa, itsekin sain jo tarpeekseni siitä silloin "ennen wanhaan".

Et kertonut kokeilemaasi jakelua. Ilmeisesti se ei ollut ainakaan OpenSUSE tai Mandriva...

Jos jotain perusteluita pitäisi antaa niin OpenSUSE on minun makuuni liian graafinen. Asetustiedostojen muokattavuus komentorivillä on uhrattu graafisten työkalujen vuoksi. Mandrivasta minulla ei ole tuoreita kokemuksia mutta kuulopuheiden mukaan sielläkin saa asetukset kohdalleen graafisten työkalujen avulla.

[offtopic]
Nyt asetukset siellä ovat avain-arvo-pareja. Parempi olisi jos asetustiedostot tukisivat monimutkaisempia rakenteita niin niiden käsin muokkaaminenkin olisi miellyttävämpää. XML ei kuitenkaan ole oikea vastaus koska se ei ole tarkoitettu ihmisen kirjoitettavaksi (turhan työläs). JSON on hyvä esimerkki sopivan kevyestä formaatista jota pystyisi käsittelemään tehokkaasti myös ohjelmallisesti. Suurin puute sinä on kommenttien puuttuminen syntaksista.
[/offtopic]

Lainaus
Täytyy nyt kuitenkin vielä sanoa etten vieläkään voi tehdä aivan kaikkea mitä pitäisi ilman sitä pelottavaa Vistaa.

Kertoisitko vielä mitkä asiat sinun tapauksessasi pakottavat käyttämään Vistaa?
Otsikko: Vs: Microsoft
Kirjoitti: mgronber - 10.12.08 - klo:13.25
Koska windows-käyttäjä ei muuten osaa käynnistää asennettua ohjelmaa :)

Eihän sitä ohjelmaa löydä kun se asennuksen jälkeen sijoitetaan ohjelmavalikkoon sellaisen polun taakse joka on muotoa "firman nimi/ohjelman nimi". Harvemmin minä kiinnitän mitään huomiota ohjelmiston valmistajaan enkä tosiaankaan halua etsiä ohjelmaa valmistajan nimen perusteella. Tokihan tuon polun pääsee asennuksen yhteydessä yleensä korjaamaan mutta turhaa työtä tuossakin on lisätty.
Otsikko: Vs: Microsoft
Kirjoitti: TimoK - 10.12.08 - klo:13.47
Voi luoja...

Pitäiskö hei harkita niiden linux lasien ottamista pois päästä? En voi käsittää miksi joillekin Linux on näin kova pakkomielle. Hei kaverit se on vain se käyttis siellä alla. Suurinta osaa tietokoneen käyttäjistä ei kiinnosta mikä käyttis siinä koneessa on. No ei ne edes yleensä tiedä mitä käyttöjärjestelmä tarkoittaa. Valitettavasti sekään ei aina ole tärkeää, että tekeeko joku ohjelma jonkin asian n kertaa tehokkaammin laiteresurssien kannalta vai ei. Mikäli haluatte saada linuxia laajalti käyttöön, niin ei siinä mikään propaganda lehdissä auta. Se mikä voisi toimia, niin olisi tarjota jotain parempaa mitä Windows ja Mäcci tarjoaa. Niin, vaikka linuxilla pystyisi tekemään jonkun ison clusterin tai sitä voisi ajaa 512 prosessorin koneessa paremmin kuin Windowsia. Niin ei se tee siitä absoluuttisesti parempaa järjestelmää. Pitää muistaa, että aina löytyy jokin paikka tai tehtävä johon joku käyttis sopii paremmin kuin muut.

On aivan totta, että linuxin komentotulkeilla ja niiden ohjelmilla saa suoritettua joitain tehtäviä erittäin näppärästi ja tehokkaastikin. Se edellyttää kuitenkin, että on sujut sen komentotulkin käytön kanssa ja osaa komentoja ulkoa hyvin. Täällä on varmaankin porukkaa joka on joskus käyttänyt vaikkapa pyykinpesukonetta. Onko kenelläkään tullut mieleen, että miksi niissä on yleensä kaksi valintakytkintä, toisesta valitaan vedenlämpötila ja toisesta pesuohjelma, tai sitten nuo kaksi valintaa on yhdistetty samaan valitsimeen. On aivan totta, että mikäli pyykkiä pestessä voisi joka kerta jollakin komentotulkilla syöttää tarkasti haluamansa pesuohjelman, Vaikka tyyliin "liotus -40 | linkous -1300 | huuhtelu | täyttö -40 | tyhjennys | linkous -1100" Niin saisi siinä aika tarkasti sellaisen pesun kun haluaa. Mutta voisi siinä jäädä vaatteiden pesu vähemmälle kun ei sitä konetta jaksaisi laittaa pyörimään. Saati kun kymmenen ekaa kertaa ei muista komentoja ja niiden järjestystä. Sitten kun muistaa alkaa mennä joskus väärin joku komento ja sitten etsitään virhettä siitä ja korjataan jne.. Todella näppärää vai mitä. Toista se olisi kun kääntää valintakytkimestä valinnan kirjopesu 40c ja laittaa virran päälle koneeseen. Voi juman kekka. Sama asia tapahtuu mutta N kertaa helpommin eikä tarvi muistaa mitään juttuja ulkoa.

Mun mielestäni on aika hölmöä, että työpöytä täytetään kuvakkeilla jne. mutta suurin osa ihmisistä käyttää tietokonetta 2 - 5 asian tekemiseen. He siis käyttävät lähes aina 2 - 5 ohjelmaa. Miksi noiden ohjelmien pitäisi olla vaikeasti etsittävissä jostain valikoista. Ei siis ole mitenkään väheksyttävää jollei käyttäjät tiedä mistä ne voi käynnistää jos pitäisi kyetä käynnistää ne muualta kuin totusta paikasta työpöydältä tai jostain aina näkyvillä olevasta pikakuvakemokkulasta. Muistetaan taas se, että suurin osa tietokoneen käyttäjistä ei käytä windowsia, mäcciä tai linuxia. Vaan he joko surfaafat netissä, lukevat sähköpostia, kuuntelevat musiikkia, käyttävät tuotannonohjausohjelmistoja, ehkä jotain cadia eli piirtävät ja suunnittelevat. He siis käyttävät niitä sovellusohjelmia, ei niitä kiinnosta käyttöjärjestelmä vaan se miten he saavat asiansa hoidettua. Ihminen on siitä vielä jänskä otus, että usein se menee sieltä mistä aita on matalin ja sitä rataa. Siksi käytössä on niitä sovellusohjelmia joiden käyttö on mukavinta ja helpointa. Tehdäänpä nopea otos ihmisistä toimiston ikkunasta. Osalla ihmisistä on kumisaappaat ja toppahousut. Osalla on taas säädyllisyyden rajamailla oleva roiskeläppä ja korkkarit vaikka luntasataa, no sopii minulle ;) Autojakin menee ohi, joku katumaasturi meni ja sitten on noita normiautoja, bussikin meni. Melko erilaisia on ihmisten toiveet normaalissa elämässä. Sama asia koskee tietotekniikkaa. Joku toivoo, että voi nähdä työpöydältä eri lämpötiloja tietokoneesta, kierroslukuja ja muita juttuja jotka ovat aivan turhia, suorastaan häiritseviä tietoja osalle käyttäjistä.

Eiköhän tässä ole tullut jo pointtia vähän selväksi. Linux-yhteisön siis pitää pystyä tarjoamaan parempia välineitä näiden normaaleiden asioiden tekemiseen. Parempia mitä Windowsille ja mäcille saa! Osa on arvostellut Office 2007 uutta ribbonbaria. Mutta minusta se on oikein mainio. No vanhallakin systeemillä tulee toimeen. OpenOfficekin olisi varmasti ihan ok, mutta kertokaapa minulle miten Linuxissa OpenOffice dokumenttiin saa siirrettyä vektorikuvan, vaikka svg formaatissa joka on avoin ja käytetty linux maailmassa. Toki haluan tulostettavaan dokumenttiin vektoriformaatissa olevia kuvia jotta tulosteessa kuvat ovat teräviä.

Teen ylläpitojuttuja joskus kotoakäsin Windowspalvelimilla jotka ovat PPTP VPN:n takana. Onkos jokus saanut PPTP VPN:n toimimaan uudessa Ubuntussa tai Fedorassa graafisesti? Niin, onhan tuon PPTP vpn-modulin kehitys linuxissa lopetettu jo vuonna 2006. Kehitän myös C# ohjelmia, on muuten todella mukava kieli. Nyt vasta Mono develope IDE: uusimpaan alpha versioon on saatu debuggeri mukaan joka on kuitenkin aika basic juttuja noissa. Puoliso käyttää laskujen tekemiseen jotain windowsilla toimivaa laskutusohelmaa, taisi olla tämmöinen ilmainen http://www.liiketoimintasovellus.fi/. Tuo voisi toimia vaikka Winen päällä tms. Mutta jos se toimii windowsissa ihan hyvin, niin miksi tehdä asiat vaikeammin ja asentaa linuxi ja siihen wine ja alkaa virittelemään siihen tuota jos se vaikka toimisi? No säästyyhän siinä satanen jos ei hanki windowsin lisenssiä, mutta onko se sen vaivan arvoista? Suurimmalle osalle ilmeisesti ei ole koska Linux ei ole vallannut niin paljoa tilaa Windowsilta. Mitäs jos linuxilla olisi oikeasti tarjota jotain joka tekee elämästä helpompaa ja normaaleilla käyttäjillä jäisi enempi aikaa muuhun elämään kuin tietokoneella näpräämiseen? Jos näin olisi, niin eiköhän linux alkaisi lyömään läpi. Tällä hetkellä se joukko jolle se tarjoaa jotain enempi on vain todella marginaalinen joukku käyttäjiä. Jotain mullistavaa ja aidosti erilaista pitäisi siis keksiä eikä matkia muita.

Sitten se perunan myyminen. Näissä talouden kilpailutilanteissa. Voiko kukaan oikeasti kuvitella, että yksityinen firma joka kilpailee markkinoista voisi käyttää aikaa jonkun perunan käyttämiseen. Kyllä siinä pitää kaiken olla niin kilpailukykyistä joka sektorilla, myös it-sektorilla jotta päästäisiin parempiin tuloksiin mitä kilpailijat. Jos sinne joku perunan myyjä sotkeutuu, niin nopeasti yleensä sen leikit on leikitty. BTW. mistäköhän syystä Windowseillekin on tukea ainakin se 5 vuotta julkistamisesta. Ubuntun LTS:lle se taisi olla vaan 3 vuotta. olen muutenkin vähän sitä mieltä, että linux distroilla on liian kiihkeä uusiutumisväli. Vuoden välein voisi maksimissaan pyöräyttää uuden version. Jos noin usein pitää laittaa uutta putkesta ulos, kertoo se mielestäni sitä, että softa on niin bugista, että sitä pitää päivittää koko ajan. Tai softa on niin puutteellista, että jotta tarvittavia ominaisuuksia saataisiin käyttöön. Niin sen takia sitä pitää päivittää puolenvuoden syklein.

--
Timo
Otsikko: Vs: Microsoft
Kirjoitti: Tha-Fox - 10.12.08 - klo:13.58

Sitten se perunan myyminen. Näissä talouden kilpailutilanteissa. Voiko kukaan oikeasti kuvitella, että yksityinen firma joka kilpailee markkinoista voisi käyttää aikaa jonkun perunan käyttämiseen. Kyllä siinä pitää kaiken olla niin kilpailukykyistä joka sektorilla, myös it-sektorilla jotta päästäisiin parempiin tuloksiin mitä kilpailijat. Jos sinne joku perunan myyjä sotkeutuu, niin nopeasti yleensä sen leikit on leikitty. BTW. mistäköhän syystä Windowseillekin on tukea ainakin se 5 vuotta julkistamisesta. Ubuntun LTS:lle se taisi olla vaan 3 vuotta. olen muutenkin vähän sitä mieltä, että linux distroilla on liian kiihkeä uusiutumisväli. Vuoden välein voisi maksimissaan pyöräyttää uuden version. Jos noin usein pitää laittaa uutta putkesta ulos, kertoo se mielestäni sitä, että softa on niin bugista, että sitä pitää päivittää koko ajan. Tai softa on niin puutteellista, että jotta tarvittavia ominaisuuksia saataisiin käyttöön. Niin sen takia sitä pitää päivittää puolenvuoden syklein.

--
Timo

Osittain samaa, osittain eri mieltä. Ylläpidolle on varmaankin tärkeää, ettei järjestelmiä tarvitse aina olla päivittämässä uuteen versioon. Mutta toisaalta en minä jaksaisi viittä vuotta odottaa sitäkään, että saisin työkoneellani mokkulan toimimaan.

Enkä itse pidä tarkoituksenani saada Ubuntulle tai Linuxille mahdollisimman montaa käyttäjää. Minulle riittää se, että se toimii hyvin omalla koneellani ja täyttää tarpeeni.
Otsikko: Vs: Microsoft
Kirjoitti: UbunTux - 10.12.08 - klo:14.02
tuohon komentotulkkiavautumiseen

Se komentoriviltä käytettävä ohjelma voi olla erityisen simppeli, jolle ei voi anniskella mielettömästi valitsimia.
Enemmän tehokkuudesta ja sen realistisuudesta kertoisi  tälläinen epärealistinen ( ;D) esimerkki "putkitus" vaatteet koneeseen| kone päälle|vaatteet pois | kuivumaan| vaatteet kaappiin.
Otsikko: Vs: Microsoft
Kirjoitti: uunox - 10.12.08 - klo:15.00
Niinpä, jatketaan vielä tuosta komentotulkista sen verran että kieltämättä sen käyttö ja "koodin" heittäminen esim. näillä foorumeilla antaa perin ammatti- ja nörttimäisen kuvan ja puolestani sitä kuuluu harrastaa jos siltä tuntuu eikä asioita voi muuten hoitaa. Sanoisin kuitenkin että kun joku haikailee esmes ryhtyä kokeilemaan vaikkapa jotain näistä ns. jakeluista ja ellei hän ole hieman "edistyneempi" kuten tavataan sanoa, niin viimeistään silloin jos hän erehtyy sotkeutumaan näille alueille, hänen milenkiintonsa sammahtaa varsin pian asiaan kun näitä pelastusoperaatioita aletaan suorittaa komentotulkin ja koodin avulla, eli sanoisin että koodarit ja käyttäjät ovat perin eri planeetalta ja siihen se tyssää...
Sitten mitä tulee Vistaan niin toki pärjäisin ja pärjäsinkin XPllä ja siirtymän mukana sain toki hieman ongelmiakin, lähinnä sen vuoksi miksi pääsiallisesti tarvitsenkin Windowsia, eli videoiden muokkaukseen Pinnaclen Studio ohjelmalla, joka ei kuulemma ole sopiva Vistaan, mutta kyllä se minun Vistaan alkoi sopimaan. Olen jokusia aihetta sivuavia ohjelmia vilkaissut ubuntullekin mutta ei ole oikein tärpännyt...
En myöskään ole löytänyt sopivaa ajuria tulostimeeni DVD-levyjen tulostukseen tällä ubuntulla. On tietysti muitakin kysymyksiä jotka ovat luonikkaampia  Windowsissa ja ihan siitä syystä ettei esim. oheislaite ym. valmistajat ota aivan tosissaan Linuxia, eli se on sitä pisnistä...

En pyri jatkamaan mitään kärhämää asian tiimoilta, sillä olen jokusille asentanut tämän ubuntunkin ja kyllä sillä perusasioissa jo pärjää aivan hyvin ilman sitä komentotulkkiakin, eli netti, sähköposti, digikuvat, toimistosovellukset ja jopa DVD katselut "pienen virittelyn" jälkeen...
Tosin tämäkään ei juuri siinä raskaudessa jää enää pahemmin jälkeen Winukasta, ei eipä juuri kannata enää sekuntikellolla alkaa vertailemaan kun reilusti minuutteja menee...

Mutta se siitä, keskitytään nyt olennaiseen ja pelastetaan niitä jotka ovat tiltanneet matkan varrelle ja tehdään mitä osataan...
Otsikko: Vs: Microsoft
Kirjoitti: samja - 10.12.08 - klo:15.07

TimoK:n edelliseen.

Ikkunalla olevat kuvakkeet voi välttää kun esim Firefox, Terminaali, laskin, gqview ja pasianssi on kuvakkeena alhaalla(KDE). Siitä on nopea klikata. Tai sitten alt-f2 ja komento. Ei vaikea käynnistellä ohjelmia ilman, että kuvakesaastetta tulee liikaa.

Komentorivit voivat olla aika kryptisiä ja vaikean oloisia. Todellisuudessa komentoja pystyy monesti kehittämään iteroimalla. Alkuun taidot ovat jokaisella heikot. Skriptejä käytettäessä kyseessä on ohjelmointi, joka vaatii aina vähän töitä. Sitten onkin helppo antaa se yksi komento(=nappi), joka voi tehdä monimutkaisia operaatioita. Ilman komentoriviä ei ole mahdollista suorittaa tehokäyttöä. Ei tietysti koske perus win-käyttäjää.

Hyvää asiaa TimoK:lta. Ketjun tarkoitus oli vaan se, että tietotekniikkakenttä olisi asetelmiltaan terve eri toimijoille. Niin tuottajille kuin käyttäjille. Yksi firma ei voi päättää koko kentän kuvioita vaikka se olisi isokin. Muuten se kusee käyttäjien kintuille.

Tuntus, että Linux-väki ei välttämättä pyri tarjoamaan yrityksille hyviä tuotteita bisneksen tueksi. Ei sillä tavalla intressiä. Enemmän Window:sin asiakassegmenttiä. Yrityksillä ei ehkä oikeasti ole kuin yksi toimija käyttisrintamalla. Jatkossa asiaan voi tulla muutos.

Itse en käyttele paljon office-ohjelmia. Taulukkolaskenta on paljon helpompi toteuttaa php:llä ja tietokannoilla. Voi tehdä paljon vaivattomammin mitä haluaa. Oma käyttöni ei koske mitään tekstidokumenttejä eikä power-point esitelmiä. Kuvien käsittelyyn tarvitsen gimppiä tosin sitäkin olen onneksi oppinut juoksuttamaan batch-moodilla. Ohjelmien käyttö sinällään on ihan ok, mutta se on näpäräämistä ja ohjelmointi on vasta kunnon käyttöä :) (Tuottajan näkökulma) Oikeasti en ole mikään nörtti.

(En kommentoinut edellisintä)
Otsikko: Vs: Microsoft
Kirjoitti: eGetin - 10.12.08 - klo:15.07
Minua ainakin perunatuttaa - kyllä - perunatuttaa käyttää GUI:ta johonkin yksinkertaiseen säätämiseen XP:ssä, se kun on edelleenkin pelien takia koneessa.
Itse en millään jaksaisi kahlata ensin yhtä valikkoa, sitten etsiä oikeaa nappia, sitten taas oikeaa kohtaa johon pitää epämääräisesti koittaa paskalla liukusäätimellä laittaa resoluutio joka ei sitten välttämättä mennytkään oikein kun hiirikäsi tärähti. Minä ainakin tahdon vain avata päätteen ja naputtaa siihen parit komennot. Säästää btw. rannettakin jos on hyvä rannetuki, tuo hiiri on kyllä umpipaska säädössä. Pahoja sanoja tulee mutta ihan oikeasti se ottaa hattuun. Lisäksi olen nyt kolme kertaa laittanut XP:ssä pois päältä ominaisuuden että ei vingu päivitysten takia buuttauksesta mutta niin se vaan eilen taaskin kesken TF2-matsin meni ja pamautti ilmoituksensa ruudulle ja kaatoi pelin.

Ubuntussa taasen alussa joskus 7.04 versiossa säädin hommat kondikseen ja nyt on jo 7.10 ja 8.04 ollut käytössä ja näiden välillä siirrytty päivityksellä ja mitään ei ole tarvinnut säätää. XP:ssä asennat ohjelman/päivitykset niin johan se jokin kikkula sieltä katoaa.

Lisäksi Ubuntussa minulla on 20Gb osiolta vieläkin jotain 5Gb vasta käytössä ja ohjelmia enemmän kuin laki sallii asennettuna siinä missä Windowsin perussoftat vei jo 20Gb. Pelit toki asia erikseen, niitä en laske mukaan koska ne nyt on vähän pakko olla isoja.

Edit: Eli TF2 ei siis normaalisti kaadu kun alt+tabittaa työpöydälle tai vaikkapa palomuuri kyselee jotain.
Otsikko: Vs: Microsoft
Kirjoitti: samja - 10.12.08 - klo:15.34
Itselläni meni melko kauan jo pelkästään Linux:n peruskomennot. Man-sivut olivat englantia ja aika vaikean oloista oli niistä ottaa hyötyä käytäntöön. Man-dokumenteissä näkökulmana on esitellä ohjelma asiallisen pikkutarkan täydellisen hienosti. Todellisuudessa luen man-sivuja käyttäjän näkökulmasta. Paljon nopeampaa olisi seurata jonkin ohjelman käyttöä esimerkinomaisesti ja lähtien ihan peruskäytöstä. Näitä dokkareita on netissä ja asiat ovat paljon helpommin otettavissa käyttöön. Ehdottaisin man-sivujen näkökulmaksi tutoriaalimaisuuden. Kuka muu niitä katsoo kuin vasta-alkaja, joka masentuu siinä silmänräpäyksessä? Ok. Jotain on aina sillon tällön tarkistettava. Optiolista voisi olla sitten vaikka manuskan lopussa.

Katsokaapa vaikka cdrecordin manuskaa. Aika masentava. Nimi oli muutettu wodim:ksi. Eli:

man wodim


Öh. Laitoin joskus nettiin vanhoja scriptejä. Voitte katsoa, että olenko sanojeni mittainen :)

http://sohvaperuna.net/index.php?mm=samja&sm1=linux
Otsikko: Vs: Microsoft
Kirjoitti: Tomin - 10.12.08 - klo:16.42
Hyvä tapa noille man-sivuille olisi, että niistä löytyisi se tutoriaali osio (joissakin on ainakin jonkinlainen) ja sitten olisi tarkempaa selitystä. Luulen, että se olisi paras tapa toteuttaa ne.
Otsikko: Vs: Microsoft
Kirjoitti: UbunTux - 10.12.08 - klo:17.07
Hyvä tapa noille man-sivuille olisi, että niistä löytyisi se tutoriaali osio (joissakin on ainakin jonkinlainen) ja sitten olisi tarkempaa selitystä. Luulen, että se olisi paras tapa toteuttaa ne.



Niin lopusta löytyy lähes aina jos sellainen on.

Kaikki eivät sinne asti jaksa...
Otsikko: Vs: Microsoft
Kirjoitti: mgronber - 10.12.08 - klo:17.57
Pitäiskö hei harkita niiden linux lasien ottamista pois päästä? En voi käsittää miksi joillekin Linux on näin kova pakkomielle.

En lukenut ketjua kovin tarkkaan mutta et varmaankaan tarkoittanut minua. Jos tarkoitit niin sanot sen varmaan erikseen.

Lainaus
Valitettavasti sekään ei aina ole tärkeää, että tekeeko joku ohjelma jonkin asian n kertaa tehokkaammin laiteresurssien kannalta vai ei.

Yleensä silläkään ei tunnu olevan merkitystä tapahtuuko asia käyttäjän kannalta tehokkaasti. Ihmiset toistavat mekaanisia ja yksinkertaisia asioita vaikka ne kuuluisi automatisoida koneelle.

Lainaus
Niin ei se tee siitä absoluuttisesti parempaa järjestelmää. Pitää muistaa, että aina löytyy jokin paikka tai tehtävä johon joku käyttis sopii paremmin kuin muut.

Se että Windows on valta-asemassa ei tarkoita että se olisi millään tasolla automaattisesti parempi. Hyvin monilla kotikäyttäjillä on sellaiset tarpeet että Linux sopii heille erinomaisesti kunhan ylläpito on jonkun osaavan harteilla. Tämä on sama vaatimus pätee Windowsiinkin koska ilman osaavaa ylläpitoa nekin koneet ovat heitteillä ja aiheuttavat ongelmia sekä omistajilleen että muille ihmisille. Perusylläpito ei ole Linuxissa sen vaikeampaa kuin Windowsissa.

Lainaus
Onko kenelläkään tullut mieleen, että miksi niissä on yleensä kaksi valintakytkintä, toisesta valitaan vedenlämpötila ja toisesta pesuohjelma, tai sitten nuo kaksi valintaa on yhdistetty samaan valitsimeen.

Onhan niitä tuollaisiakin pesukoneita. Meillä on yksi rulla, kahdeksan nappia, 24 lediä ja kolminumeroinen seitsensegmenttinäyttö. Tosin ei tuollakaan tehdä mitään muuta kuin pestä pyykkiä. Jos tietokone rakennetaan pelkästään nettiselaamiseen TAI pelkästään dokumenttien kirjoittamiseen TAI pelkästään musiikin kuunteluun niin käyttöliittymä ja toiminta voidaan virittää varsin yksinkertaiseksi käyttää.

Tietokonetta on paha verrata pyykinpesukoneeseen koska kyseessä ovat täysin erilaiset laitteet lähes joka kantilta. Merkittävin ero on että pesukone on tehty tasan yhtä varsin tarkasti määriteltyä tehtävää varten kun tietokoneessa avainasemassa ovat monipuolisuus ja joustavuus.

Lainaus
Sama asia tapahtuu mutta N kertaa helpommin eikä tarvi muistaa mitään juttuja ulkoa.

Sama asia tapahtuu mutta siihen se sitten jääkin. Astioita se ei pese vaikka siinäkin on kysymys pesemisestä. Pullataikinan tekeminenkin sen kanssa lienee varsin hankalaa.

Lainaus
Mun mielestäni on aika hölmöä, että työpöytä täytetään kuvakkeilla jne. mutta suurin osa ihmisistä käyttää tietokonetta 2 - 5 asian tekemiseen. He siis käyttävät lähes aina 2 - 5 ohjelmaa. Miksi noiden ohjelmien pitäisi olla vaikeasti etsittävissä jostain valikoista.

Eihän niiden tarvitse ollakaan. KDE:ssä on työkalupalkki johon tuo määrä sopii mainiosti. Itsellänikin siinä on neljä kuvaketta. Siinä ne ovat jatkuvasti näkyvissä ja klikattavissa eikä niitä tarvitse metsästää työpöydältä ikkunoiden alta. Tosin suurin osa ihmisistähän ei kykene tietokoneella kahteen asiaan samaan aikaan joten siinä mielessä tuo kuvakkeiden tavoitettavuus ei heitä hyödytä millään tavalla.

Jostain syystä monilla ihmisillä tuntuu työpöydällä olevan vähintään toistakymmentä kuvaketta. Siellä on sekä ohjelmien käynnistyskuvakkeita että dokumentteja. Kaikki sikin sokin sekaisin.


Lainaus
Ei siis ole mitenkään väheksyttävää jollei käyttäjät tiedä mistä ne voi käynnistää jos pitäisi kyetä käynnistää ne muualta kuin totusta paikasta työpöydältä tai jostain aina näkyvillä olevasta pikakuvakemokkulasta.

Mikä on käynnistä-valikon ohjelmahakemiston tarkoitus jos sieltä ei käynnistetä ohjelmia? Vaikka ne yleisimmät ohjelmat ovat siinä työpöydällä niin harvemmin tarvittavat ohjelmat saattavat olla siellä valikossa. Esimerkiksi laskin ei ole työpöydällä vaan valikossa. Jos käyttää vähänkään enemmän ohjelmia kuin se puoli tusinaa niin ainakaan harvemmin tarvittavia ei ole mitään syytä säilyttää jatkuvasti näkyvillä.

Jos nyt olemme samaa mieltä että siellä ohjelmavalikossa on ohjelmia joita pitää joskus käynnistää niin lienemme samaa mieltä myös siitä että sen idioottimaisia hierarkiakäytäntöjä saa kritisoida.

Tarkemmin kun ajattelee niin kyllä niitä käyttäjiäkin voi väheksyä jos he eivät osaa käynnistää ohjelmia kuin työpöydältä. Siinä ei juuri opiskelukynnystä ole jos ohjelmat pitää käynnistää jonkin valikon kautta olettaen että ne ohjelmat ovat siellä järkevästi jaoteltu. Monen käyttäjän kannalta yksinkertaisinta on jos ohjelmia pystyy hakemaan tehtävälähtöisesti eli käyttäjä valitsee valikosta "haluan kuunnella musiikkia" ja sen jälkeen käynnistyy esimerkiksi AmaroK.

Lainaus
Vaan he joko surfaafat netissä, lukevat sähköpostia, kuuntelevat musiikkia, käyttävät tuotannonohjausohjelmistoja, ehkä jotain cadia eli piirtävät ja suunnittelevat. He siis käyttävät niitä sovellusohjelmia, ei niitä kiinnosta käyttöjärjestelmä vaan se miten he saavat asiansa hoidettua. Ihminen on siitä vielä jänskä otus, että usein se menee sieltä mistä aita on matalin ja sitä rataa.

Sen vuoksi monimutkaisempiin laitteisiin yleensä liittyy huolto- ja ylläpitopalveluita. Harvat osaavat itse huoltaa autonsa, monet vaihdattavat renkaatkin ulkopuolisella. Tietokone ei ole yksinkertainen bulkkituote vaan monimutkainen kokonaisuus jonka hallinta vaatii osaamista eikä osaamista tule ilman opiskelua.

Se CAD:n käyttäjä ei todennäköisesti ole asentanut koneelleen yhtäkään ohjelmaa eikä hänellä siihen kuuluisi olla oikeuksiakaan. Ei ainakaan siinä tapauksessa että hänen osaamisensa on kuvaamallasi tasolla (mikä lienee sääntö eikä poikkeus).

Lainaus
Siksi käytössä on niitä sovellusohjelmia joiden käyttö on mukavinta ja helpointa.

Tai jonka markkinoijat ovat kestinneet ohjelmistohankinnoista päättävät parhaiten... Lisäksi ohjelmistovalintoihin voi vaikuttaa piraattiversioiden avulla oman ammattisuunnan opiskelu jolloin työelämässä halutaan edelleen samat ohjelmat. Tämä taitaa päteä ainakin Photoshopin kohdalla.

Lainaus
Eiköhän tässä ole tullut jo pointtia vähän selväksi. Linux-yhteisön siis pitää pystyä tarjoamaan parempia välineitä näiden normaaleiden asioiden tekemiseen.

Suurin osa viestistäsi vain tuntui puhuvan jostain muusta joka ei liitä tähän kuin etäisesti.

Lainaus
OpenOfficekin olisi varmasti ihan ok, mutta kertokaapa minulle miten Linuxissa OpenOffice dokumenttiin saa siirrettyä vektorikuvan, vaikka svg formaatissa joka on avoin ja käytetty linux maailmassa. Toki haluan tulostettavaan dokumenttiin vektoriformaatissa olevia kuvia jotta tulosteessa kuvat ovat teräviä.

Eihän tuollaista kukaan tyhmä käyttäjä halua vaan he laittavat siihen digikameralla otetun kuvan maksimiresoluutiolla. Samalla tavallahan niitä www-sivujakin tehdään eli kuva pienennetään img-tagin attribuuteilla eikä varsinaisen kuvan kokoa muuttamalla.

Lainaus
Teen ylläpitojuttuja joskus kotoakäsin Windowspalvelimilla jotka ovat PPTP VPN:n takana. Onkos jokus saanut PPTP VPN:n toimimaan uudessa Ubuntussa tai Fedorassa graafisesti?

Tämä taas ei liity millään tavalla aiempaan. Nyt sinä puhut ylläpitäjistä, et tyhmistä rivikäyttäjistä. Onnistuuko muuten tuon säätäminen Windowsissa komentoriviltä käsin etänä?

Lainaus
Kehitän myös C# ohjelmia, on muuten todella mukava kieli.

Kuten myös ja olen samaa mieltä kielestä. Se on todella mukava.

Lainaus
Nyt vasta Mono develope IDE: uusimpaan alpha versioon on saatu debuggeri mukaan joka on kuitenkin aika basic juttuja noissa.

Eihän virheitä kuulu tehdä joten mihin sitä debuggeria tarvitsee ;)

Vakavammin puhuen en ole Monon omaa IDEä kokeillut kun sen mukana tulee hirveä määrä gtk-sälää jolle ei ole mitään muuta tarvetta. Vim on riittänyt mainiosti siihen vähään mitä olen C#:lla Linuxin puolella tehnyt. Normaalisti Linuxin puolella tulee kuitenkin käytettyä jotakin skriptikieltä.

Lainaus
Puoliso käyttää laskujen tekemiseen jotain windowsilla toimivaa laskutusohelmaa, taisi olla tämmöinen ilmainen http://www.liiketoimintasovellus.fi/. Tuo voisi toimia vaikka Winen päällä tms. Mutta jos se toimii windowsissa ihan hyvin, niin miksi tehdä asiat vaikeammin ja asentaa linuxi ja siihen wine ja alkaa virittelemään siihen tuota jos se vaikka toimisi?

Ei siihen olekaan mitään syytä. Jos ohjelmistot pakottavat käyttämään jotakin tiettyä alustaa eikä korvaavaa ohjelmistoa löydy niin silloin ei liiemmin ole vaihtoehtoja.

Lainaus
Suurimmalle osalle ilmeisesti ei ole koska Linux ei ole vallannut niin paljoa tilaa Windowsilta.

Kuten itsekin alussa jo sanoit niin suurin osa ihmisistä ei edes tietä mikä käyttöjärjestelmä on. He käyttävät sitä mikä tulee koneen mukana esiasennettuna.

Lainaus
Mitäs jos linuxilla olisi oikeasti tarjota jotain joka tekee elämästä helpompaa ja normaaleilla käyttäjillä jäisi enempi aikaa muuhun elämään kuin tietokoneella näpräämiseen? Jos näin olisi, niin eiköhän linux alkaisi lyömään läpi.

Hmm... Haittaohjelmia ei liiemmin ole ollut. Niiden parissa näpräämiseen monet tuntuvat kuluttavan paljon aikaa Windowsilla ja osa niistä haittaa kaikkien muidenkin netissä liikkuvien elämää. Jos käyttäjän ohjelmistotarpeet täyttyvät Linuxin puolella (monessa tapauksessa pelkkä selain riittää varsin pitkälle) niin Linux vie voiton Windowsista alustan nykyisen turvallisuuden johdosta. Edellisessä kohdassa jo kerroin syyn miksei tämä riitä Linuxin yleistymiseen vaikka monelle se voisikin olla paras vaihtoehto.

Lainaus
Tällä hetkellä se joukko jolle se tarjoaa jotain enempi on vain todella marginaalinen joukku käyttäjiä.

Tässä kohtaa lienee syytä mainita että minä en kuulu niihin jotka haluavat "helppokäyttöisen" Linuxin jokaiseen niemeen ja notkoon. Minä kuulun niihin jotka haluavat että jokaisen koneen ylläpito on jonkun sellaisen vastuulla joka kykenee ratkomaan eteen tulevia teknisiä ongelmia ja tarpeen vaatiessa opastamaan käyttäjiä. Windows-koneissakin ongelmatilanteissa aina käännytään suvun tai naapuruston nörtin puoleen jotta asiat ratkeavat.

Lainaus
Jotain mullistavaa ja aidosti erilaista pitäisi siis keksiä eikä matkia muita.

Tämäkin on hieman ristiriitaista. PItäisi muiden matkimisen sijasta keksiä jotakin mullistavaa uutta mutta toisaalta pitäisi kyetä täsmälleen samoihin asioihin muiden kanssa ja nimenomaan matkimalla niitä.

Lainaus
Sitten se perunan myyminen. Näissä talouden kilpailutilanteissa. Voiko kukaan oikeasti kuvitella, että yksityinen firma joka kilpailee markkinoista voisi käyttää aikaa jonkun perunan käyttämiseen.

Voi jos siihen on sitoutettu riittävän hyvin. On yhdentekevää minkä laatuinen Windows on koska kaikkien on sitä kuitenkin pakko käyttää. Enkä minä SAPiakaan menisi loppukäyttäjän näkökulmasta hirveämmin kehumaan mutta kyllä sekin firma tuntuu porskuttavan. TietoEnatorkin... niin tarvitseeko minun edes jatkaa?

Lainaus
Kyllä siinä pitää kaiken olla niin kilpailukykyistä joka sektorilla, myös it-sektorilla jotta päästäisiin parempiin tuloksiin mitä kilpailijat. Jos sinne joku perunan myyjä sotkeutuu, niin nopeasti yleensä sen leikit on leikitty.

TietoEnator ja valtion projektit. MOT.

Ehkä valtio onkin erityistapaus asiakkaana joka ei varsinaisesti kuulu tässä käsiteltävään kohderyhmään :)

Lainaus
BTW. mistäköhän syystä Windowseillekin on tukea ainakin se 5 vuotta julkistamisesta.

Syytä ollakin kun eihän sieltä kovin usein uusia versioita edes tule ulos.

Lainaus
Ubuntun LTS:lle se taisi olla vaan 3 vuotta. olen muutenkin vähän sitä mieltä, että linux distroilla on liian kiihkeä uusiutumisväli.

Eikös Debianilla ole hieman rauhallisempi? Tässä on kyllä sekin ero että päivittäminen ei Linuxin tapauksessa maksa mitään kun Windowsin tapauksessa siitä tulee lisää kustannuksia.

Lainaus
Vuoden välein voisi maksimissaan pyöräyttää uuden version. Jos noin usein pitää laittaa uutta putkesta ulos, kertoo se mielestäni sitä, että softa on niin bugista, että sitä pitää päivittää koko ajan.

Eikös Microsoftilta tule korjauspäivitykset kerran kuukaudessa ja ne tulevat niinkin harvoin vain sen takia että ne halutaan julkaista kootusti. Pikemminkin tuo nopea julkaisutahti kertoo nopeasta kehityksestä. Jakelusta riippuu miten raakileena tuote tuupataan ulos. Toiset jakelut käyttävät uusinta uutta ja toiset ovat maltillisempia ja käyttävät hieman vanhempaa mutta varmemmin toimivaa.

Lainaus
Tai softa on niin puutteellista, että jotta tarvittavia ominaisuuksia saataisiin käyttöön.

Jos se tästä on kiinni niin sitten Windowsistakin olisi syytä tulla vähän taajempaan uusia versioita. Eihän siellä ole kunnollista tukea edes työpöydille. Helpottaisi kummasti töiden tekemistä kun eri projekteihin liittyvät kamat saisi omille työpöydilleen eikä työkalupalkissa joutuisi arpomaan oikeita ikkunoita parinkymmenen muun ikkunan joukosta. Windowsissa menee hirveästi aikaa pelkkään järjestyksen ylläpitämiseen kun työpöytä ei viimeiseen kymmeneen vuoteen ole juurikaan kehittynyt.
Otsikko: Vs: Microsoft
Kirjoitti: timbba - 10.12.08 - klo:18.08
Erinomaisesti vastattu mgronber :)

Toi TimoK:n viesti kyllä poukkoili sinne sun tänne ja oli niin ristiriitaisen ihmeellinen, ettei oikein pysyny kärryillä mitä se halus siinä sanoa. No sen huomas että MS:n käyttäjä henkeen ja vereen :).

TimoK:lle vielä kysymys: Miksi ihmettelet että MS:lle tehdyt sovellukset / protokollat eivät välttämättä toimi Linuxissa? Samaa voisin tyhmänä ihmetellä esimerkiksi: olis tässä amarokista deb-paketti, mutta millä ihmeellä saisin sen Windows XP:hen asennettua? Linuxissa sentään aika paljon saa MS tavaraa toimimaan, mutta toista se on toisin päin.
Otsikko: Vs: Microsoft
Kirjoitti: samja - 10.12.08 - klo:21.07

Jäin miettimään kommenttia ketjuun. Puhuin oikeudenmukaisuudesta, enkä painottanut sitä, miten hyvä Linux on Windowsiin verrattuna. Mielipiteen toin toki julki, mutta se perusasetelma eli tasapuolinen tilanne eri toimijoilla täytyy vallita. Oli sitten kunkku kuka tahansa milläkin alueella.

Eniten kiinnostaa tietotekniikan laatu ja käytettävyys käyttäjän näkökulmasta. En ole keskustellut paljoa foorumilla, mutta sellainen käsitys, että paljon väännetään järjestelmien paremmuudesta. Miksipäs ei keskustella hyvistä ja huonoista? Sehän auttaa löytämään hyvän. Mutta vain jos hyvä tunnustetaan myös vastaleirissä.

Windows on onnistunut markkinoinnissa, mutta muuten se samaistuu ns pahikseen. Jostain syystä voittaja ei aina ole hyvä vaan eniten vain voimakkain / vetoisin. Kusetus on onnistunut. En voi olla sanomatta näin, koska ajattelen näin. Aika usein maailmanjärjestyksessä vallalla on roisto, jonka olo käy ennenpitkää ahtaalle ja sitten syntyy taas joku toinen jos yhtään mahdollista. Tämä tiedetään jo lasten saduissa. Yleensä paremman puolella ei uskalleta olla yleisesti. Joku maailmaan liittyvä luonnonlaki varmaan. Historia on täynnä näitä. Haloo!
Otsikko: Vs: Microsoft
Kirjoitti: eGetin - 10.12.08 - klo:22.02
Tulipas tässä muutes mieleen...
Sitä kun porukka aina ulvoo kuinka hirvittävän vaikeata on siirtyä Windowsista johonkin Linux-distroon niin itse olen kokenut saman kauheuden toisinpäin joskus nuoruudessa :)

Silloin kun aloittelin 5v tietokoneen käyttöä oli meillä joku Linuxin silloinen jakelu koneessa ja olin ihan pulassa kun piti Windowsia oppia käyttään :)
Ehkä sen ansiosta ymmärrän tietokoneita paremmin kun oppinut KDE:n avulla tietokoneet käyttämään kun silloin sai tapella että sai edes teemat toimimaan :D
Isoveli ylläpiti konetta mutta pakkohan mun oli saada KDE:hen mahdollisimman paljon silmäkarkkia ja pelata matopeliä, se oli hienoa se.
Otsikko: Vs: Microsoft
Kirjoitti: meizirkki - 11.12.08 - klo:17.20
 :) mulla sama homma windows 3.1 oli kyllä ekä käyttis meidän talossa, mutta vanhempiten kaveri päätti että meille tulee linux ja yllättäen juuri silloin alkoi kiinnostus tietotekniikkaan kasvaa ;)
Otsikko: Vs: Microsoft
Kirjoitti: Ryppy - 11.12.08 - klo:23.04
Windows 3.x ei kylläkään ollut käyttis. Dos 5.x. oli käyttis ja sen päälle ajettiin tuo W-versio  ;)
Otsikko: Vs: Microsoft
Kirjoitti: Ville Pöntinen - 11.12.08 - klo:23.14
Windows 3.x ei kylläkään ollut käyttis. Dos 5.x. oli käyttis ja sen päälle ajettiin tuo W-versio  ;)

Niin, eihän Ubuntukaan ole käyttis, vaan vain käyttöliittymä  ;)
Otsikko: Vs: Microsoft
Kirjoitti: peran - 11.12.08 - klo:23.16
Windows 3.x ei kylläkään ollut käyttis. Dos 5.x. oli käyttis ja sen päälle ajettiin tuo W-versio  ;)

Niin, eihän Ubuntukaan ole käyttis, vaan vain käyttöliittymä  ;)

Väärin Ubuntu on jakelupaketti. Siinä on GNU/Linux - käyttis.
Otsikko: Vs: Microsoft
Kirjoitti: Ryppy - 11.12.08 - klo:23.18
 ;D  ;D  ;D
Otsikko: Vs: Microsoft
Kirjoitti: Ville Pöntinen - 11.12.08 - klo:23.30
Windows 3.x ei kylläkään ollut käyttis. Dos 5.x. oli käyttis ja sen päälle ajettiin tuo W-versio  ;)

Niin, eihän Ubuntukaan ole käyttis, vaan vain käyttöliittymä  ;)

Väärin Ubuntu on jakelupaketti. Siinä on GNU/Linux - käyttis.

Näin jälkikäteen katsottuna oli Win3.1 iso (ja tervetullut) uudistus ja sitä useat käyttivät  ;)

Käyttiksen määritelmästä voidaan tietysti kinata loputtomiin, mutta kun kerran kaikkitietävä internet ja sen kaikkititetävin osa eli wikipedia kertoo:

Lainaus
Linux tai GNU/Linux on käyttöjärjestelmä, joka koostuu Linux-ytimestä, GNU-projektin käyttöjärjestelmäalustasta ja joukosta muita vapaita ohjelmia.
, lienee Ubuntu tulkittavissa käyttöjärjestelmäksi  ;D

http://fi.wikipedia.org/wiki/K%C3%A4ytt%C3%B6j%C3%A4rjestelm%C3%A4
http://fi.wikipedia.org/wiki/GNU/Linux
http://fi.wikipedia.org/wiki/Jakelupaketti

 ;)

Otsikko: Vs: Microsoft
Kirjoitti: audi - 12.12.08 - klo:02.06
Tosin tämäkään ei juuri siinä raskaudessa jää enää pahemmin jälkeen Winukasta, ei eipä juuri kannata enää sekuntikellolla alkaa vertailemaan kun reilusti minuutteja menee...

Kirjoitan tätä eee:llä, ja ubuntu ei ole kevyimmästä päästä. Minulla ei ole kokemusta miten vista tai xp toimisi tässä, mutta luulisin etteivät kovin sujuvasti ilman virusohjelmiakaan. Pöytäkoneessa xp saattaa olla joissakin asioissa nopeampi, mutta se onkin vanha käyttöjärjestelmä. Ubuntusta saa nopeamman vaikka openboxilla ja toimii edelleen paremmin kuin windows.
Otsikko: Vs: Microsoft
Kirjoitti: uunox - 12.12.08 - klo:04.47
En oikein osaa ilmeisen yksilöidysti ymmärtää mikä on parempi systeemi, joskus se systeemi pyöri siellä Commodoren tasolla ja sillä pärjäsimme siihen aikaan ja CPMmällä, sitten DOSilla, taisi olla 2.x jotain ensimmäinen meikäläisellä ja olihan se perin "kevyt" nykyisiin verrattuna. Silloin pääsi loistamaan sillä "komentelulla", tiedä sitten olisiko kehityksen pitänyt kehittyä niin ettei nyt ainakaan sitä enää tänäpäivänä tarvitsisi.
Silloin vielä riitti intoa asiaan, aikani kuluksi jopa suomensin itselleni sitä ensimmäistä pahista eli Windows 3.x, mutta siihen se ura jäikin...

Noin niinku yleisesti ottaen sanoisin että mielestäni se "parempi" sydeemi on käyttäjän kannalta se joka jäättää sen varsinaisen "työn" sen käyttäjän murheeksi ja se systeemi "osaa" tehdä oman osansa ilman suurempaa perehtymistä käyttäjältä siihen.
Niinpä joutuu toteamaan että esim. Windows onnistuu siinä jo melko hyvin, esim. tämä nykyinen Vistani ei liene "kaatunut" kertaakaan, eli jos joku sovellus onkin tehnyt tenän, ei "insinöörinäppäintä", eli resettiä ole tarvinnut. Myönnän avoimesti olevani niin uuno että tämä intrebit on pakottanut siihen turvautumaan, ehkä syynä on se etten ole osannut täysin hyytyneeseen vehkeeseen lukea oikeaa loitsua.

No entä sitten se virus ja matovaara? Vaikka koneeni on pääosin netissä koko ajan kun siinä on virta päällä, en ole yhtään virusta saanut, enkä matojakaan, eikä roskapostiakaan enää kun en ole täällä netissä pahemmin ärsyttänyt ketään pitkään aikaan...
Joskus tuli tuettua kotimaista tuotantoa ja ostin jopa lisenssin Nettikilpi nimiseen palomuuriin ja sillä näytti hyvin pärjäävän, tosin nyt on jo nämä MSn omatkin palomuurit varmaan asiansa osaavia niiltä osin, eli ei ainakaan minuun uppoa ne kauhuskenaariot...

Mielestäni kaiutan taviksen mielipiteitä jos sanon että ei tavis halua enempää harrastaa tietotekniikkaa kuin hänen käytännön tarpeensa ovat...
Me olemme sitten niitä jotka haluaa aikaansa kuluttaa tämän "järjestelmäharrastuksen" parissa, ja täytyy sanoa ettei niitä valvottuja öitä ja pitkiä pähkäilyjä pois haluaisi antaa, voi sitä riemua kun homma alkaa sitten pelittämään...
Ja täyttäähän jotkut ristisanojakin, sun muuta...
Otsikko: Vs: Microsoft
Kirjoitti: Jallu59 - 12.12.08 - klo:08.57
Noin niinku yleisesti ottaen sanoisin että mielestäni se "parempi" sydeemi on käyttäjän kannalta se joka jäättää sen varsinaisen "työn" sen käyttäjän murheeksi ja se systeemi "osaa" tehdä oman osansa ilman suurempaa perehtymistä käyttäjältä siihen.
Niinpä, Ubuntu kun on pystytetty, niin käyttäjä joutuu paljon vähemmän askartelemaan ylläpidon kanssa kuin winkkarissa, jossa pitää joka riivatun softa erikseen päivittää ja käynnistelläkin uudelleen siinä välillä.

Lainaus
Niinpä joutuu toteamaan että esim. Windows onnistuu siinä jo melko hyvin, esim. tämä nykyinen Vistani ei liene "kaatunut" kertaakaan, eli jos joku sovellus onkin tehnyt tenän, ei "insinöörinäppäintä", eli resettiä ole tarvinnut. Myönnän avoimesti olevani niin uuno että tämä intrebit on pakottanut siihen turvautumaan, ehkä syynä on se etten ole osannut täysin hyytyneeseen vehkeeseen lukea oikeaa loitsua.
Etpä ole tainnut Vistaasi viritelläkään siinä mitassa kuin Intrepidiäsi. Minulla ei Intrepid kaatuile. Ja jos vielä vakaampaa haluat, voit käyttää esim. Hardyä (Ubuntu 8.04 LTS) tai Debian Stablea. Winkkaripuolella vaihtoehtoja ei ole.

Lainaus
No entä sitten se virus ja matovaara? Vaikka koneeni on pääosin netissä koko ajan kun siinä on virta päällä, en ole yhtään virusta saanut, enkä matojakaan, eikä roskapostiakaan enää kun en ole täällä netissä pahemmin ärsyttänyt ketään pitkään aikaan...
Joskus tuli tuettua kotimaista tuotantoa ja ostin jopa lisenssin Nettikilpi nimiseen palomuuriin ja sillä näytti hyvin pärjäävän, tosin nyt on jo nämä MSn omatkin palomuurit varmaan asiansa osaavia niiltä osin, eli ei ainakaan minuun uppoa ne kauhuskenaariot...
Onnittelut, jos olet säästynyt pahiksilta. Työni puolesta olen joutunut näkemään toisenlaisia kohtaloita. Ja eivät nykypöpöt itseään mainostele itseään ja koneita kaada, ne vaan hiljaa taustalla lähettävät roskapostia, murtautuvat uusiin windows-koneisiin tai yrittävät kaapata luottokorttisi numeroa yms. Lisäksi nykyiset tietoturvaohjelmistot ovat jo niin raskaita, että kaksiytimisten prosessorien toisen ytimen tehot menee niideen pyörittämiseen. Yksiytimiset ovat sitten vaan hitaita niitä pyörittäessään.

Lainaus
Mielestäni kaiutan taviksen mielipiteitä jos sanon että ei tavis halua enempää harrastaa tietotekniikkaa kuin hänen käytännön tarpeensa ovat...
Oikeassa olet. Toimivan linux-asennuksen kanssa tavisten ei todellakaan tarvitse vaivata päätään ohjelmien ja tietoturvatunnisteiden päivitysten kanssa, vaan he voivat keskittyä selaamisen tai toimisto-ohjelmien käyttöön tai mitä sitten tekevätkin koneellaan.

Lainaus
Me olemme sitten niitä jotka haluaa aikaansa kuluttaa tämän "järjestelmäharrastuksen" parissa, ja täytyy sanoa ettei niitä valvottuja öitä ja pitkiä pähkäilyjä pois haluaisi antaa, voi sitä riemua kun homma alkaa sitten pelittämään...
Ja täyttäähän jotkut ristisanojakin, sun muuta...

Niinpä. Linuxin kanssa sekä järjestelmä, että virittäjä kehittyvät :D
Windowsien kanssa vaan paikataan reikiä ja turhaudutaan, kun jotuu samojen bugien ja vähän uusienkin kanssa taistelemaan versiosta toiseen ilman kehitystä. >:( Ennakkohuhuista huolimatta Windows7:kin on vain NT7, samaa spagettia pohjalla. Eivät kyenneet vieläkään tekemään uutta puhtaalta pöydältä.

T:Jallu59
Otsikko: Vs: Microsoft
Kirjoitti: uunox - 12.12.08 - klo:10.00
Eipäs nyt vedellä aivan niin suoria oikopolkuja, eli kyllä winkkari päivittää itsensä ja winkkariohjelmat myös aivan automaagisesti, jos haluaa niin hyvien tapojen mukaisesti kysyvätkin salliiko käyttäjä päivitellä, eli ei siinä juurikaan löydy eroja muihin ja mitä tulee päivitysten määrään, niitä näyttää kyllä siunaantuvan tässä ibeksissäkin saman verran ellei enemmänkin, en tosin tiedä mitä niillä "korjataan" jos tässä ei mitään vikaa tai reikää ole, pävitys kyllä mainostaa niitä turvallisuuden kannalta tärkeiksi tai suositelluiksi, kuten Wastustajassakin, ja käskee käynnistää uudelleen...

Mitä sitten tulee Vistan virittelyyn, eihän sitä tarvitse juuri viritellä koska ajuri- ja laitepuoli toki hoitaa sen puolen ilman komentotulkkiakin.
Enkä suinkaan epäile etteikö se "ydin" toimisi täällä Linux-puolellakin kuin sveitsiläinen kello, mutta sillä ei juurikaan liene kummallakaan puolella merkitystä koska se jää kovin vähätöiseksi yksin, ja kuten jo aiemminkin totesin, kehitys on toki mennyt huimasti eteenpäin siitä 2000 luvun alusta jolloin suomennettua punahattua harrastin. Taisi hiiri ja vartavasten hankittu modeemi sitä varten olla ainoat jotka toimi kunnolla, tulostukset oli milloin missäkin laidassa tai sivun ulkopuolella tai polttavan aseman kanssa tuli niitä "tuopinalusia" aivan tarpeeksi, mutta se oli silloin...
Kuitenkin kaikitenkin winkkaripuolella pärjää kohtalaisesti ilman että tarvitsee vartavasten valita ja nyplätä laitteiden ja komponenttien kanssa, ainakin meikäläisen "piirissä", sillä olen joutunut tietynlaiseksi tukihenkilöksi. Ongelmat ovat kuitenkin olleet pääsääntöisesti rautapuolella, eli on muistit tai levyasemat tilttailleet, eli mitään en ole voinut pistää winukan piikkiin...
Kai sen vaikkapa polttavan firmwaren joutuu päivittämään tälläkin puolella jos tökkii...

Eli mitä olen tästä oppinut, ilmeisesti en mitään, sillä en ala vieläkään ratkaisemaan paremmuutta, jonkun eduksi on laskettava parempi oheislaite ja ohjelmisto ja niiden tuk,i toisen voi pääasiallinen etu olla edullisempi hinta, mutta niistä ei liene mielekästä vääntää kättä ellei ne ole ymmärrettäviä asioita.
Edellistä viestin kirjoittamisen jälkeen hetikohta tilttasi taas siihen insinöörinappiin asti, ja tuli mieleen ettei vain joku jo loukkaantunut ja tullut vierailulle kun on kaikenlaista jo tullut koettua ja nähtyä...
Ei täällä sentään taida olla yhtä fanaattista kuin mäkkipuolella, siellä omenatarhassa ei juuri huumori kuki...
Otsikko: Vs: Microsoft
Kirjoitti: samja - 12.12.08 - klo:10.30

Kirjoitin Microsoftista konnana (http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=23304.msg175925#msg175925) tai roistona. Vähän erikoisesti ilmaistu. Todellisuudessa Microsoft on vain yksi yritys, joka haluaa menestyä ja on menestynyt melko hyvin. Siis ihan tavallista bisnestoimintaa.

Jos jotain tulisi syyttää vaikka kentällä vallitsevista epäreiluuksista, niin ne ovat oikeat päättäjät. Todellisuudessa en tiedä tarkalleen, että mistä puhun. Tämmönen käsitys vaan jäänyt. Heh.
Otsikko: Vs: Microsoft
Kirjoitti: mgronber - 12.12.08 - klo:10.38
Eipäs nyt vedellä aivan niin suoria oikopolkuja, eli kyllä winkkari päivittää itsensä ja winkkariohjelmat myös aivan automaagisesti, jos haluaa niin hyvien tapojen mukaisesti kysyvätkin salliiko käyttäjä päivitellä, [...]

Linuxilla kaikki päivitykset tapahtuvat keskitetysti yhdellä kertaa eikä niiden tekemistä erikseen kysellä vaan se tehdään silloin kun käyttäjä määrää.

Windowsissa päivitykset ovat jokaisen ohjelman omalla vastuulla. Kysymykset ne esittävät yleensä kesken lempiräiskintäpelin juuri sillä hetkellä kun pitäisi suojautua tai vastata tuleen. On se yhtä juhlaa kun kone rupeaa swappaamaan ja työpöytä rullaa hiljalleen esiin kun joku yksittäinen ohjelma keksi ehdottaa päivittämistä.

Sitten jos sisään ajettiin Windowsin omia päivityksiä niin edessä saattaa olla puolipakotettu buutti. Sanon puolipakotettu koska määräajoin esiin pomppaava muistutusdialogi on varsin häiritsevä. Vinkkinä sanottakoon että sen voi jättää kuittaamatta ja siirtää ruudun ulkopuolelle jolloin se ei häiritse enää.

Lainaus
Kuitenkin kaikitenkin winkkaripuolella pärjää kohtalaisesti ilman että tarvitsee vartavasten valita ja nyplätä laitteiden ja komponenttien kanssa, ainakin meikäläisen "piirissä", sillä olen joutunut tietynlaiseksi tukihenkilöksi.

Kyllähän sielläkin pärjää kohtalaisesti jos alla on tarpeeksi tuoretta rautaa tai riittävän vanha Windows. Esimerkiksi Canonilta löytyy läjä skannereita joille ei ole Vista-tukea. Onneksi tämä ei haittaa Linux-käyttäjiä sillä onpahan markkinoilla sitten enemmän halpoja skannereita ;)

Otsikko: Vs: Microsoft
Kirjoitti: AlbertRetro - 12.12.08 - klo:11.09
Lainaus
siellä omenatarhassa ei juuri huumori kuki...
   
Vähemmälläkin käteisen polttamisella hyytyy hermot...
Vaan virman piikkiin ja pisnesmalliin niitä mäkkejä useimmin myydään. Ja ammattigraafikoillekin.
Wastustajan olemassaolo on tärkeetä kaikin puolin. Vaan ei pitäisi niin törkeetä sotkua jäädä jälkeen...
Tuosta on omaa empiiristä kokemusta jo takamustuntumallakin.
Jouduin manuaalisesti ajelemaan tohtorit ja lasareetit ympärs maakuntaa keräillen dataa... viikkotolkulla.
Eivät saaneet max. 60km etäisyydelle toimivaa insinöörinamiskaa skulaamaan... ressukat.
Kaksi ja puoli viikkoa per rupeema. Siinä sitä magiaa on mahan täydeltä.
Ovat tohtorit pinna kireenä ja mulkoilevat oudosti kun kysyt käyttöjärjestelmästä jotain viatonta, vaikka vain nimeä.
Vaan onhan se komeeta kun meillä on tuollaseen varaa.
Köyhältä porukalta se ei taitas onnistuakaan...
Paras vitsi on näiden turpalukko. Asiakkaille eli potilaille ei sais kertoo ketkä siitä sotkemisesta rahastavat meitä kaikkia. Terveitäkin.
Vaan taitaa käydä samalla lailla kun tuolle valtakunnan ykkösväylällekin...
Säästyy fyrkkaa. Eikä ole sairastaminen ykstoikkoista makoilua kun ookaat pitkin maakuntaa papereittes perässä.
Nyt en lähde enää otilta kämpille ennen kun on yhet kopiot perstaskussa... siltä varalta jotta seuraava lekuri tietää ja osaa kirjottaa taas lausuntoja.
Se on kumma ilmiö miten tätä kansaa vaan joka päivä hassutetaan ja keksitään lisää porsaanreikiä joista ei oo ennen osattu rahastaa...
Onko kenelläkään aavistusta tai arviota tuon isonween laskutuksesta näissä julkisissa ympyröissä...
Kuinka paljon maksamme jokainen weroa tuosta laadusta ja potilasturvasta...

Terveisin Alpertti
Otsikko: Vs: Microsoft
Kirjoitti: Kullervo - 12.12.08 - klo:14.13
Uskomatonta! Vai onko?

http://www.itviikko.fi/ihmiset-ja-ura/2008/12/12/linuxista-jalki-istuntoa-texasissa/200832142/7
Otsikko: Vs: Microsoft
Kirjoitti: Jallu59 - 12.12.08 - klo:14.17

Onko kenelläkään aavistusta tai arviota tuon isonween laskutuksesta näissä julkisissa ympyröissä...
Kuinka paljon maksamme jokainen weroa tuosta laadusta ja potilasturvasta...
Se lasku on hävyttömän monta(>>10) miljoonaa, sekä kunnissa, että valtiolla.
Iso W ja laatu eivät oikein kulje käsi kädessä. Ovat vuosien saatossa vain etääntyneet toisistaan. Ja kun se laatu puuttuu, niin mitä voi odottaa potilasturvalta  ;D

T:Jallu59
Otsikko: Vs: Microsoft
Kirjoitti: Jallu59 - 12.12.08 - klo:14.20
Uskomatonta! Vai onko?

http://www.itviikko.fi/ihmiset-ja-ura/2008/12/12/linuxista-jalki-istuntoa-texasissa/200832142/7
Amerikassa on kaikki mahdollista. Presidentiksikin toissa kerralla manipuloitiin heppu, joka sai vähemmän ääniä kuin kilpailija ;D

T:Jallu59
Otsikko: Vs: Microsoft
Kirjoitti: meizirkki - 12.12.08 - klo:16.44
VOI LUOJA  ;D

Hajosin ihan totaalisesti. xD
Otsikko: Vs: Microsoft
Kirjoitti: Tomin - 12.12.08 - klo:16.49
VOI LUOJA  ;D

Hajosin ihan totaalisesti. xD

No sitten vaatimaan korvauksia. ;)


Juu tuosta uutisestahan on täällä (jossain...) ketju jonne voi tarvittaessa enemmänkin kommentoida sitä (en tarkoita että tämä ketju pitäisi hajottaa ja yhdistää osittain siihen).
Otsikko: Vs: Microsoft
Kirjoitti: UbunTux - 12.12.08 - klo:17.02
Lainaus
Amerikassa on kaikki mahdollista. Presidentiksikin toissa kerralla manipuloitiin heppu, joka sai vähemmän ääniä kuin kilpailija ;D

T:Jallu59
OT
Manipuloimattomastikin voidaan presidentti valinta noin päin ;) Only in America.
Otsikko: Vs: Microsoft
Kirjoitti: meizirkki - 12.12.08 - klo:17.05
VOI LUOJA  ;D

Hajosin ihan totaalisesti. xD

No sitten vaatimaan korvauksia. ;)


Juu tuosta uutisestahan on täällä (jossain...) ketju jonne voi tarvittaessa enemmänkin kommentoida sitä (en tarkoita että tämä ketju pitäisi hajottaa ja yhdistää osittain siihen).

Korvaukia mistä? Yrittivät tappaa minut nauruun? ei taida mennä oikeudessa läpi  ;) Tai no, voishan sitä kokeilla tuola amerikan puolella..  ;D
Otsikko: Vs: Microsoft
Kirjoitti: Tomin - 12.12.08 - klo:18.41
VOI LUOJA  ;D

Hajosin ihan totaalisesti. xD

No sitten vaatimaan korvauksia. ;)


Juu tuosta uutisestahan on täällä (jossain...) ketju jonne voi tarvittaessa enemmänkin kommentoida sitä (en tarkoita että tämä ketju pitäisi hajottaa ja yhdistää osittain siihen).

Korvaukia mistä? Yrittivät tappaa minut nauruun? ei taida mennä oikeudessa läpi  ;) Tai no, voishan sitä kokeilla tuola amerikan puolella..  ;D

No sitä tarkoitin, mutta en muistanut mainita... ::)
Otsikko: Vs: Microsoft
Kirjoitti: audi - 15.12.08 - klo:00.51
mitä tulee päivitysten määrään, niitä näyttää kyllä siunaantuvan tässä ibeksissäkin saman verran ellei enemmänkin, en tosin tiedä mitä niillä "korjataan" jos tässä ei mitään vikaa tai reikää ole, pävitys kyllä mainostaa niitä turvallisuuden kannalta tärkeiksi tai suositelluiksi, kuten Wastustajassakin, ja käskee käynnistää uudelleen...

Mitä tarkoitat sillä, että ubuntussa ei ole tietoturva-aukkoja eikä muitakaan korjattavia? Niitä löytyy kuten windowsistakin, mutta päivityksiä tulee kun korjaukset ovat valmiit - ei kerran kuukaudessa. Olen joutunut käynnistämään koneen uudelleen, kun kerneliin tulee isompi päivitys, niitä ei tule kovin usein. Esimerkiksi avastiin voi tulla pahimmillaan useita ohjelmapäivityksiä viikossa ja joka kerta edessä on koneen uudelleen käynnistys.
Otsikko: Vs: Microsoft
Kirjoitti: Sysi - 15.12.08 - klo:13.25
Mutta avasthan on virustorjuntaohjelma jota ei tarvi? Eihän sitä heti tarvi uudestaan käynnistää, kuten winillä, jos haluaa eroon muutaman minuutin välein tulevasta muistutuksesta. Ubuntun voi sammuttaa kun haluaa, asentuu ne päivitykset sittenkin.
Otsikko: Vs: Microsoft
Kirjoitti: JokinPaha - 15.12.08 - klo:14.33
Käytännön esimerkkejä miksi en voi luopua Microsoftin tuotteista vaikka haluaisin.

Asensin eeePC 4G:en Ubuntu 8.10:n, päivitin pakettivarastot käsin päätteessä (nämä käskyt ovat ainoita jotka tulevat jo selkärangasta). Latauksen ja asennuksen päätteeksi tulee ilmoitus että "16 pakettia on vioittunut, aja käsky 'se ja se' korjataksesi ongelman". Ensinnäkin se käsky oli täyttä hepreaa ja toiseksi vika ei korjaantunut. Tämän jälkeen uusia päivityksiä ei voinut tehdä ennen kuin nuo paketit on korjattu. Windowsin puolella jos joku ohjelma v***uilee niin ohjelma pois ja sillä hyvä.

Toinen tapaus on paraikaa päällä eli asensin HP läppäriini (tosin vain kokeeksi) UbuntuStudion (8.10) Ajattelin että nyt tehdään video editoinnit ja musiikit ilmaisilla softilla (Windows puolen ammatti softat maksaa aika suolaisesti) Asennus meni OK, päivitykset OK. Ei muuta kuin etsimään moniraita nauhuria, löytyy MusE. Ohjelma käyntiin -> ensimmäisenä virheilmoitus ikkuna jonka otsikko "MusE Fatal Error" ikkunassa punainen X ja nappi OK, ei mitään muuta. Ohjelma kuitenkin käynnistyy  mutta valittaessa yläpalkista "File", "Edit" jne valikoissa on vain kuvat, ei tekstiä.

No annoin tämän olla ja siirryin rumpukoneen pariin (Hydrogen). Kompin pystyi tekemään ja ohjelma vaikuttaa helppokäyttöiseltä mutta tallentamaan sillä ei pysty. Valitsemalla "File" > "Save As" > Kansio ja tiedoston nimi päädytään siihen että voisi olettaa tiedoston tallentuneen mutta eipä olekkaan. Sama homma kun  valitsen "Export song" esiin tuleva palkki juoksee 100%:iin mutta mitään ei tallennu.

Näissä tapauksissa minulla ei ole mitään havaintoa mistä lähteä vikaa etsimään saatika miten se korjataan. Apua voi tietysti kysellä vaikka tältä forumilta mutta jos esim. minä kysyisin joka ongelmaan apua joka vastaan tulee olisi foorumi tukossa alta aikayksikön ja toisaalta apuja olisi saatava heti jos kerran työt seisoo sen takia että softat ei toimi (tai niitä ei osata käyttää).

Asentelin tuossa myöskin 8.10 Desktop:iin Server softia täältä wikistä löytyvän ohjeen mukaan mutta eipä tuo ottanut toimiakseen. Ainoa korjaus tuohon ongelmaan oli asentaa koko käyttis uudelleen.

Käyttäjän ei ihan oikeasti pitäisi joutua käyttämään päätettä kuin ihan harvinaisissa tapauksissa. Juuri tämä käsky viidakko joka täytyy opetella jotta ylipäätään pystyy peruskäyttämään Linuxeja karkottaa Pertti Peruskäyttäjän. Tulipa vuodatettua mutta minusta tämä ilmaisuus ei tule halvaksi.
Otsikko: Vs: Microsoft
Kirjoitti: Jallu59 - 15.12.08 - klo:15.11
Etpä ole ihan Pentti Peruskäyttäjä. Peruskäyttäjät eivät editoi videoita, eivätkä tee musaa.

Miniläppärien installatiot ovat oma taiteenlajinsa, mutta muut ovat ne saaneet toimimaan
Toiseksi, joko isompi läppärisi on erittäin epäyhteensopiva(huono tuuri), tai sitten olet hätäillyt asennuksissa, koska taas niin monet, monet, tekevät noilla softilla valmista tavaraa ilman ongelmia. Tosi vääntöönhän läppäri ei yleensä riitä, kiintolevytila tökkii ensimmäiseksi ja jos harrastusta aikoo tehdä tosimielellä voi ostaa pöytäkoneraudan taatusti yhteensopivien valikoimasta

Ei ole tyhmää kysyä neuvoa, jos homma tökkii. Jos tämän foorumin osallistujilta loppuu tieto kesken, on olemassa linux.fi:n foorumi kotimaisen tiedon haarukointiin ja esim. ubuntuforums.org ulkomaisen, samoin kunkin ohjelmistoprojektin kotisivut. Mutta koetapa saada tolkkua winkkarin vastaaviin ongelmiin, niin tie on käyttäjän kannalta valitettavan lyhyt ja ohut. Totta on, että kokeneet käyttäjät täällä ehkä turhankin herkästi neuvovat komentorivin käyttöä, mutta neuvonnan kohteen on hyvä ymmärtää mitä ollaan tekemässä ja tällöin hänellä on mahdollisuus käyttää myös tehtävään luotuja graafisia käyttöliittymiä.

Tuskinpa sinä tätä foorumia tukkoon saat kysymyksilläsi, kunhan pysyt asiassa asiallisesti.

Ainakin meidän perheellä ja noin kymmenellä muullakin, joille Ubuntun olen asentanut, on säästynyt rahaa rutkasti sekä ilmaisena softana, että kalustouusinnalta välttymisenä. Ei noiden peruskäyttäjien todellakaan tarvitse askarrella komentorivin kanssa.
J
os asennukseen menee monimutkaisessa tapauksessa vähän enemmän aikaa, niin se tulee takaisin ylläpidon helppoudessa säästettynä aikana. Parin tunnin normiasennuksesta Ubuntulla jää vielä aikaa kuusi tuntia ekstra ähellykseen ennenkuin ollaan edes normaalissa winkkarikoneen asennusajassa. Ja jos tekee perusasennuksen desktop-levyltä, niin voi vielä tehdä kaikenlaista muuta netissä asennuksenkin aikana. Tuohon ei winkkariasennuksen aikana pysty.

Vähän yritykseen sitkeyttä, niin kyllä se siitä lähtee. Pakkohan ei ole, lompakolla voi usein korvata työn puutetta. Siinä väänöössä usein järjestelmän kehittymisen lisäksi kehittyy käyttäjäkin naäillä systeemeillä ;D

Ystävällisin terveisin

Jallu59
Otsikko: Vs: Microsoft
Kirjoitti: uunox - 15.12.08 - klo:15.36
Tämä näyttää menevän hieman soutamisen ja huopaamisen tyyliseksi, eli, ei minua tarvitse neuvoa Windowsin käyttäytymisessä, olen kutakuinkin kaikki versiot sitä käytellyt, jopa enemmänkin kuin pelkästään itselleni. Näyttääkin että tällä on hieman luutuneita käsityksiä sen suhteen kuinka vaikeaa onkaan selvitä wintturan kanssa hengissä. Mielestäni riittää kun vain pitäydytään todellisuudessa, eikä lisätä mitään ylimääräistä, eikä liene tarkoitus sorsia tätäkään jakelua jos joku homma kuitenkin luonaa wintturallakin.
Ymmärrän kyllä kun jonkun "nörtin" on "viriteltävä" se sekaisin, mutta XP ja Vista on jo vaikeampi niiden "setien" saada sekaisin, etenkin Vista ei salli muutettavan juurikaan mitään järjestelmään liittyvää ilman lupaa, ja vieläpä järjestelmänvalvojan lupaa, eli siinä on aivan yhtä hyvät suojaukset kuin Linuxissakin. Oletusarvoisesti järjestelmän palautus päivittyy automaattisesti määräajoin ja aina kun jotain asennetaan järjestelmään ja aivan kivuttomasti voi palata lähtökuoppiin tai vaihdella edestakaisin ellei saa muuten aikaansa kulumaan.
Ja päivitykset, ainakin minulle niitä tulee tiuhempaan kuin kerran kuussa ja siihen sisältyy myös haittaohjelmascanneri, jonka olen itse ottanut pois käytöstä koska en ole niitä ohjelmia saanut koneelleni, en ole niin utelias että kaiken hyväksyisin mitä ruudulla tarjotaan.
Eikä tuo näytä sen tiuhempaan ehdottelevan  käynnistyksiä kuin tämäkään ja aivan saman ajan näyttää ottavan jos niillä sekunneilla on merkitystä...
Niin, miksikö tämä sepustus, aivan kuin täällä ei kukaan tuntisi wintturoita, no siltä se näyttää kun lukee näitä palstoja, kuitenkin kaikitenkin jos aletaan harrastaa kilpailua MS kanssa, ei siihen riitä satujen kertominen, vasta kun on päästy samaan käytettävyyden kategoriaan on siihen mahdollisuudet joten paneudutaan enemmän reaalitodellisuuteen ja pyritään tekemään tästä sellainen vaikkakaan se ei tule olemaan helppoa sillä vastassa on raha ja sillä on taivaallinen voima...
Otsikko: Vs: Microsoft
Kirjoitti: Jallu59 - 15.12.08 - klo:15.56
Suurin osa wintturakokemuksista on vielä XP-ajassa, Van ei tuo Vista ole vakuuttanut, joskaan sitä en vielä ole joutunut asentelemaan uusiksi. Peruskäyttäjällä vista toiminee kohtuullisesti jos raudassa on tarpeeksi vääntöä, mutta esimerkiksi yrityskäytössä tulee toimimattomuuksia sen verran, että kannattaa toistaiseksi välttää jos voi. Jos ei voi, niin töitä meille konsulteille piisaa ;D

Ja ne Mikkisoftan markkinoinnin edistämiseksi tekemät yhteensopimattomuudethan ovat sitten oma lukunsa, niistä voisi kirjoittaa kirjan tai ainakin piiitkän artikkelin >:(

T:Jallu59
Otsikko: Vs: Microsoft
Kirjoitti: aho - 15.12.08 - klo:16.43
Suurin osa wintturakokemuksista on vielä XP-ajassa, Van ei tuo Vista ole vakuuttanut, joskaan sitä en vielä ole joutunut asentelemaan uusiksi. Peruskäyttäjällä vista toiminee kohtuullisesti jos raudassa on tarpeeksi vääntöä, mutta esimerkiksi yrityskäytössä tulee toimimattomuuksia sen verran, että kannattaa toistaiseksi välttää jos voi. Jos ei voi, niin töitä meille konsulteille piisaa ;D

Ja ne Mikkisoftan markkinoinnin edistämiseksi tekemät yhteensopimattomuudethan ovat sitten oma lukunsa, niistä voisi kirjoittaa kirjan tai ainakin piiitkän artikkelin >:(

Jos sinut palkkaa, niin saako faktoihin ja asiantuntemukseen perustuvaa luotettavaa tietoa? Ei pahalla, mutta minusta alkanut tuntumaan että ei :).
Otsikko: Vs: Microsoft
Kirjoitti: timbba - 15.12.08 - klo:17.28
Oletusarvoisesti järjestelmän palautus päivittyy automaattisesti määräajoin ja aina kun jotain asennetaan järjestelmään ja aivan kivuttomasti voi palata lähtökuoppiin tai vaihdella edestakaisin ellei saa muuten aikaansa kulumaan.

On ihan pakko kommentoida tätä.. Ensimmäisen (lue myös: viimeisen) kerran kun käytin Windowsin järjestelmän palautusta, niin seurasi BSOD. Tämän jälkeen ei enää winkkari hönkiny vaikka reboottaili kymmeniä kertoja, vaan aina BSOD käynnistyksessä. Arvaapa vaa oliko kiva tehdä koko Windowsin asennus puhtaalta pöydältä.. Meni kaks päivää että kaikki softat oli takaisin pistetty sisään... Enää ei ole meikäläisellä ongelmia BSOD:n kanssa, kun ei oo omissa koneissa Wintoosaa ;)

Joten uunox: ei se aina ole niin kivutonta, vaan aika kivuliastakin voi olla.. kyllä nimittäin otti pattii silloin.
Otsikko: Vs: Microsoft
Kirjoitti: JokinPaha - 15.12.08 - klo:17.48
No niin nyt päästiin Java VM asennukseen. Että pääsisi edes pelaamaan biljardia ajankuluksi Aapeli.com:iin.

Windows: Lataa asennusohjelman, tuplaklikkaa sitä, painaa OK,OK,OK,OK, Hyväksyn, OK (tai jotain sinnepäin) ja asennus on valmis

Linux:
Käyttäjän pitää osata valita oikea paketti näistä:
Lainaus
Linux RPM (self-extracting file)
Linux (self-extracting file)
Linux x64
Linux x64 RPM
ja toimia sen jälkeen tämän ohjeen http://www.java.com/en/download/help/5000010500.xml#install (http://www.java.com/en/download/help/5000010500.xml#install) mukaan

Sanon minä vaan että aivan järjetöntä toimintaa...

Edit: Asennus tökkää siihen että kirjoitan päätteeseen su ja sen jälkeen annan salasanan "Tunnistautumisvirhe"...
Otsikko: Vs: Microsoft
Kirjoitti: pjotr - 15.12.08 - klo:18.04
No niin nyt päästiin Java VM asennukseen. Että pääsisi edes pelaamaan biljardia ajankuluksi Aapeli.com:iin.

Windows: Lataa asennusohjelman, tuplaklikkaa sitä, painaa OK,OK,OK,OK, Hyväksyn, OK (tai jotain sinnepäin) ja asennus on valmis

Linux:
Käyttäjän pitää osata valita oikea paketti näistä:
Lainaus
Linux RPM (self-extracting file)
Linux (self-extracting file)
Linux x64
Linux x64 RPM
ja toimia sen jälkeen tämän ohjeen http://www.java.com/en/download/help/5000010500.xml#install (http://www.java.com/en/download/help/5000010500.xml#install) mukaan

Sanon minä vaan että aivan järjetöntä toimintaa...

Edit: Asennus tökkää siihen että kirjoitan päätteeseen su ja sen jälkeen annan salasanan "Tunnistautumisvirhe"...

Tai Linux:

asennat haluamallasi pakettienhallintaohjelmalla (Synaptic, apt-get ym.) paketit sun-java6-jre ja sun-java6-plugin.

Poistat openjdk-6-jre-paketin, jos se on asennettuna. Käynnistät selaimen uudestaan.

http://fi.wikibooks.org/wiki/Ubuntu_tutuksi/Suljetut_tiedostomuodot
Otsikko: Vs: Microsoft
Kirjoitti: Tomin - 15.12.08 - klo:18.11
Sanon minä vaan että aivan järjetöntä toimintaa...

No tuo onkin väärä tapa... ;)

Kokeile tehdä kuten pjotr neuvoo. Se toiminee paljon paremmin.
Otsikko: Vs: Microsoft
Kirjoitti: JokinPaha - 15.12.08 - klo:18.53
Koodia: [Valitse]
E: /var/cache/apt/archives/sun-java6-jre_6-10-0ubuntu2_all.deb: aliprosessi pre-installation script palautti virhetilakoodin 1
Otsikko: Vs: Microsoft
Kirjoitti: meizirkki - 15.12.08 - klo:19.02
Mitäs sitä ennen tuli?

jos ei mu auta poista se ja alota alusta:

Koodia: [Valitse]
rm /var/cache/apt/archives/sun-java6-jre_6-10-0ubuntu2_all.deb
Otsikko: Vs: Microsoft
Kirjoitti: uunox - 15.12.08 - klo:19.16
Oletusarvoisesti järjestelmän palautus päivittyy automaattisesti määräajoin ja aina kun jotain asennetaan järjestelmään ja aivan kivuttomasti voi palata lähtökuoppiin tai vaihdella edestakaisin ellei saa muuten aikaansa kulumaan.

On ihan pakko kommentoida tätä.. Ensimmäisen (lue myös: viimeisen) kerran kun käytin Windowsin järjestelmän palautusta, niin seurasi BSOD. Tämän jälkeen ei enää winkkari hönkiny vaikka reboottaili kymmeniä kertoja, vaan aina BSOD käynnistyksessä. Arvaapa vaa oliko kiva tehdä koko Windowsin asennus puhtaalta pöydältä.. Meni kaks päivää että kaikki softat oli takaisin pistetty sisään... Enää ei ole meikäläisellä ongelmia BSOD:n kanssa, kun ei oo omissa koneissa Wintoosaa ;)

Joten uunox: ei se aina ole niin kivutonta, vaan aika kivuliastakin voi olla.. kyllä nimittäin otti pattii silloin.
Ei niin, kuten sanoin tai ainakin viittasin että voihan sitä sotkea systeeminsä aivan omin avuin ja onneksi laitevalmistajat ja emolevyjen värkkääjät tekee sutta ja sekundaa eikä kaikki toimi edes wintturassa. Kaikki eivät kuitenkaan ole niin lyhytpinnaisia että ensimmäiseen mokaannsa polttaisi päreensä. Jos minäkin olisin noin "kuuma" niin värkkäisin matoja Linuxille, siis sen jälkeen kun olisin saanut kunnon kuurin wintturalle valmiiksi, on nimittäin tullut sen verran tehtyä hupia senkin kimpussa, puhumattakaan wintturasta, sillä senkin parissa on eletty aikoja kun ei mikään toiminut vaikka ei edes virusta ollut vielä keksitty...

Mutta vaikka se käykin yli ymmärryksen, ihmiset ovat valmiita jopa maksamaan rahaa siitä että homma jotensakin pyörii ja jotkut ovat valmiita rahastamaan vielä sen varjolla.
Ja mielestäni nekin jotka leipäänsä täälläkin saa sen wintturan varjolla olisivat perin tyytyväisiä särpimestään...

Täytyy myös ymmärtää (jos haluaa) että paljon tehdään myös rautaa joka ei kestä tai toimi ja siksi taistellaan kiltisti vaikka asia korjautuisi kun heittäisi roskan järveen ja mieluummin ongelmajätteeksi. Nykyisessäkin läppärissä on ns. piilevä viallisuus ja komponentin valmistaja kyllä sen vaihtaisi  mutta kuukausi (vähintään) sitten olisi pärjättävä jollain muulla, tilalle ei annettaisi korvaavaa. Eli, koska se ei nyt estä kuitenkaan käyttöä tämän yksilön kohdalla en ainakaan vielä laita huoltoon...
Olen kuitenkin jo sen verran nähnyt mualimoo tälläkin sektorilla joten en viitsi riehua tyhjästä.
Otsikko: Vs: Microsoft
Kirjoitti: Jallu59 - 15.12.08 - klo:21.04
Jos sinut palkkaa, niin saako faktoihin ja asiantuntemukseen perustuvaa luotettavaa tietoa? Ei pahalla, mutta minusta alkanut tuntumaan että ei :).

Lausumani perustuvat yli kolmenkymmenen työkokemusvuoden pohjalta tehtyihin kokemusperäisiin havaintoihin höystettynä erittäin vahvalla ja leveällä tietopohjalla. Havaintojani vahvistavat muiden vastaavat kokemukset.Vistan suhteen kokemusteni määrä ei ole vielä kovin lukuisa, mutta siitä huolimatta sain kokemuksellani Vistalla asioita toimimaan, johon windows-konsultti ei kyennyt.  Näkökulmani on nimenomaan asiakas- eli käyttäjälähtöinen. Minun asiakkaani eivät ole yleensä atk-asiantuntijoita, vaan tavallisia työntekijöitä, pienyrittäjiä tai eläkeläisiä, joiden on saatava työnsä tai projektinsa tehdyksi ilman jatkuvaa  puuttumista laitteiston toimintaan. Toinen näkökulma on sitten se ammattilaisen, jolla myös tehdään arvioita tuotteiden laadusta. Huolimatta henkilökohtaisesta linuxaatiosta olen kuitenkin viikottain useita kertoja windows koneiden kimpussa. Ja faktoja kertyy vain lisää vahvistamaan käsityksiäni.

T:Jallu59
Otsikko: Vs: Microsoft
Kirjoitti: audi - 15.12.08 - klo:23.34
Esimerkiksi avastiin voi tulla pahimmillaan useita ohjelmapäivityksiä viikossa ja joka kerta edessä on koneen uudelleen käynnistys.
Mutta avasthan on virustorjuntaohjelma jota ei tarvi? Eihän sitä heti tarvi uudestaan käynnistää, kuten winillä, jos haluaa eroon muutaman minuutin välein tulevasta muistutuksesta. Ubuntun voi sammuttaa kun haluaa, asentuu ne päivitykset sittenkin.

Ihmettelin ensin vastaustasi, mutta kirjoituksestani saa väärän käsityksen.:D Käytän avastia windowsissa (en ubuntussa).  Todelliset gurut eivät tietenkään käytä windowsissa mitään virusohjelmia kun ei koskaan ole sattunut mitään. Hjt-lokit luetaan jos ehditään, sillä ensin pitää selvittää syy virheilmoitukseen: "Ohjelma on suorittanut laittoman toiminnon, ja se lopetetaan..."
Otsikko: Vs: Microsoft
Kirjoitti: Jallu59 - 16.12.08 - klo:17.07
Ja mielestäni nekin jotka leipäänsä täälläkin saa sen wintturan varjolla olisivat perin tyytyväisiä särpimestään...
Mielummin tienaisin ropoja järjestelmän kehittämisestä asiakkaan hyväksi, kuin korjaamalla tehtaan aiheuttamia toimimattomattomuuksia asiakkaan winkkarijärjestelmissä.

T:Jallu59
Otsikko: Vs: Microsoft
Kirjoitti: Jallu59 - 17.12.08 - klo:16.31
Joutuivat kerrankin tunnustamaan laatupuutteensa:
 http://www.yle.fi/uutiset/ulkomaat/2008/12/microsoft_varoittaa_turvallisuuspuutteesta_explorer-selaimessa_431552.html  (http://www.yle.fi/uutiset/ulkomaat/2008/12/microsoft_varoittaa_turvallisuuspuutteesta_explorer-selaimessa_431552.html)
Tosipaikka taisi olla, koska näin poikkeavasti menetellään, yleensä eivät ole vaivautuneet.
 http://www.yle.fi/uutiset/ulkomaat/2008/12/microsoft_julkaisee_hatapaivityksen_exploreriin_434011.html  (http://www.yle.fi/uutiset/ulkomaat/2008/12/microsoft_julkaisee_hatapaivityksen_exploreriin_434011.html)

EDIT: Positiivisesti ajateltuna: olisiko tämä oire Microsoftin siirtymisestä piirun verran asiakasystävällisempään suuntaa virhepolitiikassaan. Tähän asti on tehty sutta, mutta kielletty sen olemassaolo, kuin konsanaan diktatuureissa.


T:Jallu59
Otsikko: Vs: Microsoft
Kirjoitti: samja - 30.12.08 - klo:12.20

Microsoft suunnittelee käyttöön perustuvaa maksumallia

Tietoviikko: (http://www.tietoviikko.fi/kaikki_uutiset/article201297.ece)  Microsoftin hakemuksessa esitetään esimerkkiksi, että Office-paketin käyttö voisi maksaa dollarin ja pelaaminen koneella 1,25 dollaria tunnilta.

Meinasin ostaa testaukseen winkkarin, mutta tämmöset artikkelit eivät rohkaise. Onneksi käyttismarkkinoilla on muitakin toimijoita!

Miksihän muuten puheluista juoksee minuuttimaksu? Tuottaako miten paljon lisäkustannuksia puhelun kesto?
Otsikko: Vs: Microsoft
Kirjoitti: meizirkki - 30.12.08 - klo:15.00
Lukaisin tuon hetki sitten... Hitto vie, ajatelkaa kun Microsoft luo uuden tekniikan joka vahtii käyttäjää 24/7.

Kun ei olis jo tarpeeks "isoveli valvoo meninkiä"  >:(
Otsikko: Vs: Microsoft
Kirjoitti: mgronber - 30.12.08 - klo:19.48
[offtopic]
Miksihän muuten puheluista juoksee minuuttimaksu? Tuottaako miten paljon lisäkustannuksia puhelun kesto?

Yleensä niistä menee sekuntiperustainen maksu vaikka jotkin operaattorit ovat siirtyneet sumuttamaan asiakkaitaan sykäysperusteisella hinnoittelulla.

Verkon kustannukset ja tuotto-odotus on todennäköisesti laskettu jollekin arvioidulle liittymien käyttömäärälle ja koska suurin osa asiakaskunnasta haluaa maksun tapahtuvan lähinnä käytön mukaan niin jokainen sekunti on maksullinen. Tämä on luontevaa myös siksi että verkon kapasiteetti on rajallinen. Puhelut ja dataliikenne kuluttavat tätä kapasiteettiä ja jos liikennettä on liikaa niin kaikkia ei voida palvella. Tämän seurauksena operaattori joutuu joko tekemään lisäinvestointeja tukiasemaverkkoon tai asiakkaat joutuvat kärsimään heikommasta palvelutasosta. Pidemmät puhelut lisäävät siis kustannuksia koska ne varaavat verkkoa ja todennäköisesti kasvattavat kuormitushuippuja.

Kilpailu, liittymäviidakko ja tuloksentekotavoitteet tietysti sotkevat kuviota mutta perusperiaate on näin yksinkertainen.
[/offtopic]
Otsikko: Vs: Microsoft
Kirjoitti: samja - 30.12.08 - klo:20.02

Joo. Puheluissa on hyvä olla minuuttitaksat mutta ohjelmistojen käyttö omalla koneella ei kuluta muiden resursseja ellei sitten olla verkossa. Markkinataloudessa hinta vaan ei määräydy suoraan tuottajan panoksesta vaan asiakkaan halusta maksaa.

Oikeasti Microsoftin ehdotus voisi olla itselleni ihan sopiva, koska en juuri käyttäisi office-sovellutuksia jne. Ainakin ohjelmistoihin systeemi aiheuttaisi suurta evoluutiopainetta. Vain parhaita ja todella tarvittuja pyöritettäisiin ja niistä maksettaisiin.
Otsikko: Vs: Microsoft
Kirjoitti: rhino - 01.01.09 - klo:12.57
Edit/ylläpito: Kirjoita _yhdessä_ viestissä kaikki mitä aiot sanoa.

ehkä voisit hiukka selvemmin ilmaista, että tää Suomessa MS-'pakottaminen' on liki sama asia kuin Kiinassa tapahtuva linuxiin pakottaminen.
Erona vaan, että Kiinassa käsketään - Suomessa pakotetaan valtionhallinnon only-windows-toiminnoin...

Onko asia todella noin? Missä tuollaista pakottamista on?
Suomessakin kyllä on julkishallinnossa käytössä useita eri käyttöjärjestelmiä, runsaasti unix- ja linux-palvelimia ja myös työasemia.

Ja miten esim. koulu, jonne hankitaan vain linux-koneita, on sen enempää vaihtoehtoinen, kuin jos siellä olisi vain windows-koneita. Kyllä se yhden ympäristön monopoli on monopolia missä vain yhdessä ympäristössä. Ei asioita voi mennä katsomaan mustavalkoisesti.

Ja on muistettava, että esim. Kiinan ei-demokratian osalta
- he eivät voi muokata windowsin ja os x:n koodia haluamakseen, eivät voi tehdä sinne omia virityksiään
- mutta itse muokattavankin linuxin tai muun avoimen koodin osalta he voivat tehdä itse sinne osia, joilla esim. valvovat tai rajoittavat kansalaistensa sananvapautta tai valvovat heitä

Toisaalta sitten luonnollisesti, keskitetyssä runsaan väestön ja edullisen oman työn maassa Kiina voi luoda omilla resursseillaan haluamansa omanlaisensa käyttiksen ja ohjelmistot - mistä on varmasti myös heille etuakin. Mutta tuohon liittyy Kiinan valtava väestömäärä, heidän oma kulttuurinsa ja kielensä yms. asiat - ja sama ei pädet sitten muualla noin.

Eli ei tuo asia ole noin yksioikoinen, että avoin koodi olisi Kiinan tapaisessa ei-demokratiassa vain kansalaisten hyväksi. Kunkin vaihtoehdon asiat pitää kyetä näkemään tasapuolisesti, eikä typistyä tarkastelemaan tai tuomaan esiin vain toisen hyviä toisen huonoja puolia vastaan.

Ja hei, eikö teitä huolestuta Kiinan osalta yhtään se asia, ettei sen heidän oman punaisen linux-versionsa lähdekoodeja taida olla missään saatavilla? Vai onko? Ainakin tuo olisi vapauden edellytys - jotta voisi tarkistaa ettei siellä ole koodattuna jotain omia virityksiä. Ja lisäksi sen varmentaminen että binäärikoodi, jota siellä ajetaan valtion toimesta ilmeisesti kaikille, on todella niistä lähdekoodeista.

Miten näiden asioiden varmistaminen nyt unohtuu? Ja ollaan valmiita kääntämään ei-demokratian asiat tuosta noin vain niiksi hyviksi ja haukutaan sen sijaan näitä meidän, oikeasti kuitenkin demokraattisempia asioita? Tulee mieleen kaksinaismoraali.
Otsikko: Vs: Microsoft
Kirjoitti: Senior - 01.01.09 - klo:13.16
Suomessa pakotetaan valtionhallinnon only-windows-toiminnoin...


Juuri näin. Ja osassa Suomea on myös käytössä "only-Sonera"-periaate. Miksi ihmeessä yhteiskunnassa eivät poliitikot käyneet arvokeskustelua siitä onko tietoliikenneteknologia verrattavissa pikemminkin julkiseen palveluun (vrt. kunnalliset vesilaitokset, koulut jne) kuin joutavaan (?) tavarantuotantoon.

Oman näkemykseni mukaan telekommunikaation rakentaminen ja ylläpito on julkisen sektorin homma.

Verratkaapa Ruotsin ja Suomen valitsemien strategioiden seurauksia kummassakin maassa. Ei ihme, että Suomen tietoliikennelinjojen tasoa ei pidetä hääppöisinä. Ja meidän piti olla johtava informaatioyhteiskunta maailmassa.
Otsikko: Vs: Microsoft
Kirjoitti: rhino - 01.01.09 - klo:13.21

Päätteeltä huomattavasti nopeampi ja helpompi vaikkapa päivittää kone kuin graafiselta puolelta. Iso osa muitakin juttuja paljon helpompi hoitaa päätteeltä.

Totta. Moni asia on tosi kätevää komentoriviltä. Viimeistään scripteissä tämä näkyy. Linuxin kannattaa ehdottomasti loistaa sekä komentorivillä, että graafisessa liittymässä. Syventyneet tuskin haluavat luopua komentorivistä. Uunoxia ymmärrän, sillä komentorivi vaatii paneutumista. Itse en esim käytä tämän takia teksturia nimeltä vi. Peruskäytön osaan, mutta kaikki muu on jäänyt käymättä läpi. Kannattaa muistaa, että kaikki uuden opettelu on kynnys. GUI on erittäin intuitiivinen jos se on kohtuullisesti rakennettu!


Lainaus
Moni kaveri ja tuttu ihmettelee työpöytääni kun avaan koneen "missä sun pikakuvakkeet on?" ihmeissään kun sanon etten tarvitse pikakuvakkeita (heillä äkspee ja pöytä täynnä kuvakkeita, se on graafista se..)

Pikakuvakkeet ovat aivan kauheaa hälyä näytöllä. Onneksi niitä ei ole aivan pakko pitää häiritsemässä. Hienoo. Tosin ei Windows-puolellakaan mikään pakko tietääkseni näitä ole käyttää. Ehkä sen puolen ihmiset vaan jostain syystä näitä käyttää enemmän?


Vain tyhmä linux- tai winsu- tai os x-käyttäjä ei käytä sekä pikakuvakkeita että komentoriviä, koska molemmista on kiistattomat etunsa. Sekä linuxi näytön laidassa paneeliin kootut yleisemmin käytettyjen sovellusten pikakuvakkeet, että winsun tehtäväpalkissa vastaavat että os x:n dockletissa olevat vastaavat ovat kyllä ehdottomasti nopein ja kätevin tapa käynnistää useimmiten tarvitsemiaan sovelluksia.
Komentorivi-ikkunan käyttö sopii sitten toisiin asioihin kätevämmin. linuxin eri shellien kätevyyttä hyvin lähellä on jo nyky-winsuissa oleva PowerShell, minkä saa 1-versiona XP/server2003 ja Vista/server2008 -winsuihin

http://www.microsoft.com/windowsserver2003/technologies/management/powershell/default.mspx

Windows 7:aan on tulossa sitten jo Power Shell V2   (tuon win 7n beta 1 löytyy jo torrenteista, vink vink )
Otsikko: Vs: Microsoft
Kirjoitti: Ninnnu - 01.01.09 - klo:13.27
Ja hei, eikö teitä huolestuta Kiinan osalta yhtään se asia, ettei sen heidän oman punaisen linux-versionsa lähdekoodeja taida olla missään saatavilla? Vai onko?
Red Flag Linux Desktop 6.0 SP1 Source Code-system-1 (http://www.redflag-linux.com/en/download_end.php?class1=6&class2=1&id=45)
Red Flag Linux Desktop 6.0 SP1 Source Code-system-2 (http://www.redflag-linux.com/en/download_end.php?class1=6&class2=1&id=46)
Näyttää ainakin nimien puolesta sorsapaketeilta. Ei mielenkiinto riitä varsinaiseen lataamiseen ja tutkimiseen koska henk. koht. mua ei kiinnosta mitä ne siellä tekee. Näissä asioissa sorsat vähän niin kuin _pitää_ olla saatavilla, sitä kutsutaan "GNU/GPL-lisenssiksi". Ja kyllä Kiinan kokoisella maalla on varmasti sen verran resursseja että tulee ne lisenssiehdot luettua tarkkaan läpi.

Ja lisäksi sen varmentaminen että binäärikoodi, jota siellä ajetaan valtion toimesta ilmeisesti kaikille, on todella niistä lähdekoodeista.
Sama pätee kaikkiin binääripaketteihin distrosta, maasta ja tuotteesta riippumatta. "./configure --kiljoona --täppää --tähän; make" ja sitten MD5-tarkistuslukemia vertaamaan.

(ainii, ja siellä oman viestin jossain kulmassa on semmonen "muokkaa"-nappi, yleensä foorumeilla käytetään sitä eikä laiteta kymmentä viestiä putkeen...)
Otsikko: Vs: Microsoft
Kirjoitti: Timo Jyrinki - 01.01.09 - klo:13.36
Voisiko tälle ketjulle keksiä jonkun kuvaavamman otsikon, joka ohjaisi keskustelua jotenkin järkevämpään suuntaan sen sijaan että se rönsyilee yleisesti "Microsoft tekee sitä ja tätä siellä ja täällä" -tyylisesti?

Edit: Esim. tuollainen? Vai onko myöhäistä yrittää pysyä siinä aiheessa että onko ehdotettu kannanotto paikallislehteen minkälainen ihmisten mielestä ;) Toisaalta tosiaan aika soutamiseksi ja huopaamiseksi menee koko ketju jos ei rajaa aihetta.
Otsikko: Vs: Microsoft
Kirjoitti: rhino - 01.01.09 - klo:13.48
Edit/ylläpito: Kirjoita _yhdessä_ viestissä kaikki mitä aiot sanoa.

Suomessa pakotetaan valtionhallinnon only-windows-toiminnoin...


Juuri näin. Ja osassa Suomea on myös käytössä "only-Sonera"-periaate. Miksi ihmeessä yhteiskunnassa eivät poliitikot käyneet arvokeskustelua siitä onko tietoliikenneteknologia verrattavissa pikemminkin julkiseen palveluun (vrt. kunnalliset vesilaitokset, koulut jne) kuin joutavaan (?) tavarantuotantoon.

Oman näkemykseni mukaan telekommunikaation rakentaminen ja ylläpito on julkisen sektorin homma.

Verratkaapa Ruotsin ja Suomen valitsemien strategioiden seurauksia kummassakin maassa. Ei ihme, että Suomen tietoliikennelinjojen tasoa ei pidetä hääppöisinä. Ja meidän piti olla johtava informaatioyhteiskunta maailmassa.

Suomessa, toisin kuin Ruotsissa, on verotus ajettu jo niin alas, ettei sillä enää luoda ja ylläpidetä, entiseen malliin palveluita. Noita kun ei rakenneta eikä ylläpidetä ilmaiseksi. Lisäksi Ruotsilla on yhteiskuntana ja valtiona isommat resurssit kuin Suomella - vertaahan varallisuushistoriaa ja bktä.

Toiseksi, mihin tarvitaan hulppeita laajakaistoja muuhun kuin nettivideoihin tai latailuun? Onko niihin satsaaminen jotenkin yhteiskunnallisesti hyödyllistä? Ja jos laajakaista maksaa kuukaudessa muutaman kympinkin, onko se oikeasti edes hinnakasta - kaiken muun hintaan verrattuna; ja etenkin siihen verrattuna mitä kaikkea sillä saa?
Haja-asutusalueilla asuminen on myös osin oma valinta - kaikkea ei voi saada kaikkialle. Suomessa on taajamissa kilpailua ja hyvät yhteydet.

Niin, onkos tämän viestiketjun aloittajan ajatus siis se että lehteen pitäisi kirjoittaa valitus siitä etteivät ihmiset ymmärrä hyvää, kun Kiinassa ystävällisesti ohjataan käyttämään pois useista nykyisistä turmelevista vaihtoehdoista yhteen ja hyvään "ei-monopolistiseen"? Samalla lehtijutussa voisi sitten ohimennen ryöpyttää microsoftia monopolismista, vaikkapa esimerkkien kera kun käyttäjille on niin turmiollista se kauhea asia että windowsissa voi käyttää montaa kelpo nettiselainta ja ainakin kolmea oikeasti-eri täysveristä suomenkielistä toimisto-sovelluspakettia (corel wp-office, openoffice, ms office).

Vai mikäs tämän ketjun ja tuon aiotun lehtikirjoituksen kuningasajatus onkaan?

Voisiko viestiketjun aloittaja kertoa, miksi vain yhden vaihtoehdon salliminen ei tuossa kritisoimassaan uutisen otsikoinnissa ole Pakottamista? Ja millä perusteella viestiketjun aloittaja mieltää pakottamista olevan enemmän sen, kun käytössä on useita eri vaihtoehtoja? Vai  onko kyseinen kirjoittaja kenties täältä Kiinan suurlähetystöstä?
Otsikko: Vs: Microsoft
Kirjoitti: Tomin - 01.01.09 - klo:14.04
Windows 7:aan on tulossa sitten jo Power Shell V2   (tuon win 7n beta 1 löytyy jo torrenteista, vink vink )

Nyt en haasta riitaa enkä tee mitään muutakaan mistä kannattaisi tapella, ajattelin vain kysyä, että onko tuo Beta julkisessa jakelussa (laillisesti kaikkien saatavilla siis) vai mitenkä (itse kun olen aivan tietämätön...)? :)
Otsikko: Vs: Microsoft
Kirjoitti: rhino - 01.01.09 - klo:14.16
Windows 7:aan on tulossa sitten jo Power Shell V2   (tuon win 7n beta 1 löytyy jo torrenteista, vink vink )

Nyt en haasta riitaa enkä tee mitään muutakaan mistä kannattaisi tapella, ajattelin vain kysyä, että onko tuo Beta julkisessa jakelussa (laillisesti kaikkien saatavilla siis) vai mitenkä (itse kun olen aivan tietämätön...)? :)

Sitä jaettiin äskettäin avoimessa, vuosittaisessa kehittäjätapaamisessa ympäri maailmaa dvd:llä kaikille osallistujille siellä - eli hyvin julkiseen jakoon ympäri maailmaa, testattavaksi. Jotkut ovat sen sitten niistä laittaneet nyt nettiinkin jakoon - toimii kokeiluajan. ms itse laittaa nettijakoon nyt tammikuulla. Ja kyse on tietysti siis aiemmin syksyllä tulleen alpha-version jälkeisestä 1. beta-versiosta. Betoja tulee varmasti muitakin vielä ja niiden jälkeen sitten rc (release candidate) -versiot.

Tuo Windows 7 beta 1 asentuu ja pyörii mainiosti vaikkapa VirtualBoxissa tai msn omassa virtual pc 2007 sp1ssä, ellei halua ihan rinnalle kokeiluversioksi levylle asentaa.

Tuosta on myös lukuisia ensitestejä jo julkaistu maailmalla. Uudistukset ovat päällisin puolin pienehköjä - mutta niinhän ne ovat olleet muissakin; tänä vuonna tuleva lumileopardikin on sen toimittajan omienkin sanojen mukaan koodin tehostamista ja vikojen korjailua ennen kaikkea. Tuon win 7 beta 1:n testihavainnoissa on kuitenkin tuotu esiin nopeuden huomattava parantuminen nyky-winsuun verrattuna, eli se on tuossa beta 1:ssä jo xpn luokkaa vähintään - toimii myös sukkelasti miniläppäreissäkin. Isompi uusi asia tulee olemaan kait se kosketusohjaus, kosketusnäytöillä. Tehtäväpalkkiin on myös ideoitu aivan uusi ajatus yhdistää sovelluskuvakkeet ja käynnistetyt sovellusikkunat saman kuvakkeen taakse (niin halutessaan) - tuota uutta tapaa ei ole muissa käyttiksissä. Eli näkyy vain esim. openoffice writer -kuva ja kun sitä klikkaa hiirellä, aukeaa openoffice writer tai (tuo uusi idea) kun hiiren vie vain tuon openoffice writer -kuvakkeen päälle, putkahtaa hetimiten pinoluettelo sen yläpuolelle jo käynnissä olevista openoffice writer -ikkunoista. Tuo on ihan toimiva idea, etenkin pienempinäyttöisissä miniläppäreissäkin.

Ja onhan siellä yhtä ja toista pienempää uudistusta mukana. Laajin versio asentuu 9 gb tilaan, muut vievät vähemmän levytilaa. Toimintaa on vikkelöitetty ja resurssien käyttöä tehostettu huomattavasti. Komentorivikäytöstä pitäville on edelleenjalostettu PowerShell V2, UACin toimintaa on edelleenkehitetty, 3D-tehosteita trimmattu. Mukana uusi järjestelmätyökalu, millä esiasennetussa koneessa voi luoda järjestelmälevyn.

Pienenä piikkinä msltä varmaan muille, oletuksena asentuva taustakuva veden alle hohtavasta valosta, missä keskellä ui taistelukala =) ja sehän on tunnetusti terhakka fisulaji pitämään puoliaan. Ehkä ne ovat kehittämässä lopulliseen versioon sitten vuoden lopulle jonkin näyttävän näytönsäästäjänkin tuosta mukaan.
Otsikko: Vs: Kannanotto paikallislehteen (Microsoft ym.)
Kirjoitti: moonstone - 01.01.09 - klo:14.50
Voisiko viestiketjun aloittaja kertoa, miksi vain yhden vaihtoehdon salliminen ei tuossa kritisoimassaan uutisen otsikoinnissa ole Pakottamista? Ja millä perusteella viestiketjun aloittaja mieltää pakottamista olevan enemmän sen, kun käytössä on useita eri vaihtoehtoja? Vai  onko kyseinen kirjoittaja kenties täältä Kiinan suurlähetystöstä?

En usko, että kukaan pitää tässä (Kiina) tapauksessa pakottamista hyvänä asiana. (Tosin ei edes tiedetä pitääkö kyseinen uutinen kutinsa, tai miten laajaa pakottaminen on jne... )
Mutta enivei.. vaihtoehdot ovat vasta sitten vaihtoehtoja, kun niiden työstämä formaatti on kaikkien vaihtoehtojen luettavissa ja käytettävissä. Toimisto-ohjelmien dokumenttiformaattien standardoinnilla saadaan luotua kilpailua (olettaen, että standardi on toteuttamiskelpoinen). Selainten kanssa meni jonkin aikaa ennenkuin Firefoxia pystyi jokainen Teppokin käyttämään, sillä www:stä meinasi tulla IE-only paikka. Firefox raivaisi tietä IE:ltä, jolloin muutkin selaimet pääsevät apajille kerrallaan. Asia onkin huomattu ja www-standardeja kunnioitetaan enemmän kuin aikoihin (nimittäin juuri selainten välisen kilpailun vuoksi!)

Jos pystyy käyttäämään järjestelmässä X sovellusta Y, joka suoltaa vaan sovelluksen Y suljettua omisteista formaattia ei enää ole väliä onko olemassa sovelluksia A,B,C, koska niiden käyttöön siirtyessä menetettäisiin kaikki vanha työ.

Sitä varten meillä on pistorasiatkin standardoitu, ikäväähän se olisi muuttaa uuteen kotiin (naapuriin) ja samalla vaihtaa lamput ja pesukoneet tai maksaa kalliista konvertterista (jos sellaista edes olisi korkean lisensointihinnan vuoksi). (joo joo.. ei aukoton vertaus, mutta en nopeasti keksinyt parempaa...)

Se että hypitään "vankilasta" "vankilaan" (suljetusta tiedostoformaatista tai protokollasta) toiseen on tietysti valinnanvapaus, mutta harva tekee sen valinnan vaan pystyttelee siinä entisessä "vankilassa", koska siirtymisen aiheuttamat kulut (menetetty työ, yhteensopimattomuus, konvertointi kustannukset jne) ovat liian suuret.
Otsikko: Vs: Kannanotto paikallislehteen (Microsoft ym.)
Kirjoitti: Tomin - 01.01.09 - klo:15.25
Paljonkos tuo seiska vie tilaa? Voisi kokeilla VirtualBoxissa jos kiintolevyltä löytyy tarpeeksi tilaa... :-\
Mukavahan se välillä on vilkaista mitä sillä kilpailialla on tarjottavana seuraavaksi (ei minusta silti Windows käyttäjää saa noilla hinnoilla (koska ei yhtään huvita maksaa mitään)).
Otsikko: Vs: Microsoft
Kirjoitti: rhino - 01.01.09 - klo:15.42
Edit/ylläpito: Kirjoita _yhdessä_ viestissä kaikki mitä aiot sanoa.



Kertoisitko vielä mitkä asiat sinun tapauksessasi pakottavat käyttämään Vistaa?


Kertoisitko miksi Vistan käyttö on "pakottamista Vistan käyttöön" ?

Eikös se ole nimenomaan yksi käytettävissä oleva vaihtoehto? Haluamme vaihtoehtoja. Ja kukin käyttäköön sitä mitä itse haluaa ja minkä on kokenut parhaimmaksi ja sopivammaksi.
Et kait tarkoita että kaikkia pitäisi pakottaa jonkin yhden vaihtoehdon, esim linuxin, käyttöön.

Itse olen täällä yrittänyt suosia kaikkia oikeita vaihtoehtoja. Näin vaivaa kirjoittaa esim. tähän keskusteluun

http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=17763.0

paljon ohjetta, joista varmasti on apua kaikille, eri vaihtoehtoja käyttäville.

Mutta masentaa nämä keskustelut, missä vain mollataan, eikä suvaita näitä oikeita useita eri vaihtoehtoja ):
Otsikko: Vs: Microsoft
Kirjoitti: mgronber - 01.01.09 - klo:16.24
Kertoisitko vielä mitkä asiat sinun tapauksessasi pakottavat käyttämään Vistaa?
Kertoisitko miksi Vistan käyttö on "pakottamista Vistan käyttöön" ?

Jos jotkin ohjelmistot sitovat käyttäjän johonkin tiettyyn järjestelmään niin voidaan puhua pakotetusta käytöstä.

Lainaus
Eikös se ole nimenomaan yksi käytettävissä oleva vaihtoehto?

Mitä valinnanvaraa on tilanteessa jossa jokin ohjelmisto on tarjolla vain yhdelle alustalle eikä kyseiselle ohjelmistolle ole tarjolla mitään käyttäjän tarpeita vastaavaa vaihtoehtoa muilla alustoilla?

Lainaus
Et kait tarkoita että kaikkia pitäisi pakottaa jonkin yhden vaihtoehdon, esim linuxin, käyttöön.

En.
Otsikko: Vs: Microsoft
Kirjoitti: rhino - 01.01.09 - klo:16.40
Kertoisitko vielä mitkä asiat sinun tapauksessasi pakottavat käyttämään Vistaa?
Kertoisitko miksi Vistan käyttö on "pakottamista Vistan käyttöön" ?

Jos jotkin ohjelmistot sitovat käyttäjän johonkin tiettyyn järjestelmään niin voidaan puhua pakotetusta käytöstä.

Lainaus
Eikös se ole nimenomaan yksi käytettävissä oleva vaihtoehto?

Mitä valinnanvaraa on tilanteessa jossa jokin ohjelmisto on tarjolla vain yhdelle alustalle eikä kyseiselle ohjelmistolle ole tarjolla mitään käyttäjän tarpeita vastaavaa vaihtoehtoa muilla alustoilla?

Lainaus
Et kait tarkoita että kaikkia pitäisi pakottaa jonkin yhden vaihtoehdon, esim linuxin, käyttöön.

En.



Perustelehan tuota nyt vähän - kiitos?

Microsoft tekee sovelluksia kahdelle käyttöjärjestelmälle, omalleen ja applen.
Lisäksi niille on kaikille tarjolla vaihtoehtoja muilta tekijöiltä ja niitä on tarjolla muille käyttöjärjestelmille.

Ja onhan myös vain linuxilla, eikä windowsilla toimivia sovelluksiakin.
Eihän esim. näitä saa kuin linuxille

http://www.kinodv.org/
http://cinelerra.org/

Vai tarkoitatko että microsoftin pitäisi tehdä sovelluksia muillekin käyttöjärjestelmille, vaikkeivät kaikki muutkaan sitä tee? Aika epäreilu vaatimus =) Ja etenkin heikko syy haukkua heitä.
Otsikko: Ignore User -toiminto
Kirjoitti: moonstone - 01.01.09 - klo:16.40
Viimeisin viesti rhinolta http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=23304.msg179918#msg179918

En ymmärtänyt tuosta yhtään mitään.

Seuraava kysymys kuuluukin: Onko foorumille olemassa jotakin "ignore user" toimintoa, jolla voisi piilottaa haluamansa käyttäjien kirjoitukset?
Otsikko: Vs: Microsoft
Kirjoitti: samja - 01.01.09 - klo:16.41
Voisiko tälle ketjulle keksiä jonkun kuvaavamman otsikon, joka ohjaisi keskustelua jotenkin järkevämpään suuntaan sen sijaan että se rönsyilee yleisesti "Microsoft tekee sitä ja tätä siellä ja täällä" -tyylisesti?

No tarkoitus oli yleisketju, jossa ei ole rajoja. En tiennyt, että aihe piti olla rajatumpi. Itse tykkään iki-ketjuista, joihin voi aina kirjoittaa melko vapaan tyylisesti ellei halua välttämättä rajatumpaa kulkua. Gategoriapakkomielle kaikkialle. Höh :) Tyydyn minä silti ylläpidon linjaan. Asia loppuunkäsitelty.
Otsikko: Vs: Ignore User -toiminto
Kirjoitti: rhino - 01.01.09 - klo:16.43
Viimeisin viesti rhinolta http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=23304.msg179918#msg179918

En ymmärtänyt tuosta yhtään mitään.

Seuraava kysymys kuuluukin: Onko foorumille olemassa jotakin "ignore user" toimintoa, jolla voisi piilottaa haluamansa käyttäjien kirjoitukset?

Mitä et ymmärrä? - voin kyllä yrittää vääntää rautalangasta, kun kerrot mitä et ymmärrä.
Vai etkö vain halua ymmärtää? Vastasinhan vain edellisen kirjoittajan esittämiin mielipiteisiin.

Ja tosiaankin, siihen Ignore-toimintoon sitten muiden vaihtoehtojen perusteettomien, ontuvien mollausten ja haukkumisten ohitus myös - kiitos.
Kun muita vaihtoehtoja lähdetään haukkumaan, kivittämään toisia, on kyllä syytä olla todella hyvät perustelut ja oma pesä kunnossa - tai myös kykyä niiden käsittelyyn ja yksipuolisten väittämien avoimempaan käsittelyyn. Ja erityisesti avoimuutta ja vaihtoehtoja kannattavaksi kun ollaan julistauduttu - elleivät nuo ole sitten vain korulauseita.
Jos tähdätään vain yhteen vaihtoehtoon - ovat siitä sitten vaihtoehdot todella kaukana. Nyt niitä kuitenkin onneksi on.
Otsikko: Vs: Microsoft
Kirjoitti: mgronber - 01.01.09 - klo:16.44
Kertoisitko vielä mitkä asiat sinun tapauksessasi pakottavat käyttämään Vistaa?
Kertoisitko miksi Vistan käyttö on "pakottamista Vistan käyttöön" ?

Jos jotkin ohjelmistot sitovat käyttäjän johonkin tiettyyn järjestelmään niin voidaan puhua pakotetusta käytöstä.

Perustelehan tuota nyt vähän - kiitos?

Microsoft tekee sovelluksia kahdelle käyttöjärjestelmälle, omalleen ja applen.
Lisäksi niille on kaikille tarjolla vaihtoehtoja muilta tekijöiltä ja niitä on tarjolla muille käyttöjärjestelmille.

Tuossa ei missään vaiheessa puhuttu Microsoftista.

Lainaus
Vai tarkoitatko että microsoftin pitäisi tehdä sovelluksia muillekin käyttöjärjestelmille, vaikkeivät kaikki muutkaan sitä tee? Aika epäreilu vaatimus =) Ja etenkin heikko syy haukkua heitä.

Auttaisi paljon jos yrittäisit ymmärtää asiayhteyden tekstistä johon olet vastaamassa.
Otsikko: Vs: Microsoft
Kirjoitti: rhino - 01.01.09 - klo:16.54
Edit/ylläpito: Kirjoita _yhdessä_ viestissä kaikki mitä aiot sanoa.

Kertoisitko vielä mitkä asiat sinun tapauksessasi pakottavat käyttämään Vistaa?
Kertoisitko miksi Vistan käyttö on "pakottamista Vistan käyttöön" ?

Jos jotkin ohjelmistot sitovat käyttäjän johonkin tiettyyn järjestelmään niin voidaan puhua pakotetusta käytöstä.

Perustelehan tuota nyt vähän - kiitos?

Microsoft tekee sovelluksia kahdelle käyttöjärjestelmälle, omalleen ja applen.
Lisäksi niille on kaikille tarjolla vaihtoehtoja muilta tekijöiltä ja niitä on tarjolla muille käyttöjärjestelmille.

Tuossa ei missään vaiheessa puhuttu Microsoftista.

Lainaus
Vai tarkoitatko että microsoftin pitäisi tehdä sovelluksia muillekin käyttöjärjestelmille, vaikkeivät kaikki muutkaan sitä tee? Aika epäreilu vaatimus =) Ja etenkin heikko syy haukkua heitä.

Auttaisi paljon jos yrittäisit ymmärtää asiayhteyden tekstistä johon olet vastaamassa.


Asia liitettiin kuitenkin (lainauksessa) vistaan, mikä on yksi näistä käyttöjärjestelmä-päävaihtoehdoista ja ms:n tuote ja esitettiin tuo väite - ilman tuota sitä edeltänyttä vista-lainausta se olisikin ollut eri asia. luotiin siis ilmiselvä asiayhteys ajatuksessa.

Paljonkos tuo seiska vie tilaa? Voisi kokeilla VirtualBoxissa jos kiintolevyltä löytyy tarpeeksi tilaa... :-\
Mukavahan se välillä on vilkaista mitä sillä kilpailialla on tarjottavana seuraavaksi (ei minusta silti Windows käyttäjää saa noilla hinnoilla (koska ei yhtään huvita maksaa mitään)).

Laajin, ultimate-versio siitä vie 9 gigaa eli jos varaat vaikkapa 15gb virtuaaliaseman, niin varmasti riittää. ainakin itsellä kokeilussa riitti, enkä ole varma minkä verran tarvitsi asennuksessa mahdollisesti työtilaa tms.

Virtuaaliboxissa tietysti huomioitava sitten se, mitkä asetukset siihen laittaa eli miten laaja laitealustatuki on ja minkä verran alla olevan virtuaalikäyttistä pyörittävän käyttiksen resurssit vievät jo muistia ja muuta. täysi toimintahan saadaan sillä omalle levyasemalle asennuksessa, ilman mitään välilisäkerrosta alla.

Niin, jokaisen oma valintahan on tämä, käyttääkö (laitevalmistajamyyjän tms. hinnoissa lisänä olevaa, palkkaamiensa kehittäjien palkkaamiseksi käyttämää) sponsoroitua käyttistä vai maksaako itse. Kysehän on vain valinnasta - raha kaikilta käytöstä riippumatta, vaiko käyttäjiltä itseltään.

Eikä kannata nyt alkaa tuota win 7n betaa vain kokeilemaan, linuxit ovat hyviä myös, käyttötarpeista ja omasta rahatilanteesta riippuen. Toiset vaihtoehdot sopivat toisille ja toiset toisille, valinnan ja tarpeiden mukaan.
Ja ostelkaa nyt myös niitä linux-jakelijoiden maksullisia versioita, sillä eivät ne firmat muuten pyöri ja jakelut jatku.
Ubuntun osalta kannattaa erityisesti muistaa tukea lahjoituksin koodaustyötä varsinaisesti tekevää Debiania :

http://www.debian.org/donations

ja/tai osallistua tekemiseen, muidenkin projektien ja tahojen osalta.

Tuo Mozilla / Firefoxin tilanne tulee olemaan ehkä mielenkiintoinen jatkossa, kun sen kehitystä ja toimintaa 90%sti rahoittavalla Googlella on nyt julkistettu se oma Chrome-selaimensa (kummasti kyllä ei vielä linuxille, vaikka niillä se puhelinlinuxprojekti kuitenkin myös)  - ja luonnollisesti intressit enenevässä määrin siinä. Onneksi tekivät vielä ainakin viime alkusyksystä uuden mainosrahoitussopimuksen Mozillan kanssa.
Otsikko: Vs: Microsoft
Kirjoitti: mgronber - 01.01.09 - klo:17.14
Asia liitettiin kuitenkin (lainauksessa) vistaan, mikä on yksi näistä käyttöjärjestelmä-päävaihtoehdoista ja ms:n tuote ja esitettiin tuo väite - ilman tuota sitä edeltänyttä vista-lainausta se olisikin ollut eri asia. luotiin siis ilmiselvä asiayhteys ajatuksessa.

Ei se asia siitä mihinkään muuttunut sillä Vista oli mainittu jo uunoxin omassa tekstissä ja minä vain toistin sen kysymyksessäni. Uunox kertoi ettei pysty vieläkään tekemään kaikkia asioita ilman Vistaa joten oli aivan luontevaa kysyä mitä nämä Vistan käyttöön pakottavat asiat ovat.
Otsikko: Vs: Microsoft
Kirjoitti: rhino - 01.01.09 - klo:17.32
Edit/ylläpito: Kirjoita _yhdessä_ viestissä kaikki mitä aiot sanoa.

Asia liitettiin kuitenkin (lainauksessa) vistaan, mikä on yksi näistä käyttöjärjestelmä-päävaihtoehdoista ja ms:n tuote ja esitettiin tuo väite - ilman tuota sitä edeltänyttä vista-lainausta se olisikin ollut eri asia. luotiin siis ilmiselvä asiayhteys ajatuksessa.

Ei se asia siitä mihinkään muuttunut sillä Vista oli mainittu jo uunoxin omassa tekstissä ja minä vain toistin sen kysymyksessäni. Uunox kertoi ettei pysty vieläkään tekemään kaikkia asioita ilman Vistaa joten oli aivan luontevaa kysyä mitä nämä Vistan käyttöön pakottavat asiat ovat.


No, tuo tässä ketjussa mainitsemani videoeditointi on yksi hyvä alue tähän. Miksei noihin Kino- ja Cinelerra-projekteihin ole saatu linux-rintamalla enemmän paukkuja, jotta niitä saataisiin paremmiksi, tuotteistetummiksi. Tuo sovellusalue on kuitenkin aika tärkeä osa-alue, missä windows-alusta on selvästi vahvemmalla vielä. Ja nuo kaksi linux-puolen sovellusprojektia ovat yksinomaan linux-alustalle eli niistä nykyistä paremmiksi saaminen ihan linux-yhteisön omissa käsissä. Niissähän on siten mitä mainioin näytön paikka vaihtoehdon kilpailukyvystä.
Tosin juuri tuo mainitsemasi ongelma, että nuo sovellukset (Kino ja Cinelerra) on tehty vain yhdelle käyttikselle - linuxille, eikä niitä saa muille aidosti eri käyttisvaihtoehdoille, esim. os x:lle tai windowsille. Niissä tuo toteutusrakenne taitaa olla aikalailla vain linuxiin suljettua teknologiaa =)

Ja hei, eikö teitä huolestuta Kiinan osalta yhtään se asia, ettei sen heidän oman punaisen linux-versionsa lähdekoodeja taida olla missään saatavilla? Vai onko?
Red Flag Linux Desktop 6.0 SP1 Source Code-system-1 (http://www.redflag-linux.com/en/download_end.php?class1=6&class2=1&id=45)
Red Flag Linux Desktop 6.0 SP1 Source Code-system-2 (http://www.redflag-linux.com/en/download_end.php?class1=6&class2=1&id=46)
Näyttää ainakin nimien puolesta sorsapaketeilta. Ei mielenkiinto riitä varsinaiseen lataamiseen ja tutkimiseen koska henk. koht. mua ei kiinnosta mitä ne siellä tekee. Näissä asioissa sorsat vähän niin kuin _pitää_ olla saatavilla, sitä kutsutaan "GNU/GPL-lisenssiksi". Ja kyllä Kiinan kokoisella maalla on varmasti sen verran resursseja että tulee ne lisenssiehdot luettua tarkkaan läpi.

Ja lisäksi sen varmentaminen että binäärikoodi, jota siellä ajetaan valtion toimesta ilmeisesti kaikille, on todella niistä lähdekoodeista.
Sama pätee kaikkiin binääripaketteihin distrosta, maasta ja tuotteesta riippumatta. "./configure --kiljoona --täppää --tähän; make" ja sitten MD5-tarkistuslukemia vertaamaan.

(ainii, ja siellä oman viestin jossain kulmassa on semmonen "muokkaa"-nappi, yleensä foorumeilla käytetään sitä eikä laiteta kymmentä viestiä putkeen...)

Tiedän toki lisenssin vaatimukset. Mutta koska Kiina rajoittaa nettiyhteysiään ja sananvapauttaa ja valvoo kansalaisiaan, en menisi olettamaan ainakaan etteivät he haluaisi sitä omalla käyttöjärjestelmäversiollaaankin tehdä. Tuokin että heillä on tuo oma versio, eikä kiinan kielen tuenkin kyllä sisältäviä yleisempiä versioita käytössä, ennemminkin viittaa että he ovat voineet tehdä siihen esim. verkkoprotokolliin, nettiselaimeen tai muualle, omia virityksiään. Siis kun tuolla valtiossa valvotaan kansalaisia muuten monin mahdollisin keinoin, niin olisi aika ihme ellei tuota muokkausmahdollisuuttakin omiin tarpeisiin, kuten linuxin etuna esille tuodaan, siellä käytettäisi.

Onkohan kukaan tutkinut tuon heidän oman Red Flag Linuxinsa sorsia noilta osin? Tosin varmasti aika kova työ selvittää tuota. Ja verrannut tuon että jakelu vastaa noita lähdekoodeja?
Otsikko: Vs: Microsoft
Kirjoitti: moonstone - 01.01.09 - klo:17.35
No, tuo tässä ketjussa mainitsemani videoeditointi on yksi hyvä alue tähän.

....ja uunox käyttää siksi vistaa?
Otsikko: Vs: Microsoft
Kirjoitti: UbunTux - 01.01.09 - klo:18.00

Tosin juuri tuo mainitsemasi ongelma, että nuo sovellukset (Kino ja Cinelerra) on tehty vain yhdelle käyttikselle - linuxille, eikä niitä saa muille aidosti eri käyttisvaihtoehdoille, esim. os x:lle tai windowsille. Niissä tuo toteutusrakenne taitaa olla aikalailla vain linuxiin suljettua teknologiaa =)

http://www.kdenlive.org/
Linux, OS X, Windows (, *BSD?)

On turhan huonossa maineessa KDE 3 versioiden perusteella (joihin ei ollut luottamista).
Otsikko: Vs: Kannanotto paikallislehteen (Microsoft ym.)
Kirjoitti: Tommi S. - 01.01.09 - klo:18.08
Niin, jokaisen oma valintahan on tämä, käyttääkö (laitevalmistajamyyjän tms. hinnoissa lisänä olevaa, palkkaamiensa kehittäjien palkkaamiseksi käyttämää) sponsoroitua käyttistä vai maksaako itse. Kysehän on vain valinnasta - raha kaikilta käytöstä riippumatta, vaiko käyttäjiltä itseltään.

Mutta jos ollaan siitä rehellisyydestä tarkkoja, niin onhan se vähän ikävää että linux-käyttäjätkin joutuvat osallistumaan tämän sponsoroidun windowsin rahoittamiseen. Linux-käyttäjät vielä melko harvoin saavat mitään vastinetta maksamilleen sponsorointirahoille, suurin osa sponsori tuesta menee windowsin kehittämiseen.

Se on kuitenkin ihan hyvä että ohjelmat käyttävät standardin mukaisia tiedostomuotoja, mutta en tiedä sitten että miten hyvin nämä MS:n officet tätä odf:ää tukevat. Microsoftin sivuilla näkyi olevan ohje jossa kehotettiin lataamaan lisäpalikka sourceforgesta. Se on sentään hyvä että tuon lisäpalikan koodin ilmeisesti pääsee näkemään.
Otsikko: Vs: Kannanotto paikallislehteen (Microsoft ym.)
Kirjoitti: Tomin - 01.01.09 - klo:18.11
Muuten eikös se Microsoftin xml homma mennyt niin, että MSOffice tukee ooxml:ää (officeopenxml) ja se standardi on oxml (openxml)? ???
Otsikko: Vs: Microsoft
Kirjoitti: uunox - 01.01.09 - klo:18.20
No, tuo tässä ketjussa mainitsemani videoeditointi on yksi hyvä alue tähän.

....ja uunox käyttää siksi vistaa?

Niinpä tuli joskus mainittua ja olihan siinä tietyt tulostuskysymyksetkin. Myös tuo ajoneuvokaluston diagnostiikka ei näy vielä luonaavan ubuntulla aivan ex tempore, enkä viitsi alkaa virittelemään enää muinaisjäänteitä ja winejä senkään vuoksi...
Kas kun minulle ei tuo ns "vapaus" ole itsetarkoitus ainakaan tässä tapauksessa, alan olla jo sellaista ikäluokkaa että tietty mukavuus ajaa idealismin ohi.
Lisäksi on kuitenkin tiettyjä "ärsyttävyyksiä" tässä vapauden maailmassa, siis jakelussa, ei minua juurikaan ärsytä tänne keskusteluun sisältyvä idealismi, eli jotkut asiat näyttää joskus toimivan ja joskus ei tai on suoritettava joku lisäbootti että kaikki toiminnot saisi käyntiin tai alettava loitsuamaan asian tiimoilta. Kuitenkin, vaikka ärsytys lienee hyvinkin tarpeellinen edistyksen kannalta, en viitsi alkaa nypläämään nypläämisen vuoksi, mutta sallin itselleni toki pientä vaihtelua joka on tarpeen dementiankin karkottimena...
Otsikko: Vs: Kannanotto paikallislehteen (Microsoft ym.)
Kirjoitti: jake - 01.01.09 - klo:18.32
Muuten eikös se Microsoftin xml homma mennyt niin, että MSOffice tukee ooxml:ää (officeopenxml) ja se standardi on oxml (openxml)? ???

Juuri noin meni.

Microsoft saa oman oxml-standarditukensa vasta seuraavaan office-pakettiinsa - Office 14 ...sitten kun se joskus jakeluun tulee...
ja siksi aikaa MS kaittaa odf-tuen officeensa office sp2:ssa tän alkaneen vuoden alkupuolella, jotta se voisi myydä julkiselle hallinnolle tärkeää standardituellista tuotetta. Muussa tapauksessa MS:llä ei olisi lainkaan standardin edellyttämää toimisto-softaa myynnissä... vois vaikka vaikuttaa kassavirtaankin...
Otsikko: Vs: Microsoft
Kirjoitti: Rantarosvo - 01.01.09 - klo:18.44
No, tuo tässä ketjussa mainitsemani videoeditointi on yksi hyvä alue tähän. Miksei noihin Kino- ja Cinelerra-projekteihin ole saatu linux-rintamalla enemmän paukkuja, jotta niitä saataisiin paremmiksi, tuotteistetummiksi.

Oma tarve on putsata mainokset pois ja editoida kotivideoita. Katson tarpeen niin vähäiseksi ettei siihen ole varaa satasia sijottaa. Mieluummin koneen tehoihin nekin rahat. Linux distrojen ohjelmilla toi homma on hoitunut ihan lepposasti ja laadun esteenä on omat taidot eikä ohjelmien taso.
Plussana on se että videot voi tallentaa myös semmosiin formaatteihin jotka aukeaa käyttöjärjestelmästä riippumatta.

Minkäslainen on ilmasten video-editointi ohjelmien taso windosille?
Otsikko: Vs: Microsoft
Kirjoitti: uunox - 01.01.09 - klo:19.32
No, tuo tässä ketjussa mainitsemani videoeditointi on yksi hyvä alue tähän. Miksei noihin Kino- ja Cinelerra-projekteihin ole saatu linux-rintamalla enemmän paukkuja, jotta niitä saataisiin paremmiksi, tuotteistetummiksi.

Oma tarve on putsata mainokset pois ja editoida kotivideoita. Katson tarpeen niin vähäiseksi ettei siihen ole varaa satasia sijottaa. Mieluummin koneen tehoihin nekin rahat. Linux distrojen ohjelmilla toi homma on hoitunut ihan lepposasti ja laadun esteenä on omat taidot eikä ohjelmien taso.
Plussana on se että videot voi tallentaa myös semmosiin formaatteihin jotka aukeaa käyttöjärjestelmästä riippumatta.

Minkäslainen on ilmasten video-editointi ohjelmien taso windosille?

Täytyy nyt senverran vielä seota tähän että minun silmääni kyllä näyttää että on lepposuus kaukana noista onnettomista tekeleistä, kuten Kino ym. Voi toki olla että vika on silmässäni ja kun alkaa keräilemaään niihin lisukkeita ympäri nettiä niin niistä saa rakennettua vaikka Iisakin kirkon.  Minun täytyy tunnustaa etten ole videoista tehnyt muita formaatteja kuin sen DVD-formaatin joka näkyy kaikilla härpäkkeillä, niin tietsikoiden soittimilla kuin pöytä-sellaisilla, eli täyslaatuista DVDta ja kyllä ne aukeaa, toki ubuntulla on sitä virittelyä mahdollisesti kuten elokuvienkin kanssa.

Onhan Windowsissa ihan hyvä ilmaisohjelma jo mukana, eli Movie Maker ja DVD Maker jolla renderöidään DVDksi tai joksikin muuksi, kaikille kelpaavaksi, täytyy nyt samalla myöntää että en nyt pääsääntöisesti ole ilmaista ollut koskaan etsimässä, kas kun edes ilmaista ateriaakaan ei kuulemma ole olemassa, eli aina sen joku maksaa ja mahdollisesti jotain on vailla syöjältäkin...
On jopa sellainen tunne että täälläkin voisi jokunen warettaja löytyä kun ideologiaan se "ilmaisuuskin" kuuluu, toki itsellänikin on jokusia ilmaisohjelmia Windowsiinkin, mutta katson tasokkaan editointiohjelman kuitenkin hintansa arvoiseksi, sillä saa asiallista jälkeä ilman kikkailuja, käyttäjäystävällisesti ja varmasti... Jokaisella on kuitenkin vapaus tehdä kuin tykkää, en vain ymmärrä että ne jotka maksavat palkan niille maksullisten ohjelmistojen tekijöille olisivat kuin pahantekijöitä, mitäköhän lienee sitten ne sponsorit niille "ilmaisojelmille"...
Otsikko: Vs: Microsoft
Kirjoitti: Rantarosvo - 01.01.09 - klo:21.24
Onhan Windowsissa ihan hyvä ilmaisohjelma jo mukana, eli Movie Maker

 ;D ;D

On jopa sellainen tunne että täälläkin voisi jokunen warettaja löytyä kun ideologiaan se "ilmaisuuskin" kuuluu,

No miusta et warettajaa saa kirveelläkään, eikä toi ilmaisuusvaatimuskaan johdu ideologiasta.
Pers'aukisuus on miulla se joka määrää mitä ohjelmat saa maksaa.
Otsikko: Vs: Microsoft
Kirjoitti: Tomin - 01.01.09 - klo:22.14
No, tuo tässä ketjussa mainitsemani videoeditointi on yksi hyvä alue tähän. Miksei noihin Kino- ja Cinelerra-projekteihin ole saatu linux-rintamalla enemmän paukkuja, jotta niitä saataisiin paremmiksi, tuotteistetummiksi.

Oma tarve on putsata mainokset pois ja editoida kotivideoita. Katson tarpeen niin vähäiseksi ettei siihen ole varaa satasia sijottaa. Mieluummin koneen tehoihin nekin rahat. Linux distrojen ohjelmilla toi homma on hoitunut ihan lepposasti ja laadun esteenä on omat taidot eikä ohjelmien taso.
Plussana on se että videot voi tallentaa myös semmosiin formaatteihin jotka aukeaa käyttöjärjestelmästä riippumatta.

Minkäslainen on ilmasten video-editointi ohjelmien taso windosille?

Täytyy nyt senverran vielä seota tähän että minun silmääni kyllä näyttää että on lepposuus kaukana noista onnettomista tekeleistä, kuten Kino ym. Voi toki olla että vika on silmässäni ja kun alkaa keräilemaään niihin lisukkeita ympäri nettiä niin niistä saa rakennettua vaikka Iisakin kirkon.  Minun täytyy tunnustaa etten ole videoista tehnyt muita formaatteja kuin sen DVD-formaatin joka näkyy kaikilla härpäkkeillä, niin tietsikoiden soittimilla kuin pöytä-sellaisilla, eli täyslaatuista DVDta ja kyllä ne aukeaa, toki ubuntulla on sitä virittelyä mahdollisesti kuten elokuvienkin kanssa.

Luulenpa että Rantarosvo tarkoitti noita ohjelmia yleisesti (siis linuxilla) eikä vain Kinoa. Itse ainakin pidän ProjectX:stä (javaa joten toimii myös Windowsilla) ja Avidemuxista (molemmissa omat puutteensa tottakai).
Otsikko: Vs: Microsoft
Kirjoitti: Rantarosvo - 02.01.09 - klo:12.51
Luulenpa että Rantarosvo tarkoitti noita ohjelmia yleisesti (siis linuxilla) eikä vain Kinoa.

Osuit oikeaan  :)  tarkoitan yleisesti Linux distroissa toimivista editointiohjelmista.

Edelleen kaipaisin vinkkejä laadullisesti vastaavista maksuttomista vaihtoehdoista windows alustalle.