Ubuntu Suomen keskustelualueet
Ubuntun käyttö => Asentaminen ja käyttöönotto => Aiheen aloitti: Enrigo - 08.01.07 - klo:18.27
-
Olen jo pitkään ihmetellyt, että mistä voi laillisesti ladata musiikkia Linuxiin??
Vai onko tämä(kin) asia vain hoidettava kaupallisilla käyttöjärjestelmillä?
-
Tätä(kään) asiaa ei tarvitse hoitaa kaupallisilla käyttiksillä. Ainoastaan DRM-suojattu musiikki ei linuksilla toimi (..eipä haittaa kyllä yhtään..)
Tapa 1) Kävelet kauppaan ja ostat cd:n. Veät sen sitten kotona mp3:siks tai mieluummin .ogg:iks.
Tapa 2) Ostat musiikin sellaisesta webstoresta jossa ei tarjota DRM suojattua musiikkia. Tästäkin on jauhettu aikaisemminkin joten foorumeilta löytyy tällaisia musakauppoja. Yksi esim: http://www.allofmp3.com/
-
Tapa 3) älä osta musiikkia vaan lataa laillisesti ilmaista musiikkia verkosta, esim. mikseri.net tai creativecommons.org
r
-
Tapa 3) älä osta musiikkia vaan lataa laillisesti ilmaista musiikkia verkosta, esim. mikseri.net tai creativecommons.org
Tuokin on hyvä: http://magnatune.com/
Mutta valitettavasti ihan "tavalliset" verkkomusiikkikaupat ei kyllä useimmiten toimi Linuxilla lainkaan. Useimmat eivät Macillakaan, vaan vaativat MS Media Playerin ja Internet Explorerin.
-
Venäläisen kaupan allofmp3.com:in laillisuus ja eettisyys ovat aika kyseenalaisia.
-
minä kyllä suosin tapaa 1, mutta jos haluaa välttämättä itseään DRM:llä kiduttaa, niin iTunes musiikkikauppa toimii softalla nimeltä sharpmusique.
lisäksi viimeisin versio rhythmboxista tukee tuoraan magnatune-musiikkikauppaa. tosin sen valikoima ei ole varmastikaan kaikkien mieleen.
-
Venäläisen kaupan allofmp3.com:in laillisuus ja eettisyys ovat aika kyseenalaisia.
Lailliseksi todettu jo vissiin pariinkin otteeseen. Jokaisella tietysti on oma käsiteyksensä eettisyydestä, mutta jos tarkoitat väitteitä (mukamas) maksamattomista tekijänoikeusmaksuista niin suosittelen lukemaan tuon:
http://www.digitoday.fi/page.php?page_id=11&news_id=20064364
Että se siitä eettisyydestä..
-
allofmp3.com tullaan sulkemaan jossain vaiheessa. Yksi Venäjän WTO-jäsenyyden ehdoista oli, että tuo paikka suljetaan. Näin ne isot levy-yhtiöt pitää eduistaan kiinni...
-
Linuxissa toimii, luonnollisesti, kaikki sellaiset musiikkitiedostot joita ei ole pilattu kuuntelunestotekniikoilla. Harmillisesti listamusiikki on usein näillä tekniikoilla pilattu, ja muutenkin 90% maailman musiikkimarkkinoista (rahallisesti) on neljän yhtiön hallussa joista yksikään ei vielä toistaiseksi ole lähtenyt kokonaan perumaan kuuntelunestohankkeitaan. Hieman pienempänä pahana suuri osa kaikkialla toimivista musiikkikappaleistakin myydään suositussa MP3-muodossa, joiden tukea Linuxissa taas rajoittavat ohjelmistopatentit. Ubuntuun saa kuitenkin MP3-tuen sentään helposti asennettua, ja ne patentitkin vihdoin raukeavat parin vuoden päästä.
Niin, tässä vielä muutama kauppa lisää:
emusic.com (http://www.emusic.com/) - yli 2 miljoonaa kappaletta kaupan (ostot tapahtuvat tilausperiaatteella, eli maksamalla jonkun euromäärän saa ladata niin ja niin monta kappaletta 30 päivän sisällä maksusta)
bleep.com (http://bleep.com/) - lähinnä elektronista musiikkia kuunneltavaksi ja ostettavaksi, osa jopa häviöttömässä, täysin avoimessa FLAC (http://flac.sourceforge.net/)-tiedostomuodossa
Levyvirasto.net (http://www.levyvirasto.net/) - suomalaista musiikkia ostettavana sekä CD-levyinä että tiedostoina (ilman kuuntelunestoa)
-
Hieman pienempänä pahana suuri osa kaikkialla toimivista musiikkikappaleistakin myydään suositussa MP3-muodossa, joiden tukea Linuxissa taas rajoittavat ohjelmistopatentit. Ubuntuun saa kuitenkin MP3-tuen sentään helposti asennettua, ja ne patentitkin vihdoin raukeavat parin vuoden päästä.
toki tuo on ikävää, mutta jos ei välitä patentoiduista formaateista, niin mp3-tiedostot saa kyllä toimimaan ubuntussa myös laillisesti (eikä ainoastaan kyseenalaisesti). ubuntun paketinhallinnasta löytyy linux-käyttöön lisensioitu mp3-dekooderi gstreamer-frameworkiin nimellä gstreamer0.10-fluendo-mp3.
-
allofmp3.com tullaan sulkemaan jossain vaiheessa. Yksi Venäjän WTO-jäsenyyden ehdoista oli, että tuo paikka suljetaan. Näin ne isot levy-yhtiöt pitää eduistaan kiinni...
Jep.. surullista mutta totta :(
Lisäys: Mutta tuskinpa tarvitsee kovin kauaa odotella kun jokin vastaava palvelu tulee tilalle. :)
-
laillisesti ja "laillisesti" ainakin tuolta voi ladata artistien itse jakoon laittamaa. Mikäli siellä ei erikseen toisin mainita!
www.soundclick.com
::)
-
http://www.tietokone.fi/uutta/uutinen.asp?news_id=29644&tyyppi=1 (http://www.tietokone.fi/uutta/uutinen.asp?news_id=29644&tyyppi=1)
Wall Street Journal ja Reuters kertovat, että levy-yhtiöjätti EMI harkitsee antavansa omistamansa musiikkikappaleet myyntiin ilman kopiosuojauksia. Päätös asiasta saattaa syntyä jo tämän päivän aikana.
EMI:n kerrotaan neuvottelevan useiden nettimusiikkikauppojen kanssa ehdoista, joilla kappaleita voitaisiin kaupata suojaamattomassa mp3-muodossa. Reutersin nimettömän lähteen mukaan EMI haluaa musiikkikaupoilta suuret ennakkomaksut vapaan myynnin sallimiseksi.
EMI on jo kokeillut kepillä jäätä laittamalla suosittujen artistien kuten Norah Jonesin ja Lily Allenin singlejulkaisuja jakoon ilman kopiosuojauksia. Reutersin siteeraaman EMI:n edustajan mukaan kokemukset ovat olleet myönteisiä.
Aikaisemmin tällä viikolla Applen Steve Jobs kehotti avoimessa kirjeessään musiikkiteollisuutta luopumaan kopiosuojausten käytöstä. Yhdysvaltain äänilevyteollisuuden etujärjestö RIAA tyrmäsi tuoreeltaan Jobsin ajatukset ja neuvoi Applea mieluummin lisensoimaan suositussa Itunes-musiikkikaupassa käytettävän Fairplay-drm-tekniikan kilpailijoilleen.
Toivottavasti tämä uutinen pitää paikkansa ja toivottavasti sopimukset saadaan aikaiseksi. Olenkin vain odottanut että koska tekisi joku näistä suurista levyfirmoista tämän siirron. Näinköhän todella käy, että väistämätön tapahtuu ja DRM-suojauksista aletaan luopua ainakin musiikkitiedostojen osalta?
Melkein voisi luulla ettei näitä firmoja kiinnosta raha ollenkaan, veikkaan nimittäin että aikamoinen joukko maksaisi mielellään hyvälaatuisesta mp3-tiedostosta, mutta koska se ei nykyään ole mahdollista niin aukaistaan sitten tuo p2p-softa ja otetaan se sieltä, helposti ja vaivattomasti, jonka jälkeen vielä helpommin ja vaivattomammin siirretään se mp3-soittimeen niin monta kertaa kuin itse haluaa.. Näin ajatellen minä väitän että ainakin osittain DRM jopa lisää piratismia, mitään hyötyä siitä ei ainakaan ole, ei levy-yhtiön eikä kuluttajan kannalta..
Minä ihan oikeasti ihmettelen, että eikö noissa isoissa levy-yhtiöissä kukaan ajattele näin? Ilmeisesti ainakin EMIssä tätä nykyä ajattelevat, hyvä juttu.
-
Dodih! Tajusihan siellä joku vihdoin! Ei voi muuta sanoa kuin että aivan loistava siirto EMI:ltä! :)
-
Täältä voi ladata ilmaista Suomalaista musiikkia!
http://maihinnousu.net/
-
Kannattaa muuten joskus tarkistaa
http://www.mp3lizard.com/
-
Täältäkin voi ladata ilmaiseksi http://www.jamendo.com/en/
- Eku
-
Tuolta saa kans ladattua laillisesti ja ilmaiseksi musiikkia. http://www.mikseri.net/
-
On se hyvä että väki lukee ketjun viestejä ennen kuin kirjoittelevat. Mutta anyway, myös last.fm taitaa antaa ladatat musiikia nykyäään.
r
-
On se hyvä että väki lukee ketjun viestejä ennen kuin kirjoittelevat. Mutta anyway, myös last.fm taitaa antaa ladatat musiikia nykyäään.
r
OHO! katos vaan :) miten olis sitten http://www.sentero.net/