Ubuntu Suomen keskustelualueet
Ubuntun käyttö => Asentaminen ja käyttöönotto => Aiheen aloitti: mikkohuo - 06.01.07 - klo:12.48
-
Olisin kiinnostunut kuulemaan erityisesti uusien Ubuntun käyttäjien ajatuksia siitä, mihin suuntaan Ubuntu tutuksi (http://fi.wikibooks.org/wiki/Ubuntu_tutuksi) -wikikirjaa tulisi kehittää nykyisestä? Wikikirjan kirjoittaminen aloitettiin viime keväänä ja sisältöä on jo varsin mukavasti. Jatkokehittämisen kannalta ainakin seuraavasta tiedosta olisi paljon hyötyä:
- Onko wikikirja riittävän selkeä opastamaan Windowsin päivittäisestä käytöstä Ubuntun käyttöön?
- Mistä aiheista kaivattaisiin lisätietoa?
- Mistä aiheista tarvittaisiin enemmän ohjeistusta?
- Mikä kirjassa on hyvää?
- Mikä kirjassa on huonoa?
- Mitä pitäsi tehdä toisin?
Projektin alkuperäiset tavoitteet on kuvattu tuonne: http://fi.wikibooks.org/wiki/Ubuntu_tutuksi/Kirjoittajille#Ohjeita_kirjoittamiseen
-
- Mistä aiheista tarvittaisiin enemmän ohjeistusta?
DVD:n saaminen pystyyn. Mahdollisesti DigiTv:n konffaaminen. Ehkä osion langattomista mm. ndiswrapper (Löytyy graafiset työkalut ainakin GTK:na).
- Mikä kirjassa on hyvää?
Sourceslistit. Todella tärkeät tiedot kätevästi saatavilla.
-
Graafisten, distroon sisältyvien vakiotyökalujen käyttö pitisi olla ensisijaisena tai ainakin tasavertaisena vaihtoehtona asioiden toteuttamismalleissa. Komentorivi on tehokas, mutta varsinkin pelkästä winkkarimaailmasta tulleille outo ja pelottava. Distron rakentamisen tavoitteenakin on ymmärtääkseni ollut helppokäyttöisyys ja matala kynnys asioiden tekemiselle, siksi ne graafiset työkalut, Synaptic etunenässä, saisivat olla ensisijaisina työkaluina opastuksessa.
T: Jallu59
-
Hei!
Tämä on ensimmäinen viestini tänne foorumille. Wikikirja on ollut avuksi, siellä on paljon tietoa mitä tarvitsee. Paljon on kuitenkin sanoja joita en ymmärrä. Vaikeaa on että siitä on paljon linkkejä muille sivuille eikä tieto ole kirjassa. MIeleen tulee, että mikä on käyttöjärjestelmä, mikä on kovalevy, onko se sama kuin muisti? Mikä on työpöytäympäristö, mikä on graafinen sellainen?
livecd-sivulla on linkkejä Ubuntun versioihin 6.06 ja Xubuntun versioihin 6.10. Onko Ubuntustakin tulossa 6.10 versio, julkaistaanko Xubuntusta useammin cd-levyjä?
MIstä tiedän toimiiko kannettavani kamera Ubuntussa? En ole ohjelmista löytänyt kameraohjelmaa. Asentaminen oli vaikeaa vaikka onnistui. Asentamisesta ei ehkä ole hyvää suomenkielistä ohjetta internetissä, en löytänyt, kuvien kanssa.
Samat asiat on sanottu kirjassa useassa paikassa ja sivut ovat vähän sekasin, samanlaista asiaa on kysymysten vastauksissa ja esittelysivuilla
Onko kukaan jaksanut lukea kirjaa läpi? Olisiko hyvä jos olisi jotain harjoituksia jotta oppisi käyttämään Ubuntua paremmin ja ymmärtämään miten se toimii. Mitä muuta voi tehdä kuin käydä internetissä.
Wikikirja on hyvä kirja!
Hyvää yötä!
-
Ajattelisin asiaa alkajan näkökulmasta. Minulla ei ole ollenkaan Windovs-kokemusta. Kun sain ensimmäisen englanninkielisen Suse 9.1 version käyttööni, oli alku huonolla kielitaidolla aika lailla hankalaa. Silloin muuten kaikki Linuxit taisivat olla olla englanninkielisiä. Sanakirjan kanssa sitä oli yriteltävä. Sieltä vain ei löydy kaikkea tietokonesanastoa. Sen vuoksi olen suomenkielisten ohjeiden kannalla. Graafinen ohjelma on käsittääkseni alkajan helpompi oppia vaikka oikeaoppiset gurut eivät hyväksykään pakettivarastoista valittuja graafisia paketteja. Ubuntussa synapticista saa ladattua toimivia paketteja. Ne asentuvat ja päivittyvät itsestään, mikä on tietämättömän alkajan kannalta hyvä asia.
Vikikirja on hyvä, mutta hyvääkin voi parantaa.
-
Sen vuoksi olen suomenkielisten ohjeiden kannalla. Graafinen ohjelma on käsittääkseni alkajan helpompi oppia vaikka oikeaoppiset gurut eivät hyväksykään pakettivarastoista valittuja graafisia paketteja. Ubuntussa synapticista saa ladattua toimivia paketteja. Ne asentuvat ja päivittyvät itsestään, mikä on tietämättömän alkajan kannalta hyvä asia.
Vikikirja on hyvä, mutta hyvääkin voi parantaa.
Olen täysin samaa mieltä wilhelmi,n kanssa graafiset työkalut ovat jo nyt hyvät mutta sitäkautta on helpompi päästä sisälle ubuntuun ja sitten ihminen kun utelias on kokeilemaan sitä komentoriviltä muokkaamista ym. ;)
-
Miten olis jonkinlainen muistilista meille soitellen sotaan lähtiöille, kaikilla kun ei ole malttia lueskella mitään manuaaleja tai wikejä, eli -tästä alotat
-tähän lopetat, muutama kaveri tullu hakeen cd'tä innolla että hyvästi xp, seuraavana päivänä ainaskin uudehkon hp'n omistajat kyselee et milläs tähän saa xp'n takas kun ei sillon tullu poltettua niitä levyjä ja yleensä siinä vaiheessa on myöhäistä kertoo enään mitään kodekeista kun isäntä on tahinu koko yön ja emäntä heräiltyään alottanu räpätyksen et rikoit koneen.
-
Komentoriville on helpompi antaa ohjeita. Graafisissa työkaluissa tapahtuu useammin muutoksia ja ne ovat suurempia. Sen takia monessa paikassa annetaan ohjeet komentoriviä käyttäen. Tämän voisi mainita wikikirjassa. Voisi ehkä verrata rinnakkain miten tehdään joku asia päätteessä ja graafisessa työkalussa.
dapperin soures.listin kohdalta voisi korjata plf varaston medibuntuun, kuten edgyssä.
easyubuntu on mielestäni ongelmallinen. Se voi olla hetken helppo ja pidemmän päälle vaikea.
Wikikirjaan on helppo viitata, kun samoja asioita kysytään monesti.
Suositeltavat ohjelmat Xubuntu Linuxiin on iso sivu eikä sovi sellaisenaan wikikirjaan ainakaan perustoiminnot tutuiksi kohtaan.
-
Paljon on kuitenkin sanoja joita en ymmärrä. Vaikeaa on että siitä on paljon linkkejä muille sivuille eikä tieto ole kirjassa. MIeleen tulee, että mikä on käyttöjärjestelmä, mikä on kovalevy, onko se sama kuin muisti? Mikä on työpöytäympäristö, mikä on graafinen sellainen?
Linkit ovat mielestäni vaan helpottamassa lisätiedon etsimistä. Kannattaa pysyä aluksi wikikirjassa, että saa yleiskuvaa asiasta. Ehkä osa näistä sanoistakin selviää kirjaa luettaessa.
Livecd-sivulla on linkkejä Ubuntun versioihin 6.06 ja Xubuntun versioihin 6.10. Onko Ubuntustakin tulossa 6.10 versio, julkaistaanko Xubuntusta useammin cd-levyjä?
Hyvä huomio. Kaikkia kolmea julkaistaan yhtä usein. Voi tuohon olla joku hyvä syykin.
MIstä tiedän toimiiko kannettavani kamera Ubuntussa? En ole ohjelmista löytänyt kameraohjelmaa.
Mikä on kameran malli?