Ubuntu Suomen keskustelualueet
Ubuntun käyttö => Asentaminen ja käyttöönotto => Aiheen aloitti: filo - 24.12.06 - klo:00.08
-
Hukassa ollaan. Noudin Open Office -asennuspaketin version 2.1. Imuroin nimen omaan DEB-jakelun. Onko tämä se oikea Ubuntuun? Miten tuo asennus tapahtuu. Voiko käyttää paketinhallintaohjelmaa vai mennäänkö komentoriveillä ja miten? Auttakee!? :'(
-
Sitä ei saanut apt:n kautta? (sudo apt-get install openoffice.org)
Mikäli ei niin tuon sinun paketin saa asennettua tällä tavalla:
http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=135.0
Tuolta dpkg -osio.
-
Ainakin perus-Ubuntussa voi versiosta 6.06 alkaen tuplaklikata pakettitiedostoa, jolloin Ubuntuun tehty graafinen irtopakettien asennusohjelma tarjoaa pakettia asennettavaksi.
-
Ensin pitää kuitenkin poistaa vanha openoffice alta pois.
-
No eipä ole onnistunut vielä tuon uuden 002.1 asennus. Paketti, jonka imuroin on nimeltään OOo_2.1.0_LinuxIntel_install_fi_deb.tar.gz. Tiedosto on kotikansiossa lataukset kansiossa. Mitenkähän tuo saa näkyviin
graafisessa synatpic-pakettien hallinnassa. Täältä kai se asennus onnistuisi. Mutta kokeillaan nyt vielä, jos onnistuisi, Ohjeita on tullut kiitettvässti. Onhan tuossa Ubuntussa jo valmiina hieman vanhempi versio, jahka saan asennettua suomen kielen oikotyökalut ja tavutuksen (soikko tai voikko). Winukan puolella on käyttänyt OO:ta jo vuosia, Lukuunottamatta Accessia Open Office on loistotyökalu.
-
Elikkäs ensin siis poistat kaiken openofficeen viittaavan synapticilla.
Sitten kaksoisklikkaat OOo_2.1.0_LinuxIntel_install_fi_deb.tar.gz -tiedostoa, jonka purat vaikka kotikansioosi, jonne muistaakseni ilmestyy DEBS-kansio. Sitten asennat kaiken kansion sisällä olevan (tiedostoilla oli joku tietty järjestys ilmeisesti, johtuu riippuvuuksista). Sitten vain OOo2.1:tä käyttämään.
Kerro, jos keksit miten saa 2.1 versioon voikon asennettua. Itse en ole vielä onnistunut.
-
Vaikeaksi tämä uuden Open Officen asennus menee. Onko ehdottomasti poistettava vanha ensin pois alta ja sitten lähteä klikkaamaan DEBS-pakettia. Viitsisikö joku ystävällinen sielu vääntää rautalankasta. Muuten, sain asennettua Soikon versioon 2.0.4 muokkaamalla kirjoittamalla /etc/apt/sources,list tiedostoon soikkon asennuslähteen ja homma onnistuin ihan openoffice.org suomenkielisten sivujen mukaan. Pitäisikö tuon uuden paketin asennuksen onnistua, jos poista vanhat veke ja käytän annettuja ohjeita. Pelottaa hieman.... :-\
-
Synaptic-pakettienhallintaohjelma hakee asennettavat ohjelmat pakettivarastoista (http://fi.wikibooks.org/wiki/Ubuntu_tutuksi/Ohjelmien_asentaminen_ja_pakettivarastot), eli et saa koneellesi lataamaa pakettia mitenkään näkymään synapticissa, vaan se pitää asentaa komentorivin kautta dpkg-ohjelmalla, tai ubuntun graafisella paketinhallintaohjelmalla, joka avautuu tuplaklikkaamalla lataamaasi pakettia.
Itse ei ole vielä tarvinnut koskaan asentaa mitään ohjelmaa muualta kuin pakettivarastosta (http://fi.wikibooks.org/wiki/Ubuntu_tutuksi/Ohjelmien_asentaminen_ja_pakettivarastot). Ubuntulla paketit ilmestyvät pakettivarastoihin kyllä aikamoisella viiveellä, mutta vanhallakin versiolla pärjää vallan mainiosti ja mahdolliset tietoturva-aukot korjataan kyllä vanhempiinkin ohjelmaversioihin nopeasti.
Käsin asentamisen ongelmana on, että ohjelmat eivät enää päivity automaattisesti. Ubuntu osaa päivittää pakettivarastoihin tulleet uudet paketit automaattisesti, mutta käsin asennettua paketti ei enää päivity muuten kuin käsipelillä.
-
Noudin Open Office -asennuspaketin version 2.1. Imuroin nimen omaan DEB-jakelun. Onko tämä se oikea Ubuntuun? Miten tuo asennus tapahtuu. Voiko käyttää paketinhallintaohjelmaa vai mennäänkö komentoriveillä ja miten?
Ihan perusasioita on, ettei asennella turhaan ylimääräisiä paketteja ohi normaalien päivityksien.
Aikanaan OO 2.1 julkaistaan myös Ubuntuun.
Jos välttämättä haluaa asennella uudempia versioita kuin jakeluun virallisesti on tarjolla, käytetään toki
deb (debian) -paketteja.
Tuo deb.tar.gz on siis deb-paketti, joka on syystä tai toisesta koottu tar:illa ja pakattu gzip:llä.
Ohjeet jo saitkin sen purkamiseksi. Suosittelen purkamaan paketin komentoriviltä (pääte) komennolla:
tar -xvzf <paketti.tar.gz>
Yksittäinen deb-paketti taas asennetaan komennolla:
sudo dpkg -i <paketti.deb>
dpkg ei asenna ohjelmaa, jos riippuvuudet eivät täyty!
Yleensä tuo jo riittäisi, mutta aiemmissa viesteissä suositeltiin virallisen OpenOfficen poistamista
ennen asennusta. Ohjelmien poistaminen taas pitäisi tehdä käyttäen paketinhallintaa:
dpkg/apt-get/aptitude jne. jne. jne. Osa ko. komennoista poistavat myös riippuvuudet, ja vaatisi
mahdollisesti uudemman version asennusta taas asennettavaksi uusia (tuoreempia) ohjelman vaatimia
riippuvuuksia.
Summa summarum - suosituksena, jos ei aivan välttämätöntä, on tyytyä käyttämään jakeluun
käännettyä/paketoitua ja jakelun lisäpalikoihin sopivaa versiota ohjelmasta.
OpenOffice on varsin laaja ohjelmakokonaisuus, joten sen asennus ei ole ihan simppeliä.
-
Aikaisempien openoffice.org -versioiden poistaminen ei olisi muuten tarpeen, mutta kun nämä 2.1 paketit valittavat ristiriidoista, ja asentuvat vasta kun vanhat on poistettu.
Jos haluaa kaikki .debit asentaa kerralla, niin komentoriville:
sudo dpkg -i *.deb
siitä hakemistosta, missä tiedostot ovat.
Edit: Mutta jos tosiaan uudessa versiossa ei ole mitään, mitä tarvitsee välittömästi, niin kannattaa odotella, että päivittyy pakettienhallinnan kautta.
-
No näinhän se taitaa olla, ettei tuossa uudessa versiossa mitään käytön kannalta olennaisia muutoksia ole. Luvattiin vain parempaa yhteiskäyttöä accessin kanssa, mutta Access-sovellukseni winkkarissa ovat jo sen verran isoja, että helpointa on hoitaa ne asiat winkkarin puolella ellen sitten innostu crossover- tai winehommeleihin. Ja muuten, onko ubuntuu ohjelmisto, jolla voisin imuroida koneelle Cd-levyni suoraan esim mp-muotoon tai vaikkapa muihinkin tiedostomuotoihin?
-
Ja muuten, onko ubuntuu ohjelmisto, jolla voisin imuroida koneelle Cd-levyni suoraan esim mp-muotoon tai vaikkapa muihinkin tiedostomuotoihin?
Mitä tarkoitat? Haluat siis laittaa CD-levyn asemaan, ja kopioida CD:n sisällön koneelle? Mitä CD sisältää? Mikä mp-muoto?
-
Niin tarkkuutta. Haluaisin kopioida CD:ni linuxiin mp3-muotoon, jotta esim. Nokian kännyni niitä soittaisi. Ei taida 6280 tukea ogg-formaattia.
-
Muuten uusia kysymksiä varten kannattaa tehdä uusi triidi, mutta:
http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=3525.0
ja
http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=4082.0
-
Ja tuosta linkistä tiivistettynä: Jos haluat muuttaa ogg-tiedoston mp3-tiedostoksi, se pitää ensin muuttaa mplayerillä wav-tiedostoksi ja sitten lamella mp3-tiedostoksi, eli menee aikamoiseksi kikkailuksi. CD-levyllähän tiedostot ovat wav-muodossa, joten ne saa kääntymään mp3-tiedostoksi lame-ohjelman avulla komennolla
lame tiedostonimi.wav tiedostonimi.mp3
Jos haluat muuttaa kokonaisen kansion wav-tiedostoja mp3-tiedostoiksi, tarvitset skriptin joka tekee mp3 käännökset lamen avulla.
lame löytyy multiverse pakettivarastosta synapticilla.
-
No vastaillaan vielä tänne, vaikka ollaan sivussa alkuperäisestä aiheesta. Nuo tarvittavat paketit löytyivät ja nyt pystyn kääntämään suoraan CD-levyni kipaleet suoraan mp3-tiedostoiksi Ripper X -ohjelmalla. Sikäli, jos joskus käy niin, että Nokian PC-suitesta tulee linux-versio. Crossover ei taida tätä osata. Muuten, Accessia Crossover osaa käsitellä aivan mainiosti!