Ubuntu Suomen keskustelualueet
Ubuntun käyttö => Vaihtoehtoiset työpöytäympäristöt => Aiheen aloitti: Owdy - 11.11.06 - klo:14.05
-
Onko kukaan kokeillut?
http://www.gnewsense.org/Main/Features
Toi vois olla hauska: http://www.gnewsense.org/Builder/HowToCreateYourOwnGNULinuxDistribution
Mä voisin västä Oskubuntu distron ;D
-
Vaihdoin Edgystä tähän distroon.
Näyttää olevan Dapper, josta on tehty 100% free.
Itse valitsin aikoinaan Ubuntun koska sitä mainostettiin "täydellisesti vapaana ja avoimena" distrona. Sitä se ei kuitenkaan ole (selvisi myöhemmin), vaikkakin muuten hyvä distro on.
Haukkukaa vaan "linux-hihhuliksi" ;)
-
Itse valitsin aikoinaan Ubuntun koska sitä mainostettiin "täydellisesti vapaana ja avoimena" distrona. Sitä se ei kuitenkaan ole (selvisi myöhemmin), vaikkakin muuten hyvä distro on.
Mitä ei vapaata Dapperissa on?
-
Mitä ei vapaata Dapperissa on?
Muistaakseni kerneliin lisätty jotain
http://fasmz.org/~pterjan/blog/?date=20060609
-
Mitä ei vapaata Dapperissa on?
Ajureita, firmwarea mm. näytönohjaimille ja verkkokorteille. Kokeneella käyttäjällä on kuitenkin varaa olla ideologinen. On myös mahdollisuus käyttää näitä ominaisuuksia, jos ei ole kovin tiukka. Itselläni on kiva tilanne. En tarvitse kuin tuettuja ja yhteisön ylläpitämiä paketteja. Ei tarvitse miettiä moisia juttuja. Ubuntu on siitä hyvä jakelu, että siinä voi hyvän systeemin päälle muuttaa tai olla muuttamatta mieleisiään juttuja ja se aina vaan toimii.
-
Kokeneella käyttäjällä on kuitenkin varaa olla ideologinen.
Niin joo :)
Voi itse muokata järjestelmää ilman pelkoa siitä, että jokin binäärimokkula menee rikki. Esim. Ubuntussa kernelin kääntämisessä menetetään restricted-ajurit ja jotain muutakin.
-
Jooh, mulle toistaiseksi on riittänyt että "restricted"-komponentin klikkaan Ubuntusta pois, eli ne pari kernelimoduuli/firmware-pakettia. Restricted-poistettua Ubuntua jos vertaa gNewSenseen niin ei taida kovin paljon olla enää eroa - tai ainakaan niin että mun koneella mitään niistä epävapaista osista käytettäisiin. Mutta totta tuo, että Ubuntua mainostetaan täysin vapaana vaikkei se sitä (ihan) ole. Ilman restricted-komponenttia kuitenkin aika lailla sama asia kuin gNewSense (tai Debian main), ellei kernelin syövereistä löydy jotain mitä on vielä lisäksi poistettu gNewSensestä.
Hienoa joka tapauksessa aina, että joku "pitää huolta", muuten on aina riski ajautua tilanteeseen jossa on riippuvainen jostain tietystä suljetusta ohjelmistosta. Ja jo gNewSensen olemassaolo on haaste Ubuntulle, jotta Ubuntu pysyy tasapainoilussaan suosion kanssa kuitenkin oikeaan päin kallistuneena. Uskon toistaiseksi varsin vahvasti Ubuntun tekijäporukkaan siinä, että kompromisseja tehdään vain kun on "ihan pakko", ja ne merkitään selvästi ja on palautettavissa paremmaksi (esim. feisty+1:ssä ei enää NVIDIAn suljettuja ajureita, jos vain Nouveau toimii miten vain kohtuullisesti).
-
Muutokset näkyy täältä
Main repository
http://www.gnewsense.org/MainRepo/MainRepo
Universe repository
http://www.gnewsense.org/Universe/Universe
Varsinkin kernelistä löytyy vaikka mitä "ei-vapaata".
http://svn.gnewsense.svnhopper.net/gnewsense/builder/trunk/firmware/firmware-removed
Eikä "radeon" tai "ati" kernel moduulikaan näytä olevan vapaata.
-
Eikä "radeon" tai "ati" kernel moduulikaan näytä olevan vapaata.
Kyllä ne on aika lailla, tuossa on kernelin drm-moduuleista poistettu jonkin verran binäärimuotoista mikrokoodia jota ei siis sitten lähetetä kortille, mutta ongelmaa toimivuuden kanssa ei pitäisi olla. Mutta on kyllä totta että paljon sitä epävapaata on... on aika monta ajuria joita on yksi ihminen tehnyt NDA:lla kerneliin, ja niissä on sitten osassa "sotkettu" koodia sen verran että siitä ei oikein ota helposti selvää mitä se tekee. Tämä lienee yksi poistoperuste joillekin verkkoajureille tuossa.
Tuosta huomaa senkin, että kernelin tekijät joutuvat taistelemaan ja tuskailemaan näiden kanssa paljon enemmän kuin kukaan muu. Ja samoin kuka tahansa joka yrittää ylläpitää haastavammissa tapauksissa Linux-koneita, jos on menty ostamaan laitteistoa jolle on "vain vähän" epävapaita ajureita ja sitten eri ajurit eivät toimikaan samassa kernel-versiossa ym.
Toisaalta ei pidä sekoittaa epävapaita ohjelmia jotka ovat sitä todellakin binäärikoodin takia, ja niitä jotka ovat "epävapaita" (joissain maissa) koska on tehty vaikka videokoodekkeja toimiviksi ilman että on maksettu MPEG-LA:lle lisenssimaksuja. Jälkimmäisen "epävapaus" on tulkinnallista, jos itse koodi on täysin vapaata, ja tilanne voi muuttua esim. jos lainsäädännössä sallitaan USA:ssakin "interoperability"-tarkoitukseen tehty koodi.
-
Kyllä ne on aika lailla, tuossa on kernelin drm-moduuleista poistettu jonkin verran binäärimuotoista mikrokoodia jota ei siis sitten lähetetä kortille, mutta ongelmaa toimivuuden kanssa ei pitäisi olla.
Sen verran ongelmaa on, ettei 3D-kiihdytys toimi. Tämä hiukan haittaa kyllä...
-
Noniin
Latasin kernel.org sivuilta uuden 2.6.19 kernelin ja laitoin siihen ingo molnarin realtime paikkaussetin. Karsin myös turhia ajureita ja toimintoja joita en tarvitse. Otin myös usplashin pois käytöstä, koska gnewsensen versio siitä ei toimi muilla kun 2.6.15 sarjan kernelillä. Myös 3D kiihdytys toimii avoimella radeon ajurilla.
Suoraan sanottuna huomattavasti vakaampi kuin Ubuntu Edgy :)