Ubuntu Suomen keskustelualueet
Ubuntun käyttö => Ubuntu tietokoneissa => Aiheen aloitti: rmv - 24.04.25 - klo:17.30
-
Tässä foorumissa on monia eri ohjeita erillisen home-osion tekoon, mutta itse en ole löytänyt sellaista selkeää, kokemattomalle käyttäjälle tarkoitettua ohjetta.
Löysin yhden ohjeen joka vaikutti aivan selkeältä, mutta jotain jäi puuttumaan. Käynnistettäessä grubin valikko tulee näkyviin ja kun valitsen Ubuntun, niin sen sisäänkirjautumisruutu avautuu. Kun laitan siihen käyttäjätunnuksen ja salasanan, niin ohjelma koittaa avautua, mutta käynnistys ei kuitenkaan onnistu vaan pitää syöttää taas uudestaan kirjautumistiedot eikä se edelleenkään avaudu. Mitään ilmoitusta ei tule näkyviin vaan ainoastaan sisänkirjautumisruutu.
Tässä on osoite mistä otin ohjeen.
https://wiki.ubuntu-fi.org/Kotihakemisto_omalla_osiolla
Omalla koneellani on Ubuntu 20.04 osiolla sdb2 ja GPartedilla tehty home-osio on sdb3. Pitääkö tässä vaiheessa sdb3 olla liitettynä? Nyt siitä ei ole mitään merkkiä Gpartedissa enkä tiedä miten sen voi Gpartedissa liittää. Osioinnin tein ohjeen mukaisesti.
Ohjeessa mainitut *osiotunnus1* on minun koneellani sdb2 ja *osiotunnus2* on minun koneellani sdb3.
Tein kaikki ohjeessa annetut vaiheet, mutta jokin ei vain pelittänyt.
-
Olen joskus tehnyt niin, että /home/user/ hakemisto on asennuksessa tulleessa paikassa. Mutta kaikki sen alihakemistot kuten Videos, Music, jne onkin linkitetty ln:llä.
ln -s /mnt/sdxyz/user/Videos Videos
Ja tietysti olen tehnyt sinne levylle sdxyz nuo hakemistot ja kopioinut cp:llä tai siirtänyt mv:llä tiedostot sinne. Sen jälkeen poistan järjestelmän (käyttäjän) kotihakemistosta tyhjän tai ei tyhjän hakemiston rm -rf Videos. Varmistu ennen poistamista, että haluamassasi kohteessa ne tiedostot ovat.
Ohjeita englanniksi ln:stä man ln tai täältä (https://www.hostinger.com/tutorials/how-to-create-symbolic-links-in-linux/?utm_campaign=Generic-Tutorials-DSA|NT:Se|LO:Other-EU&utm_medium=ppc&gad_source=1&gad_campaignid=12231291749&gbraid=0AAAAADMy-hbeFssprshMGHx7eBAQJDcX1&gclid=Cj0KCQjw5azABhD1ARIsAA0WFUFnXWMaEijgnOc-lzB54TATexHWL5RArY51EHT_zL96edALjJWDBRoaAs_SEALw_wcB)
-
Käyttämässäni ohjeessa on kohta:
"fstab-tiedoston muokkaus
Avaa liitetyn järjestelmäosion fstab-tiedosto geditillä:
sudo gedit /jarjestelma/etc/fstab
lisää tiedostoon rivi:/dev/*osiotunnus2* /home ext4 nodev,nosuid 0 2"
Tein tämän ohjeen mukaan ja seurauksena oli edellä kuvaamani lopputulos.
Sitten löysin ohjeen, jossa käskyn loppuosaan on pari muutakin vaihtoehtoa:
/home ext4 defaults 1 2 Täĺlä ohjeella sain ainakin omasta mielestäni toimivan ratkaisun.
/home ext4 defaults,noatime 0 0 Tätä en ole vielä kokeillut. Kannattaako kokeilla?
Millä tavoin em. ext4:n jälkeen tulevat syötteet eroavat toisistaan eli mitä ne vaikuttavat lopputulokseen?
Mikä merkitys on numeroilla?
-
Fstab-dokumentaatio suomeksi: https://www.linux.fi/wiki//etc/fstab
Jos meinaat luoda ja liittää kotiosion olemassa olevaan järjestelmään asennuksen jälkeen, operaatio voi mennä metsään mm. fstabin virheellisen liitosmäärityksen tai parametrien vuoksi, tai käyttäjien kotihakemistojen puutteellisten oikeuksien johdosta, jolloin käyttäjät eivät pysty kirjautumaan sisään. Kannattaa siis varautua siihen, että joudut käynnistämään järjestelmän palautustilaan (recovery mode) ja siellä root-komentokehotteeseen, jossa voit yrittää korjata ongelmia tekstikonsolissa.
Valmistelussa ja mahdollisissa ongelmatilanteessa ChatGPT/Gemini voi olla myös hyvä apuri.
Kotiosion saa käyttöön huomattavasti helpommin heti Ubuntun asennuksen yhteydessä, asennusohjelman tarjoaman manuaalisen osiointityökalun avulla.