Ubuntu Suomen keskustelualueet
Ubuntun käyttö => Asentaminen ja käyttöönotto => Aiheen aloitti: onsese - 24.08.23 - klo:15.20
-
Joko Ubuntun uusi versio on havaittu toimivaksi, jotta kannattaa päivittää, vai onko se turvokki joka tekee vanhemmasta koneesta etanan ?
-
Mulla on Xubuntu 22.04, joka lienee nopeudeltaan vastaava kuin Ubuntu. Eri ikkunointi vain.
Se on pyörinyt hyvin mm. Lenovon T420 mallissa, jossa 2.5GHz i5-prossu ja 320/8G muistia. Koneen Bios n. 10v vanha.
Mutta varmaan tuo riippuu käytöstäkin. Mitä seuraan Task Manageria, niin aika harvoin pyörii prossu täysillä. Enemmänkin ongelmia tullut, kun loppuu tuo keskusmuisti, jos useampi selain auki yhtä aikaa.
-
Toimivuus ja hitaus ovat kaksi eri asiaa. Toimimattomuus voi toki tarkoittaa sitä, että suoritus on niin hidasta, ettei sitä voi sanoa toimivaksi. Eiköhän nämä uudet versiot ole ihan toimivia. Kubuntu on ainakin parissa vuodessa parantunut paljon.
-
Yhdesä vanhassa Mint Cinnamon virkisti.
-
Joko Ubuntun uusi versio on havaittu toimivaksi, jotta kannattaa päivittää, vai onko se turvokki joka tekee vanhemmasta koneesta etanan ?
Linux-jakelut eivät pääsääntöisesti turpoa käyttökelvottomiksi.
Toki jotkin ohjelmistot kehittyvät vaatien laitteistolta soveltuvaa suorituskykyä.
Ubuntu-jakelut, kuten muutkin käyttöjärjestelmät, on pidettävä ajanmukaisesti tuettuina.
-
juyli:n aika samoilla linjoilla. Yleensä käyttöjärjestelmät ei hirvittävän nopeasti vaadi lisää koneilta, toki hiljalleen vaatimukset lisääntyy. Mutta itse web sivut ja sovellukset, niin niiden vaatimukset kasvaa nopeammin, kun vaaditaan tukea esim. uusille videopurkutavoille jne. mutta vanhat pidetään samalla varsin pitkään tuettuna.
Muistaakseni KDE:n muutamat viimeiset versiot on itse asiassa vähentänyt keskusmuistinkäyttöä käynnistyksen jälkeen. Eli ei aina kannata ajatella, että päivitys hidastaa konetta.
-
Mulla on aikoinaan liian pieneksi asetettu juuriosio välillä tarvinnut siivousta, kiitos snapin. Joka tuli yllättäen ja pyytämättä U18.04:ään.
-
Käyttis ei välttämättä turpoa käyttökelvottoman hitaaksi, mutta uudet versiot työpöytäympäristöstä, tai sitten sovellukset itsessään voivat vanhaa konetta tylyttää ikävästi.
Vanhemmille koneille kannattaa ainakin lähtökohtaisesti miettiä jotain kevyehköä työpöytäympäristöä.
-
Mun kokemukseen suurin ongelma ovat nuo selaimet. Jos et tarvitse nettiselainta, niin 32-bittinen kone riittää monen hommaan. Yritin yhtä sellaista reilu 10v vanhaa miniläppäriä elvyttää Lubuntulla (18.04), mutta tuppasi aina hyytymään nettiselaimen käyttöön. Joku Falck tms. löyty ja se toimi, mutta tieoturvan taso museoaikainen.
Nyt haave tehdä tuosta pelkkä tekstipohjainen linux, mutta projekti vielä odottamassa. :)