Ubuntu Suomen keskustelualueet
Muut alueet => Muut käyttöjärjestelmät ja Linux-jakelut => Aiheen aloitti: pikkalle - 18.03.23 - klo:09.05
-
Olen vuosia käyttänyt tietokoneessa Linus-Mint käyttäjärjestelmää, koska se on vanhalle miehelle tarpeeksi yksinkertainen. Nyt koneeni on päivitysten yhteydessä alkanut herjata siitä, että uudempi versio käyttöjärjestelmästä pitäisi asentaa, koska vanhan tuki päättyy.
Nyt kysyn Linux-asiantuntijoilta, mikä Mint-versio kannattaisi asentaa. Nykyinen käyttöjärjestelmäni on Linux Mint 19.2 Cinnamon, johon olen ollut kovasti tyytyväinen. Olisi kiva, jos nyt asennettava versio olisi suunnilleen samanlainen. Koneeni on kohtalaisen suorituskykyinen SSD-kovalevyllä varustettu kone, jossa on muistiakin 8 Gb.
Kannattaisiko asennus suorittaa ihan perinteisellä tavalla tekemällä ensin asennustikku ja sitten tehtäisiin täydellinen uudelleenasennut vai onnistuisiko homma yhtä hyvin päivittämällä vanha versio uudempaan versioon? Tiedostot pitää tietysti ottaa ennen operaatiota talteen molemmissa tapauksissa.
-
Kannattaa joko tehdä puhdas uudelleenasennus tai päivittää uusimpaan LTS-versioon, joka on Linux Mint 21.1 ”Vera”.
Jos valitset uudelleenasennuksen sijaan päivityksen, 19.2 pitää päivittää ensin versioon 19.3, sitten 19.3 versioon 20.3, ja lopuksi vielä 21.1:een.
19.2 -> 19.3
https://blog.linuxmint.com/?p=3838
19.3 -> 20.3
https://linuxmint-user-guide.readthedocs.io/en/latest/upgrade-to-mint-20.html
20.3 -> 21.1:
https://linuxmint-user-guide.readthedocs.io/en/latest/upgrade-to-mint-21.html
-
Itse olen parhaimmaksi todennut tehdä aina puhtaan asennuksen, kun iso versiomuutos tulee.Eipähän jää mitään vanhoja asetustiedostoja, mitkä voi joskus ongelmia aiheuttaa.
-
Jos päättää tehdä puhtaan asennuksen, voi silti harjoitusmielessä tehdä ensin päivityksen ja tutustua siihen tapaan.
-
Kahteen tietokoneeseen tein puhtaan asennuksen, eikä kummassakaan koneessa ilmennyt vaikeuksia. Ainoaksi ongelmaksi jäi se, että vanha Hewlett-Packard HP LaserJet 1536dnf - MFP tulostin/skanneri ei toimi täydellisesti. Tulostus toimii hyvin, mutta skanneriosa ei toimi lainkaan.
Tuplaboottauskonessani on myös WIN 7 käyttis, ja siinä myös skannaus toimii moitteettomasti. Ei skannaus toiminut poistetussa Mint 19.2 käyttiksessäkään, joten vikaa ei ole tähän uudempaankaan versioon vielä korjattu. Ei siitä suurta haitaa ole ollut, sillä skanneria tarvitessani olen aina ottanut WIN 7 käyttiksen käyttöön.
Koska tulostimeni toimii hyvin WIN 7- koneessa, niin kysyisin nyt viisailta UBUNTU-miehiltä, saisinko myös skannerin toimimaan Mint 21.1 - koneessa, jos asentaisin koneeseen ensin Wine-ohjelman ja sitten käyttäisin HP LaserJet 1536dnf - MFP kirjoittimessani Windowsin ajureita? Onkohan kenelläkään kokemusta siitä asiasta?
-
onko hplip asennettu, toisella foorumilla ahdottelivat sane-airscan paketin asennusta, hplip linkin takaa
https://developers.hp.com/hp-linux-imaging-and-printing/gethplip
-
Onko tulostin kytketty tietokoneeseen USB:llä vai Ethernetin kautta?
HPLIP tukee skannausta LaserJet 1536dnf:llä samoin kuin muillakin HP:n monitoimitulostimilla. Mint 21:ssä taitaa olla oletuksena ipp-usb ja airscan, jotka saattavat mennä hplipin edelle, jos tulostin on kytketty tietokoneeseen USB:n kautta. Silloin kannattaa ehkä kokeilla poistaa ipp-usb ja varmistaa, että hplip on asennettuna:
sudo apt purge ipp-usb
sudo apt install hplip hplip-gui
Lisää tulostin HP Device Managerin (HPLIP Toolbox) tai hp-setup-ohjelman avulla.
Myös verkon kautta skannaaminen saattaa edellyttää, että tulostin on ensin otettu käyttöön näillä HPLIPin asetustyökaluilla
-
Onko tulostin kytketty tietokoneeseen USB:llä vai Ethernetin kautta?
HPLIP tukee skannausta LaserJet 1536dnf:llä samoin kuin muillakin HP:n monitoimitulostimilla. Mint 21:ssä taitaa olla oletuksena ipp-usb ja airscan, jotka saattavat mennä hplipin edelle, jos tulostin on kytketty tietokoneeseen USB:n kautta. Silloin kannattaa ehkä kokeilla poistaa ipp-usb ja varmistaa, että hplip on asennettuna:
sudo apt purge ipp-usb
sudo apt install hplip hplip-gui
Lisää tulostin HP Device Managerin (HPLIP Toolbox) tai hp-setup-ohjelman avulla.
Myös verkon kautta skannaaminen saattaa edellyttää, että tulostin on ensin otettu käyttöön näillä HPLIPin asetustyökaluilla
Skanneri heräsi henkiin
Tein ehdottamasi temput päätteen avulla ja sainkin lopulta skannerin henkiin. Yhdessä vaiheessa kone herjasi jostakin puuttuvasta ajurista, joka pitäisi hakea suoraan HP:n serveriltä. Annoin toimenpiteeseen luvan, ja ajurin asentamisen jälkeen skanneri alkoi toimia ihan normaalisti.
Suuret kiitokset hyvistä ohjeista tulostimen konfiguroimiseksi. Liian vaikeita nämä hommelit ovat vanhalle miehelle, mutta onneksi kokeneemmilta kavereilta voi kysyä neuvoja, kun koneet ovat tiltissä.
-
Hieman asian vierestä
Olen vieläkin kiitollinen kaikille viisaille UBUNTU-miehille, joiden opastuksen avulla sain HP skannerin moitteettomasti toimimaan. Jatkan nyt kuitenkin tarinaa vähän aiheen vierestä.
Olen aina ollut siinä uskossa, että Linux-koneissa kaikki oheislaitteet toimivat ihan laakista, joten niiden kanssa ei tarvitse kikkailla erilaisten ajureiden kanssa kuten Windows-koneissa. Nyt kuitenkin tapahtui niin, että uuden Mint-käyttöjärjestelmän asennuksen jälkeen skanneri ei toiminutkaan laakista, vaan piti vähän kikkailla HP:n ajureiden kanssa.
Aiemmin jo kerroin, että skanneri on toiminut moitteettomasti Win7-koneessa. Ei se skanneri siinäkään aluksi toiminut, mutta siihen pystyi verkosta lataamaan HP:n ajuriohjelman. Ajuriohjelma vaikutti aika isolta, sillä melkoisen kauan tietokone sitä asensi. Ajurin asennuksen jälkeen kaikki toimi hienosti Win7-koneessa.
Onko Linuxin kehitys mennyt Windows-koneiden suuntaan? Pelkän Mint 21.1 käyttöjärjestelmän asennuksen jälkeen skanneri ei ollenkaan toiminut, vaan vamistajalta piti saada myös Linux-koneeseen oikeat ajurit. Linux-koneiden ajuritkin vaikuttivat olevan aika isoja, koska asennus kesti melkoisen tovin, mutta sen jälkeen skanneri alkoi toimia hyvin.
Kysynkin nyt viisailta UBUNTU-miehiltä, onko Linux-koneiden helppous nyt kadonnut, koska joudutaan kikkailemaan valmistajakohtaisten ajureiden kanssa ihan samalla tavalla kuin Windows-koneissa?
-
Olen aina ollut siinä uskossa, että Linux-koneissa kaikki oheislaitteet toimivat ihan laakista
Muuttujia on niin paljon, ettei tuollainen ole ihan realistista. Ajurit on kyllä Linuxissa ytimeen leivottu, mutta ei siellä aivan kaikkia ole. Ja joskus tilanne vaatii muuten vain vähän säätämistä siellä käyttöjärjestelmän päässä.
Useimmiten tulostimet kyllä toimivat suoraan, mutta joskus laite on esim. joko liian vanha tai liian uusi, eikä ajuria enää/vielä ole.
-
Linuxin tulostinajureissa on parhaillaan menossa suurempi uudistus, kun suurin osa tulostimista siirtyy käyttämään IPP:tä ja IPP-USB-rajapintaa. Uudemmat tulostimet tukevat niitä hyvin, mutta vanhemmissa malleissa voi tulla vastaan ongelmia, joita ei vielä ole huomioitu jakeluissa. Silloin ei ehkä auta muu kuin siirtyä vanhempiin ajureihin, kuten tässä tehtiin.
Osa HP:n vanhemmista larsertulostimista vaatii myös suljetun pluginin/firmwaren, jotta ne toimisivat HPLIPin kanssa. HPLIP lataa tarvittavat tiedostot, kun tulostin konfiguroidaan järjestelmään. Tässä ei ole tapahtunut muutoksia. Jatkossa uudet tulostinmallit toimivat todennäköisesti suoraan IPP-rajapintojen kautta ilman mallikohtaisia ajureita.
-
Teinpä tuossa kokeeksi toiseen koneeseen päivityksen ylöspäin Mint Cinnamon 19.3 > 20 > 20.1 > 20.2 > 20.3 > 21 > 21.1
Ensimmäinen päivitys tuotti ongelmia, kun oli kaikenlaisia ylimääräisiä pakettivarastoja asennettuna, eikä niiden poistokaan palauttanut vaadittuja aiempia ohjelmaversioita tilalle, kun joku muu käytti niitä. Lopulta poistin ristiriidassa olevat kirjastot käsin ja lopultakin suostui päivitys etenemään. Kaikki päivitykset meni tuon jälkeen sujuvasti yksi toisensa jälkeen lävitse. Aikaa kaikkien versioiden lataamiseen ja asennukseen meni muutama tunti. Mitään ongelmia en toistaiseksi ole havainnut. HP:n MFP M477fdw monitoimilaitekin näyttää toimivan.