Ubuntu Suomen keskustelualueet
Muut alueet => Yleistä keskustelua => Aiheen aloitti: kamara - 30.01.21 - klo:17.14
-
Yleensä, kun haluan pakata, niin käytän gzip:iä, joka on nopea mutta heikosti pakkaava pakkaaja.
bz2 on siitä tehokkaampi, mutta onko kuitenkin sitä parempi xz ?
-
En ole taas hetkeen kokeillut, mutta viimeksi kun kokeilin, Gzip oli niin valtavan paljon noita muita nopeampi, että useimmissa käytöissä olen tyytynyt siihen. Sitten kun erityisesti pitää saada pieni tiedosto, käytän XZ:aa, joka tuntuu useimmiten saavan Bz2:ta pienemmän lopputuloksen.
-
Taitaa kuuminta hottia olla zstd (https://en.wikipedia.org/wiki/Zstandard). Normaaleilla asetuksilla se on nopea, mutta tiukimmilla asetuksilla se pystyy pakkaamaan hyvinkin tiheästi. LZMA-algoritmi (https://en.wikipedia.org/wiki/Lempel–Ziv–Markov_chain_algorithm) (eli se mitä xz käyttää) taitaa olla se perinteisesti tiukin pakkaaja, joskin melko hidas.
Paremmuutta on kuitenkin vaikea määritellä mitenkään yksiselitteisesti, koska joku on nopeampi pakkaamaan, toinen purkamaan ja kolmas tekee sitten tiiviimmät paketit kuin muut. Tämä oli toki yksinkertaistus, joku voi sinänsä saavuttaa kaksi kolmesta tai jopa kaikki tietyllä datalla. Jos etsii tiiveintä pakkausta, niin on syytä testata erilaisia algoritmeja testidatalla parhaan löytämiseksi.
Kuvat (kuten myös ääni ja videot) ovat yleensä jo valmiiksi pakattuja. Joskus häviöllisesti (esim. jpg, mp3, ogg, h.264) ja joskus häviöttömästi (esim. png, flac). Tällöin niiden pakkaaminen jollain datan pakkaukseen tarkoitetulla menetelmällä ei yleensä kutista tiedostokokoa, vaan se voi jopa kasvaa. Tästä syystä levynpakkauksessakin monesti pyritään tunnistamaan pakkautumaton data ja kirjoittamaan se sellaisenaan levylle.
-
Eiköhän kuvan ja äänen (jota ei kyllä erikseen listattu), järkevät pakkaustavat ole sellaisia, jotka mahdollistavat kuvan ja äänen häviöttömän käyttämisen (suoraan).
Parhaimmista en mene takuuseen koko ja suorituskykymielessä, mutta .tif ja .flac ovat paljon käytettyjä. TIF-kuvissa on monenlaisia vaihtoehtoja ja niistä en ole perillä.
-
Kuville tiff ja png yleisesti käytössä. flac lienee paras äänelle. Turha noita uudestaan pakata. Tekstille ja binäärille xz kaiketi parhaita. Netistä löytynee vertailuja. Jos paljon dataa voi kestää tiukilla asetuksilla pitkään. Häviötön pakkaus hyvä jos dataa aikoo editoida. Lopullisen tuotoksen voi sitten pakata häviöllisesti.