Ubuntu Suomen keskustelualueet

Ubuntun käyttö => Multimedia ja grafiikka => Aiheen aloitti: New_user - 12.08.18 - klo:18.32

Otsikko: Darktable ja Gimp, miten toiminta yhdessä? [Ratkennut]
Kirjoitti: New_user - 12.08.18 - klo:18.32
Kun nyt vielä näyttää siltä, ettei käyttämäni Corel Aftershot Pro 3 vielä tue kuvauskopterin DNG-tiedostoa (tukipyyntö lähetetty Corelille), on ainakin yksi keino avata tiedosto käyttäen Darktable-ohjelmaa. Jonkinlainen yhteistyö Gimpin kanssa kuulemma olisi, ja kun kehottaa avamaan kyseisen DNG-tiedoston Gimpillä, se avaa automaattisesti Darktablen raw-konversiota varten. So far so good, MUTTA kun editoinnit olisi tehty, en minä ainakaan löydä mitään keinoa lähettää kuvadata Darktablesta sitten Gimpiin, eli yksinkertainen perusasia on taas unohdettu tai on piilotettuna jonnekin. Exportissakaan ei ole mitään mainintaa Gimpistä. Darktable on kyllä inhottavasti täynnään jos jonkinlaista nuppineulan pään kokoistta kontrollia, mutta eipä käyttäjälle mitenkään selviä miten saada kuva Gimpiin. Olisko jollakin tietoa asiasta?
Otsikko: Vs: Darktable ja Gimp, miten toiminta yhdessä?
Kirjoitti: Roberto - 13.08.18 - klo:07.43
Siihen tarvitaan lua scriptejä.
Koko paketti on paikassa /home/(koti)/.config/darktable/lua

https://github.com/darktable-org/lua-scripts
Kansio tallennettu siis lua nimellä.

Kokeilin juuri Gimp 2.10.04 ohjelman kanssa
Darktablella avattu joku esimerkki (Adobe-DNG) .dng kuva.
Darktablesta Edit with Gimp ja muotona oli png, mutta muitakin muotoja löytyy.
Kuva ilmestyi Gimp ohjelmaan.

En ole aiheen harrastaja mutta kokeilen silloin tällöin kaikenlaisia virityksiä.
En tiedä auttaako tämä, mutta se on vain omia kokeiluja.
Kokemukseni Darktable ohjelmasta ovat minimaaliset.

Muokkaus:
Päätteessä komento
echo 'require "contrib/gimp"' > ~/.config/darktable/luarc
Lisäksi gimp-ufraw on asennetu gimp ohjelman mukana.
Otsikko: Vs: Darktable ja Gimp, miten toiminta yhdessä?
Kirjoitti: New_user - 13.08.18 - klo:09.27
Kiitos vastauksesta. Myöhäisillalla löytyi sitten yksinkertaisempikin keino, joka aivan sattumalta tuli esiin.
Kun valitsee dng-kuvalle "muokkaa Gimpissä", Darktable avautuu ja kuva siihen. Kun se se on siinä käsitelty, suljetaan Darktable, jolloin muokattu kuva avautuu suoraan Gimpiin. Onko pelissä jotain skriptejä vaiko ei, sitä en tiedä, mutta olen itse mieltynyt yksinkertaisiin ja funktionaalisiin ratkaisuihin. Tämä on sellainen :) Gimpin kehitysversio 2.9.9 käytössä. En tiedä mistä sinä olet saanut 2.10-version?

Gimpissä sitten tulee ilmoitus väriprofiilista kuvan avautuessa, ja irtselläni siinä lukee kuvan profiilin kohdalla "Kuva DJI00005.DNG sisältää profiilin color profile from EXR cromaticies", Tuo profiili ilmeisesti siis on perua suoraan dronen FC6310 kamerasta. Sama ilmoitus tulee, jos avaan Sonyn RX100 III:n ARW.kuvan. Molemmissa kameroissa on Sonyn 1" EXMOR-kenno. Tosin nyt huomasin, että Pentaxin DNG:n avaaminen antaa saman väriprofiili-ilmoituksen. Siinäkin on kylläkin Sonyn tekemä kenno. En ole Darktablessa laittanut mitään profiiliasetuksiin. Siellä on oletuksena output-profiilina sRGB, mutta se varmaan on sitten niissä kuvissa, jotka exportataan suoraan Darktablesta jpeg-kuviksi? Itse haluaisin niin, että kuva tulisi Gimpiin Kodak Pro photo-profiilissa.
Otsikko: Vs: Darktable ja Gimp, miten toiminta yhdessä?
Kirjoitti: Eesaurus - 13.08.18 - klo:10.17
En tiedä mistä sinä olet saanut 2.10-version?

Koodia: [Valitse]
snap install gimp
Otsikko: Vs: Darktable ja Gimp, miten toiminta yhdessä?
Kirjoitti: Roberto - 13.08.18 - klo:10.47
Minulla Gimp asetuksissa on seuraavaa.
Kuvien tuonti ja vienti
Liitännäiset (Raw Image Importer)
file-darktable kohta
Valitsin ylempää
Color profile policy kohdasta:
Convert to preferred RGB Color Profile
Mitään herjaa ei tule testikuvalla.
Muita kuvia en ole nyt testannut.

Gimp tuli PPA lähteestä.
sudo add-apt-repository ppa:otto-kesselgulasch/gimp
Ubuntu MATE 18.04.1
Otsikko: Vs: Darktable ja Gimp, miten toiminta yhdessä?
Kirjoitti: New_user - 13.08.18 - klo:13.27
Aa, teillä on varmaan siis 18.04 käyttis. Mulla 16.04 ja pysyy vielä pitkään.
Yhtä kaikki tämä tuontikysymys on ratkennut ja kiitos neuvoista :)
Otsikko: Vs: Darktable ja Gimp, miten toiminta yhdessä? [Ratkennut]
Kirjoitti: Eesaurus - 13.08.18 - klo:13.49
16.04:ssä voi myös käyttää snap -paketteja. En nyt muista, että pitikö ensin asentaa paketti snapd vaiko ei, mutta joka tapauksessa.
Otsikko: Vs: Darktable ja Gimp, miten toiminta yhdessä? [Ratkennut]
Kirjoitti: Postimies - 15.08.18 - klo:02.15
Darktable käyttää työpöydän väriprofiilia jos kalibroitu näyttö ja väriprofiili käytössä. Värit hieman hankala asia ja itse en ole mitään kamerakohtaisia asetuksia jaksanut tehdä.

DarkTablella voi tehdä kuvalle paljon ja en ymmärrä miksi se pitää Gimpissä avata. Toki piirtää ei voi. DarkTablen käyttöliittymä kyllä hankala, mutta ei se Gimpissäkään helppo ole. Itse en pidä Gimpistä ja pidän sitä enemmän piirustusohjelmana.

Tuossa huomasin, että Google kuvat osaa näyttää panoraaman. Edelleen hukassa näppärä kuvakatselin. DarkTable toki osaa näyttää kuviakin, mutta joku kevyt riittäsi kun haluaa poistaa ne epäonnistuneet. Nyt poistan RAW-kuvan DarktabTablella ja jpg-kuvan tiedostonhallinnalla. Ubuntu 18 välillä kokeilussa ja ainakin Hugin kaatuili siinä. Kaksi kuvaa meni hyvin. Useampi tuottaa vaikeuksia, mutta myös Googlelle. Ubuntun oletus kuvakatselin ihan hyvä, mutta ei näytä RAW-kuvia. Näppärästi siitä hiiren rullalla voi suurentaa kuvia. Meni vähän asian vierestä, mutta en viitsinyt avata uutta ketjua.
Otsikko: Vs: Darktable ja Gimp, miten toiminta yhdessä? [Ratkennut]
Kirjoitti: Roberto - 15.08.18 - klo:06.57
UFRaw 0.222 ohjelma avaa DNG testikuvani ainakin.
Olen laittanut DNG kuvat avautumaan oletuksena siinä.
Monenlaisia säätöjä löytyy ohjelmasta.

Koodia: [Valitse]
sudo apt-get install ufraw gimp-ufraw ufraw-batch
Otsikko: Vs: Darktable ja Gimp, miten toiminta yhdessä? [Ratkennut]
Kirjoitti: Postimies - 15.08.18 - klo:12.43
Ufraw kehitys lopetettu? Sen käyttämä dcraw kirjasto tukee kyllä hyvin monia kameroita. Muistaakseni Darktable käyttää myös tuota. Jos omistaa uudemman kameran cdraw ja lensfun kannattaa päivittää. Samoin Darktable jos kuvat ei näy. Ubuntu 16 osin vanha. Ainakin itsellä uuden Fujin kuvat aukesi vasta päivityksen jälkeen. Pakattu raw ja Fujin poikkeava kenno tekee sen, että kuvat näkyy harvassa ohjelmassa. Nikon paremmin tuettu. Ufraw tukee sitä hyvin.

Cdraw riittää raw-kuvan avaamiseen. Minusta tässä ei ongelmaa. Jos kamera tuettu tekee korjaukset Darktablessa kuten wb, valotus,linssivääristymä,terävointi,.... mihin hyvät työkalut. Tallentaa kuvan ja jatkaa Gimpillä jos tarvetta.

DT on 16 bittinen ja käyttää opencl apuna. Gimp 8 bittinen - kehitys versio 16 bittinen. Jos vaikka 1000 hääkuvaa en ikinä niitä editoisi Gimpillä. Kuvaaminen ja kuvankäsittely on monimutkaista. Jos kamerassa yli 10 erilaista tapaa tarkentaa, niin DT:ssä taitaa olla yli 50 plugaria ja värejä voi korjata monella tapaa. Vanha ei enää viitsi opetella lisää nappuloita ja valikoita. Kuvan avaaminen on pieni ongelma. Itsellä enempi ongelma valintojen määrässä. Jo yhteen potrettiin voi mennä tunteja kunnes nainen on tyytyväinen.

Edit
libraw-0.19.0 kirjasto uusin ja tukisi kameraani. Pohjautuu paljolti cdraw-ohjelmaan, jota ei käytetä KDE ym. tietyistä syistä.  Kestää aikansa kun tulee paketinhallintaan. Esim gwenview käyttää sitä ja osaa nyt näyttää raw-kuvasta esikatselukuvan. Gentoolle löytyy libraw-0.19.0, mutta ubuntu paketti ei osunut silmiin...