Ubuntu Suomen keskustelualueet
Ubuntun käyttö => Asentaminen ja käyttöönotto => Aiheen aloitti: jumi - 05.02.18 - klo:13.48
-
Ostin uutena HP Pavilion 570-P079NO mallisen pöytäkoneen ja oli ajatuksissa laittaa ubuntu 16.04 finnish remix siihen. Minulla on vanhassa (yhä käytössä olevassa) koneessa xubuntu 12.04 ja oletettavasti sainkin sen käynnistyslevyn luonti -työkalulla laitettua usbtikulle tuon 16.04 ubuntun. Koko tikkua ei kuitenkaan useista yrityksistä huolimatta löytynyt uuden koneen boot menusta.
Koitin kahlata kaikki ohjevideot ja keskustelut, mitä aiheesta löysin, mutta olen totaalinen urpo tietokoneiden kanssa enkä saanut toimimaan. Laitoin boot menussa "Legacy support -> Enable" ja "Secure boot -> Disable", kuten neuvottiin (olivat toisinpäin). Ei auttanut. Jostain olin lukevinani, että joku "UEFI" -juttu voisi aiheuttaa jotain haasteita.
Myös dvd-levylle koitin tuon käyttiksen heittää, mutta sitäkään ei bootmenusta löytynyt. Onko jotain, mitä voin tällä ubuntukoneella tehdä, kun kaikki ohjeet tuntuu olevan siihen, miten saa windiws-koneelle ladattua jonkun rudolfin tms ja sillä tehtyä.
Jos joku osaisi suht harjateräksestä idiootille vääntää, mitä kannattaisi nyt tehdä (etten esim lopullisesti tuhoa kallista uutta konetta), olisin melkoisen kiitollinen. Vai onko paras vaan hyväksyä, ettei mulla riitä älykkyys ubuntun käyttöön? x)
-
1) Ensin sammutetaan kone.
2) Sitten laitetaan usb-käynnistystikku tai DVD-levy sammutettuun koneeseen.
3) Sitten käynnistetään kone, jolloin tikun/levyn pitäisi alkaa ladata suoraan Ubuntua. Olettaen, että buuttijärjestys on oikein koneessa.
Asennustikun tekemisessä kannattaa lukea tuo teksti loppuun asti:
https://wiki.ubuntu-fi.org/Ubuntu_USB-tikulle
-
Ostin uutena HP Pavilion 570-P079NO mallisen pöytäkoneen ja oli ajatuksissa laittaa ubuntu 16.04 finnish remix siihen. Minulla on vanhassa (yhä käytössä olevassa) koneessa xubuntu 12.04 ja oletettavasti sainkin sen käynnistyslevyn luonti -työkalulla laitettua usbtikulle tuon 16.04 ubuntun.
12.04:n Käynnistyslevyn luonti ei tee toimivaa USB-tikkua 16.04:n levykuvasta. Tee asennustikku Levyt-ohjelmalla (tai olikohan se 12.04:ssä Levytyökalu): https://wiki.ubuntu-fi.org/Ubuntu_USB-tikulle#Ubuntu.2C_eri_versio
Koko tikkua ei kuitenkaan useista yrityksistä huolimatta löytynyt uuden koneen boot menusta.
Oletko siis kokeillut siirtää USB-laitteet ensisijaisiksi BIOS/UEFI-asetusvalikon vai boottivalikon kautta vai molemmissa? Bios-asetukset ovat siis se paikka, jossa on kaikenlaisia laitteiston toimintaan liittyviä säätöjä. (Tosin tuossa läppärissä varmaan aika rajoitetusti.) Koneen boottivalikko taas on erillinen valikko, johon pääsee yleensä jollain muulla funktionäppäimellä käynnistyksen aikana. Tuossa koneessa ehkä Esc ja sitten F9, kun bios-asetuksiin mennään F10:llä.
Tässä video käynnistysjärjestyksen vaihtamisesta uudehkoissa HP Pavilioneissa: https://www.youtube.com/watch?v=6984sJCZuS8
-
Itse olen tehnyt asennusmediat ihan dd komennolla. On kyllä vaarallinen aloittelijalle.
dd if=asennusmedia.iso of=/dev/sdX
sudo tietysti eteen ja sdX on tikun laitetunnus. Tikku ei saa olla liitettynä.
Kaikki tikun data katoaa ja alustusta ei tarvita. Jos haluaa voi lisätä parametrit
bs=4M status=progress oflag=sync. lsblk löytää tikun laitetunnuksen.
Harmittavasti ei toimi Windows median kanssa. On toki muitakin medioita,
mutta Ubuntut onnistuu hyvin.
-
Välikysymys: Mitä tarkoittaa, että tikku ei saa olla liitettynä? Ja mistä sen tietää? Ja miten sen liitoksen saa pois?
-
Välikysymys: Mitä tarkoittaa, että tikku ei saa olla liitettynä? Ja mistä sen tietää? Ja miten sen liitoksen saa pois?
Liitos poistetaan komennolla umount.
umount /dev/sdX
-
Välikysymys: Mitä tarkoittaa, että tikku ei saa olla liitettynä? Ja mistä sen tietää?
Se tarkoittaa sitä, että kiintolevy-/tikkuosiosi tiedostot näkyvät tiedostopuussa (yleensä ulkoisessa mediassa /media/ -alkuisesti).
Tällä käskyllä näet kaikki liitetyt osiot (Sen lisäksi myös vapaat ja käytetyt tilat). Toki on siihen monta muutakin tapaa.
df -h
-
Välikysymys: Mitä tarkoittaa, että tikku ei saa olla liitettynä? Ja mistä sen tietää? Ja miten sen liitoksen saa pois?
Liitos poistetaan komennolla umount.
umount /dev/sdX
Sudo tarvitaan eteen
sudo umount /dev/sdX
-
Välikysymys: Mitä tarkoittaa, että tikku ei saa olla liitettynä? Ja mistä sen tietää? Ja miten sen liitoksen saa pois?
Tikku on liitetty juureen ja näkyy tiedostonhallinnassa. Sellaisen tikun osiontia ja tiedostojärjestelmää ei voi muuttaa. Liitoksen voi purkaa myös tiedostonhallinnalla. Mainittu df ja umount yhdistelmä on mitä toimivin. Jos tikku on vaikka /dev/sdc1 niin sudo umount /dev/sdc1 poistaa liitoksen ja tikun sisältöä voi nyt vapaasti muokata - vaikka kirjoittamalla sinne asennusmedia.
-
dd if=asennusmedia.iso of=/dev/sdX
Juurikin! Naapurin Windows 7 -läppäri oli sanonut Internetin irti ja apua pyydettiin. Tein sitten etukäteen varmuuden vuoksi Linux -tikun...
sudo dd if=ubuntu-16.04.2-desktop-amd64.iso of=/dev/sdX bs=16M status=progress oflag=sync
Mutta ei sitä sitten kuitenkaan tarvittukaan.