Ubuntu Suomen keskustelualueet
Muut alueet => Yleistä keskustelua => Aiheen aloitti: AimoE - 01.07.17 - klo:19.06
-
Eilisillasta asti on kaikkien Ylen sivujen lataus ollut tolkuttoman hidasta. Uutisia kun selaa, niin tekstit tulevat hitaasti, kuvat eivät ehdi ollenkaan latautua kun on jo uutinen luettu. Ja Yle Areenasta kun hakee jonkun ohjelman sivuna, voi joutua odottamaan luokkaa 10 min ennen kuin still-kuva käynnistysnappeineen näky, ja silloinkin napista näkyy vain turkoosi tausta ilman kolmiota. Ohjelmat kyllä saa katsotuksi ja ladatuksi, se ei töki yhtään, mutta noi web-sivujen tavalliset elementit on jossain liisterissä. Olen odottanut että asiasta tulisi joku ilmoitus tai pahoittelu ja vakuutus että ongelmaa ollaan korjaamassa, mutta ei vaan. Olenko minä ainoa jolla on tämä ongelma? Jos vaikka olisin selaillut sivuja liian innokkaasti ja ovat laittaneet jarrua päälle? Mutta silloinhan myöskin Areenan ohjelmat olisivat samalla tavalla liisterissä?
-
Täällä ei mitään latausongelmaa Ylen uutiset -sivulla, eikä Areenassa.
-
Laajakaista on minulla DNA:n TV-kaapeliliittymä.
-
Saattaisi olla nimipalveluongelma. Kokeile miten toimii manuaalisesti määritellyllä DNS-palvelimella (esim. Googlen avoimet nimipalvelimet 8.8.8.8 ja 8.8.4.4).
-
Saattaisi olla nimipalveluongelma. Kokeile miten toimii manuaalisesti määritellyllä DNS-palvelimella (esim. Googlen avoimet nimipalvelimet 8.8.8.8 ja 8.8.4.4).
Bingo. Muistan kyllä että tästä on aikaisemminkin ollut puhetta, mutta silloin minulla ei ole ollut samaa ongelmaa kuin satunnaisella kysyjällä. Tämä oli eka kerta kun kolahti kohdalle.
Vikailmoitusta tekemään siis.
-
Jäikin vikailmoitus tekemättä kun aloin selvittää tarkemmin. Nimittäin ajattelin että olisi ehkä hyvä bootata modeemi ensin ja katsoa onko siihen tullut softapäivitys. Yleensä jos on tullut, niin yhteys katkeaa kokonaan, mutta ajattelin silti kokeilla. No ei ollut softa päivittynyt, mutta boottia varten irrotin kokoonpanosta oman reitittimeni jonka olen lisännyt modeemin ja kotikoneiden väliin. Modeemi on ollut siltaavassa tilassa. No nyt kun irrotin reitittimen ja menin verkkoon pelkällä modeemilla, mitään hitautta ei ollut. Vika ei siis ole DNS-palvelussa sinänsä. No palautin sitten reitittimen takaisin väliin ja totesin että
* ilman reititintä sivut latautuivat nopeasti
* reitittimen kanssa sivut latautuvat hitaasti kun DNS-palvelimiksi on asetettu 8.8.8.8 ja 8.8.4.4.
* reitittimen kanssa yhteys on tuskallisen hidas tai ei toimi ollenkaan jos DNS-palvelin valitaan reitittimessä automaattisesti.
Otin sitten uudelleen reitittimen välistä pois ja otin modeemissa siltaavan tilan pois käytöstä (modeemi on DNA:n oma viritys, ja sen hallintasivu näyttää DNA:n DNS-palvelimet mutta ei anna muuttaa niitä). Nyt sivut latautuvat hyvin nopeasti.
En tiedä missä vika on, pitäisikö Asus-reitittimestä muokata jotain asetusta vai onko DNA jollain keinolla vaan ihan piruuttaan tehnyt mahdottomaksi käyttää omaa. Mutta vikaraporttia tästä ei nyt oikein saa tehdyksi, kun homma toimii DNA:n vermeillä ihan hyvin.
-
Satuin läytämään tämmöisen härpäkkeen: https://campaigns.f-secure.com/router-checker/fi_FI/ ja se kertoo että "DNS:n IP" on "81.175.171.212", mutta tämä osoite ei vastaa nslookup-kutsuihin. Vain DNA:n kertomat ja modeemiin kiinteästi asetetut IP:n vastaavat.
Ja sitten löysin tällaisen uuden tuotteen: https://www.f-secure.com/fi_FI/web/home_fi/sense. F-Secure on astunut laitemarkkinoille. En nyt ole sellaista hankkimassa (koti ei ole täynnä IoT-kamaa), mutta pistää miettimään mahtaako tuokaan toimia DNA:n modeemin kanssa jos kerran Asus-reititin ei toimi. Siis haluaako DNA pakottaa asiakkaat hankkimaan kaikki laitteet DNA:n akutta vai mikä juttu tää nyt on.
-
Satuin läytämään tämmöisen härpäkkeen: https://campaigns.f-secure.com/router-checker/fi_FI/ ja se kertoo että "DNS:n IP" on "81.175.171.212", mutta tämä osoite ei vastaa nslookup-kutsuihin. Vain DNA:n kertomat ja modeemiin kiinteästi asetetut IP:n vastaavat.
Pitäisi kysyä F-Securelta, mihin tuo DNS IP perustuu. Nettipalvelu ei pysty suoraan onkimaan reitittimeen asetettuja DNS-palvelinten osoitteita.
mutta pistää miettimään mahtaako tuokaan toimia DNA:n modeemin kanssa jos kerran Asus-reititin ei toimi. Siis haluaako DNA pakottaa asiakkaat hankkimaan kaikki laitteet DNA:n akutta vai mikä juttu tää nyt on.
Ongelmasi voi johtua yhtä hyvin tai ehkä jopa todennäköisemmin siitä Asuksen reitittimestä. Oletko kokeillut resetoida sen tehdasasetuksiin?
-
Minun operaattorillani on kolme nimipalvelinta, F-Securen ohjelman mukaan kolmonen on käytössä. Modeemin hallintasivun mukaan kakkonen on nyt käytössä. F-Secure ilmoittaa myös jonkun AS-numero joka ilmeisesti liittyy operaattoriin. Olisiko nimipalvelimen numero tuon perusteella vain valistunut arvaus, en tiedä, pieni epäilys heräsi.
-
Ongelmasi voi johtua yhtä hyvin tai ehkä jopa todennäköisemmin siitä Asuksen reitittimestä. Oletko kokeillut resetoida sen tehdasasetuksiin?
Voihan tuota kokeilla, mutta jo ennen kuin teen sen, voin sanoa että DNA:n nimipalvelin vastaa nslookup-komennolle vain kun kyselen Internetin osoitteita. Kotikoneita se ei näytä ollenkaan, sanoo vaan että tuntematon osoite. Se on yksi niistä syistä miksi käytän omaa reititintä vaikka tässä nykyisessä modeemissakin on WLAN-reititin mukana. Tosin Asus-reititinkään ei ole ihan viimeisintä huutoa. Viimeisin firmware-päivitys on julkaistu (ja asennettu) tammikuussa 2015.
-
Okei, Asus-reititin oli ollut pitkään ilman virtaa, ja lisäksi painoin reset-nappia, ainakin 15 sek. Sen sijaan että olisin taas asettanut modeemin kokonaan siltaavaksi, otin portinohituksen käyttöön yhdessä portissa ja kytkin reitittimen siihen. Tällä kertaa nettiyhteys toimii ihan hyvin. Mutta kun katson reitittimen asetuksia, en keksi mitään mikä olisi palautunut tehdasasetuksiin. Salasana on säilynyt, DNS-asetus on säilynyt, kaikki näyttää olevan ennallaan.
En nyt yhtään tiedä mikä muuttui perjantaina ja mikä muutos korjasi asian. Ihme mysteeri.
Taidan jättää käyttöön tuon yhden portin ohituksen niin jatkossa on helpompi siirtää LAN-kaapelit modeemista reitittimeen ja takaisin aina kun tarviin.