Ubuntu Suomen keskustelualueet
Ubuntun käyttö => Ubuntu tietokoneissa => Aiheen aloitti: Tyyni - 02.10.16 - klo:11.41
-
voiko ubuntussa olla joku ongelma (16.04 uusin versio, koneella on myös win10, en osaa edes pienentää sitä =(, en käytä sitä koskaan) jos kosketuslevyä lähes koskematta kone aukasee jonkun kansion (esim roskiksen) tai jonkun sivun. Vai onko tää uus pavilion notebook vaan ..tumainen? Voiko tätä hienosäätää jotenkin.. Maalaakin herkästi jos skrollaa sormella eikä näppäimillä.
Chrome on selaimena ollut, vähän ärsyttävä tääkin. Täs on muutakin häikkää, on todella hidas (voi vissii johtuu wifistä? Tuo on joku huawei tuo mokkulamökkylä, dna:n), netti pätkii eikä rebootkaan aina auta vaan pitää räplätä mokkulaa että koneen nettiyhteydet-kohdasta eestakas ja en tiedä että mikä lopulta netin palauttaa sitten joskus =O .Vaatii selaimen avatessa jo kahteen jopa kolmeen kertaan jotain salasanaa josta painan "peru" koska mielestäni omaa salasanaa ei hyväksy, sen jälkeen nettiä voi kuitenki käyttää. Eikä hyväksy aina muitakaan salasanoja, mitä kysyy, caps lock on pois päältä ja näppäintenasettelu kaiketi ihan normaali myös, vai voiko tää ittekseen sitäkin muuttaa?.. Jotkut palkit joihin kirjotetaan jotain vaikkapa nettikaupassa on vähän rikki, eli yläosa puuttuu.. Oon siis aika pölkky koneiden kanssa et jos joku osaisi vihjata vaikka että mitä vois yrittää tai mistä tai miten ettiä vikaa.. Kiitos..
-
voiko ubuntussa olla joku ongelma
Tietenkin voi. Yleensä ne johtuvat laiteympäristöstä, kuten muistin tai prosessorin riittämättömyydestä. Ubuntu on aika massiivinen. Siitä on kevyempiäkin variantteja, kuten Xubuntu ja Lubuntu. Ubuntussa itsessäänkin voi olla joitain puutteita, jotka korjautunevat päivitysten myötä hiljalleen ajan kuluessa. Oletko ottanut vastaan päivitykset, joita on tarjolla?
(16.04 uusin versio, koneella on myös win10, en osaa edes pienentää sitä
Jos tarkoitat Windowsin levylle varatun tilan pienentämistä, se tehdään asennuksen aikana. Jälkeenpäin se tehdään GPartEd työkalulla ja vielä siten , että konetta ajetaan ns. livenä asennusmedialta tai jollain muulla ulkopuolisella käyttöjärjestelmällä. Osiointia ei voi muuttaa aktiivisena olevalta levyltä, siksi liveajo. Boot Repair Disk on tähän hyvä ilmainen työkalu. Se ladataan oheiselta sivulta ja poltetaan cd-levylle. Se käynnistetään samoin kuin asennus. Siis levy sammutettuun koneeseen ja sitten virta päälle. GPartEd on hyvin vahva työkalu, hyvässä ja pahassa. Ole varovainen. Se muuten kestää hyvin pitkän aikaa, se osion koon muuttaminen.
https://sourceforge.net/projects/boot-repair-cd/
kosketuslevyä lähes koskematta kone aukasee jonkun kansion
Asetuksista säädetään kosketuslevyn ominaisuuksia ja käytöstä. Siis: >Päävalikko >hiiri ja kosketuslevy.Tiedostoselaimen asetuksista kannattaa tarkistaa: onko ruksattuna "aktivoi kohteet kertanapautuksella". Siis: >tiedostoselain >muokkaa >asetukset >välilehti käytös.
Kosketuslvyjä on monenlaisia ja myös käyttäjän sormien kosteus ja vapina ym. saattavat vaikuttaa. Kunnon hiiri voi olla helpompi käyttää.
Maalaakin herkästi jos skrollaa sormella eikä näppäimillä
Jos kosketuslevyä näpäyttää ja sitten vetää sormella, se tarkoittaa maalaamista. Hiiren asetuksista voi sen herkkyyttä astella.
Chrome on selaimena ollut, vähän ärsyttävä tääkin
Kaikki selaimet ovat jossain asioissa enemmän ja joissain vähemmän miellyttäviä, makuasia. Olen tottunut käyttämään Fire Foxia. Se on raskas ja käynnistyy hitaasti, mutta siedän sen kun se muuten on monipuolinen ja käyttökelpoinen.
Täs on muutakin häikkää, on todella hidas
Et kertonut laitteesi ominaisuuksista: muistin määrä? prosessorin tyyppi? Ehkä Ubuntun kevyemmät variantit toimivat koneessasi joustavammin. Kokeile asentaa XFCE työpöytä vakio Unityn lisäksi, päätekomennolla:
sudo apt-get install xubuntu-desktop
Seuraavassa käynnistyksessä voit kirjautumisruudun pikkukuvakkeesta valta kaikki työpöytäympäristöt ja kokeilla mikä on sinulle sopivin.
(voi vissii johtuu wifistä? Tuo on joku huawei tuo mokkulamökkylä, dna:n), netti pätkii eikä rebootkaan aina auta vaan pitää räplätä mokkulaa että koneen nettiyhteydet-kohdasta eestakas ja en tiedä että mikä lopulta netin palauttaa sitten joskus =O .Vaatii selaimen avatessa jo kahteen jopa kolmeen kertaan jotain salasanaa josta painan "peru" koska mielestäni omaa salasanaa ei hyväksy, sen jälkeen nettiä voi kuitenki käyttää
Käytätkö siis DNA-mokkulaa vai WiFi yhteyttä vai molempia saman aikaisesti? Ehkä kannattaisi käyttää jompaa kumpaa pelkästään. Nyt siinä taitaa WiFi kysellä avainta ihan turhaan vaikka mokkulayhteys on käynnissä jo. Jos on käytettävissä jokin WiFi verkko, jonka avaimen tiedät, se ehkä pätkii vähemmän kuin tuo mokkula, joka usein on ruuhkainen verkko.
Jotkut palkit joihin kirjotetaan jotain vaikkapa nettikaupassa on vähän rikki, eli yläosa puuttuu
Tuo viittaa juuri laiteympäristön riittämättömyyteen raskaalla oletustyöpöydällä Ubuntu+Unity. Ubuntu+XFCE=Xubuntu varsinkin ilman komposointia voi toimia paremmin. Siis (Xubuntulla) >päävalikko >asetukset >ikkunointiohjelman viritys >välilehti komposoija >käytä näytön komposointia >ruksi pois.
Oon siis aika pölkky
Sitä on liikkeellä... pölkkyjä me ollaan... älä välitä. ;D
EDIT: Typo
-
kiitokset vastauksesta =) pyrinkin perehtymään siihen kunhan aivot alkaisi toimia. Vaikuttas maallikon silmin et tehot ei tosiaan riitä.. Xubuntua miulla ei ookaan ollut, pitää tutkia olisko hyvä ja onnistunko asentamaan onnistuneesti että poistamaan ubuntun. Windowskin sais lähtee mut kattoo ny..
Just tuo gparted ei aina päästä miuta sisälle, kun oon käyny tutkimassa, osaisinko muokata osioita, varmaan just se takia jottei menisi pieleen =D. Tää miun systeemi ei oo ollu näi hidas, jumissa tai rikki ihan alusta asti, wifi tietty pätkiny ajoittain.
-
Mikä on koneen tarkka malli? lshw:n listaus voisi myös olla hyödyllinen:
lshw
Hidastelu tuskin on sinänsä koneen tehoista kyse, kun kyseessä on kuitenkin uusi laite. Näytönohjaimen ajuri on todennäköisin syyllinen. Esiintyykö hidastelua vain selaimessa vai muissakin ohjelmissa? Toimiiko paremmin jollain toisella selaimella?
Langattoman verkon katkomisen ja salasanaongelman selvittely jäi kesken aiemmassa aiheessasi:
http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=50794.msg389161#msg389161
Jos salasanassa on mitään erikoismerkkejä tai skandeja, kokeile vaihtaa se sellaiseksi, jossa on vaikkapa vain pieniä kirjaimia välillä a-z
Lisäys: Täällä on raportoitu vastaavia ongelmia HP Pavillion 15:n näppäimistön kanssa:
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/linux/+bug/1532746
Tuo voi hyvinkin vaikuttaa myös kosketuslevyn tai hiiren toimintaan, jos Ctrl-näppäimeltä tulee satunnaisesti signaaleja. Raporttien mukaan vasemman shift-näppäimen painaminen parin sekunnin ajan korjaa ongelmat joksikin aikaa, tai kunnes käyttäjä painaa Caps Lock tai Num Lock -näppäintä.
Mahdollinen purkkaratkaisu olisi kernelin komentoriviparametri i8042.dumbkbd
Sen saa käyttöön muokkaamalla /etc/default/grub-tiedostoa.
1. Avaa tiedosto tekstieditoriin:
sudo -i gedit /etc/default/grub
2. Lisää riville GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT parametri i8042.dumbkbd=1:
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash i8042.dumbkbd=1"
Tallenna tiedosto ja sulje gedit.
3. Päivitä käynnistysvalikko:
sudo update-grub
4. Käynnistä järjestelmä uudelleen.
-
Tää kone on just tuo hp pavilion 15 :-\
-
eli hp pavilion notebook 15-ab150no kokonaisuudessaan. Tää on ihan huono verrattuna edelliseen koneeseen. Tietyst pieni näyttö ja kaiuttimetki kököt. Edellises ubuntu pelas täydelleen ja sitäki edellisessä. Isot kirjaimet ei aina toimi ja kosketuslevy tekee omiaan vaikka siihen ei voi sanoa koskeneensa.
-
Isot kirjaimet ei aina toimi ja kosketuslevy tekee omiaan vaikka siihen ei voi sanoa koskeneensa.
Esitin mahdollisen ratkaisun näppäimistöongelmaan viestissäni. Kokeile sitä.
-
kiitokset vastauksesta =) pyrinkin perehtymään siihen kunhan aivot alkaisi toimia. Vaikuttas maallikon silmin et tehot ei tosiaan riitä.. Xubuntua miulla ei ookaan ollut, pitää tutkia olisko hyvä ja onnistunko asentamaan onnistuneesti että poistamaan ubuntun. Windowskin sais lähtee mut kattoo ny..
Just tuo gparted ei aina päästä miuta sisälle, kun oon käyny tutkimassa, osaisinko muokata osioita, varmaan just se takia jottei menisi pieleen =D. Tää miun systeemi ei oo ollu näi hidas, jumissa tai rikki ihan alusta asti, wifi tietty pätkiny ajoittain.
Ei sitä Ubuntua tarvitse poistaa, jos Xubuntua haluaa käyttää. Asennetaan vaan tarvittava XFCE työpöytäympäristö entisten lisäksi. Ubuntu+XFCE=Xubuntu komentopäätteessä(*):
sudo apt-get install xubuntu-desktop
Ja päätehän aukeaa kun klikkaa Ubuntun päävalikon kuvaketta ja kirjoittaa hakusanan alun pää... ja valitsee ehdotuksista komentopäätteen.
Sitten voi käynnistäessä valita mitä käyttää. Niiden luettelo aukeaa kirjautumisruudun aikana pikku Ubuntu/Xubuntu kuvakkeesta oikealta ylhäältä.
Kyllähän Xubuntunkin käyttö hiukan tottumista vaatii, mutta sehän onkin vain vaihtoehto.
GPartEd ei anna tehdä mitään muutoksia käynnissä olevalle järjestelmälle. Eihän autoonkaan vaihdeta renkaita ajon aikana. Siksi täytyy ajaa toisella järjestelmällä CD-levyltä vaikka Boot Repair levyltä, jolla on myös GPartEd ja sillä voi myös korjata bootin, jps joskua on tarvetta.
Windowsiakaan ei kannata heittää pois, onhan siitä sentään maksettu jotain. 50 Gb levytillaa riittää sille sen vähäiselle käytölle.
EDIT: (*) Huomasin tuon xubuntu-desktop asennuksen Unityn lisäksi huonoksi ideaksi kokeiltuani sitä erääseen Ubuntu laitteeseen. Moni sovellus lakkasi toimimasta. Mail-notification ei enää toiminut toivotulla tavalla ja pahin puute oli Ubuntun sovellusvalikoima, joka ei enää käynnistynyt, eikä myöskään Xubuntun vastaava Ohjelmat sovellus. Lienee käynnistyksen nettiosoite väärä t.j.s.p. Kuitenkin apt-get toimi ja sain asennettua Ubuntun sovellusvalikoiman. Unityllä se ei kuitenkaan käynnisty normaalila tavalla vaan ainoastaan päätekomennolla "software-center" ja sen jälkeen kiinnitetyllä käynnistimen kuvakkeella. Esteettinen eitoivottu ominaisuus koneen vakituisen käyttäjän mielestä oli Xubuntun käynnistys ja sammutus dialogi, Ubuntun vastaavien asemesta. Kova työ oli poistaa kaikki Xubuntun paketit ja kaikkea en saanut entiselleen silti. Parempi on siis tehdä Xubuntun asennus kokonaan erikseen sen omasta .iso tiedostosta, jos sitä haluaa, ja antaa Ubuntun olla rauhassa. On tuo ennenkin kyllä tehty ja ilman vaikeuksia. Jotain lienee nyt erilaista.
-
kokeilin tota purkkaa näppäimistöongelmaan, ei vissii auttanu. Latasin Xubuntun tuolla koodilla (siis XfCE) ja esim sähköpostii tod vaikee kirjottaa, näppäimistö iha sekasi, kursori hyppii mihin sattuu ja nappulat ja kosketuslevy ei toimi senkään vertaa kuin aiemmin..Kun käynnistää koneen xubuntu aukee, eli ei voi valita unityn ja sen välillä. Juu ja chromella näyttö vähä rikki kun skrollaa,Siin tulee semmone muljuava viiru. Mitehä tän xubben saa pois... Harmi kun kipeästi tarvii konetta mut tän kanssa en tuu toimeen.
-
kokeilin tota purkkaa näppäimistöongelmaan, ei vissii auttanu.
Tarkistetaan, että parametri on käytössä. Mitä tämä komento listaa päätteessä:
cat /proc/cmdline
Kun käynnistää koneen xubuntu aukee, eli ei voi valita unityn ja sen välillä.
Sinulla on automaattinen kirjautuminen käytössä, jolloin järjestelmä käynnistyy sille työpöydälle, jota olet viimeksi käyttänyt. Kirjaudu ulos, valitse istunnoksi Unity ja kirjaudu sisään, niin jatkossa se on taas oletuksena.
Juu ja chromella näyttö vähä rikki kun skrollaa,Siin tulee semmone muljuava viiru.
Ilmiö on varmaankin repeily eli tearing, joka liittyy piirron ja vertikaalivirkistyksen synkronointiin. Esiintyikö samaa Unityssä?
-
Vähän harmittaa kun tulin mainostaneeksi tuon Xubuntun työpöydän asennusta. Se on nimittäin ennen aina toiminut moitteettomasti. Ei sitten ehtinyt ajoissa tuo edit, jonka kirjoitin asiasta ko. kohtaan. Minulla kävi vähän samalla tavalla kun kokeeksi asensin Xubuntun työpöytäympäristön Ubuntuun. Aika moni kohta meni rikki ja oli pakko poistaa Xubuntu.
Poistin sen Synaptic sovelluksella. Se ei ollut oletuksena Ubuntussa. Kiusallista oli, että Ubuntun sovellusvalikoima ei myöskään toiminut. Päätteellä asensin sitten Synapticin:
sudo apt-get install synaptic
Sillä sitten hain hakusanaalla xubuntu – kaikki asennetut siihen viittaavat. Siis vasempaan tila-sarakkeeseen >asennetut. Xubuntu– sanan sisältävät rivit yksitellen hiiren kakkosella ja valikosta >poista kokonaan. Lopuksi >Toteuta. Saman tein vielä hakusanalla xfce.
Ihan ehjäksi ei sittenkään tullut. Ubuntun sovellusvalikoima ei vieläkään käynnisty Ubuntu valikon hakusanan tarjoamalla kuvakkeella, mutta hoksasin koittaa päätteessä komennolla:
sofware-center
Ja sehän käynnistyi ja toimi. Kiinnitin sen kiireesti pikakäynnistinriviin ja siitä se kyllä käynnistyy.
Voi olla, että korjaaminenkin olisi mahdollista, mutta helpointa lienee uusi kunnollinen asennus. Omat tiedostot vaan talteen tikulle. Onneksi on vielä tallessa asennus-DVD.
-
Ihan ehjäksi ei sittenkään tullut. Ubuntun sovellusvalikoima ei vieläkään käynnisty Ubuntu valikon hakusanan tarjoamalla kuvakkeella, mutta hoksasin koittaa päätteessä komennolla:
sofware-center
Ja sehän käynnistyi ja toimi. Kiinnitin sen kiireesti pikakäynnistinriviin ja siitä se kyllä käynnistyy.
software-center
Tuo on siis vanha Ubuntu Software Center, joka ei enää ole oletuksena asennettuna. 16.04:ssä on Gnome Software / "Ubuntu Software", joka käynnistyy komennolla:
gnome-software
Se ehkä listaa päätteeseen jotain käynnistymisongelmaansa liittyvää.
-
software-center
Tuo on siis vanha Ubuntu Software Center, joka ei enää ole oletuksena asennettuna. 16.04:ssä on Gnome Software / "Ubuntu Software", joka käynnistyy komennolla:
Koodia: [Valitse]
gnome-software
Se ehkä listaa päätteeseen jotain käynnistymisongelmaansa liittyvää.
gnome-software päätteessä ei vastaa mitään, eikä komento mene läpikään, tai siis pääte jää suorittamaan sitä loputtomasti kunnes erikseen sammutetaan.
Ubuntuvalikon hakusana "sovellusvalikoima" antaa kaksi kauppakassikuvaketta, joista toinen avaa sen vanhan software-center sovelluksen (koska olen sen asentanut, ei heti juolahtanut mieleen vuosien takainen Gnome) ja toinen yrittää avata jotain, mutta ei saa auki ja sammuu hetken kuluttua.
Sovellusvalikoima on kyllä toiminut ennen tätä Xubuntun kokeilua. Xubuntullahan on myös uusi, muistaakseni "ohjelmat" niminen sovellusvalikoima. Olisikohan se jotenkin sotkenut palvelimen osoitteen?
Koitin vielä Synapticilla asentaa uudelleen gnome-software pakettia, joka siellä kyllä näkyy asennettuna. Se ei muuttanut tilannetta.
Olisikohan se palvelin osoite jotenkin korjattavissa? Pitäisi tietää sen asetustiedosto ja oikea osoite. Vai kuin? ::)
-
Sovellusvalikoima on kyllä toiminut ennen tätä Xubuntun kokeilua. Xubuntullahan on myös uusi, muistaakseni "ohjelmat" niminen sovellusvalikoima. Olisikohan se jotenkin sotkenut palvelimen osoitteen?
Koitin vielä Synapticilla asentaa uudelleen gnome-software pakettia, joka siellä kyllä näkyy asennettuna. Se ei muuttanut tilannetta.
Olisikohan se palvelin osoite jotenkin korjattavissa? Pitäisi tietää sen asetustiedosto ja oikea osoite. Vai kuin? ::)
Noiden oireiden perusteella ei voi päätellä ongelman syystä oikeastaan mitään. Voisit katsoa prosessilistasta, onko gnome-software ennestään käynnissä, ja tappaa kaikki sen prosessit:
ps aux | grep gnome-software
pkill gnome-software
pkill -9 gnome-software
Kokeile sitten uudestaan käynnistämistä päätteen kautta.
Jos se ei sittenkään listaa mitään, voisit kokeilla luoda järjestelmään uuden käyttäjätunnuksen ja testata sillä, koska yksi todennäköinen vikapesäke on käyttäjän kotihakemistossa sijaitsevat asetustiedostot.
-
cat /proc/cmdline:koodilla hän sanoo:
BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-4.4.0-38-generic.efi.signed root=UUID=041726ca-d666-41ea-9da9-9d07352c13c7 ro quiet splash vt.handoff=7
Minäki käytin synapticia ja jotain poistui =) ongelmat vielä jäi.
-
cat /proc/cmdline:koodilla hän sanoo:
BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-4.4.0-38-generic.efi.signed root=UUID=041726ca-d666-41ea-9da9-9d07352c13c7 ro quiet splash vt.handoff=7
Parametri i8042.dumbkbd=1 puuttuu, joten jokin on mennyt pieleen sen asettamisessa.
Mitä /etc/default/grub sisältää nyt, eli mitä tämä komento listaa:
cat /etc/default/grub
-
Sovellusvalikoima on kyllä toiminut ennen tätä Xubuntun kokeilua. Xubuntullahan on myös uusi, muistaakseni "ohjelmat" niminen sovellusvalikoima. Olisikohan se jotenkin sotkenut palvelimen osoitteen?
Koitin vielä Synapticilla asentaa uudelleen gnome-software pakettia, joka siellä kyllä näkyy asennettuna. Se ei muuttanut tilannetta.
Olisikohan se palvelin osoite jotenkin korjattavissa? Pitäisi tietää sen asetustiedosto ja oikea osoite. Vai kuin? ::)
Noiden oireiden perusteella ei voi päätellä ongelman syystä oikeastaan mitään. Voisit katsoa prosessilistasta, onko gnome-software ennestään käynnissä, ja tappaa kaikki sen prosessit:
ps aux | grep gnome-software
pkill gnome-software
pkill -9 gnome-software
Kokeile sitten uudestaan käynnistämistä päätteen kautta.
Jos se ei sittenkään listaa mitään, voisit kokeilla luoda järjestelmään uuden käyttäjätunnuksen ja testata sillä, koska yksi todennäköinen vikapesäke on käyttäjän kotihakemistossa sijaitsevat asetustiedostot.
Taisi tosiaan ollauseampi käynnistyskäsky voimassa gnome-softwarelle, päätellen noiden käskyjen vastauksista. Silti tappamisen jälkeenkään ei käynnisty päätteelläkään. Pääte ei vastaa siihen käskyyn mitään. Käynnistys vaan jää voimaan ja pitää tappaa.
Käyttäjätilin lisääminen ei toimi. :(
Kun luo uuden tilin se syntyy kyllä, mutta siihen jää merkintä "tili ei ole käytössä", eikä sitä saa käyttöön mitenkään, ei ole sellaista valintaa. Trustyllä sai helposti tehdyksi useamman tilin ilman vaikeuksia.
Tässä Xenialissa on muitakin lastentauteja, jotka korjaantunevat aikanaan.
Network-manageri toimii ontuen ja kadottaa välillä WiFi verkkolistan ja kuvake muuttuu "sektorikaarista" "vastakkaisiksi nuoliksi". Tämä tapahtuu jos kone on käyttämättä ja näyttö ehtii lukkiutua ja lukitus avataan. (Kokeiltu kahdella eri koneella, joista toisessa Ubuntu ja toisessa Xubuntu.)
Käyttäjätilejä ei voi luoda lisää. (Kokeiltu kahdella eri koneella.)
Lisätyöpöytäympäristöjä ei voi asentaa. (Kokeiltu kahdella eri koneella.)
Mail-notification ei ilmoita sanomien määrää. Sehän ei ole Ubuntun vika vaan ilmeisesti se sovelma ei ole pysynyt kehityksessä mukana.
Xubuntulla palasin takaisin Trustyyn, koska se on vakaampi ja tuettu vielä jonkin aikaa.
-
Erinäisten seikkailujen, lähinnä rikkoutuneen Windowsin palautusyritysten takia, jouduin asentamaan uudelleen koko Ubuntun. Se on 16.04 64-bit perus Ubuntu. Siitä tulikin entistä ehompi ja levyäkin riittää kun Windows ei ole tilaa viemässä. ;)
Ubuntun oma sovellusvalikoima ei käynnisty kuvakkeestaan (kauppakassin kuva) eikä päätteellä komennolla "gnome-software" joka vastaa, että tiedostoa tai hakemistoa ei ole. Ubuntuvalikko kuitenkin antaa ymmärtää, että se on asennettuna, ei vaan käynnisty. :(
Päätteellä asentuu softtware-center, joka toimii hyvin. :)
-
Ubuntun oma sovellusvalikoima ei käynnisty kuvakkeestaan (kauppakassin kuva) eikä päätteellä komennolla "gnome-software" joka vastaa, että tiedostoa tai hakemistoa ei ole. Ubuntuvalikko kuitenkin antaa ymmärtää, että se on asennettuna, ei vaan käynnisty. :(
Varsin outo ongelma puhtaan asennuksen jälkeen.
Kokeilitko poistaa ja asentaa gnome-software -paketin uudelleen?
-
cat /proc/cmdline:koodilla hän sanoo:
BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-4.4.0-38-generic.efi.signed root=UUID=041726ca-d666-41ea-9da9-9d07352c13c7 ro quiet splash vt.handoff=7
Minäki käytin synapticia ja jotain poistui =) ongelmat vielä jäi.
Miten olisi erillen hiiri? Jos auttaisi edes tuohon kosketuslevyyn.
-
cat /proc/cmdline:koodilla hän sanoo:
BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-4.4.0-38-generic.efi.signed root=UUID=041726ca-d666-41ea-9da9-9d07352c13c7 ro quiet splash vt.handoff=7
Minäki käytin synapticia ja jotain poistui =) ongelmat vielä jäi.
Miten olisi erillen hiiri? Jos auttaisi edes tuohon kosketuslevyyn.
Ymmärtääkseni kosketuslevyn ongelmat johtuvat näppäimistöstä. Erillinen näppäimistö (ja hiiri) varmaankin toimisi, mutta kyllä i8042.dumbkbd=1 auttaa myös, jos Tyyni saisi sen asetettua grub.cfg:hen asti.
-
Ubuntun oma sovellusvalikoima ei käynnisty kuvakkeestaan (kauppakassin kuva) eikä päätteellä komennolla "gnome-software" joka vastaa, että tiedostoa tai hakemistoa ei ole. Ubuntuvalikko kuitenkin antaa ymmärtää, että se on asennettuna, ei vaan käynnisty. :(
Varsin outo ongelma puhtaan asennuksen jälkeen.
Kokeilitko poistaa ja asentaa gnome-software -paketin uudelleen?
Tosiaan... nyt vasta hoksasin asentaa sen uudelleen ja sehän korjaantui. Kiitos. :)
Asennus oli tosiaan ihan perus- tyhjälle ja osioimattomalle levylle. Kun W-10 meni rikki, joutui ikuiseen uudelleenkäynnistys looppiin, ja korjausyritys Windowsin tarjoamalla vaihtoehdolla palauttaa systeemi säästämättä omiakaan tiedostoja tuhosi koko kympin ja myös Ubuntun, tyhjensin koko kiintolevyn kaikesta lopustakin Boot-Repair levyn GPartEd ohjelmalla tekemällä uuden osiotaulun. Ubuntun asennus sitten tyhjään levyyn oli rutiinijuttu.
Olen kysellyt tutuilta Windows-käyttäjiltä: onko seiskasta tai kasista päivitetyssä kympissä ollut ongelmia, ja yleensä ei ole, mutta joskus kyllä, mutta ei kellään ole mennyt rikki tällä tavalla. Heillä vaan ei ole tätä dualboottia Linuxin kanssa. Tulee taas mieleen se ikuisuuskysymys: Voiko dualboot Ubuntun kanssa rikkoa Windowsin?
-
Oho. Ongelmat jatkuneet ja eilen vissii ubuntu kaatui ja hävis kokonaan. Käynnistettäessä menee vaan windowsiin, joka toimii vaan lentotilassa??mitä se tarkottaa, saattaaha se kone kohta lentää seinään kyllä =D
Onko jotai näppäinyhdistelmää tai komentoa päätteeseen millä ubuntun pystys löytämään/palauttamaan? Tai löytämään ongelman ytimen.. Vai onko se sillee että uus asennus tehtävä? Meinasin vanhempaa versiota kokeilla, oisko kevyempi tai parempitoiminen tässä vehkeessä?
Jos rohkenen uutta asennusta, onko kone siivottava jotenkin? Entä se vanha ubuntun jämä, poistuuko se uuden asennuksen myötä vai mitä ihmettä? Mahtaako mennä viel enempi juntturaan, en tosiaa tiiä näistä hommista oikein mitään, mut ohjeita pystyn seuraamaan, jos hyvät löytyy..
-
Käynnistettäessä menee vaan windowsiin, joka toimii vaan lentotilassa??mitä se tarkottaa
Eikö käynnistyslataimen valikko (GRUB) tule näkyviin? Kun pitää virta nappia painettaessa Shift-näppäintä alhaalla pitkään, tulee käynnistysvalikko näkyviin. Onko siinä myös Ubuntu-rivit?
Lienee vaikeuksia langattomien laitteiden kanssa, WiFi ja Bluetooth, ne sammutetaan lentämistä varten. Voi olla joku W:n asettelujuttu. Tuolla keskusteluosiossa 'muut käyttöjärjestelmät' on juttua Windowsin korjaamisesta lataamalla MS:n sivuilta uusi ehjä W, polttamalla siitä asennuslevy ja asentamalla se entisen W:n päälle.
Onko jotai näppäinyhdistelmää tai komentoa päätteeseen millä ubuntun pystys löytämään/palauttamaan? Tai löytämään ongelman ytimen.. Vai onko se sillee että uus asennus tehtävä? Meinasin vanhempaa versiota kokeilla, oisko kevyempi tai parempitoiminen tässä vehkeessä?
Saattaa korjauskomentojakin ollakin, mutta vahingosta viisastuneena ensin yrittäisin korjata bootin BootRepair levyllä, jonka lataamisesta ja käyttämisestä on edellä mainittu. Sillä vaan tehdään sen suosittelemat toimenpiteet. Normaalisti se riittää ja kaikki levyllä olevat käyttöjärjestelmät alkavat toimia. Sillä voi myös mahdollisesti pelastaa pilalle menneestä Ubuntusta tiedostoja, valokuvia ym. ja siirtää niitä ulkoiselle muistille. Siinä on pieni käyttöjärjestelmä ja tiedostoselain, jolla voi tiedostoja siirrellä, jos niitä on ehjiksi jäänyt. Siinä on myös GPartEd, jolla näkee levyn tilanteen, vaikka ei sitä muuttaisikaan, ja halutessaan voi poistaa entisen Ubuntun ext4 tai ext5 osiot, jolloin ne sitten menetetään lopullisesti ja tilalle jää tyhjää.
Juuri WiFi laitteiden hallinnassa lienee vaikeuksia 16.04 jakelulla. Itse asensin siksi 14.04 jakelun kun sekin on vielä pari vuotta tuettu. Keveyden suhteen tulee vastaan se ikuisuuskysymys, mikä on riittävän kevyt? Paljonko sitä työmuistia olikaan? Jos on 2 GB tai vähemmän niin Xubuntu, jos enemmän niin Ubuntu.
Jos rohkenen uutta asennusta, onko kone siivottava jotenkin? Entä se vanha ubuntun jämä, poistuuko se uuden asennuksen myötä vai mitä ihmettä? Mahtaako mennä viel enempi juntturaan, en tosiaa tiiä näistä hommista oikein mitään, mut ohjeita pystyn seuraamaan, jos hyvät löytyy..
Normaalisti ei tarvitse siivota. Jos haluaa, ja jos GParEd näyttää paljon outoja osioita levyllä, niin voi ne poistaa ja jättää vaikka osioimattomaksi tilaksi uudelle Ubuntulle varatun tilan. Asennusohjelma kyllä sen sitten löytää. Varsinkin, jos haluaa sen Windowsin korjata, niin kannatta tehdä se ensin ennen Ubuntun asennusta.
Ohjeita on monia, mutta yksinkertainen on kaunista ja 'Asenna Ubuntu Windowsin rinnalle' vaihtoehto lienee aika helppo perusasennus.
-
Oho. Ongelmat jatkuneet ja eilen vissii ubuntu kaatui ja hävis kokonaan.
Hävisikö se heti kaatumisen yhteydessä vai kävitkö välillä Windowsin puolella? Millainen kaatuminen oli kyseessä?
Käynnistettäessä menee vaan windowsiin, joka toimii vaan lentotilassa??mitä se tarkottaa, saattaaha se kone kohta lentää seinään kyllä =D
Lentotila: http://support.hp.com/fi-fi/document/c04935145
Onko jotai näppäinyhdistelmää tai komentoa päätteeseen millä ubuntun pystys löytämään/palauttamaan?
Boot-Repairia voisi tosiaan kokeilla joko Ubuntun asennuslevyn kokeilutilaan asennettuna tai erillisellä Boot-Repair-diskillä.
https://help.ubuntu.com/community/Boot-Repair
Jos se ei palauta Ubuntua, menee ehkä uudelleenasennukseksi. Omat tiedostot voit kyllä pelastaa Ubuntun osiolta siellä kokeilutilassa.
Meinasin vanhempaa versiota kokeilla, oisko kevyempi tai parempitoiminen tässä vehkeessä?
12.04 - 16.04 ovat suunnilleen yhtä kevyitä. Työpöytäympäristö vaikuttaa asiaan huomattavasti enemmän kuin jakelun versio. Unityn sijaan voi siis kokeilla vaikkapa Ubuntu MATE:a.
Tuossa sinun koneessasi suurin osa ongelmista johtuu näppäimistöajurin virheellisestä toiminnasta. Bugiraportin mukaan sama vika esiintyy kaikissa jakeluissa ja versioissa. Korjauksena on se aiemmin esitetty kernelin parametri i8042.dumbkbd=1, jota et vielä onnistunut saamaan käyttöön. Sen selvittämistä voidaan edelleen jatkaa, kunhan saat Ubuntun käyntiin.
Jos rohkenen uutta asennusta, onko kone siivottava jotenkin? Entä se vanha ubuntun jämä, poistuuko se uuden asennuksen myötä vai mitä ihmettä?
Jos asennusohjelma ei tarjoa asennusta edellisen Ubuntu-asennuksen päälle, voit poistaa Ubuntun osiot vaikkapa GParted-ohjelmalla.
-
Näppäimistöön liittyvä parametri, kirjoitin sen päätteseen. Lopputulemaa en saa liitettyä tähän?.. Teinkö oikein vai miten sitä käytetään?
Tuttavani sai käyttikset palaamaan mutta ei tiedä linuksista mitään.
-
Näppäimistöön liittyvä parametri, kirjoitin sen päätteseen. Lopputulemaa en saa liitettyä tähän?.. Teinkö oikein vai miten sitä käytetään?
Tällainen operaatio pitäisi suorittaa, kuten aiemmin esitin.
1. Avaa tiedosto tekstieditoriin komentamalla päätteessä:
sudo -i gedit /etc/default/grub
(Tässä sudo pyytää salasanaa, jota kirjoittaessasi päätteeseen ei ilmesty mitään. Salasana menee kuitenkin perille. Paina lopuksi enteriä.)
2. Lisää tekstieditoriin avautuneessa tiedostossa riville GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash" parametri i8042.dumbkbd=1:
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash i8042.dumbkbd=1"
Tallenna tiedosto ja sulje gedit.
3. Päivitä käynnistysvalikko:
sudo update-grub
4. Käynnistä järjestelmä uudelleen.
Kun olet suorittanut kohdan 2, eli muokannut tiedostoa ja sulkenut gedit-ohjelman, voisit vielä tarkistaa päätteessä, että muutos on mennyt paikalleen. Onnistuu tällaisella komennolla:
grep GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT /etc/default/grub
Tuon pitäisi listata päätteeseen rivin: GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash i8042.dumbkbd=1"
Jos i8042.dumbkbd=1 puuttuu, muutos ei ole tallentunut tiedostoon.
-
=) Kiitos, muutos tallentui! Saa nähä alkaax skulaamaa paremmi! Lataan nyt ubuntu MATEA, näyttää ainaki hyvältä.