Ubuntu Suomen keskustelualueet

Ubuntun käyttö => Asentaminen ja käyttöönotto => Aiheen aloitti: Paatu - 01.10.16 - klo:22.17

Otsikko: [RATKAISTU] Asennus epäonnistuu!
Kirjoitti: Paatu - 01.10.16 - klo:22.17
Vähän vielä tälläisenä noob-persoonana, vähän tietää. Joten päätin tulla käymään kysymään ihan vain oman pääkoppani keston kannalta. Muutamia asioita sillä asennusohjelma kaatuilee.

Asennus
Asennus toimii alusta melkein loppuun moitteettomasti, kunnes heittää errorrin. Error sanoo "Kovalevysi on vanha tai rikki.." -jotain tuollaista.

Lisätietoa
Kone on tälläinen 3-5 vuotta vanha, malliltaan "eMachines E644G" sisältää prosessorina AMD Dual-Core E-350, muistaakseni intekroitu näytönohjain. Muistia on sellaiset 4 gigabittiä DD3, ja kovalevynä Hitachin 500 gigabittiä HDD.

Kysymyksiä
Onko ongelma korjattavissa, terminaalin kautta mm.. vai kone liian vanha?

Tietobläsäys
Tietääkseni koneen asennukseen ei vaikuta muisti vaan kovalevy. Saatan olla väärässä.. Windows 7 -toimii moitteettomasti, mutta tahtoo olla vähän liian raskas tälle koneelle. Mökkeilyä ja Habon pelaamista varten haluaisin läppärin toimimaan.

Kiitos
Tässä jo muutama kymmentä minuuttia on kirjoiteltu, ja nyt olisi aika lopetella tämä aihe. Kerro ihmeessä vinkkisi ja tietosi tähän aiheeseen. Olisi vähän pakollinen tarve saada kone toimii. Kirjoitus saattaa kärsiä väsymyksen takija tähän Ubuntuun.  :-\
Otsikko: Vs: Asennus epäonnistuu!
Kirjoitti: Eesaurus - 01.10.16 - klo:22.45
Jos ei W7:lla jaksa oikein pyöriä, niin ei se sitten pyöri oikein Ubuntullakaan. Ei ole Ubuntu vuosiin enää ollut mitenkään erityisen kevyt käyttis.

Lubuntua tai vastaavaahan siihen voisi kokeilla, ellei sitten virheilmoituksen nootti ole aiheellinen ja se levy rikki.
Otsikko: Vs: Asennus epäonnistuu!
Kirjoitti: JaniAlander - 01.10.16 - klo:23.05
Semmoinen mahdollisuus, että olisko se kovalevy ihan oikeasti hajoamassa?

Se Windowsinkin hidastelu saattaa johtua siitä.
Otsikko: Vs: Asennus epäonnistuu!
Kirjoitti: Tomin - 01.10.16 - klo:23.13
Kiintolevyn SMART-tietoja (https://fi.wikipedia.org/wiki/S.M.A.R.T.) voi tutkia vaikka Levyt-ohjelmalla (engl. Disks). Sillä voi ajaa myös testin, mikäli se ei valmiiksi kerro levyn viallisuudesta.
Otsikko: Vs: Asennus epäonnistuu!
Kirjoitti: Paatu - 01.10.16 - klo:23.57
Koneessa on ollut alusta asti Windows 7, mutta nyt on alkanut hiipumaan toiminta.
Otsikko: Vs: Asennus epäonnistuu!
Kirjoitti: Postimies - 02.10.16 - klo:13.11
Itse asentaisin LUbuntun. Kannattaa kokeilla live-tilassa ja katsoa dmesg tulosteet. Levyt työkalu antaa vähän infoa. gsmartcontrol tai e2fsck -c testaa enemmän levyä.  dumpe2fs -b listaa virhelliset sektorit mitä e2fsck löysi.
Otsikko: Vs: Asennus epäonnistuu!
Kirjoitti: Tomin - 02.10.16 - klo:15.43
Koneessa on ollut alusta asti Windows 7, mutta nyt on alkanut hiipumaan toiminta.

Kyllä tuo kuulostaa siltä, että kiintolevy voisi olla viallinen. SMART-tietoja (eli levyn omia raportteja kunnosta) voi lukea myös Windowsilla, jos se vielä toimii. Tuossa yksi ohje, jossa käytetään kolmannen osapuolen ohjelmaa, kun en äkkiseltään ainakaan löytänyt hakemalla netistä Windowsin omaa työkalua (ehkä sellaista ei ole):
http://www.howtogeek.com/134735/how-to-see-if-your-hard-drive-is-dying/

Tuolla prosessorilla kyllä varmaan tavallinen Ubuntukin toimii, mutta käyttökokemus saattaa olla miellyttävämpi esimerkiksi Xubuntulla. Vähän makuasia. Jos osoittautuu, että tuo kiintolevy on viallinen, niin kaupasta saa uusia. Vähäiseen käyttöön ostaisin edullisen (noin 50€ tai alle) SSD-levyn.
Otsikko: Vs: Asennus epäonnistuu!
Kirjoitti: JaniAlander - 02.10.16 - klo:16.38
Windows 10:ssä on jonkinnäköinen levyn kunnon automaattitarkkailu, mutta se ei muistaakseni ulospäin dataa näytä. Jossain vaiheessa vaan ilmestyy varoitus levyn tilanteesta. Seiskasta en ole varma.

Mutta juu osa levyistä voi hajota semmoisella hiipivällä tavalla, tyyliin eka kasvaa hakuajat suuresti ja käyttis hidastuu, ja lopulta levy käyttökelvottomaksi.
Otsikko: Vs: [RATKAISTU] Asennus epäonnistuu!
Kirjoitti: mrl586 - 02.10.16 - klo:20.47
Asentuuko jonkin muu linux paremmin kuin Ubuntu? Voisit kokeilla Sparky Linuxia, joka on Debianin kokeelliseen versioon perustuva jakelu. Myös Arch-sukuisia jakeluita mm. Manjaro ja Apricity OS kannattaa testata. Mahdollisesti myös käyttöjärjestelmän bittisyydellä on merkitystä eli kannattaa koittaa 32-bittistä versiota, jos 64-bittinen versio ei toimi.