Ubuntu Suomen keskustelualueet
Ubuntun käyttö => Asentaminen ja käyttöönotto => Aiheen aloitti: Pekken - 05.04.16 - klo:20.19
-
Moi!
Onko ohjelman toimimisen kannalta eroa, avaako ohjelman päätteestä vai kuvakkeesta. Pääte antaa tietoa niille, jotka osaavat ja viitsivät tulkita? Entä muuten? Tietoturva?
-
Moi!
Onko ohjelman toimimisen kannalta eroa, avaako ohjelman päätteestä vai kuvakkeesta.
Ei ole eroa.
Pääte antaa tietoa niille, jotka osaavat ja viitsivät tulkita? Entä muuten? Tietoturva?
Tietoturvaan asia ei liity. Tyypillinen tilanne käynnistää ohjelma komentoriviltä on se, jos ohjelma ei toimi kunnolla. Silloin pääte voi listata hyödyllistä infoa esim. kaatumistilanteessa.
-
Kiitoksia selvästä vastauksesta!
-
Onko ohjelman toimimisen kannalta eroa, avaako ohjelman päätteestä vai kuvakkeesta. Pääte antaa tietoa niille, jotka osaavat ja viitsivät tulkita? Entä muuten?
Graafinen ympäristö ja sen kuvakkeet tai ohjelmavalikko vain tarjoaa käyttäjän käynnistää ohjelmistoja ennalta määritellyllä tavalla. Komentorivillä/terminaali tarjoaa usein jopa erityisiä vipusia käynnistää ohjelma tietyillä muuttujilla/parametreillä. Ohjelman omat konfiguroinnit yleensä määrittelevät, miten ohjelma käynnistyy.
-
Tietoturvaan asia ei liity. Tyypillinen tilanne käynnistää ohjelma komentoriviltä on se, jos ohjelma ei toimi kunnolla. Silloin pääte voi listata hyödyllistä infoa esim. kaatumistilanteessa.
Monille ohjelmille on olemassa --debug, --test ym. vipuja ongelmatilanteisiin. Täytyy myös muistaa, että päätteessä käynnistetyt ohjelmat katoavat kun pääte suljetaan. Onneksi siitä tulee nykyään varotus. Pääte useammalla välilehdellä on hieno keksintö.
-
No joo, nyt sitten kokeilin päätteellä avaamista, ihan jees, mutta Chromium selain ei käynnisty. Vaatiiko jonkun lisäkomennnon?
-
No joo, nyt sitten kokeilin päätteellä avaamista, ihan jees, mutta Chromium selain ei käynnisty. Vaatiiko jonkun lisäkomennnon?
Ei vaadi lisäkomentoja. Oliko se jo ennestään käynnissä? Listaako käynnistyskomento päätteeseen jotain:
chromium-browser
-
Kokeile sekä ”which chromium” että ”which chromium-browser” (kumpaakin binaarinimeä on käytetty). Tai sitten voit kokeilla:
chromium --help
(Tai ”chromium-browser --help”.) Tämän komennon ei pitäisikään avata selainikkunaa vaan kertoa, mitä valitsimia komennolle voi antaa. Jos jotain tulostetta ruudulle ilmestyy, se ainakin todistaa, että Chromium on olemassa ja hakupolun varrella.
-
No niin hyvin toimii, eli käskyllä chromium-browser. Firefox käynnistyy pelkällä sanalla: firefox
Kiitos kaikille!
-
Päätteesä käynnistettäessä kannattaa käyttää Tab-nappulaa täydentämään komentoa. Eli esim. chomium käynnitetään niin että kirjoitat vaikka chr ja painat tabulaatoria niin pääte "arvaa" loput ja kirjoittaa loput eli sitten päätteesä lukee chromium-browser. Jos mitään ei tule päätteeseen niin painaa toisen kerran ja esiin tulee kaikki vaihtoehdot jotka alkaa kirjaimilla chr. Näin välttyy kirjoitusvirheiltä ja kätevää myös jos ei ole varma nimestä.
-
Ok! Hyvä tietää, kiitos!
-
Tab-nappulla ja komentokehotteen historian selaus & haku kannattaa jokaisen opetella. Esim. Ctrl-r ja ch voi antaa jo sen selaimen.
-
Esim. Ctrl-r ja ch voi antaa jo sen selaimen.
Toi oli minulle uutta. Kiitos.
Itse olen käyttänyt samaan asiaan aliasta:lisäämällä .bash_aliases-tiedostoon seuraavan rivin.
alias hgrep='history | grep '
Sen jälkeen käyttäminen, kun avaa terminaalin, ja käskyttää...
hgrep ls
... kun haluaa historiasta etsiä 'ls'-merkkijonoa.
-
Kokeile esim. !ssh. Tuo etsii ssh:lla alkavat komennot mitä viimeksi olet kirjoittanut. Noita on kaikenlaisia kun muistaa
vaan käyttää. Nuolinäppäimillä selailun kai jokainen osaa. Pääte on oikeasti näppärä.
-
... mutta Chromium selain ei käynnisty. Vaatiiko jonkun lisäkomennnon?
Komento which <komento>
kertoo, löytyykö komento käynnistettäväksi.
Jätin ihan sattumalta kertomatta, ettei kaikkien ohjelmien komennoksi riitä jokin chrome tms.
Käynnistettäville komennoille löytyy Linux/Unix -järjestelmissä omat hakemistonsa. Esim. /sbin/; /bin/; /usr/bin/; /usr/local/bin; /opt/<ohjelma>/<käynnistin> tms... Koskapa nuo hakemistot eivät aina kuulu käyttäjän PATH-muuttujaan, ei nuo automaattisesti käynnistä ohjelmia.
-
Tuollainen ohjelma kuin Päävalikko tai Ala Carte on myös hyvin informatiivinen. Chromiumin ominaisuuksissa se kertoo että käynnistyskomento on
chromium-browser %U
ML