Ubuntu Suomen keskustelualueet

Muut alueet => Yleistä keskustelua => Aiheen aloitti: Tomin - 03.03.16 - klo:12.07

Otsikko: Fish
Kirjoitti: Tomin - 03.03.16 - klo:12.07
Tänään Opensource.comissa julkaistiin vähän juttua Linuxin komentotulkeista. (https://opensource.com/business/16/3/top-linux-shells) Siellä oli itselleni ihan uusi tuttavuus, fish. Kokeilin sitä vähän ja ihan hauskahan tuo on. Esimerkiksi värittää kirjoitetut komennot, joten näkee heti jos vaikka unohti lainausmerkin tai kirjoitti komennon väärin. Tiedä sitten minkä verran tuo käytännössä auttaa. Vaikka tuo parantaakin myös skriptien syntaksia bashiin verrattuna, niin tuskinpa alan sillä skriptejä kirjoittamaan, kun ei sitä löydy kuitenkaan kaikkialta (eikä tarvitsekaan). Tuskin jää muutenkaan käyttöön, jos en oletusshelliäni päätä vaihtaa.

Kotisivut: https://fishshell.com/
Tutoriaali, josta näkyy nuo erikoisuudetkin: https://fishshell.com/docs/current/tutorial.html
Ainakin Fedorassa (https://apps.fedoraproject.org/packages/fish), Ubuntussa (http://packages.ubuntu.com/wily/fish) ja Arch Linuxissa (https://www.archlinux.org/packages/community/x86_64/fish/) tuo löytyy yllätyksettömästi paketista fish. Debianin (https://packages.debian.org/search?keywords=fish&searchon=name&section=all) vakaassa tuo löytyy jostain syystä vain backportsista.
Otsikko: Vs: Fish
Kirjoitti: welmar - 03.03.16 - klo:13.01
Käytin jonkin aikaa muistaakseni Arch tai Funtoo asennuksessa. Tabulaattorilla täydennys ei muistaakseni ollut yhtä hyvä kuin bashin ja siksi sen käyttö jäi. Muuten kiva.
Otsikko: Vs: Fish
Kirjoitti: ajaaskel - 06.03.16 - klo:19.24
Lainaus
Tuskin jää muutenkaan käyttöön, jos en oletusshelliäni päätä vaihtaa.

Vinkkinä muille:
Kokeilla voi ilman että vaihtaa oletusshelliä.  Asennus ja sitten päätteessä "fish" ja kokeilemaan. "exit"  ja olet takaisin bash: ssä.
Otsikko: Vs: Fish
Kirjoitti: kuutio - 07.03.16 - klo:06.48
Esimerkiksi värittää kirjoitetut komennot, joten näkee heti jos vaikka unohti lainausmerkin tai kirjoitti komennon väärin.
Sivuhuomautuksena, vastaavat "väritetyt komennot" saa nykyisin myös zsh:ssa, paketti "zsh-syntax-highlighting" (tarjolla tosin vasta debianin ja *buntun kehitysversioissa).
Käyttöönotto lisäämällä .zshrc-tiedoston loppuun "source /usr/share/zsh-syntax-highlighting/zsh-syntax-highlighting.zsh".