Ubuntu Suomen keskustelualueet
Ubuntun käyttö => Laitealue => Aiheen aloitti: AimoE - 10.12.15 - klo:13.59
-
Huomasin vasta hiljattain että ulkoinen kovalevyni, joka on ollut käytössä jo pitkään, näkyy nykyään Ubuntu-koneella kahtena levynä.
Olen aikoinaan luonut levylle varmistuksia varten LUKS-salatun osion nimeltä Kapistus. Ensimmäinen havainto siitä että jotain on pielessä oli tämä:
$ ls -1 /media/haltia/Kapistus*
/media/haltia/Kapistus:
root
/media/haltia/Kapistus1:
haltia
lost+found
neuvo-varmista
palauta-kaikki
root
Ubuntu
varmista-kaikki
varmista-live
Kun avaan tiedostoselaimen (nautilus), siellä näkyy vain yksi ainoa Kapistus, ja sen sisällä tuo jälkimmäinen sisältö. Näiden kahden hakemiston sisällä olevien tiedostojen päiväyksistä näen että skitsoutuminen on tapahtunut joskus lokakuussa, enkä enää pysty varmasti muistamaan mitä silloin on tapahtunut. Muistan vain, että joku päivä tämän syksyn aikana minulla oli vaikeuksia saada levy liitetyksi, ja jouduin irrottamaan USB-kaapelin ja kytkemään sen uudelleen useita kertoja ennen kuin alkoi toimia. Koska nautilus näyttää sen edelleen yhtenä, en kuitenkaan silloin huomannut että levylle tapahtui jotain erikoista, joten ihan satavarma en voi olla että ongelma alkoi juuri siitä päivästä.
Kun katson levyä disks-työkalun kautta, se näyttää yleensä yhden levyn, mutta tänään kun kokeilin koneen uudelleenkäynnistystä ja jos vaikka mitä, sain aikaan tilanteen että levy näkyy kahtena eri levynä disks-työkalussa. Lisäsin tähän liitteeksi kolme kuvakaappausta. Ensimmäisessä on se minkä disks yleensä näyttää. Toisessa ja kolmannessa skitsolevy näkyy kahtena. Huomaa kaksi sarjanumeroa, ja huomaa miten ekassa kuvassa on tynkälevyn sarjanumero, mutta täydemmän levyn sisältö.
Kun vielä tarkemmin katson sisältöjen eroa, niin huomaan että tynkä/haamulevylle on menneet ne deja-dup-varmuuskopiot jotka olen ajanut sudolla. Täydemmällä levyllä on kaikki muut varmuuskopiot (sekä deja-dup omalla tunnuksellani että muilla menetelmillä tehdyt varmuuskopiot, jotka on ajettu sudolla).
Tämä skitsoilu ei ole vielä aiheuttanut ongelmia, mutta haluaisin saada sen selvitetyksi ennen kuin tositilanteessa tarvitsen varmuuskopioita. Haluaisin tehdä Ubuntu 15.10 -asennuksen nykyisen päälle, ja silloin juuri tarvitsen varmuuskopioitani.
-
Olen nyt kokeillut Ultimate Boot CD (http://www.ultimatebootcd.com/):tä, mutta useimmat työkalut vievät komentoriville enkä yhtään tiedä mitä komentoja pitäisi kokeilla, ja silloinkin kun joku työkalu näyttää jotain tietoa, en osaa lukea sitä. Onko mitään työkalua oikeasti auttaisi selvittämään mikä ongelma levyllä on? Ja miten sen voisi korjata?
-
Vika on todennäköisesti Ubuntussa udisks2- tai gvfs-järjestelmässä ja jokin asetus tai levyn ominaisuus laukaisee ongelman. Parted tai GParted varmaankin tunnistaa aina vain yhden levyn?
Onko /etc/fstab-tiedostossa mitään levyyn liittyviä rivejä? Onko Levyt-ohjelman kautta tehty liitosasetuksia?
-
En ole koskaan tehnyt tälle ulkoiselle levylle mitään liitosasetuksia, vaan aina luottanut sihen että USB-liittimen kytkent riittää. Levyn ainoalla käytössä olevalla osiolla on LUKS, joten GParted ei näytä paljoa. Partedia en ole keksinyt kokeilla, enkä osaa käyttää.
Nyt kun katsoin parted-helppiä, niin tämän verran sain sieltä irti:
(parted) print all
Model: ATA Hitachi HTS54505 (scsi)
Disk /dev/sda: 500GB
Sector size (logical/physical): 512B/512B
Partition Table: msdos
Disk Flags:
Number Start End Size Type File system Flags
1 1049kB 256MB 255MB primary ext2 boot
2 257MB 500GB 500GB extended
5 257MB 500GB 500GB logical
Model: TOSHIBA MK1059GSM (scsi)
Disk /dev/sdb: 1000GB
Sector size (logical/physical): 512B/512B
Partition Table: msdos
Disk Flags:
Number Start End Size Type File system Flags
1 32,3kB 500GB 500GB primary
Model: Linux device-mapper (crypt) (dm)
Disk /dev/mapper/luks-f51ac531-a837-4ae8-a037-b875f7a02414: 500GB
Sector size (logical/physical): 512B/512B
Partition Table: loop
Disk Flags:
Number Start End Size File system Flags
1 0,00B 500GB 500GB ext4
Model: Linux device-mapper (linear) (dm)
Disk /dev/mapper/ubuntu--vg-swap_1: 4253MB
Sector size (logical/physical): 512B/512B
Partition Table: loop
Disk Flags:
Number Start End Size File system Flags
1 0,00B 4253MB 4253MB linux-swap(v1)
Model: Linux device-mapper (linear) (dm)
Disk /dev/mapper/ubuntu--vg-root: 496GB
Sector size (logical/physical): 512B/512B
Partition Table: loop
Disk Flags:
Number Start End Size File system Flags
1 0,00B 496GB 496GB ext4
Error: /dev/mapper/sda5_crypt: unrecognised disk label
Model: Linux device-mapper (crypt) (dm)
Disk /dev/mapper/sda5_crypt: 500GB
Sector size (logical/physical): 512B/512B
Partition Table: unknown
Disk Flags:
Koneessa on juuri nyt kiinni kaksi levyä: sisäinen kovalevy ja tämän ongelmallinen ulkoinen levy. Muissa työkaluissa (Windows-koneella) tämä ulkoinen näkyy Samsung-levynä, mutta tuossa parted-listauksessa se näyttäisi olevan Toshiba. En ymmärrä. Olen ostanut sen Lacie Rikiki -nimisenä, eikä myyjän tai valmistajan tiedoissa missään kerrottu kenen levy kuoren sisään oikeasti on pakattu, joten tiedän sen vain siitä mitä ohjelmistot kertovat.
Edit: Huomasin että Ubuntu-koneella levy on ennekin näkynyt Toshibana, ja lähinnä Windowsilla Samsungina.
-
Toshiban levy siellä on sisällä.
Näytä vielä /etc/fstab-tiedoston sisältö.
-
Tässä:
$ cat /etc/fstab
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
/dev/mapper/ubuntu--vg-root / ext4 errors=remount-ro 0 1
# /boot was on /dev/sda1 during installation
UUID=cb7cfa16-1fff-46fe-a4cb-c1dd0484423c /boot ext2 defaults 0 2
/dev/mapper/ubuntu--vg-swap_1 none swap sw 0 0
-
Toshiban levy siellä on sisällä.
Katsoin muistiinpanoja väärästä kohdasta. Kaikissa LaCie-kuorissa on erimerkkinen levy sisällä.
-
Ei oikein löydy vastaavia tapauksia netistä, mutta oireista päätellen bugi on jossain liitosten hallintaan liittyvässä järjestelmäkomponentissa. udisks2 ja gvfs-udisks2-volume-monitor ovat epäiltyjen listalla. Veikkaan, että LUKS-salaus irrotettavalla levyllä laukaisee jonkin odottamattoman tapahtumaketjun.
Jos haluat pelata varman päälle, miten olisi salaamaton varmuuskopio vaikka tuolle samalle levylle, kun puolet siitä taisi olla osioimatonta vapaata tilaa? Päivityksen ja tietojen palautuksen jälkeen voit sitten pyyhkiä kansallisen turvallisuuden vaarantavat tiedot pois levyltä. Hyvällä tuurilla haamulevyongelma ei enää esiinny 15.10:ssä.
-
Minulla on jo 15.10 -asennustikku valmiina, ja levy näytti ihan yhtä oudolta live-usb:ltä.
Ainoa asia jonka osaan liittää tähän on USB-kaapeli jolla levy pitkään oli kiinni koneessa. Olen hiljattain hankkinut uuden kaapelin, ja sen jälkeen levy on pysynyt kiltimmin kytkettynä, mutta vanhan kaapelin kanssa se putosi pois kun vaan hipaisi kaapelia. Epäilin ensin että koneen USB-kytkentäpaikka olisi löysä, mutta kun kun vaihdoin kaapelin, niin samaa ei siis ole enää tapahtunut. Yksi mahdollisuus olis se että levyn skitso identiteetti on syntynyt viallisen kaapelin takia, mutta uuden kaapelin käyttö ei ole voinut sitä korjata. Voisi tosiaan kokeilla sitä että kopioi tavaran muualle (varastossa on myös se onneton USB-levy jota yritin kytkeä reitittimeen, ja siinäkin on tarpeeksi tilaa), ja sitten yritän tosiaan poistaa käytössä olevan osion. Mutta mahtaako se auttaa siihen että levy näkyy kahtena on kyllä aika epävarmaa. Hmm. ehkä voisi myös kokeilla sitä että levyn alustaa välillä Windowsilla.
-
Oma veikkaukseni on, että levy toimii normaalisti heti, jos alustat osion tavalliseksi salaamattomaksi ext4:ksi.
-
Vielä kun tietäisi mikä kopiointikomento on turvallisin ja nopein. Levyllä on deja-dup:n luomia tiedostoja ja itse tehtyjä .tar-tiedostoja (ja tarrrista auki avattuja hakemistoja joita ei tarvitse kopioida). Säiliöiden kopioinnissa ei suojaus- ja omistajuusasiat ole yhtä arkoja vikaantumaan kuin niiden sisällön kopioinnissa.
cp? rsync? joku muu komento jota en tunne ennestään?
-
cp käy hyvin.
-
Olen nyt kokeillut jos vaikka mitä, mutta vain Levyt eli Disks-ohjelmalla.
Aloittaessani levy näkyi kahtena. Ensin poistin levyn ainoan osion, jonka jälkeen levy näkyi vain yhtenä, väärällä sarjanumerolla. Sitten yritin toisenlaisen osion luontia, ja levy näkyi heti taas kahtena, ja uusi osio oli sillä levyllä jolla on oikea sarjanumero.
NTFS-osion luonti antoi virheen (tai kaatui virheeseen, en muista), samoin LUKS-osion luonti. Paljaan ext4-osion luonti onnistui, mutta jos yritti samalla kertaa pitkää alustusta, disks kaatui. Disks kaatui muutamassa eri tilanteessa, en enää muista kaikkia. Ext4-osion kumminkin sai luotua, mutta vain nopealla alustuksella. Kun sitten poistin sen ja loin uuden LUKS-osion, luonti onnistui, ja osiolla oli tallella se osa hakemistorakenteesta joka ennen selvityksen aloitusta näkyi juuren /media/haltia/Kapistus alla (eli /media/haltia/Kapistus1 oli kadonnut).
Poistin sitten LUKS-osion ja loin uudelleen paljaan ext4-osion, ja aloitin vasta luonnin jälkeen osion alustuksen pitkällä kaavalla. Se käynnistyi, mutta olisi kestänyt lähes 10 tuntia, joten katkaisin sen noin 25Gt:n kohdalla. Kun poistin osion, levy oikealla sarjanumerolla muuttui käsittelykelvottomaksi eli valikon kaikki kohdat virran katkaisua lukuun ottamatta ovat harmaana. Mutta samalla haamulevy, se jolla on väärä sarjanumero, muuttui ekaa kertaa käsittelykelpoiseksi. Toistin siellä ext4-osion luonnin ja pitkän alustuksen vähän matkaa (nyt jaksoin odottaa vain 10GT:n verran). Sitten poistin osion. Tämän jälkeen edelleen vain haamulevy on käsiteltävissä.
Levy siis näkyy edelleen kahtena, ja osioiden poiston lisäksi ainoa muutos on se että nyt haamulevy on nyt se jolla pääsen luomaan osioita.
Nyt kun luon haamulevylle LUKS-osion Kapistus, komentorivillä näkyy taas sekä Kapistus että Kapistus1, mutta nautiluksessa vain (tyhjä) Kapistus. Ja vaikka levyn alkua on alustettu jonkin matkaa, komentorivillä ls näyttää vanhaa sisältöä liitospisteen /media/haltia/Kapistus alla, mutta Kapistus1:n alla on vain lost+found (jota ei ole Kapistus-juuren alla).
Joudun siis alustamaan ihan koko levyn, ja pääsen jatkamaan tutkimista vasta huomenna.
Kaiken kukkuraksi jossain välissä klikkasin väärää levyä ja vahingossa poistin vanhan osion levyltä jolle olin kopioinut tavaran talteen. Mutta onneksi siellä oli kaksi osiota, ja varmuuskopiot säilyivät. Tätä levyä en kuitenkaan haluaisi ryhtyä käyttämään vakituisesti. Levy on pakattu vääränlaisiin kuoriin, eikä yhtään sovi mun käyttötapaan.
-
Suosittelen tekemään kaikki operaatiot joko komentorivityökaluilla tai GPartedilla. Levyt-ohjelmassa on useita pitkäaikaisia bugeja, jotka tekevät siitä epäluotettavan, ja lisäksi udisks2 sekoilee nyt kyseisen levyn kanssa.
Eli ensin uusi osiotaulu GPartedilla -- perinteinen msdos/MBR-tyyppinen kelpaa. Sitten sinne yksi ext4-osio. Kun operaatio on valmis, levy irti koneesta ja takaisin kiinni, jotta järjestelmä tunnistaa uuden osioinnin.
-
Jätin siis alustuksen yön yli menemään. Tänään aloitin GPartedin kanssa. Loin osiotaulun, loin ext4-osion, ja kuinka ollakaan, edelleen ls-komento näyttää vanhaa sisältöä polun /media/haltia/Kapistus/root alla! Ilmeisesti se hakemisto ei ole koskaan ollutkaan LUKS-säiliön sisällä, mutta missä sitten?
GPartedin kauttakaan en ole keksinyt millä se sisältö alustettaisiin tyhjäksi. Yritin kyllä alustusta muotoon Cleared, mutta sekään ei näköjään tyhjennä sisältöä. Siis voisihan ne tiedostot sieltä tuhota rm-komennolla, mutta jos sen teen, en sitten pysty erottamaan miten GPartedin tai jonkun muun ohjelman operaatio vaikuttaa. Niin kauan kun sisältö on siellä, näen että operaatioilla ei ole ollut vaikutusta sisältöön.
Komentoriville siirtymisessä (ja GPartedissa) on se ongelma että haluan levylle kumminkin lopulta salatun osion, mutta GParted ei tue mitään salausta, ja komentoriviltä en osaa. Alan olla aika riekaleina tän kanssa.
-
Jätin siis alustuksen yön yli menemään. Tänään aloitin GPartedin kanssa. Loin osiotaulun, loin ext4-osion, ja kuinka ollakaan, edelleen ls-komento näyttää vanhaa sisältöä polun /media/haltia/Kapistus/root alla! Ilmeisesti se hakemisto ei ole koskaan ollutkaan LUKS-säiliön sisällä, mutta missä sitten?
Miltä liitos näyttää mountin listauksessa?
mount | grep Kapistus
Ja mitä parted listaa:
sudo parted -l
Täytyy nyt ensin saada se levy käyttäytymään normaalisti ilman LUKSia ja muita lisävirityksiä. Sitten voi lähteä testaamaan salausta uudestaan puhtaalta pöydältä.
-
Miltä liitos näyttää mountin listauksessa?
Levy ei näy listauksessa ollenkaan nimellä Kapistus, ja myöskin grep sdb tuottaa tyhjän. Olisikohan tämä oikea rivi?
$ mount | grep gvfs
gvfsd-fuse on /run/user/1000/gvfs type fuse.gvfsd-fuse (rw,nosuid,nodev,relatime,user_id=1000,group_id=1000)
Ja mitä parted listaa:
Näin tänään:
$ sudo parted -l
Model: ATA Hitachi HTS54505 (scsi)
Disk /dev/sda: 500GB
Sector size (logical/physical): 512B/512B
Partition Table: msdos
Disk Flags:
Number Start End Size Type File system Flags
1 1049kB 256MB 255MB primary ext2 boot
2 257MB 500GB 500GB extended
5 257MB 500GB 500GB logical
Model: TOSHIBA MK1059GSM (scsi)
Disk /dev/sdb: 1000GB
Sector size (logical/physical): 512B/512B
Partition Table: msdos
Disk Flags:
Number Start End Size Type File system Flags
1 1049kB 1000GB 1000GB primary ext4
Model: Linux device-mapper (linear) (dm)
Disk /dev/mapper/ubuntu--vg-swap_1: 4253MB
Sector size (logical/physical): 512B/512B
Partition Table: loop
Disk Flags:
Number Start End Size File system Flags
1 0,00B 4253MB 4253MB linux-swap(v1)
Model: Linux device-mapper (linear) (dm)
Disk /dev/mapper/ubuntu--vg-root: 496GB
Sector size (logical/physical): 512B/512B
Partition Table: loop
Disk Flags:
Number Start End Size File system Flags
1 0,00B 496GB 496GB ext4
Error: /dev/mapper/sda5_crypt: unrecognised disk label
Model: Linux device-mapper (crypt) (dm)
Disk /dev/mapper/sda5_crypt: 500GB
Sector size (logical/physical): 512B/512B
Partition Table: unknown
Disk Flags:
-
Nyt selvisi mihin deja-dup on vienyt varmuuskopiot sudolla ajettuna: koneen omalle kovalevylle, polun /media/haltia/Kapistus/root alle! Irrotin levyn, poistin hakemiston, ja kytkin levyn taas kiinni.
Se muutti tilannetta:
$ mount | grep Kapistus
/dev/sdb1 on /media/haltia/Kapistus type ext4 (rw,nosuid,nodev,relatime,data=ordered,uhelper=udisks2)
Alussa kun tein varmuuskopioita, ne menivät ulkoiselle levylle riippumatta siitä ajoinko omalla tunnuksellani vai sudoaa. En yhtään osaa arvata mikä oli muuttunut silloin kun kohde vaihtui.
-
OK. Eipä tullut mieleen, että roottina liitospisteeseen kirjoitettu kansio estäisi liitoksen toiminnan. Ilmeisesti myös haamulaitteen ilmaantuminen johtui jollain tavalla tästä.
Alussa kun tein varmuuskopioita, ne menivät ulkoiselle levylle riippumatta siitä ajoinko omalla tunnuksellani vai sudoaa. En yhtään osaa arvata mikä oli muuttunut silloin kun kohde vaihtui.
Levy ei ollut liitettynä jollain varmuuskopiointikerralla, ja sudolla ajettaessa deja-dup ei piitannut levyn puuttumisesta, koska pääkäyttäjä pystyy kirjoittamaan alla olevaan /media-hakemistoon. Tavallisella käyttäjällä ei olisi ollut oikeuksia ja ongelmaa ei olisi päässyt syntymään.
-
OK. Eipä tullut mieleen, että roottina liitospisteeseen kirjoitettu kansio estäisi liitoksen toiminnan. Ilmeisesti myös haamulaitteen ilmaantuminen johtui jollain tavalla tästä.
Eipä tullut itsellekään mieleen, mutta onneksi tulin käyttäneeksi ls-komentoa kun levy ei ollut kytkettynä. Mutta Levyt näyttää levyn yhä kahten. Päätin kuitenkin että nyt kun tiedän missä tavara oli, niin en välitä kahdesta sarjanumerosta yhdelle levylle. Saa nähdä kuinka jatkossa käy.
Levy ei ollut liitettynä jollain varmuuskopiointikerralla, ja sudolla ajettaessa deja-dup ei piitannut levyn puuttumisesta, koska pääkäyttäjä pystyy kirjoittamaan alla olevaan /media-hakemistoon. Tavallisella käyttäjällä ei olisi ollut oikeuksia ja ongelmaa ei olisi päässyt syntymään.
Näinpä näyttää käyneen.
-
Yritin vielä etsiä komentoja joilla voisin tarkistaa levyn sarjanumeron, ja löysin kaksi. Niistä smartmontools näyttää sen numeron jota pidän oikeana, ja lshw näyttää sen toisen. Oikeastaan siis Levyt-ohjelma on ihan ystävällinen kun näyttää molemmat.