Ubuntu Suomen keskustelualueet
Ubuntun käyttö => Asentaminen ja käyttöönotto => Aiheen aloitti: jumelukki - 17.12.14 - klo:11.12
-
Kone on HP:n Miniläppäri ja oli varustettu Windows 7:lla. Asensin uusimman Ubuntun polttamaltani cd:ltä pari kolme kertaa koska en saanut sitä käyntiin, (Windowsia en jättänyt).
Arvelin vian olevan levyn osioinnissa ja seuraavan asennuksen yhteydessä tein osioinnin päin peetä ja nyt on tilanne grub rescue.
Kone tunnistaa ls komennon mutta ei juuri muuta, olen kokeillut kaikki repair levyt ja boot diskit mitä tarjolla on,yleinen neuvo on myös käynnistää asennuslevyltä mutta kone ei käynnisty miltään levyltä tarjoaa vain grub rescueta.
Löytyykö apua?
-
Olethan valinnut bios-asetuksissa tai biosin boottivalikossa CD/DVD-aseman ensisijaiseksi käynnistyslaitteeksi? Boottivalikkoa käyttäessä valinta on tehtävä jokaisen käynnistyksen yhteydessä uudelleen.
Mikä on koneen malli?
-
Cd on Bios asetuksissa ensimmäisenä ja koneen malli on Hp Mini 110-4100so
-
Asensitko siis Ubuntun aikaisemmin Windowsin sisällä (wubi-asennus), etkä bootannut konetta Ubuntun asennuslevyllä? Se selittäisi molemmat ongelmat, eli kone ei vain osaa bootata ulkoiselta DVD-asemalta. Jos taas aiemmin onnistuit boottaamaan koneen Ubuntun asennuslevyllä, vika on aika mystinen.
Voisit vielä kokeilla eri vaihtoehtoja sieltä biosin boottivalikosta -- ainakin USB-käynnistystä. Jos ei auta, joudut tekemään bootattavan USB-tikun jollain toisella koneella esim. Unetbootin-ohjelman avulla. Tikun on oltava vähintään 1 GB kokoinen, jotta levykuva mahtuu sille.
-
Boottasin koneen Ubuntun asennuslevyltä, en asentanut windowsin sisällä. Koneessa ei ole mahdollisuutta bootata usb tikulta.
-
Boottasin koneen Ubuntun asennuslevyltä, en asentanut windowsin sisällä. Koneessa ei ole mahdollisuutta bootata usb tikulta.
Kyllä se tarjoaa USB-tikun vaihtoehdoksi (http://dfarq.homeip.net/2011/01/how-to-make-hp-and-compaq-computers-boot-off-usb/) ainakin silloin, kun tikku on koneessa kiinni. Tätä kokeilisin itse seuraavaksi.
Viimeinen ratkaisu on sitten siirtää kiintolevy läppäristä johonkin toiseen tietokoneeseen ja korjata asennus siellä Boot-Repair-Diskillä (http://sourceforge.net/p/boot-repair-cd/home/Home/).
-
Boot order
USB CD/DVD ROM Drive
USB Diskette on Key/USB Hard Disk
Notebook Hard Drive
!Network Adapter
!USB Floppy
Ubuntun asennusta en saanut missään vaiheessa starttamaan tikulta, yritin kyllä. Koneessa ei ole
CD asemaa mutta asennuksen käynnistys onnistui ulkoiselta CD asemalta.
-
Ubuntun asennusta en saanut missään vaiheessa starttamaan tikulta, yritin kyllä.
Miten teit tikun? Unetbootinia käytettäessä tikku pitää ensin formatoida FAT32- tai FAT16-muotoon. Jotkut vanhemmat koneet tukevat boottausta vain FAT16-tikulta.
-
Otin tyhjän tikun ja downloadasin siihen ubuntun, en kikkailut mitään. Samalla tavalla latasin cd:n. Mielestäni kone on nyt jossain "välitilassa" eikä edes yritä boottia vaan tarjoaa yksitoikkoisesti grub rescueta.
-
Otin tyhjän tikun ja downloadasin siihen ubuntun, en kikkailut mitään.
Ei onnistu niin, vaan Ubuntun levykuva on joko kirjoitettava tikulle raakamuodossa dd:llä tai luontiin on käytettävä jotain Ubuntun levykuvien kanssa yhteensopivaa erikoistyökalua. Unetbootin toimii yleensä, kunhan tikku on tosiaan ensin alustettu oikeaan muotoon.
Samalla tavalla latasin cd:n.
Myös CD (tai käytännössä DVD, koska nykyiset levykuvat ovat liian isoja CD:lle) pitää luoda CD-poltto-ohjelman levykuvan kirjoitustoiminnolla. Levykuvatiedoston polttaminen levylle tiedostona ei riitä.
Mielestäni kone on nyt jossain "välitilassa" eikä edes yritä boottia vaan tarjoaa yksitoikkoisesti grub rescueta.
Se grub rescue tulee kiintolevyllä sijaitsevasta käynnistyslataajasta ja jos sinulla on oikeasti boottaamiskelpoinen tikku tai CD, kone kyllä käynnistyy sieltä vaikka kiintolevyn boottauksessa olisi mitä tahansa häikkää.
-
Keskiyöllä saa parhaat ajatukset, sain koneen boottaamaan dvd:ltä alt control del komennolla ja asennus raksuttaa
sulosävelin :-) tuhannet kiitokset avusta, olen niiiiiiin iloinen :-)
-
Aihetta hipoen,käyköhän boottaavan usb:n teko näin että lataa ja purkaa iso levykuvan ja sitten vain kopioi puretut fiilit tikulle?
-
Aihetta hipoen,käyköhän boottaavan usb:n teko näin että lataa ja purkaa iso levykuvan ja sitten vain kopioi puretut fiilit tikulle?
Ei riitä. Käynnistyslataaja on kirjoitettava tikun MBR:ään ja se ei onnistu pelkästään tiedostoja kopioimalla.
-
Aihetta hipoen,käyköhän boottaavan usb:n teko näin että lataa ja purkaa iso levykuvan ja sitten vain kopioi puretut fiilit tikulle?
Ei riitä. Käynnistyslataaja on kirjoitettava tikun MBR:ään ja se ei onnistu pelkästään tiedostoja kopioimalla.
Tuota konstia voi kyllä käyttää sen jälkeen, kun on kerran saanut tehtyä siitä tikusta boottaavan - vaikkapa komentoriviltä. Olen vuosia päivittänyt remasteroituja tikkuja pelkästään kopioimalla tikulle uuden casper-kansion. Tuolla tavalla voi helposti (yrityksen ja erehdyksen jälkeen) muokata käynnistysvalikkoa ja lisätä tikulle lisäpalikoita (esim. Seagaten Discwizard).
Dd-kopioinnilla tehdyille tikuille tuo ei onnistu, koska niiden tiedostojärjestelmää ei saa normaalisti auki.