Ubuntu Suomen keskustelualueet
Ubuntun käyttö => Ubuntu tietokoneissa => Aiheen aloitti: Jukki - 11.12.14 - klo:21.00
-
Tarve on syntynyt oikeastaan nettiä selatessa - vaimo pistää koko ajan kirjanmerkkejä ruokareseptejä etsiessään, eikä järjestele niitä. Vaivalla luomani hakemisto menee hukkaan.
Ulos ja sisään kirjautuminen Ubuntussa on vähän hidasta ja kankeaa kahden henkilön simppeliin talouteemme. Kysymys siis... ehkä tämä on helposti tehtävissä...
Voisiko tuon sisään- ja uloskirjautumisen jättää kokonaan pois? Olisi vain jossain työpöydällä kaksi nappia: "Herra" ja "Rouva", joilla pääsisi heti sisään omalle työpöydälle. Lsäksi tarvittaisiin automaattinen uloskirjautuminen, mikäli kone on käyttämättä tietyn ajan. Napit pompsahtaisivat etualalle. Ohjelmien pitäisi tietty olla koko ajan alla pyörimässä.
Helppo juttu?
-
Mitä työpöytää käytät?
Itsellä classicissa käyttäjän vaihdos ihan tuolta valikosta parissa sekunnissa.
-
Miten käy jos lukitsee näytön ja kirjautuu samaan aikaan toisena käyttäjänä ? En pysty tuota kokeilemaan nyt muulla kuin Mintulla (Cinnamon) ja tuossa tilanteessa näyttö vaihtuu Alt-Ctrl-F7 ja Alt-Ctrl-F8 näytöstä toiseen.
-
Unity 12.04 on käytössä. Valikonkin käyttö on vaimolle hankalaa, on, on... ja tuottaa tietokonekammoa. Jonkinasteinen "pakkonappi" olisi kiva. Nuo lukitsemiset ja kirjautumiset olisi oltava siis mahdollisimman automaattisia.
-
Jos tuo kirjainmerkkihomma on ainoa este, niin eikö olisi helpoin vain asentaa järjestelmään kaksi selainta? Eikait tuo kirjautuminenkaan pitäisi kovin vaikeaa olla. Suoraan sanottuna vihaan Unityä, mutta eikö siinä ole ns. "käyttäjävaihdin" oikeassa ylänurkassa ja toimii kuin esim. W8:ssa. Kahdella hiiren napautuksella saa vaihdettua käyttäjää, siis jos oletetaan että käyttäjällä ei ole salasanaa. Vai sekoitanko nyt johonkin toiseen Linux työpöytään. Muistaakseni useammassakin Linux-jakelussa olisi tuon tyyppinen?
*Lisäys*
Jeps, ihan sama tyyli on omassa Mint asennuksessa. Eli Cinnamon ainakin mahdollistaa suoraan paneelista käyttäjän vaihtamisen. Kokeilin huvikseni tehdä uuden tavallisen käyttjäjän ilman salasanaa ja hienosti tuntuu toimivan.
-
On muutakin kuin firefoxin kirjainmerkit. Pitäis mallata myös vaimolle oma työpöytä säilytyskansioineen ja kuvakkeineen. Itsellä on vähän liian mutkikas systeemi.
Kysymys on siis saada työpöydän vaihto ultra-käteväksi ilman että ohjelmia joutuisi availemaan uudestaan. Firefox on se jota eniten tarvitaan.
-
Käyttäjää voi vaihtaa lennossa komennolla:
dm-tool switch-to-user tunnus
Ikonien luominen työpöydälle jääköön kotitehtäväksi. Itse kyllä suosisin sitä oikean yläkulman valikon käyttäjävalintaa, kun työpöytä on kuitenkin piilossa ikkunoiden alla.
-
No joo-o... "Valikko oikeassa ylänurkassa" onkin jotain mitä olin hakemassa. Eipä ole tullut vielä koskaan klikattua tuota käyttäjän NIMEÄ sen rattaankuvan vieressä! Taas olin keksimässä polkupyörää uudelleen. Tänks nm ja mainitsihan siitä muutkin jo.
Sain kyllä taas hämminkiä aikaan. "Käyttäjätilit" ikkunassa valitsin "Sisäänkirjautumisvalinnat" kohdassa salasanan valinnaksi "Ei mitään" molemmille käyttäjille, myös ylläpitäjälle. Nyt ei kone enää hyväksy mitään salasanaa, jotta pääsisin muuttamaan asetuksia. Mitähän tässä tapahtui? Pitääkö salasana vaihtaa nyt jostain?
-
Sain kyllä taas hämminkiä aikaan. "Käyttäjätilit" ikkunassa valitsin "Sisäänkirjautumisvalinnat" kohdassa salasanan valinnaksi "Ei mitään" molemmille käyttäjille, myös ylläpitäjälle. Nyt ei kone enää hyväksy mitään salasanaa, jotta pääsisin muuttamaan asetuksia. Mitähän tässä tapahtui? Pitääkö salasana vaihtaa nyt jostain?
Tämä on muistaakseni bugi, eli ylläpitäjätunnuksella on käytännössä oltava jokin salasana, jotta asetuksia voi muutella. Käy vaihtamassa Sisäänkirjautumisvalinnoissa sen "ei mitään"-asetuksen tilalle salasana.
-
Käy vaihtamassa Sisäänkirjautumisvalinnoissa sen "ei mitään"-asetuksen tilalle salasana.
Sepä onkin, kun jotta tuon voisi vaihtaa, niin pitäisi avata ikkunan lukitus salasanalla: "Authentication is required to chance user data." :-\
-
Ok, sitten pitää vaihtaa päätteen kautta komennolla:
passwd
-
Joo, nyt onnistui. Haluttu kahden klikkauksen käyttäjänvaihto jää nyt kylläkin saavuttamatta, koska ylläpitäjän työpöydälle siirtyminen vaatii salasanaa. Hmm... ehkäpä voisi luoda yhden uuden käyttäjätilin itselle ja sille salasanattomuuden? Tai voisikohan ylläpitäjän työpöydälle siirtymisen pelkästään tehdä salasanattomaksi?
-
Onko liian vaikeaa jos käynnistää toisen istunnon toiselle käyttäjälle, siis Ctrl+Alt+F2 ja takaisin pääsee yleensä Ctrl+Alt+F7.
-
Ctrl+Alt+F2:llähän tulee kauhujen komentorivi. "Vaikea" on lievä ilmaus vaimon tapauksessa.
-
Kirjaudu itse toiseen istuntoon, kirjoita käyttäjätunnut, salasana sitten startx. Tämän jälkeen istuntojen välillä voikin vaihdella ilman kirjautumista, aseta vaikka käynnistykseen vaimon tunnuksille automaattinen kirjautuminen. Näin kaikki ylimääräinen puuhailu jää sinun huoleksi, vielä jos voi käyttää valmiustilaa sammutuksen asemesta niin edelleen helpottuu käyttö.
-
Kokeilin taas lisäämällä uuden käyttäjätilin itselleni. Työpöytä vaihtuu nyt ilman salasanoja. Haluttu helppokäyttöisyys taas ei toteudu. Äänet mm. häviää, kun vaihtaa käyttäjää. Firefoxin äänet häviävät satunnaisesti kokonaan esim. areenalla ja sivun joutuu lataamaan uudelleen, jotta ohjelman katselu voi jatkua.
Oma lisävaivansa on kun sulkee konetta. Jokaisen käyttäjän täytyy kirjautua erikseen ulos, ennen kuin koneen voi sammuttaa. Näin tietysti suojataan työpöydillä mahdollisesti olevaa tietoa katoamasta, mutta tuo lisää epätoivottuja lisäklikkauksia. Working...
arleep: pitää kokeilla tuota automaattista kirjautumista käynnistyksessä. Valmiustilan käyttö voisi olla lisähelpotus. Alituiset sähkökatkot seudullamme häiritsevät kylläkin.
-
Menee hermo... Nyt en saa enää konetta sammumaan. Vaikka kirjautuisin kaikilta tileiltä ulos ja klikkaisin "Sammuta", niin aina jää tuo sisäänkirjautumisien valintaruutu päälle. Tämä alkoi siis, kun loin noita tilejä muutaman.
EDIT: jostain syystä tuo vaimolle luomani tunnus pysyy sisäänkirjautuneena, vaikka klikkaan "Kirjaudu ulos". Tiliä ei edes voi poistaa. Mikä siinä ny mättää... hitsinkinkku.
EDIT: Sain logattua vaimon ulos päätteellä http://askubuntu.com/questions/12180/logging-out-other-users-from-the-command-line
You may use who to check which users are logged in:
who
You can log-out the user by sending the KILL signal to the user-process with:
sudo pkill -KILL -u <username>
(which is same as sudo pkill -9 -u <username>)
example:
sudo pkill -9 -u guest-2Rw4Lq
(to kill a guest session user named guest-2Rw4Lq)
Katotaan sammuuko nyt. Hyviä öitä. EDIT: hyvin sammu kone
-
Jos tuo kirjainmerkkihomma on ainoa este, niin eikö olisi helpoin vain asentaa järjestelmään kaksi selainta?
Tässä on jotain mitä tavoitellaan. Eli Firefox vaimolle ja Chromium minulle. Vai voisiko olla kaksi Firefoxia, joss kahdet profiilit kirjanmerkkeineen ym.
Vähän pettymys tämä käyttäjätilikokeilu oli. Tarkoitettu varmaan raskaampaan käyttöön kuin mitä meillä. Siirtyminen jouheasti käyttäjältä toiselle kökkösi minusta pahasti. No en, en osaakaan kyllä...
-
Chromessa saa lisättyä käyttäjiä Asetukset sivulta > lisää käyttäjä. Kun uusi käyttäjä on tehty, niin selaimen vasempaan yläkulmaan ilmestyy päänkuvake,
josta voi valita käyttäjän. Uusi käyttäjä voi sitten luoda oman profiilin (kirjanmerkit).
Tämä tuli testattua nopeasti, joten itsellä ei ole muuten kokemusta tuosta ominaisuudesta.
-
Jos tuo kirjainmerkkihomma on ainoa este, niin eikö olisi helpoin vain asentaa järjestelmään kaksi selainta?
Tässä on jotain mitä tavoitellaan. Eli Firefox vaimolle ja Chromium minulle. Vai voisiko olla kaksi Firefoxia, joss kahdet profiilit kirjanmerkkeineen ym.
Helpoin on varmasti ottaa vaikka itselle tuo Chromium käyttöön. Kummallekin voi varmaan tehdä kyllä tyyliin Firefoxille käynnistyskuvakkeen, joka lataa jonkin tietyn käyttäjäprofiilin. Mutta kun kotikansio, missä data kuitenkin on, niin en osaa kyllä sanoa että voiko jossain välissä tulla jotain ongelmia vastaan. Itse ottaisin siis kummallekin omat selaimet. FF, Chromium/Chrome ja Opera on esim. hyviä vaihtoehtoja.
Vähän pettymys tämä käyttäjätilikokeilu oli. Tarkoitettu varmaan raskaampaan käyttöön kuin mitä meillä. Siirtyminen jouheasti käyttäjältä toiselle kökkösi minusta pahasti. No en, en osaakaan kyllä...
Kasissa tuo toimii kyllä oikein hienosti ja esim. jos yrittää sammuttaa koneen, niin järjestelmä kysyy varmistus, että toisella ns. "avoimella" tilillä voi häipyä tietoja jos jotain esim. työdokumentteja tms. on jäänyt auki. Mutta kun pikaisella kokeilulla itsellä tuo Mint kyllä toimii varsin samaan tyyliin, eikä minusta millään lailla kankea käyttää. En tiedä sitten onko Ubuntussa jotain eroa käyttäjähallinnassa?
Erityisesti jos olisi esim. kaksi tavallista käyttäjätiliä ilman salasanaa ja erikseen vaikka sitten järjestelmänhallintatili, niin vaihtaminen pitäisi olla kyllä todella jouheaa. Omassa kokeilussa tein ylimääräisen tilin, jolle en määritellyt salasanaa ja toimi ihan moitteetta. Toki kun vaihdoin omalle salasanalliselle tilille, niin silloin pitää erikseen laittaa salasanakin kirjautumisruudussa. Mintissä taitaa kyllä olla ihan eri loggautumisohjelma käytössä kuin Ubuntussa? Tosin jos niissä on sama, niin toiminnallisuuden pitäisi olla kyllä identtinen.
-
Firefoxissa voi käyttää useampaa profiilia kun käynnistää sen päätteestä ensin näin ja tekee profiilit:
(Huom! Firefox on oltava suljettuna ennen tämän ajamista)
firefox -ProfileManager
Ja sitten tekee käynnistimet jossa Firefox käynnistetään halutulla profiililla
firefox -P PROFIILI
Ohjehia:
firefox -help
man firefox
Esim jos haluaa molemmat/kaikki profiilit eri näkymiin auki pitää lisätä tämä: -no-remote
-
Tuo Firefoxin profiilien rinnakkaiskäyttö menee hankalaksi siksi että ohjaimen -no-remote voi antaa vasta sitten kun käynnissä jo on joku ikkuna ja haluaa avata uuden ikkunan. Ekaa ikkunaa sillä ei voi avata, ainakaan ohjeistuksen mukaan. On aika hankalaa muistaa joka kerta tsekata onko joku ikkuna jo auki.
-
Tuo Firefoxin profiilien rinnakkaiskäyttö menee hankalaksi siksi että ohjaimen -no-remote voi antaa vasta sitten kun käynnissä jo on joku ikkuna ja haluaa avata uuden ikkunan. Ekaa ikkunaa sillä ei voi avata, ainakaan ohjeistuksen mukaan. On aika hankalaa muistaa joka kerta tsekata onko joku ikkuna jo auki.
Toimii kuitenkin ihan OK vaikka ei olisikaan Firefox käynnissä:
firefox -P default -no-remote
avaa oletusprofiilin.
-
Vähän pettymys tämä käyttäjätilikokeilu oli. Tarkoitettu varmaan raskaampaan käyttöön kuin mitä meillä. Siirtyminen jouheasti käyttäjältä toiselle kökkösi minusta pahasti. No en, en osaakaan kyllä...
Kasissa tuo toimii kyllä oikein hienosti ja esim. jos yrittää sammuttaa koneen, niin järjestelmä kysyy varmistus, että toisella ns. "avoimella" tilillä voi häipyä tietoja jos jotain esim. työdokumentteja tms. on jäänyt auki. Mutta kun pikaisella kokeilulla itsellä tuo Mint kyllä toimii varsin samaan tyyliin, eikä minusta millään lailla kankea käyttää. En tiedä sitten onko Ubuntussa jotain eroa käyttäjähallinnassa?
Erityisesti jos olisi esim. kaksi tavallista käyttäjätiliä ilman salasanaa ja erikseen vaikka sitten järjestelmänhallintatili, niin vaihtaminen pitäisi olla kyllä todella jouheaa. Omassa kokeilussa tein ylimääräisen tilin, jolle en määritellyt salasanaa ja toimi ihan moitteetta. Toki kun vaihdoin omalle salasanalliselle tilille, niin silloin pitää erikseen laittaa salasanakin kirjautumisruudussa. Mintissä taitaa kyllä olla ihan eri loggautumisohjelma käytössä kuin Ubuntussa? Tosin jos niissä on sama, niin toiminnallisuuden pitäisi olla kyllä identtinen.
Toimii Ubuntussa ihan samalla tavalla, enkä ole itse törmännyt ongelmiin silloin kun olen tuota tarvinnut.
-
Jukki aloitti selvästikin uuden aiheen, joten viesti jaettiin. Tuolla uusi aihe: http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=48119.0
-
Tomin linkissä on vastaus siihen miten saa flash-videot näkymään Chromium-selaimessa. Kahden henkilön "helppo yhteiskone" -kokeilut jatkuvat...
-
Jos koneessa riittää resurssit, niin onhan yksi vaihtoehto virtuaalikone. Toiselle käyttäjälle "oma" koneensa yhdelle työpöydälle, virtuaalikone käynnistyy melkoisen nopeasti ja sen käyttö on helppoa.
-
Jos koneessa riittää resurssit, niin onhan yksi vaihtoehto virtuaalikone. Toiselle käyttäjälle "oma" koneensa yhdelle työpöydälle, virtuaalikone käynnistyy melkoisen nopeasti ja sen käyttö on helppoa.
Tuo on kyllä minun mielestä ihan liian radikaali ratkaisu ja käytettävyydeltään pitäisin itse tuota sinä kaikista vaikeimpana vaihtoehtona. Plus että koneen resursseja menee aivan naurettavan määrät ihan hukkaan.
Toki noikin voi tehdä, mutta..
-
sudo shutdown -h now sammuttaa koneen. Käynnistykseen ilman salasanakyselyitä minulla on htpc:ssä slim. Siihen on helppo määritellä käyttäjä ja automaattinen kirjautuminen. Sitä en tiedä onnistuisiko jollain DM:llä kirjautumaan 2 käyttäjää sisälle automaattisesti toinen VT7 ja toinen VT8.
Käytäjä ilman salasanaa on hieman kyseenalainen juttu. Jos nyt toimii, niin ei ehkä päivitysten jälkeen...
Ainakin KDE:n valikossa on ollut vaihdä käyttäjää valinta vaikka kuinka kauan.
Itsellä myös TV kiinni koneessa. Siinä on toinen istuntu ja sitä voi käytellä myös jos ei huvia pöydän ääressä istua.
sudo:lla saa helposti käynnistettyä ohjelmia toisena käyttäjänä. Myös ilman salanan kysymistä. Eikös tuolla voi tehdä vaimolle oman firefox kuvakkeen?