Ubuntu Suomen keskustelualueet
Ubuntun käyttö => Asentaminen ja käyttöönotto => Aiheen aloitti: Sorkkarauta - 27.09.14 - klo:01.24
-
Onnistuuko tekemään dualbootin UEFI-biossilla varustetuissa koneissa, jossa vaihtoehtoina ovat Ubuntu ja Windows? Vai estääkö UEFI sen?
-
Onnistuuko tekemään dualbootin UEFI-biossilla varustetuissa koneissa, jossa vaihtoehtoina ovat Ubuntu ja Windows? Vai estääkö UEFI sen?
Kyllä sen pitäisi pääsääntöisesti onnistua...vaan eipä ole UEFI muuten ollut mielestäni erikoisen vakuuttava esitys, ainakin omassa koneessa firmware-päivitys otti ja jotenkin jyräsi uefi-osion. No kone käynnistyy legacy moodilla, joten en viitsi sitä uefia kuntoonkaan pistää enää.
-
Kyllä minulla oli UEFIlla pari ubuntua ja vieä btrfs oli sotkettu mukaan ja taisi olla gpt-osiotaulukin, tosin Ubuntu oli normaali 64bittinen. Mutta harmeja nuo kummalliset viritykset on ja esimerkiksi nuo viritykseni ei oikein tulleet toimeen toisten kanssa.
-
Onko asennuksessa mitään poikkeuksellista mitä pitää ottaa huomioon vai meneekö perinteisesti rinnalle "ihan heittämällä" :)
Huomaa näitä kysymyksiä, en tiedä pahasta Windows-maailmasta mitään :)
-
Riippuu kuun asennosta, levyn koosta, osiotaulusta .... Itse en jostain syystä saanut Windows 7 asennettua 2T levylle. Bios kannattaa päivittää ennen asennusta eikä jälkeenpäin. Win8 ja uudemmat toiminevat paremmin isommilla levyillä ja UEFI ja gpt on silloin tarpeen. UEFI kyllä hankaloittaa muiden käyttisten asentamista. Secure Boot ja "Microsoft Optimised Boot Defaults" asetukset lienevät valmistaja kohtaisia. Jos noita lukkoja ei saa auki ei muita systeemejä käsittääkseni koneissa ajeta. Ei myöskään käynnistyviä tikkuja tai CD-levyjä.