Ubuntu Suomen keskustelualueet
Ubuntun käyttö => Ubuntu tietokoneissa => Aiheen aloitti: kpsaari - 14.05.14 - klo:12.35
-
En voi muuttaa mitään kiintolevyn asetuksia, koska en muka ole levyn omistaja. Mitä tehdä?
Haluan formatoida levyn täysin tyhjäksi uudeksi levyksi, ja laittaa levyjaon päälle halutuissa kansioissa.
Levy on ollut ennen toisessa ubuntu-koneessa.
-
Millä ohjelmalla yrität käsitellä levyä? Levytyökalulla vai jollain muulla? Jos Levytyökalu ei toimi, kokeile GParted-ohjelmaa.
-
Gparted käytössä
-
Gparted käytössä
Pitäis mennä päätteellä:
gksudo gparted
-
Miten alustan levyn lisätilaksi kotikansioon. (Varmaan ihan yksinkertainen juttu mutta en osaa)
-
Miten alustan levyn lisätilaksi kotikansioon. (Varmaan ihan yksinkertainen juttu mutta en osaa)
Ei ole ihan yksinkertaista vaan vaatisi säätöä LVM:n kanssa. Ongelmatilanteissa tiedostojen palauttaminen on vaikeampaa tällaisesta levyjärjestelmästä.
Helpompaa vaan laittaa osa tiedostoista sinne toiselle levylle.
-
Miten alustan levyn lisätilaksi kotikansioon. (Varmaan ihan yksinkertainen juttu mutta en osaa)
Joskus kokeilin LVM:n kanssa - eikä tunnu omalta.
Yksinkertaisinta on jakaa data jotekin tolkullisiin hakemistoihin ja linkittää ne kotihakemiston alle.
Ainakin yhdessä koneessani oli/on tilanne niinpäin että juuriosiolta puuttui tilaa (/var/www/htdocs vei liikaa) ja /home -osiolla oli riittävästi.
Ratkaisin seuraavasti:
kotihakemistossa
mkdir web
ja webrootissa (eli tuo em. /var/www/htdocs)
sudo ln -s /home/jekku/web web
Ja tietysti apassin userille, www-data, tarvittavat oikeudet.
Edit: Mutta vastaus myös otsikon kysymykseen:
- Etsi sopiva paikka koneesta
- ruuveilla kiinni, tiukkaan mutta älä liioittele
- johdot huolellisesti kiinni, tarkista ettei osu tuulettimiin tms. sopimattomiin paikkoihin.
-
mihin formaattiin kannattaa formatoida? ntfs. ext2 mikä?
-
Jos asemalle pitää päästä myös Windowsista, niin valinta on ilmiselvä ntfs. Jos taas pelkkä Linux kone, niin itse ehkä valitsisin luotettavan ext4:n.
-
Linux käyttöön ext4 on pomminvarma valinta. Jos on oikein paljon dataa voi myös kokeilla asentaa zfs tuen linuxiin ja tehdä sitä käyttävä systeemi joskin zfs vaatii raakaa tehoa ja muistia ihan kivasti.
-
Ext4 on linuxissa luotettava mutta jos levy on esim. musiikki ja videovarastona voisi perempia vaihtoehtoja olla xfs, btrfs tai Janin mainitsema zfs. Zfs on käsittääkseni hyvin samankaltainen kuin btrfs, jossa on mielenkiintoisia toimintoja mitä muissa ei ole. Yksietu on snapshotit ja toinen ettei fyysiset levyt rajoita osiointia, eli /home voi jatkua toisella levyllä. Ext4 levyn tarkistus ajetaan muistaakseni 20-30 bootin tai tietyn päivämäärän jälkeen, ei siis kovin usein mutta levy joka täynnä musaa tai videoita tarkistusta joka vie aikaa ei mielestäni tarvitse tehdä. Ext4 myös vaatii säätämistä että saa melkein kaiken levytilan käyttöön. Tosin jos ei ole pieni SSD-levy niin tuskin 5% levytilasta tuntuu missään nykyisillä levyillä.
-
Ext4 levyn tarkistus ajetaan muistaakseni 20-30 bootin tai tietyn päivämäärän jälkeen, ei siis kovin usein mutta levy joka täynnä musaa tai videoita tarkistusta joka vie aikaa ei mielestäni tarvitse tehdä. Ext4 myös vaatii säätämistä että saa melkein kaiken levytilan käyttöön. Tosin jos ei ole pieni SSD-levy niin tuskin 5% levytilasta tuntuu missään nykyisillä levyillä.
Nämä yksityiskohdat voi tosiaan säätää mieleisekseen tune2fs:llä. Levytilan varaus on hyödyllinen ominaisuus millä tahansa järjestelmäosiolla, kuten myös tarkistukset tietyin väliajoin. Medialevyn kanssa joku voi haluta erilaisia säätöjä, ja mikään ei estä muuttamasta niitä. Btrfs ei ole vielä riittävän vakaa yleisesti suositeltavaksi tiedostojärjestelmäksi, kuten eivät myöskään Linuxin ZFS-viritykset. XFS:ää voi harkita, jos levylle tallennetaan enimmäkseen isoja tiedostoja (esim. gigatavujen kokoisia videoita).
Itse en suosittelisi muita tiedostojärjestelmiä kysyjälle. Ext4 Linux-käyttöön; NTFS, jos samaa osiota on tarkoitus käyttää Windowsissa.
-
En ole kauheammin zfs:ää linukkeessa käyttänyt muuten kuin pelastamaan dataa FreeBSD osiolta, mutta ei se ainakaan siinä operaatiossa kyykähtynyt. Toteutuksen tasosta kernel moduulina en tiedä, mutta ainakin itse tiedostojärjestelmä on kypsää tekniikkaa toisin kuin edelleen kehitysvaiheessa oleva btrfs.
-
Tyhmä kysymys. Jos käyttää zfs,xfs,btrfs tms. niin onko datan palautustyökalut samat kuin ext4:lla, joka on ylivoimaisesti suosituin? En ole nimittäin koskaan perehtynyt aiheeseen.
-
Tyhmä kysymys. Jos käyttää zfs,xfs,btrfs tms. niin onko datan palautustyökalut samat kuin ext4:lla, joka on ylivoimaisesti suosituin? En ole nimittäin koskaan perehtynyt aiheeseen.
TestDisk taitaa tukea kunnolla vain Ext2/3/4:ää ja Windowsin tiedostojärjestelmiä, eli jos tiedostojärjestelmä on osittain pyyhkiytynyt pois, sen palautus toimivaksi voi olla haastavaa. PhotoRec sen sijaan toimii yleensä riippumatta tiedostojärjestelmästä, ja sen avulla tiedostot saa ongittua esiin. Zfs saattaa kyllä aiheuttaa ongelmia.
-
Käytännössä on tullut itse huomattua, että zfs:n kanssa pitää käyttää tiedostojärjestelmän omia työkaluja. Ne tosin ovat komentorivityökaluiksi sangen selkeitä ja helppokäyttöisiä. Ko. systeemi joka tapauksessa tarjoaa aika laajat ja helpot mahdollisuudet tietojen varmistamiseen, ja tiedostojärjestelmä itsessään on varmatoiminen. Sille ei tietty mitään voi jos tallennusväline fyysisesti hajoaa.