Ubuntu Suomen keskustelualueet
Ubuntun käyttö => Asentaminen ja käyttöönotto => Aiheen aloitti: diips - 11.03.14 - klo:15.08
-
Minulla on koneella Ubuntu 10.04 ja Window Vista. Alkuun oli niin, että käynnisti vistan oletuksena. Jostain syystä on yhtäkkiä vaihtanut niin, että Ubuntu käynnistyy. Haluaisin muuttaa tuon käynnistysjärjestyksen ja luin täältä, että Startupmanagerilla voisi sen tehdä. Ongelmana vain on se, että en pääse tuolla Ubuntulla mokkulalla nettiin ollenkaan joten tarvitsisin jonkin komentorivi ohjeen tms. tähän hommaan. Löytyiskö joku joka osaisi auttaa?
-
Avaa tiedosto /etc/default/grub tekstieditoriin komentamalla päätteessä:
gksudo gedit /etc/default/grub
Muokkaa riviä "GRUB_DEFAULT=0". Tässä numero tarkoittaa oletuksena käynnistettävää riviä GRUB-valikossa, alkaen nollasta. Jos Vista on valikossa kolmantena, oikea asetus on GRUB_DEFAULT=2
Tallenna tiedosto ja sulje gedit.
Komenna sitten päätteessä:
sudo update-grub
Minulla on koneella Ubuntu 10.04 ja Window Vista. [...] Ongelmana vain on se, että en pääse tuolla Ubuntulla mokkulalla nettiin ollenkaan
Suosittelen asentamaan Ubuntu 10.04:n tilalle esimerkiksi Xubuntu 13.10:n, jossa mokkulakin todennäköisesti toimii suoraan. Xubuntun XFCE muistuttaa pitkälti Ubuntu 10.04:n Gnomea ja toimii vanhemmissa koneissa paremmin kuin Unity. Tai voit odotella vielä kuukauden ajan uutta Xubuntu 14.04 LTS:ää.
-
Toisaalta jos kone jaksaa Windows Vistaa ajaa kelvollisesti (ainakin Aeroa efektit täysillä) se jaksaa kyllä Unity-Ubuntuakin, ja vaikka Kubuntua. Vista on kumminkin raskaampi kuin Win 7, ja ainakin oma näppituntumani on, että Ubuntu Unityllä, tai jopa KDE:llä on kevyempi kuin Windows 7.
-
Minulla on koneella Ubuntu 10.04 ja Window Vista.
Ubuntu 10.04 Lucid tuki työpöytäsovellutuksien osalta on jo päättynyt aikapäiviä sitten. Yhä tukea löytyy palvelinsovellutuksille.
Ubuntu 10.04 LTS (Lucid Lynx) - 29. huhtikuuta 2010 (tuki päättynyt (työpöytä) / tuettu huhtikuuhun 2015 (palvelimet))
http://linux.fi/wiki/Ubuntu
Jakelun tuen päättyminen tarkoittaa, ettei tuota käyttöjärjestelmää enää pidä käyttää, jos kone on ylipäätään yhteydessä internetissä.
Toki jos osaa, ja vaivautuu pitämään iänikuista jakelua ajantasalla, on tuollainenkin toki mahdollista (kun avoimen lähdekoodin ohjelmista on kyse).
Vaatinee ohjelmien korjaamisen ja kääntämisen lähdekoodista huomioiden uusimmat (jakeluun itsekäännetyt) kirjastotiedostot ja kernel-versiot.
Yksinkertaisempaa on päivittää jakelu, kun päivitys on vielä mahdollista vanhaan, mutta yhä tuettuun jakeluversioon.