Ubuntu Suomen keskustelualueet
Muut alueet => Yleistä keskustelua => Aiheen aloitti: fossiili - 01.04.13 - klo:12.20
-
Minulla on n. 8 kpl vanhaa pc:tä. Täyttävät pikku asuntoni. Pitäisi vissiin raaskia viedä joku niistä kierrätykseen.
Osa on lapsenlapsillani, mutta narisevat, että ovat hitaita. Kaikkiin on "unohtunut" vanha WindowsXP.
Muistinkin olen kaikissa päivittänyt kokoon 1 Gb. Näytönohjaimet ovat vanhoja kortteja ja joskus emolevyllä. Miten arvottaa vanhuksia, hoivatako vai siirtää terminaalihoitoon?
Tiedän, että on testiohjelmia ja löytäisin toki Netistä, mutta kysäsen tässä:
Linuxiin testi mieluiten terminaalissa käynnistettävä. Testaisi emolevyn väyliä, kovalevyä ja nopeutta. Ehkä jopa "yksinkertainen" skripti.
Mikä olikaan se terminaalikomento, jolla sai hyvää informaatiota laitteistosta? Näytönohjaimesta?
Windowssia varten saisi testiohjelma vaikka hiukan maksaakin. Oliko noissa Nortonin kamoissa tai PC-Tools pakkauksissa?
Kiva jos kerrotte vinkkejä 8)
-
Mikä olikaan se terminaalikomento, jolla sai hyvää informaatiota laitteistosta? Näytönohjaimesta?
sudo lshw
gedit
Jos wanhoja Ubuntuja haluat testailla niin löytyy http://old-releases.ubuntu.com/releases/ (http://old-releases.ubuntu.com/releases/)
-
Pistettiin tuossa yksi päivä just Xubuntu 12.04 kaverin vanhaan Athlon XP 1900+ koneeseen. Siinä on giga keskusmuistia. Hyvin toimii. Ainoa muutos mitä piti tehdä oli vaihtaa viime vuosituhannen puolelta ollut realtekin verkkokortti uudempaan.
-
Ohjelmavalikosta köytyy graafinen Levytyökalu, joka kertoo kovalevyjen kunnosta ja jolla niitä voi testata, jopa osioida.
hardinfo
antaa samanlaisia tietoja kuin lshw, mutta graafisessa muodossa. Sillä voi tehdä myös cpu-testejä.
edit. Jos oikein innostut testaamaan, pakettivalikoimasta löytyy Phoronix Test Suite
sudo apt-get install phoronix-test-suite
-
Kiitos! phoronix-test-suite asentui ainakin Fedora 18 - jakeluun.
Ubuntun ohjelmia käyttänen myös elo-cd;ltä. On minulla yksi varsinainen Ubuntu-asennuskin.
Täytynee opiskella phoronix-test-suite, jotta tietää, mitä siitä ja miten sitä käyttää.phoronix-test-suite
:)
-
Vanhojen koneiden pahin kompastuskivi on näytönohjain ja flash. Liian pienellä näyttömuistilla flashit kieltäytyvä toimimasta. Asia on vielä näytönohjain- ja ajurikohtainen, sekä vielä AGP-aperturesta ja sen käyttötavasta riippuva, joten tarkkaa rajaa ei voi määrittää. Flashin vaatimuksista voi päätellä, että 128MB vähemmällä näyttömuistilla voi olla vaikeuksia.
1GB keskusmuisti riittää normaalikäyttöön, varsinkin kun käyttää vähemmän raskaita työpöytäversioita(Xubuntu/Lubuntu).
Testiohjelmilla saa tietysti hyvää pohjatietoa, mutta flash sen koneen käyttökelpoisuuden lopulta paljastaa.
Ystävällisin terveisin
Jallu59
-
AGP-väylään ei kannattane enää ostaa näytonohjainta. Edullinen Nvidian näytönohjain VDPAU tuella lisää kovasti koneen käytettävyyttä. Flash ja moni muu video purkautuu tuolla.
-
AGP-väylään ei kannattane enää ostaa näytonohjainta. Edullinen Nvidian näytönohjain VDPAU tuella lisää kovasti koneen käytettävyyttä.
Liekö vanhoissa mikroissa näytönohjaimelle muuta kuin AGP-väylä. Se parempi on kai PCI-Express tms. Vain muutamasta mikrostani on emolevyn käsikirja jäljellä, josta katsoa. Ei niihin myöskään kannata uutta ostaa. Yksittäisen klassikkokoneen virittäminen, sitä varten pitää kerätä käytettyjä kamoja yms. "aitoa" tavaraa.
Olen todella huomannut, että joitakin Flashillä toteutettuja sivuja on hankala katsoa joidenkin mikrojen Linuxilla, vaikka jotkut Flash-sivut toimivatkin. Hankala on esimerkiksi sanomalehti Kalevan verkkoversio. Tässä Fedora 18 jakelussa sitä ei tunnu saavan millään toimimaan. On toki ihan oma syyni kun halusin kokeilla Fedoraa :P
Vanhoissa mikroissa on useimmiten perintönä WindowsXP. Valitettavasti useimmat joille mikron olen antanut, siirtyvät sen käyttäjiksi >:(
Phronix Test Suite ilmeisesti edellyttää melkoista opiskelua http://www.phoronix-test-suite.com/?k=home
Taidan hakea yksinkertaisempaa ratkaisua.
-
Vanhoissa mikroissa on useimmiten perintönä WindowsXP. Valitettavasti useimmat joille mikron olen antanut, siirtyvät sen käyttäjiksi >:(
No, ei ne sitä maailman tappiin voi käyttää. Tuki loppuu jo noin vuoden päästä.
-
Vanhoissa mikroissa on useimmiten perintönä WindowsXP. Valitettavasti useimmat joille mikron olen antanut, siirtyvät sen käyttäjiksi Angry
Kun vanha kone tulee työn alle niin kaikki Windows liittyvä informaatio ja tarrat pitää poistaa. Ja sitten sopiva ubuntu versio koneeseen. ;)
Oikeastaan kovalevyt pitää jyrätä jo tietoturva syistä puhtaaksi. :o
-
Kun vanha kone tulee työn alle niin kaikki Windows liittyvä informaatio ja tarrat pitää poistaa. Ja sitten sopiva ubuntu versio koneeseen.
Jos tarrat ovat jäljellä, nehän osoittavat, että XP on iihan laillisesti hankittu ja konsernin kassaan raha tiputettu. Miksi ihmeessä se pitäisi poistaa, maksettu tavara?
Ubuntu tilalle ... on toki monta muuta kivampaakin jakelua, kuten Ûberstudent, Mandrivan jälkeläiset, SuSe ja Ubuntun sukulaisia Minttu, Crunch Bang .. :-*
-
Jos tarrat ovat jäljellä, nehän osoittavat, että XP on iihan laillisesti hankittu ja konsernin kassaan raha tiputettu.
So? No ensinäkin XP tuki loppuu ensi vuonna ja sen käyttö ensi vuoden jälkeen on riski. Ja eipähän houkutella käyttämään M$ palveluita vahingossakaan.
-
Jos tarrat ovat jäljellä, nehän osoittavat, että XP on iihan laillisesti hankittu ja konsernin kassaan raha tiputettu.
XP tuki loppuu ensi vuonna ja sen käyttö ensi vuoden jälkeen on riski. Ja eipähän houkutella käyttämään M$ palveluita vahingossakaan.
Tuki ... riski ... jos ja kun XP:tä käytetään vain pelaamiseen ja muuhun leikkiin niin mitä väliä. Linuxit, Unixit, OS X ja Haiku pankkiasiointiin ja muuhun turvaa tarvitsevaan.
Olen toki peloitellut "asiakkaitani", että kiinalaiset hakkerit tuijottelevat heitä nettikameralla jos käyttävät Windowssia :P
-
Yritin ajaa Hardinfoa miniläppärissäni Acer One ZG5, mutta Lubuntu ei suostunut näyttämään siitä kuin raamit :(
Nettisurfailun jälkeen keksin kokeilla pitkästä aikaa Puppy Linuxia. Nyt minulla on cd:llä ja muistitikulla Slacko 5.5.4. Tässä jakelussa on valmiina valikossa hyviä työkaluja kuten Gparted. Samoin Hardinfo.
Nyt on meikäläisen ongelmana informaatioähky. Ohjelma on helppo käyttää, mutta mahdollisuuksia on liikaa. Esimerkiksi CPU-testi:-CPU Blowfish-
<big><b>This Machine</b></big> 2599 MHz 8,362
2x Intel Pentium D 3.00GHz 3000 MHz 10.838
Intel Celeron 540 1861 MHz 25.494
2x AMD Turion 64 X2 TL-58 800 MHz 12.576
2x AMD Athlon 64 X2 Dual Core 3800+ 2200 MHz 10.707
2x AMD Athlon 64 X2 Dual Core 6400+ 1000 MHz 6.421
2x Intel Core2 Extreme X7900 2800 MHz 6.809
Intel Pentium M 1.70GHz 600 MHz 28.279
.......
.....
Oman pääkoneeni tulos on Blowfish 8,362. Hyvä vai huono ::)
CPU-testejä on:
- CPU Blowfish
- CPU CryptoHash
- CPU Fibonacci
- CPU N-Queens
- FPU FFT
- FPU Raytracing
- GPU Drawing
Tarkoitukseni on vertailla vanhoja mikroja. Kestävyydestä ei tiedä, mutta on minulla jopa vanha Olivetin läppäri Windows 3.1 ja 4 Mb muistia. Ihan hyvin toimii. Joten ikä ei välttämättä tee koneesta käyttökelvotonta. Toki hidas ja pieni kovalevy haittaavat, muistia pitäisi saada kasaan 1 Gb, näytönohjain saisi olla siedettävä jne.
Mutta jos teillä on kokemusta tai mielipiteitä esim. ym. prosessoritesteistä, niin kiitillisena kuuntelisin :)
-
Nyt eräs ystäväni palautti vuosia sitten hänelle antamani PC-koneen. Osoittautui että se olikin yllättävän nuori (siis minähän täytin juuri 80 v., joten ...). Prossa on AMD Athlon 64-bittinen.
Tässä keskustelussa olen saanut tosi hyviä vastauksia peruskysymykseeni. Nyt vanhoja laatikoita on liikaa kaupunkiasunnossani. Jotakin on vietävä jäteasemalle, joten nyt on pakko testata vanhuksia.
Mahdollisuuksia on liikaa. Ratkaisevaa olisi mahdollisimman sujuva toiminta esim. LXDE-työpöydällä. Koneet on tarkoitettu vanhuksille yms. tai ehkä lapsillekin linuxpelikoneeksi. Joten on toki merkitystä jo CPU:n nopeudellakin. Olen sen verran pelaillut, että toki tiedän, mitä pelikoneelta edellytetään. Huipussaan Windows 7 tai 8 ja kallis näytönohjain yms. kamaa ja kasseittain rahaa.
Silti, mikä olisi järkevä testi:
CPU Blowfish
CPU CryptoHash
CPU Fibonacci
CPU N-Queens
FPU FFT
FPU Raytracing
GPU Drawin
::)
-
Eikö olisi helpompaa vain suoraan kokeilla jotain (3D) peliä ja katsoa miten se pyörii.
Tuollaiset synteettisset CPU-testit eivät suoraan paljoa kerro miten pelit toimivat...
-
^ Tuossa se ongelman ydin juuri tuli. Mikään yksittäinen testi kerro koskaan raudan todellisia pullonkauloja.
Jos haluaa selvittää graafista suorituskykyä, niin sitten kannattaa testata jollain siihen liittyvällä ohjelmalla. Esim. Unigine Heaven benchmark näyttää löytyvän myös Linuxeille.
http://www.unigine.com/products/heaven/download/
Tietysti kannattaa pitää mielessä, että nuo benchmark ohjelmat voi saada (itseasiassa yleensä saa) kohtuullisen hyvänkin koneen yskimään. Mutta se niiden tarkoitus toki onkin.
-
Tuo Heaven on aika raskas uudemmallekin koneelle. Tuskin edes pyörii noissa ja jos sen saa pyörimään jossain niin sw kertoo koneen käyttökelpoisuudesta jotain. Vaatii nimittäin OpenGL 3.0:n.
Itse ehkä tutkisin koneiden ominaisuudet. Muistia >1 GB, prossu jotain järjellistä ja näytönohjain OpenGL 2.1 -tuella. Siitä voisi aloittaa.